2 Mayıs 2014
Sayi: KB 2014/18

Bir kez daha Taksim kararlılığı gösterildi ama...
2014 Taksim 1 Mayısı ve DİSK
Taksim için militan direniş!
Kızılay’da devrimci 1 Mayıs coşkusu!
İzmir’den Taksim’e,
Kızılay’a selam!
Bursa’da 1 Mayıs!
Adana’da 1 Mayıs!
Kayseri'de 1 Mayıs!
İllerde 1 Mayıs
Kürdistan’da 1 Mayıs eylemleri

Greif işçileri: Kral çıplak!

Greif direniş günlüğü
Devrimci mirası yaşatmak, daha ileriye taşımakla mümkündür!
Dünyada 1 Mayıs
Avrupa’da 1 Mayıs
Köln’de 1 Mayıs!
Wuppertal’da 1 Mayıs
Stuttgart’ta 1 Mayıs
Essen’de 1 Mayıs!
Basel’de 1 Mayıs kutlaması
Irkçı Apartheid rejiminin yıkılışının 20. yılında…
Ukrayna krizi farklı cephelerde sürüyor
Faşizme karşı görkemli zaferin 69. yılı…
DİSK/Tekstil’in
Adana Bossa işçisine ihaneti
Ermenilere yönelik taziye açıklaması
ve gerçekler! - H. Yağmur
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Taksim için militan direniş!

 

1 Mayıs’ta 1 Mayıs alanına, Taksim’e gitmek isteyen binlerce kişi her yeri direniş alanına çevirdi. İstanbul’da çok sayıda noktada çatışmalar yaşanırken, Mecidiyeköy-Şişli ve Beşiktaş direnişin merkezleri oldu. Sermaye devleti Taksim iradesini kırmak için yine azgın polis terörü estirirken, darbe dönemi uygulamalarına rağmen direnişi engelleyemedi. 2014 1 Mayısı, yine Taksim için devrimci bir ruhla sergilenen direnişe sahne oldu.

İstanbul’da 1 Mayıs bu yıl da sert sınıf çatışmasına sahne oldu. Polis günler öncesinden Mecidiyeköy merkezden Taksim Şişhane’ye kadar ana caddeye açılan tüm ara sokaklara polis barikatları kurdu. 1 Mayıs günü geceden başlanarak bu barikatlar sokaklara örüldü. DİSK Genel Merkezi'ne yakın sokaklardakiler devrimciler arafından dağıtılarak 1 Mayıs günü barikatlarda kullanılmak üzere DİSK önüne taşındı.

Özellikle Mecidiyeköy merkez, Osmanbey Halaskargazi Caddesi, Taksim Meydanı demir bariyerlerle çevrilerek polis ve TOMA’larla tam anlamı ile kuşatıldı. Verilen bilgilere göre şehir dışından getirilenlerle birlikte 50 TOMA, 39 bin polis kullanıldı. Kısacası sermaye devleti bir kez daha işçi sınıfınından korkusunu darbe dönemi uygulamalarıyla ortaya koydu. Fakat tüm hazırlıklara rağmen devrimci direniş ruhunun filizlenmesini engelleyemedi.

İstanbul’da 1 Mayıs’ın kalbi, gece yüzlerce devrimci, işçi ve ilerici kitlenin kaldığı Şişli’deki DİSK binasında atmaya başladı. Sabah saatlerinden itibaren İstanbul’un birçok noktasında 1 Mayıs direniş ruhu esmeye başladı. Okmeydanı, Beşiktaş’ın ardından DİSK binası önünde başlayan çatışmalar, sermaye devletine zor anlar yaşatan direnişlere sahne oldu. Ayrıca Kadıköy’de Türk-İş’in önderlik ettiği mücadele kaçkınlarının biraraya geldiği bir 1 Mayıs eylemi gerçekleştirildi.

Direnişin kalbi Şişli

İçlerinde günlerdir nöbet eylemini binada sürdüren Greif işçileri, ağırlığını DİSK’e bağlı Nakliyat-İş Sendikası’na üye işçilerin oluşturduğu Enerji-Sen, Dev Sağlık-İş, Birleşik Metal-İş, Limter-İş Sendikası üyelerinin yer aldığı kitle sabaha kadar bina dışında ve içerisinde bekleyişlerini sürdürdüler. Halayların çekildiği, sloganların atıldığı bekleyişte kavganın coşkusunu kuşanmaya başlayan kitle, sabah günışıması ile birlikte kapı önüne çıktı.

