2 Mayıs 2014
Sayi: KB 2014/18

Bir kez daha Taksim kararlılığı gösterildi ama...
2014 Taksim 1 Mayısı ve DİSK
Taksim için militan direniş!
Kızılay’da devrimci 1 Mayıs coşkusu!
İzmir’den Taksim’e,
Kızılay’a selam!
Bursa’da 1 Mayıs!
Adana’da 1 Mayıs!
Kayseri'de 1 Mayıs!
İllerde 1 Mayıs
Kürdistan’da 1 Mayıs eylemleri

Greif işçileri: Kral çıplak!

Greif direniş günlüğü
Devrimci mirası yaşatmak, daha ileriye taşımakla mümkündür!
Dünyada 1 Mayıs
Avrupa’da 1 Mayıs
Köln’de 1 Mayıs!
Wuppertal’da 1 Mayıs
Stuttgart’ta 1 Mayıs
Essen’de 1 Mayıs!
Basel’de 1 Mayıs kutlaması
Irkçı Apartheid rejiminin yıkılışının 20. yılında…
Ukrayna krizi farklı cephelerde sürüyor
Faşizme karşı görkemli zaferin 69. yılı…
DİSK/Tekstil’in
Adana Bossa işçisine ihaneti
Ermenilere yönelik taziye açıklaması
ve gerçekler! - H. Yağmur
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Wuppertal’da 1 Mayıs

 

Beklendiği gibi Almanya’nın büyük-küçük pek çok kenti gün boyu 1 Mayıs gösterilerine sahne oldu. 1 Mayıs gösterilerine sahne olan kentlerden biri de Wuppertal’dı. Wuppertal’daki yürüyüşe bin kişi katıldı.

Wuppertal’da DGB’nin organize ettiği 1 Mayıs yürüyüş ve mitingi, her yıl olduğu gibi oldukça barışçıl bir resmi geçit biçiminde gerçekleşti. 1 Mayıs öncesi ruhsuz sendika bürokratları katılım için hiçbir ciddi çalışma yürütmediler. Bu hainler ve yol arkadaşları politikacılar genlerine adeta sinmiş ruhsuzluklarını sendika kortejlerine de yansıtmıştı. Gösteriye bir parça canlılık kazandıran, attıkları sloganlar, yol boyunca yaptıkları kısa ajitatif konuşmalar ve zaman zaman söyledikleri devrimci marşları ile Türkiyeli devrimci güçler oldu.

Wuppertal’daki 1 Mayıs yürüyüşü için kitle önce saat 10.00’da DGB binasının önünde toplandı. Ardından yürüyüşe geçildi. Yürüyüşün en önünde sendika kortejleri vardı. Kimya Sendikası korteji giydikleri önlükler ve katılımı ile dikkati çeken kortej oldu.

Sendika kortejlerinin arkasında ise, Türkiyeli devrimci ve ilerici parti ve kurumlar yer aldı. Bu yıl sözkonusu parti ve kurumlar 1 Mayıs’ı ortaklaşa kutlama kararı almıştı. Bu çerçevede bir 1 Mayıs Platformu oluşturmuştu. Bu birlikteliği anlatmak üzere, gösteri sırasında komite bileşenleri kendilerine ait pankart, döviz ve bayrakların yanısıra, bir de üzerinde Almanca “Yaşasın 1 Mayıs!” yazılı ortak bir pankart taşıdılar. Bu pankart en öndeydi, onu platform bileşenlerinin kortejleri izledi.

Türkiyeli devrimci güçlerin kulağı her an Türkiye’deydi. Türkiye’deki, özellikle de İstanbul’daki 1 Mayıs gösterisinden alınan haberler doğallıkla kitlede belirgin bir öfkeye yol açtı, kortejleri otomatikman dalganlandırıcı ve canlandırıcı rol oynadı. Bu, sloganlara da yansıdı. “Kahrolsun faşist diktatörlük!”,  Almanca ve Türkçe “Faşizme karşı omuz omuza!”, “Yaşasın enternasyonal dayanışma!” ve “Her yer Taksim, her yer direniş!” sloganları sıklıkla atıldı. TKİP kortejinde ise, ek olarak Almanca ve Türkçe olarak “İşgal, grev, direniş!” şiarı haykırıldı. Böylece Greif direnişinin sesi 1 Mayıs gösterisine de taşınmış oldu.

