Ekim Gencligi ARSIVKIZIL BAYRAK
 
15 Aralık '02-
15 Ocak '03
Sayı: 56
 İçindekiler
  Ekim Gençliği'nden...
  Yaklaşan savaş ve gençlik
  Gençlik ve emperyalist savaşa karşı mücadele
  Gençlik YÖK'ü ve savaşı soruşturdu!
  YÖK'ün ve ABD'nin askeri olmayacağız!
  AKP ile paralı eğitim saldırısına devam
  Hayaller ve AB'nin gerçek yüzü
  AB demokrasisi gerçeği
  ABD'nin hizmetinde bir kurum: Üniversite
  Savaş karşıtlığı mı, devrimci sınıf savaşı mı?
  YTÜ'de emperyalist savaş karşıtı çalışmalardan...
  Gençlik susmayacak!
  Liseliler ve mücadele
  Gençlik ve yeni dönem
  Gençlik hareketinin olanakları....
  Kitle çalışması üzerine
  19 Aralık şehitleri mücadelemizde yaşıyor...
  Zor dönem devrimciliği
  Dünya gençlik hareketinden...
  Liseli gençliği kazanmalıyız!
  Mahallelerde ve okullarda yozlaşan gençlik ve düzenin politikaları
  "Türk Solu" kimin solunda?
  Lenin'le kadın sorunu üzerine...
  Bolşevik bilinç, disiplin ve kararlılık...
  Yaşamak için direnmeyi öğrendim...
  "Bir gün tek başına"
  Okur mektupları



 
 
Dünya gençlik hareketinden...

Yunanistan’da gençlik faşizme ve
emperyalizme karşı öfkesini haykırdı...

Yunanistan’da faşist Albaylar Cuntası’na karşı 17 Kasım’da gerçekleştirilen ilk ayaklanmanın yıldönümü vesilesiyle binlerce genç Atina, Selanik ve diğer kentlerde alanlara çıktı. Eylemlerde faşizme öfkenin yanı sıra emperyalist saldırganlık ve savaş gündemleşti. Yaklaşan emperyalist savaşı ve ABD’nin Ortadoğu’daki saldırgan tutumunu protesto eden öğrenciler, Atina’da polisle çatıştılar.

Atina’da ağırlıklı olarak sol grupların yaptıkları çağrıyla örgütlenen eylem, Teknik Üniversite önünden başlayarak Amerikan Büyükelçiliği’ne yürüyüş olarak gerçekleşti. Yürüyüş esnasında polisin taciz ve saldırılarına militan bir yanıt veren öğrenciler, polisi püskürtmeyi başardılar. Daha sonra Amerikan Büyükelçiliği önünde toplanan öğrenciler, ABD bayraklarını ve George Bush’un kuklasını yakarak, "ABD katildir, bölgede istemiyoruz!" sloganını haykırdılar.

Selanik’te de Amerikan Konsolosluğu önünde bir eylem gerçekleştirildi. Burada da polisin müdahalesine taşlarla gerekli yanıtı veren öğrenciler, ABD Konsolosluğu’nun camlarını kırdılar. "Halkların katili Amerika!", "Yunanistan, Kıbrıs, Filistin" ve "Bütün ordular dışarı, bağımsız ada!" gibi sloganların atıldığı eylemde, emperyalizme karşı öfke doruğa ulaştı.

Akşam saatlerine kadar süren olaylarda, polis göz yaşartıcı bomba kullandı ve çok sayıda öğrenciyi gözaltına aldı.

Afganistan’da öğrenci katliamı
kitlesel gösterilerle yanıtlandı...

Kabil’de Pazar gecesi, Kabil Üniversitesi öğrencilerinin kaldıkları yurtlarda su ve elektriğin kesik olması ve yiyecek bulunmamasını protesto etmeleri üzerine başlayan eylemler günlerce sürdü. Sayıları başlangıçta bini bulan öğrenciler, kendilerine saldıran polise taş ve sopalarla yanıt vermişti. Kitlenin üzerine ateş açan polis 6 öğrenciyi katletmişti.
Arkadaşlarının katledilmesini protesto eden öğrenciler eylemlerini sürdürdüler. Öğrenciler, arkadaşlarının cenazelerinin kendilerine teslim edilmesini istediler. Polis Başkanlık Sarayı’na yürümek isteyen öğrencileri engellemek için Kabil Üniversitesi’ni kuşattı. Kabil’deki öğrencilerin düzenlediği gösteri, kentin son 20 yılda tanık olduğu en büyük gösteri olarak tanımlanıyor. Gösterilerini bir hafta boyunca sürdüren öğrenciler, kendilerine ateş açan ve arkadaşlarını öldüren polislerin yargılanmasını talep ettiler.

İran’da öğrencilerin protesto
eylemleri sürüyor...

İran’da bir üniversite profesörünün mollaları eleştirdiği için idama mahkum edilmesi üzerine günlerdir protesto eylemleri sürüyor. Profesör için verilen kararın temyize gitmesi için izin verilmesi de protestoları durduramadı. Yüzlerce profesör protesto mektupları yazarken, öğrenciler sokaklarda protesto eylemleri gerçekleştiriyorlar.

