Ekim Gencligi ARSIVKIZIL BAYRAK
 
Nisan 2003
Sayısı: 59
 İçindekiler
  Ekim Gençliği'nden...
  Emperyalistlere ve uşaklarına karşı kavgayı yükseltelim!
  Zafer direnen halkların olacak!
  Gençlik Beyazıt Meydanı'ndan haykırdı!
  Emperyalistler arası çatlak derinleşiyor
  Emperyalist savaşa karşı eyleme, boykota direnişe!
  Gençlik kitlesel bir katılımla emperyalist barbarlığı lanetledi...
  Emperyalist savaş ve mülteciler
  1 Mart mitingi ve gençlik...
  Gençliğin mücadelesini örgütleyelim!.
  Savaş karşıtı eylemlerden...
  Semtlerin emekçi gençliği içinde çalışmanın sorunları
  YÖK-YEK tartışması ve perde arkası
  '68'in anti-emperyalist mücadele ruhuyla barikatları aştık!>
  Savaşa karşı eylem ve etkinliklerden...
  "Emperyalistler, işbirlikçiler 6. Filo'yu unutmadık!"
  Etkinliklerden...
  1 Mayıs'ta alanları zaptedelim!
  İşletmeye dönüşen bir kurum: Üniversite
  Hatice Yürekli: Devrim davasına adanmış bir yürek
  Edirne'de polis terörü
  Siyasal çalışma iddia ve ciddiyet gerektirir!
  Okur mektupları



 
 
21 Mart’ta tüm dünya işçi, emekçileri ve gençliği ile beraber boykottaydık!

Emperyalist savaşa karşı eyleme, boykota direnişe!

21 Mart’ta bazı ülkelerde genel grev yapıldı. Okullarda ise ders boykotları örgütlendi. Bizler de üniversitelerde bu çağrıya ses katmak ve emperyalist savaşa karşı ezilenlerin, işçi ve emekçilerin enternasyonal dayanışmasını sergilemek için boykot kararı aldık.

Önce ülkemizdeki 21 Mart grev kararını destekleyecek olan sendikalarla görüşmeler yapıldı. Birkaç ön toplantıdan sonra, Ekim Gençliği, İÜ Emperyalist Savaş Karşıtı Öğrenci Platformu, Paralı Eğitim Karşıtı Öğrenci Platformu, Emek Gençliği, Savaş karşıtı Üniversite, DPG, DÜK, TKP’li Öğrenciler, Kaldıraç, ÖEP, ÖG ve Eğitim-Sen Üniversiteler Şubesi olarak “Emperyalist savaş karşıtı boykot örgütleme komitesi” oluşturuldu. Komite ilk olarak Eğitim-Sen’de bir basın açıklaması yaparak tüm dünyadaki eylem ve grev kararlarına destek amaçlı boykot yapılacağını açıkladı.

21 Mart günü İstanbul’daki birçok üniversitede ders boykotları ve eylemler örgütlendi.

İÜ Edebiyat Fakültesi:

Yaklaşık 15 sınıf ve amfide konuşmalar ve boykot çağrıları yapıldı. 10 civarında sınıf boşatıldı. Birçok öğretim görevlisinden öncesinde destek mesajı alınmıştı. Saat 10.00-12.00 arası yaklaşık 80 kişinin katıldığı bir etkinlik yapıldı.

İÜ Fen Fakültesi:

10’un üzerinde anfi ve sınıfta konuşmalar ve boykota destek çağrıları yapıldı. Çağrı yapılan sınıflardan 4-5’i boykota katıldı. Bu fakültede de yerel etkinlikler düzenlendi.

İÜ Merkez:

Yaklaşık 5-6 amfiye girildi. Boşalan amfi olmadı. Yaklaşık 50-60 kişilik bir etkinlik yapıldı. Sloganlar ve davullarla tüm kampüs dolaşıldı. Boykota destek için konuşmalar yapıldı.

İÜ İngilizce Hazırlık:

Sloganlarla yaklaşık 60-70 kişinin katıldığı kısa bir yürüyüş yapıldı. Tüm sınıflarda konuşmalar yapıldı. Bir önceki gün 1200 kişilik kampüste yaklaşık 1000 kişinin katıldığı bir boykot örgütlenmiş olduğu için katılım düşüktü, yaklaşık 4-5 sınıf boşaltıldı.