DİSK önünde “Zafer direnen işçilerin olacak!”, “Direne direne kazanacağız!”, “Bu daha başlangıç, mücadeleye devam!”, “1 Mayıs kızıldır kızıl kalacak!”, “Yaşasın 1 Mayıs yaşasın sosyalizm!” sloganları haykırıldı. DİSK’in bulunduğu sokaktan Halaskargazi Caddesi’ne çıkılan noktaya polisin gece koyduğu barikatlar işçiler tarafından kaldırılarak bina önünde toplandı.

Greif, Feniş, Kazova, Karşı gazetesi direnişçi işçileri “Direnen işçiler kazanacak!” şiarlı ortak pankartları ile DİSK önündeydiler. Ayrıca Bağımsız Devrimci Sınıf Platformu (BDSP), EHP, DAF, SDP, EÖC, Mücadele Birliği, Halk Cephesi, Kaldıraç, HDP, Alınteri, ESP, Halkevleri, TSİP, HKP, Partizan ve TKP 1920 de DİSK önündeydiler.

İlk çatışma haberleri Okmeydanı’ndan geldi. Ardından Çağlayan’dan Şişli’ye gelmek isteyen gruplara saldırı yapıldı. Polisin yoğun gazla saldırmasına rağmen kitle direnerek DİSK binasına parçalı da olsa ulaştı. Burada ayrıca Eğitim-Sen’liler E-5’i keserek eylem geçekleştirdiler. Polis saldırına uğrayan eğitim emekçileri, Mecidiyeköy merkezde barikatla engellendiler.

Yürüyüş saati olan 11.00’e kadar kalabalık DİSK binasında giderek arttı. Ayrıca DİSK binasını arasına alan iki sokağın çıkışında TOMA, sivil polis ve çevik kuvvet yığınağı yapıldı. Halaskargazi Caddesi de saat 08.00 itibari ile Osmanbey tarafına doğru TOMA’lar, Akrep aracı ve yüzlerce polis ile barikat oluşturularak kapatıldı. Aynı zamanda DİSK binasından Şişli cami yönüde kapatıldı. DİSK’in yürüyüşe başlamadan Abide-i Hürriyet Caddesi’nden Şişli Cami yönündeki polise sapanlar, taşlarla saldırıldı. Polis burada çatışmaya girmezken, kitleye gaz ve tazyikli su ile saldırdı. Uzun sürdürülmeyen saldırının ardından kitle, DİSK binasında bekleyen kitle ile birleşti.

Polis ablukası altında DİSK binasında toplanan kitle kortej oluşturup sloganlarla yürüyüşe başladı. DİSK, KESK, TMMOB ve TTB başkan ve yöneticilerinin, CHP ve BDP İstanbul milletvekilleri, BDP Mersin milletvekili Ertuğrul Kürkçü’nün de yer aldığı kortej yolun ortasında ilerlerken, bir yanda Greif, Karşı, Feniş ve Kazova direnişçileri ve hemen ardında Ekim Gençliği, BDSP'liler diğer tarafta da siyasi örgütlerin kortejleri polis barikatına doğru ilerledi. Sloganlarla durmaksızın ilerleyen kitle, pois barikatıyla karşı karşıya geldi. Bu sırada kortej içerisinden çıkan DİSK Başkanı Kani Beko, DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu ve KESK Başkanı Lami Özgen polis müdürüyle bir görüşme gerçekleştirdi.

Sermaye uşağı polis müdürleri ile yapılan görüşmenin sonucunda yürüyüşe polis tarafından engel olunacağı söylendi. Bunun üzerine kitle TOMA’yı taş yağmuruna tuttu. Ardından polis önce gaz, sonra tazyikli suyla saldırdı. Polis kitleyi gaz yağmuruna tutarken kitle basamaklar üzerinden DİSK binasına, diğer yandan da Şişli Etfal Hastanesi yönüne doğru çekildi.

