2 Mayıs 2014
Sayi: KB 2014/18

Bir kez daha Taksim kararlılığı gösterildi ama...
2014 Taksim 1 Mayısı ve DİSK
Taksim için militan direniş!
Kızılay’da devrimci 1 Mayıs coşkusu!
İzmir’den Taksim’e,
Kızılay’a selam!
Bursa’da 1 Mayıs!
Adana’da 1 Mayıs!
Kayseri'de 1 Mayıs!
İllerde 1 Mayıs
Kürdistan’da 1 Mayıs eylemleri

Greif işçileri: Kral çıplak!

Greif direniş günlüğü
Devrimci mirası yaşatmak, daha ileriye taşımakla mümkündür!
Dünyada 1 Mayıs
Avrupa’da 1 Mayıs
Köln’de 1 Mayıs!
Wuppertal’da 1 Mayıs
Stuttgart’ta 1 Mayıs
Essen’de 1 Mayıs!
Basel’de 1 Mayıs kutlaması
Irkçı Apartheid rejiminin yıkılışının 20. yılında…
Ukrayna krizi farklı cephelerde sürüyor
Faşizme karşı görkemli zaferin 69. yılı…
DİSK/Tekstil’in
Adana Bossa işçisine ihaneti
Ermenilere yönelik taziye açıklaması
ve gerçekler! - H. Yağmur
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Kayseri de 1 Mayıs!

 

Kayseri’de 1 Mayıs alanı olan Mimar Sinan Parkı yanında yer alan otoparka farklı yönlerden kortej oluşturan sendikalar ve ilerici siyasi yapılar yürüdüler.

KESK’e bağlı Eğitim-Sen, BES ve SES sendika binalarının önünden kortej oluşturarak saat 15.00’ten itibaren Mimar Sinan Parkı otoparkına yürüdü.

DİSK, DİSK Bölge Başkanlığı’nın bulunduğu bina önünde kortej oluşturdu. Saat 15.15’de 1 Mayıs miting alanına doğru yaklaşık 150 işçinin katılımıyla yürüdü.

Kamu emekçileri Salih Avgunpaşa İlköğretim Okulu önünde toplandı. BDSP pankartı altında birleşen Kayseri İşçi Derneği, Organize Sanayi İşçileri, Metal İşçileri, Gıda İşçileri Eski Adliye binası önünde kortej oluşturdular. 1 Mayıs alanına doğru saat 15.30’da yürüyüşe geçtiler.

EMEP, CHP, SDP, Genç-Sen, Dev-Lis, Ceha işçileri, Eğit-Der, Eğitim-İş KESK Kayseri Şubeler Platformu, TÜMTİS, ESP, SDP 1 Mayıs eylemine katıldı.

Yoğunburç’ta toplanan HDK bileşenlerinden EMEP ve Emek Gençliği burada kortej oluşturdular. SDP ise ayrıca kortej oluşturdu.

Geçen yıl Birleşik Metal-İş üyesi Ceha işçileri eyleme katılmıştı. Bu yıl çok az sayıda CEHA işçisi eyleme katıldı.  

Kortejler Hüseyin Avgun Paşa İlköğretim Okulu önünde buluştular. Yaklaşık 3 bin işçi ve emekçi 1 Mayıs mitinginin yapılacağı Mimar Sinan Parkı yanında bulunan otoparka yürümeye başladı.

Ağırlığını organize sanayi bölgesindeki işçilerin oluşturduğu yaklaşık 90 işçi ve emekçi BDSP’nin “Yaşasın sosyalist işçi-emekçi iktidarı!” pankartı altında bir araya geldiler. Özelleştirmeye karşı bayrak açan karayolu işçileri de özelleştirme saldırısı ve işbirlikçi sendika ağalarını protesto ettiler.

Miting devrim şehitleri için 1 dakikalık saygı duruşu ile başladı. Disk Bölge Temsilcisi Cumali Sağlam, KESK Dönem Sözcüsü Orhan Karakaya ve TÜMTİS Temsilcisi Yaşar Alicanoğlu konuşma yaptı.