Kentin en kalabalık caddelerinden geçilerek Laurentiusplatz Meydanı’na gelindi. Gösteri bu kez miting olarak devam etti. Burada her zamanki gibi belediye başkanı, sendika temsilcileri ve politikacılar tümüyle ruhsuz, hiçbir inandırıcılığı olmayan hamasi nutuklar attılar. Miting alanında, inandırıcı olup olmamaktan bağımsız olarak, gasp edilen hakların geri verilmesi, insanca yaşamaya yeterli bir ücret gibi sorunlar dillendirildi. Bunlar için mücadele çağrısı yapıldı.

Miting alanında ayrıca müzik dinletileri de yapıldı. 1 Mayıs kutlaması bu dinletilerin ve anti-faşist otonom gurupların saat 18.00’de bir başka noktada gerçekleştireceği gösteriye katılma çağrısının ardından sona erdi.

Komünistler Wuppertal’daki 1 Mayıs gösterisine TKİP imzalı büyük boy bir pankartla katıldılar. Kortejde çok sayıda kızıl bayrak taşındı. Toplanma yerinde ve alanda yaygın biçimde Kızıl Bayrak satışı yapıldı. Yanı sıra Greif işçilerine bağış olarak çok sayıda kızıl fular sattılar. Alanda ise, Greif direnişi ile ilgili kısa bilgilendirmeler eşliğinde bağış toplandı.

BİR-KAR da gösterideki yerini almıştı. BİR-KAR’ın, üzerinde Almanca olarak, “Yaşasın Greif işçilerinin direnişi!” yazılı bir pankart taşıdığı gözlendi.

Alevi Kültür Merkezi’nde ortak 1 Mayıs kutlaması

Wuppertal 1 Mayıs Platformu gösterilerin ardından bir de AKM’de ortak bir kutlama düzenleme kararı almıştı. Bu karar gereği 1 Mayıs yürüyüş ve mitinginin ardından AKM’ye gidildi.

Dikkate değer bir katılımın olduğu AKM’deki kutlama, AKM başkanının kısa açılış konuşması ile başlatıldı. Sonra emeğin kurtuluşu mücadelesinde yitirilen tüm değerlerimiz için saygı duruşu yapıldı. Arada, bir sanatçı devrimci türküler söyledi.

Program gereği sırasıyla AKM, Anadolu Federasyonu, ATİK, BİR-KAR ve DİDİF temsilcileri kısa konuşmalar yaptılar. BİR-KAR temsilcisi, kısa konuşmasında ilk elden Avrupa’daki 1 Mayıslar’ın sendika merkezlerinin başına çöreklenmiş sermaye uşağı bürokratların marifetiyle resmi tören olarak yapıldığının, buna karşın Türkiye’de militan gösteriler halinde gerçekleştiğinin altını çizdi. 1 Mayıs’ın Türkiye’de devrim ve sosyalizm kavgası ile özdeşleştiğini, her daim bu niteliği ile kutlandığını dile getirdi. Buna karşın işçi, emekçi, ilerici ve devrimcilerin militanca direndiğini, her yeri 1 Mayıs alanına çevirdiklerini, her kentin yine, “Her yer Taksim, her yer direniş sloganı!” ile çınladığını vurguladı. Haziran Direnişi’ni hatırlattı, Berkin Elvan gösterilerine değindi. Ardından 81 gündür direnen Greif işçilerinden söz etti. BİR-KAR temsilcisi konuşmasını “1 Mayıs Haziran’dır, Berkin’dir, Greif’tir… Yaşasın 1 Mayıs!” sözleriyle bitirdi.

AKM’deki 1 Mayıs kutlaması AKM Kadın Korosu’nun söylediği türkülerle devam etti. Koro beğeni topladı. Kutlama müzik dinletisi eşliğinde çekilen halayların ardından sona erdi.