DİSK binasına çekilen kitle Halaskargazi’ye açılan basamaklara barikat kurarak polisin gelişini engelledi. Bununla birlikte binanın arkasında yer alan Abide-i Hürriyet Caddesi’nde hem Şişli Cami hem de Kurtuluş yönüne barikatlar kuruldu. Kitle burada saatleri bulan bir direnişle yine devrimci 1 Mayıs’ın ruhunu yaşattı. Polis saldırısına havai fişek, sapan, taş ve molotoflarla karşılık veren kitle polisi özellikle Kurtuluş yönüne doğru geriletti. Polisin kullandığı onlarca gaz ve ses bombası, plastik mermi, tazyikli su kitlenin direncini kıramadı. Burada ayrıca Bomonti tarafından caddeyle birleşen sokaktan gelen kitle ile biraraya gelindi. Polis kitle karşısında saatlerde aciz kaldı.

Greif işçileri, BDSP’nin de içerisinde yer aldığı devrimcilerin muazzam direnişinde, Türkiye Komünist İşçi Partisi (TKİP) İşçi Savunma Birlikleri, MLSPB, DHKC, TKP/ML-TİKKO militanları da yer aldı.

Uzun çatışmanın ardından takviye kuvvetlerin gelmesiyle birlikte TOMA ve yüzlerce çevik kuvvet ile aynı anda eylemcileri direkt nişan alarak attıkları onlarca gaz bombası ile kitleyi geriletti. Polisin azgın gaz fişekleri, tazyikli su saldırısı ile DİSK binası ve Bomonti’nin ara sokaklarına çekilen kitle burada da saldırılara direndi. Eylem parçalı olarak farklı yerlerde saat 15.00 civarına kadar devam etti.

BDSP: Kazanan direnenler oldu!

Gerek DİSK önü gerekse de Şişli bölgesi civarında çatışmalarda yer alan sınıf devrimcileri, eylemde flamalarını ve "Yaşasın 1 Mayıs!" ve "Kölelik zincirlerini kırmak için direnişe!" şiarlı pankartlarını açtılar. Eylem bitiminde DİSK binasında biraraya gelen BDSP’liler burada basın açıklaması yaptı. BDSP temsilcisi, devletin tüm zorbalığına rağmen Taksim iradesinin kıramadığını, kazananın sokak sokak, barikat barikat dövüşen işçiler, emekçiler, gençler ve devrimciler olduğunu söyledi. BDSP temsilcisinin ardından, ortak pankart arkasında yürüyen direnişçi Greif, Feniş, HEY Tekstil işçileri konuşma yaptılar.

DİSK binasında Greif işçileri ve sınıf devrimcileri dışında kimse kalmadı. İşçiler ve sınıf devrimcileri binanın önünü ve giriş katını temizlediler.

İlerleyen saatlerde DİSK-KESK-TMMOB ve TTB adına yazılı açıklama yapılarak, hükümetin ve İstanbul Valisi’nin sermayenin ideolojisine ve çıkarlarına hizmet eden işçi düşmanlığının polis saldırısı ile bir kez daha ortaya çıktığı belirtildi. Gelecek yıl yine Taksim için alanlarda olunacağı vurgulandı.

Onlarca yaralı ve gözaltı

İstanbul Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Ümit Şen’in yaptığı bilgilendirmede binlerce kişinin polis copu, plastik mermi, tazyikli su, biber gazı ve fişeğiyle yaralandığı ifade edildi. 1 Mayıs günü Tabip Odası’na ulaşabilen yaralı bilgileri ise şöyle sıralandı: En az 4 kafa travması, 1 kulak kesiği, 1 kol kırığı, 15-20 gaz kapsülü ile yaralanma, yüzlerce gaz marufiyeti nedeniyle klinik başvurusu 1 göz kaybına yol açabilecek göz yaralanması.

Çağdaş Hukukçular Derneği İstanbul Şubesi adına yapılan açıklamada da “fiili OHAL uygulaması” sonucu 3′ü avukat 266 kişinin gözaltına alındığını ve 50 kişinin de yaralandığı belirtildi.