Yıldız Teknik Üniversitesi:

ABD’nin başlattığı emperyalist savaşın nedenleri anlatıldı. Yaklaşık ona yakın amfi ve sınıf boşaltıldı. Dersliklerden çıkan öğrenciler alkışlarla tüm okulu dolaştı. Koridorlar dolaşılırken “Savaşa karşı boykottayız!”, “Rektörler savaşa öğrenciler boykota!” sloganları atıldı. Saat 10.00-11.00 arası 100 kişinin katıldığı bir etkinlik yapıldı.

Galatasaray Üniversitesi:

Boykota katılım çağrısı yapan afişlerin söküldüğü, okulun tüm girişlerinde daha öncekinin aksine kimlik sorulduğu, savaşa hayır rozeti takan öğrencilerin rozetlerine el konulduğu ve okulda çok sayıda sivil polisin bulunduğu koşullarda boykot gerçekleştirildi. Boykota katılan GSÜ öğrencileri, okul binası içinde savaş karşıtı sloganlar attılar ve savaş karşıtı görüşlerini bir forumla ortaya koydular.

Boğaziçi Üniversitesi:

Güney Kampus’te saat 9.00’da toplanan öğrenciler ile Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim-Sen) 6 No’lu Üniversiteler Şubesi üyeleri, Tiyatro Manga’nın savaş konulu bir gösterisini izlediler. Okuldan sloganlar eşliğinde dışarı çıkan 200’e yakın kişi, Kuzey Kampusu’nda toplanarak bir basın açıklaması yaptı, ABD’yi ve hükümeti kınayan sloganlar attılar.

Basın açıklamasını okuyan Eğitim-Sen 6 No’lu Şube Başkanı Hikmet Kaya, “Rektörler komitesi savaşa karşı bir açıklama yapmasına karşın, Kuzey Irak’ta bir Kürt devleti kurulursa Türkiye’nin savaşa girebileceğini savunuyor. Üniversiteler yapısı itibariyle savaşa karşıdır. Öğretim üyeleri ve öğrenciler savaşa karşı daha güçlü ses çıkarmalıdır” dedi.

Marmara Üniversitesi:

Haydarpaşa Kampusu ve İletişim Fakültesi’nin Nişantaşı Kampuslarında 200’e yakın öğrenci boykota katıldı.

Bilgi Üniversitesi:

İki kampüste boykot çalışması yapıldı. Onlarca sınıf dolaşılıp sınıf konuşmaları yapıldı. Birçok sınıf boykota destek verdi ve sınıflar boşaldı. Yaklaşık 300 kişinin katıldığı bir etkinlik ve oturma eylemi yapıldı. Öğretim görevlileri de anlamlı bir destek sundular boykot çalışmasına.

Gençlik ders boykotunu
eğitim emekçilerinin eylemi ile birleştirdi!

İÜ’de sloganlarla yaklaşık 250-300 öğrenci tüm fakülteleri dolaşarak Vezneciler durağına geldi. Buradan yol kesilerek Eğitim-Sen’in düzenlediği basın açıklamasının yapıldığı Aksaray Metro istasyonuna kadar emperyalist savaş karşıtı sloganlarla yüründü, eğitim emekçilerinin iş bırakma eylemine destek verildi.

YTÜ’deki etkinliğin ardından “Emperyalizmi Ortadoğudan kovacağız!/Yıldız Teknik Üniversitesi” pankartı ile Saraçhane’deki Eğitim-Sen’in basın açıklamasına gidildi. Eyleme Yıldız’dan yaklaşık 50 öğrenci katıldı.

Boykot çalışmaları kapsamında İstanbul Ekim Gençliği olarak çıkardığımız “21 Mart’ta tüm dünya işçi ve emekçileri ile birlikte emperyalist savaşa karşı eyleme, boykota, direnişe!” şiarlı afişlerimizden yaklaşık 1000 adetini üniversitelerde kullandık.

Ekim Gençliği/İstanbul