Tahran’da Pazartesi günü yine binlerce öğrenci özgürlük için yürüdü. Öğrenciler İran rejiminin Afganistan’daki Taliban rejimi ile benzerliğini kurarak yaptıkları konuşmalarda tüm politik tutsakların serbest bırakılması şiarını da yükselttiler.



İran’da öğrenci protestoları

18 Kasım 2002 Pazartesi günü, Şerif Üniversitesi öğrencileri bir protesto mitingi düzenleneceğini ilan ettiler. İran Komünist İşçi Partisi’ne (İKİP) ulaşan haberlere göre, öğlen 12:00’ye doğru beş binden fazla öğrenci üniversite içindeki protesto gösterisine katıldı. İran İslam Cumhuriyeti’nin güvenlik kuvvetleri, halkın üniversiteye yaklaşmasını engellemek için üniversitenin etrafını çevirdiler. Yalnızca İslam Cumhuriyeti’nin resmi ajansından gelen muhabirlerin geçmesine izin verildi. Ancak, öğrenciler, İslam Cumhuriyeti’nin resmi ajansından gelen gazeteci ve kameramanların girişine müsaade etmediler.

Üniversitenin dışında, İran Ulusal Otomotiv Fabrikası’ndan ve İran Sypa Motor Fabrikası’ndan gelen ve öğrencilerin protestolarına katılmak isteyen geniş işçi gruplarının da dahil olduğu büyük bir kalabalık toplandı. Emir Kabir ve Tabatabi üniversitelerinin öğrencileri de dersleri boykot ederek protestolara katılacaklarını açıkladılar. Öğretmen Eğitim Okulu’ndaki öğrenciler ise 16 Kasım 2002 Cumartesi gününden beri etkin bir boykot sürdürmekteydiler. 18 Kasım’da, aşağıdaki üniversitelerdeki tüm dersler protestoların bir parçası olarak boykot edilmeye başlandı: Bilim ve Sanayi Üniversitesi, Ekonomi Üniversitesi, Beheşti Üniversitesi, Rajai Üniversitesi ve Tabatabai Üniversitesi.

İsfahan Üniversitesi’nde ise 1500 kişinin katıldığı ateşli bir gösteri gerçekleşti. Atılan sloganlar içerisinde: "Diktatörlüğe ölüm!", "İran Şili değildir!", ve "Taliban’a ölüm, hem Tahran’da hem Kabil’de!" vardı.

Öğrenci eylemlerinin ve protestoların sürmesi, Hamaney’in geri adım atması rejimin sonunun başlangıcının yaklaştığını göstermekte ve protestocuları yüreklendirmektedir.

İran Komünist-İşçi Partisi tüm insanları öğrencilerin protestolarını desteklemeye ve güçlendirmeye ve bunu İslami Rejime karşı genel bir protestoya dönüştürmeye çağırıyor.
İran İslam Cumhuriyeti’nin son günlerdeki infazları halkta artan bir öfkeye yol açmıştır ve protestolarla karşılaşmıştır.

İran Komünist İşçi Partisi
Uluslararası İlişkiler Bürosu
22 Kasım 2002



Dünya’dan kısa kısa...

İtalya

İtalya’nın en büyük otomotiv şirketi Fiat’ın Torino, Arese, Termini, Imerese ve Cassino’daki fabrikalarında çalışan toplam 5 bin 600 işçi işlerinden çıkarıldı. İşçilerin protesto gösterileri sürüyor. Termini Imerese fabrikası çalışanları Palermo ve Katanya’da otoyollarını kapattılar. Torino’da da 7 bin işçi meydanlarda gösteri yaptı.

Nepal

Nepal’de başkent Katmandu ve civarını kapsayan “Tüm Devrimci Nepal Ulusal Özgür Öğrenci Birliği” adlı sendikanın çağrısı üzerine yapılan boykot ve grev çağrısına yaklaşık 4 bin okul katıldı. Eğitimin 16 yaşına kadar parasız olması ve özel okullarda ücretlerin düşürülmesini talep eden, yarısı özel, yarısı devlet okulu olmak üzere yaklaşık 4 bin okul 9 Aralık’ta kapısını kapattı.

İran

8 Aralık günü Tahran Üniversitesi’nde yapılan ‘Öğrenci Günü’ kutlamalarına polis müdahale etti. Öğrencileri destekleyen kitlelerin polise tepki duyarak protestoya dahil olmasıyla, göstericilerin sayısı 10 bine yaklaştı.

Amerika

Amerika’da 33 yıldan bu yana her yıl Kasım ayının dördüncü perşembesinde kutlanan Şükran gününde Kızılderililer Portland’daki Plymouth Kayası’nın önünde toplanıp ırkçılığı, baskıyı, topraklarının ve kültürlerinin ellerinden alınmasını protesto ediyorlar. Bu yıl gerçekleştirilen protestoya daha yoğun bir katılım oldu.

Haiti

Şiddete, emperyalistlerden gelen baskılara, ülkedeki yozlaşmaya karşı Port au Prince’de 25 Kasım günü gerçekleştirilen gösteriye 7 bin kişi katıldı.