Eylemde Greif direnişçilerinden Engin Yılgın gaz bombasıyla kulağından yaralandı. Kızıl Bayrak muhabiri Mehmet Ali Karabulut da ayağından gaz kapsülü ile vuruldu. Karşı gazetesi direnişçisi Fethullah Şenocak'ın polis saldırısında kolu kırıldı. Haseki Hastanesi'nde kolu alçıya alındı.

Sınıf devrimcileri Barış Kaya, Zeynel Kızılaslan ve Hasan Güneş gözaltına alındı. Gülcan Kayhan adlı DLB'li ve Binali Alsaç adlı BDSP'li, DİSK'ten ayrılıp evlerine giderken gözaltına alındı. Polis Kayhan ve Alsaç'ın eşyalarına el koydu.

Beşiktaş:

Beşiktaş’ta kitle sabah 07.00’den itibaren meydanda toplanmaya başladı.

Polis Zincirlikuyu’dan itibaren Beşiktaş yönüne araç trafiğini kapatarak insanların toplanma noktasına geçişini engellemeye çalıştı. Fakat buna rağmen insanlar buradaki toplanma yeri olan Beşiktaş Meydanı’na ulaştı.

Kitlenin toplanmasıyla birlikte polis yaptığı anonslarla bir kez daha miting alanının Yenikapı olduğunu, oraya gitmek isteyenlere yardımcı olunacağını söyleyerek eylemi sürdürenlere saldırı tehditlerine başladı.

Saatler ilerledikçe kitlenin sayısı artarak binleri buldu.

Kitle daha toplu şekilde sloganlar atmaya başlayınca da polis saldırısı gecikmedi.

Polisin defalarca tekrarladığı saldırılar karşısında kitle birçok noktada barikatlar kurarak, sapanlarla, taşlarla ve havai fişeklerle karşılık verdi.

Kitlenin toplanmasının ilk başlarından itibaren gelen CHP İstanbul yöneticileri ve milletvekilleri bir yandan polisle görüştü bir yandan da kitleyi kaldırımda tutmaya çalıştı.

CHP, Halkevi, ÖDP, EHP, DİP, DAF, HKP ve çArşı taraftarları ağırlıklı olarak bu kolda eyleme katıldılar. Eğitim-İş Sendikası 2 No’lu Şube üyeleri de burada eyleme katıldı.

Bir dizi hareket Taksim iradesiyle sokak aralarında çatışırken başını CHP’nin çektiği çoğunluk olan hareketler büyük oranda kitleyi çatışmadan uzak tutmaya çalıştı. Buna bağlı olarak Taksim’e çıkma iradesinden uzak bir yaklaşım sergilenmesi kitleyi de uzun süre bu etkide tuttu.

Netice olarak Taksim iradesinden uzak olan siyasal anlayışlar CHP ilçe binasından yaptıkları konuşmalarla eylemi bitirdiklerini duyurdular.

Buna rağmen kalan kitlenin büyük bir bölümü Taksim’e çıkma eğilimiyle sokak arasında yürüyüşe geçti. Fakat kısa bir süre sonrasında yine azgın polis saldırısıyla karşılaşan kitle ara sokaklara çekildikten sonra eylemi bitirdi.

Gün boyu yaşanan polis saldırısıyla birlikte yirmiyi aşkın kişi polisler tarafından darp edilerek gözaltına alındı.

Edilgen bir şekilde kitlesini kaldırımda tutanlar polis barikatının dibinde, meydanda dururken Taksim’e çıkma isteği gösterenlerin yoğun polis saldırısıyla alandan uzak tutulmaya çalışılması da dikkat çeken bir diğer nokta oldu.

Zafer direnen emekçinin olacak!

Önceki yıllara göre katılımın az olduğu bu yıl DİSK’in yine temsili denebilecek çok az bir kitle ile alanda olduğu söylenebilir. Genel olarak katılımın zayıf olduğu 1 Mayıs eyleminde yine devrimci ve sol güçler belirleyici bir katılım ve Taksim’e çıkma iradesi sergilediler. Devletin azgın saldırılarına karşı devrimci bir 1 Mayıs ruhu ile sermayeye bu yıl da anlamlı bir direniş ile yanıt verildi. Polisin karşısında saatler boyunca direnen sol güçler, bir kez daha direnişi omuzlamanın onurunu yaşadılar.

Kızıl Bayrak / İstanbul

 
§