Kızıl Bayrak / Wuppertal

 

 

 

 

Bielefeld’de 1 Mayıs

 

Almanya’nın Bielefeld kentinde 1 Mayıs, yağışlı havaya rağmen belli bir kitlesellikle kutlandı.

Saat 10.00’a doğru toplanma yerinde buluşan kitle, kortejler oluşturarak yürüyüşe geçti. Kent merkezindeki caddelerde gerçekleşen yürüyüş 11.30’da miting alanında son buldu.

Kortejlerin alanda yerini almasından sonra başlayan mitingde, Alman sendikaları ve sol partiler adına, 1 Mayıs gündemi ve sistemin sosyal saldırılarıyla ilgili konuşmalar gerçekleştirildi.

Yürüyüş esnasında ve miting alanında enternasyonal ve diğer devrimci marşlar çalındı. İlerici bir Alman müzik grubu, miting alanında konser verdi.

Yürüyüş sırasında Türkiyelilerin kortejlerinde “Her yer Taksim her direniş!”, “Bu daha başlangıç, mücadeleye devam!”, “Taksim kızıldır, kızıl kalacak!”, “İşgal, grev, direniş!”, “Yaşasın devrimci dayanışma!”, “Tek yol devrim, kurtuluş sosyalizm!”, “İşçilerin birliği sermayeyi yenecek!”, “Faşizme karşı omuz omuza!” sloganları atıldı.

Kızıl renklerin belirgin olduğu yürüyüşe Alman sendikaları IG Metal, Ver.di, DGB ile sol partiler ve gençlik örgütleri katıldı. Alman sol partilerin kortejlerinde, gençliğin belirgin bir katılım sağlaması dikkat çekti.

Türkiyeli ilerici-devrimci güçlerden TKİP, Anadolu Federasyonu, Türkiyeli göçmen dernekleri, Demokratik Güç Birliği (DGB), ÖDP, Beşiktaş Çarşı ve Alevi Dernekleri yürüyüşte pankart açtı. Ortak pankart arkasında yürüyen DGB bileşenleri kendi flamalarını taşıdılar.

Yapılan konuşmalar ve müzik dinletisinin ardından, eylem bitirildi.

Kızıl Bayrak / Bielefeld

 

 

 

 

Fransa’nın Bretagne bölgesinde
1 Mayıs!

 

Fransa’nın Bretagne bölgesinin Hennebont kentinde 1 Mayıs yürüyüşü gerçekleştirildi.

Yürüyüşü Fransız işçi Sendikaları (CGT, FSU, UNSA ve Solidaires) organize etti. Yürüyüşe Fransız sol partileri (NPA, Fransız Komünist Partisi, Front de Gauche, Jeunesse Communiste) ve demokratik kitle örgütleri de katıldılar.

Bu yıl 1 Mayıs yürüyüşü cumhurbaşkanlığın seçimlerinin arkasından gerçekleşti. Bu nedenle işçi sendikalarında ve aynı zamanda sol partilerde de ayrışmalar yaşandı. Bu sene sol partiler 1 Mayıs’a daha güçlü katılım sağladılar.

Hennebont’daki yürüyüşe 600’ü aşkın kişi katıldı. Havanın yağışlı olması katılımı olumsuz etkiledi.

Alanda Fransızca Greif direnişi ve TKİP imzalı iki bildiri dağıtıldı. Komünistler yürüyüşe BİR-KAR flamaları ve kızıl bayraklarla katıldı.

Yürüyüşe bu yıl Kürtler ve Morbihan Alevi Kültür Derneği de katılım sağladılar.

Bretagne bölgesinin St-Brieuc kentinde de 1 Mayıs yürüyüşü gerçekleştirildi. Bu kentte de BİR-KAR flamalarıyla yüründü.

Carhaix’de yapılan 1 Mayıs yürüyüşüne ise katılım önceki yıllara göre bu yıl az oldu.

Kızıl Bayrak  / Brotanya - Fransa

 
§