- Kızıl Bayrak'tan...
- Dönemin görev ve sorumlulukları
- 30. yılında 15-16 Haziran, yol gösteriyor!
- KESK seçimleri 2000
- Öncü kamu emekçilerinin devrimci programı
- Onurlu kamu emekçisi hesap soruyor
- SASA grevinde kim kazandı?
- SASA grevinin ardından...
- En büyük asalaklardan Sabancı
- Murat Dil ölüme terkediliyor
- Sözün bittiği yerdeyiz!
- Saldırıyı karşı saldırıyla püskürteceğiz!
- Türkiye’de asgari ücret uygulaması...
- DEÜ’de hücre karşıtı platform
- Güney Kore: 70 bin işçi
- Clinton’ın son Avrupa gezisi
- Almanya: Kamu emekçileri greve
- Bir "iç savaş" güncesi
- Komünist militanlardan
- Senin ardından hep seninle!..
- Mücedele Postası...



 
 
Almanya:

Kamu emekçileri greve hazırlanıyor


Almanya’da kamu çalışanları kavga gününe hazırlanıyor. 3.1 milyon kamu emekçisini kapsayan toplusözleşme görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması üzerine, Pazartesi günü 800 bin civarında kamu emekçisinin çağrıldığı grev oylaması başladı. Grev oylamasında %75 oranında evet çıkması durumunda, Almanya’da yaşamı felç edecek grev Haziran ortasında başlayacak.

Almanya’da kamu hizmetlerinde 5 milyondan fazla emekçi çalışıyor. Bunların 3.1 milyonu ücretli, geri kalan iki milyonu ise maaşlı memur statüsünde. Kamuda toplu iş sözleşmelerinin sonuçları aynı zamanda posta, demiryolu, eğitim ve iç güvenlik işkollarında çalışanların TİS’lerini de belirliyor. Almanya’da 3.1 milyon kamu emekçisinin grev hakkı bulunuyor.

Kamu Taşımacılık ve Ulaşım Sendikası ÖTV, Alman Hizmetliler Sendikası DAG, Eğitim ve Bilim Çalışanları Sendikası GEW, Polis Sendikası GDP bu yılki TİS görüşmelerine Nisan ayından itibaren %5 ücret zammının yanısıra Doğu Almanya ile ve Batı arasındaki farkın kaldırılması talepleriyle oturmuşlardı. Kamu patronları buna karşı Haziran ayından itibaren geçerli olmak üzere %1 ve önümüzdeki yıl %1.3 ücret zammında diretmişlerdi. Daha sonra devreye giren uzlaşma komisyonunun Nisan ayından itibaren geçerli olmak üzere ilk yıl %1.8, ikinci yıl %2.2 ücret artışı ve Doğu Almanya için 2002 yılına değin üç kademede ücretlerin %90 oranında batı düzeyine çıkarılacağı önerileri kamu emekçilerinin basıncı sonunda sendikada çoğunluk tarafından reddedildi. Böylece 8 yıl sonra yeniden güçlü bir grev rüzgarı esmeye başladı.

Kamu emekçileri mücadeleci bir geçmişe sahip
1960-73 yıllarında, Sosyal Demokrat (SPD) ve Liberal Demokrat (FDP) koalisyon hükümetinin iktidarda bulunduğu yıllarda, sistemin derinleşen krizi nedeniyle sermaye saldırılarını artırmış ve buna karşı işçi sınıfı ayağa kalkmıştı. Yüzbinlerce kamu çalışanı, basım, kimya, maden, metal işçileri, sendikaları beklemeden kendiliğinden greve gitmişlerdi.

Kamu işkolunda ‘74’de başlayan TİS görüşmeleri tartışmalarında %15 ücret artışı çıkmış, ama ÖTV büyük TİS komisyonu %11’i kabul etmişlerdi. SPD hükümetiyle TİS görüşmelerinin yanında yüzbinlerce işçinin uyarı grevleri de sürüyordu. Hükümetin %9.5 vermesini yetersiz bulan 400 bin işçi ‘74 Şubat’ında greve gittiler. Yüzbinlerce işçinin dayanışma grevleriyle desteklediği grev tüm kamu yaşamını durdurmuş ve hükümet 3 gün sonra %11 talebini kabul etmek zorunda kalmıştı. Daha sonraki yıllarda kamu sektöründe TİS görüşmeleri metal işkolundaki anlaşmaya endekslendi.

‘92 yılı kamu emekçilerinin TİS görüşmeleri, işçi ve emekçilerin kazanılmış haklarına saldırı niteliğindeki tasarruf paketine karşı tepkilerin büyüdüğü yıllarda gerçekleşti. Hükümet, ÖTV büyük TİS komisyonunun %9.5 ücret talebini kabul etmemişti. Ardından grev oylamasına gidildi. Sandıktan %90 “evet” çıktı. Grev ‘92 Nisan’ında başladı. Temizlik, ulaşım, posta, sağlık hizmetleri durdu, kamu daireleri işlemez oldu. İki haftaya yakın süren grev sendikal ihanetle sonuçlandı. Sendika hükümetin önerdiği %5.4 oranı kabul etti. Ve sendika bir sene sonraki genel kurulda ÖTV tüzüğünde değişiklik yaparak, grevin sona erdirilmesi için yapılacak oylamada barajı %40’tan %25’e indirerek, başka bir ihanetin altına imza attı.

Sendika bu TİS görüşmelerinde de arabulucu komisyonun önerilerine olumlu bakıyordu. Ama tabandaki emekçilerin basıncı sonucunda reddetmek zorunda kaldı. Grev oylamasının başladığı andan itibaren ÖTV bürokratları greve gitme olasılığının büyük olduğu yönlü açıklamalar yapıyorlar. Böylece grev oylamasının sonuçlarının kamu patronlarını greve gitmeden taviz vermeye zorlayacağını umuyorlar. Aksi durumda greve gidilecek ve sendika %5.4’lik ücret artışı ve doğu ile batı arasında ücretlerde eşitlik talepleri için mücadele etmek zorunda kalacak. Ve 8 yıl sonra Almanya’nın en büyük grevi başlayacak.

Kamu çalışanlarının grev oylamasından “evet” oyu çıkması büyük bir ihtimal. Eğer sendika bürokratlarının yeni bir ihanetiyle karşı karşıya kalmazlarsa, oylama öncesi süreç kamu emekçilerinin greve hazır olduklarını göstermiş bulunuyor.


ARSIV ANA SAYFA