Tertip Komitesi adına konuşan KESK Dönem Sözcüsü Orhan Karakaya, Kayseri Müftüsü’nün “1 Mayıs’ta eylem yapmayın. İsyan etmeyin ibadet edin” dediğini belirterek bunu kınadığını söyledi. Karakaya, şunları söyledi:

“Bizler bu ülkenin ötekileriyiz. Dinimiz, mezhebimiz, dilimiz, kültürümüz, cinsiyetimiz nedeniyle ikinci sınıf yurttaş muamelesi görmek, yok sayılmak istemiyoruz. Bizler bu ülkenin sanatçılarıyız, bilim insanlarıyız, gazetecileriz, aydınlarız. Özgürce düşünmek, araştırmak, kendimizi ifade etmek istiyoruz. Ve bizler Ali İsmail’iz. Ethem’iz, Ahmet’iz, Abdocan’ız, Mehmet’iz, Medeni’yiz, Hasan Ferit’iz, Berkin’iz. Biz başka dünya isteyenleriz. Ve bu dünyayı kendi elimizle kuracağımızı biliyoruz.”

DİSK Bölge Başkanı Cumali Sağlam yaptığı konuşmada Greif işçilerinin direnişini selamladı. AKP iktidarının ekonomik-sosyal-siyasal saldırılarını eleştirdi.

TÜMTİS İl Temsilcisi Yaşar Alicanoğlu ise şunları söyledi: “İşçilerin emekçilerin uluslararası birlik mücadele ve dayanışma günü. Bugün emeğin bayramı, işçilerin bizim bayramımız. 1 Mayıs’ı güvenceli iş, güvenceli gelecek için kutluyoruz.”

Yerel sanatçılar Sercan-Yusuf ikilisi, Ali İsmail Korkmaz için ‘Magusa Limanı’, Taksim’de ölen 1 Mayıs şehitleri için ise ‘Şişli Meydanı’ şarkısını katılımcılarla hep birlikte söylediler. 1 Mayıs eylemi, katılımcıların hep birlikte davullar eşliğinde hayal çekmesiyle son buldu

Mitingden notlar:

* Bu yıl üniversite ve liseli gençliğin 1 Mayıs’a katılımı da oldukça yoğundu.

* Reformist partiler içinde en fazla katılımı EMEP sağladı.

* Önceki yıllara göre düzen solunun temsilcisi CHP’nin katılımı da oldukça fazlaydı.

* 1 Mayıs’a yaklaşık 3 bin işçi ve emekçi katıldı.

* Kayseri’de BDSP 1 Mayıs’ın tarihsel anlamına ve devrimci ruhuna uygun gerçekleşmesi için azami çaba gösterdi. Ancak komünistler bununla yetinmediler. Polis komplosunun devrimci sınıf mücadelesinde yarattığı zayıflıkları bertaraf etmek çerçevesinde 1 Mayıs’ı ele aldılar. BDSP devirmeyen darbenin güçlendirdiğini 1 Mayıs’ta gösterdi. Üç aylık yoğun bir çalışmanın ortaya çıkardığı tablo son derece anlamlıydı.

Kızıl Bayrak / Kayseri

 

 

 

 

Hak-İş’in 1 Mayıs komedisi…

 

Hak- İş’in 1 Mayıs komedisi başladı. Kayseri’de gövde gösterisi yapacağını ilan eden Hak-iş ağalarının hiçbir çalışma yapmadıkları ortaya çıktı. 2 bin işçinin katıldığı 1 Mayıs tablosu bu gerçeğin ifadesiydi.

1 Mayıs’a katılmak için gelen işçilerin içinde olduğu otobüs kaza yaptı. Otobüsün devrilmesi sonucunda 38 işçi yaralandı. 

Hak- İş ağası Mahmut Arslan ve beraberindeki sendikaların genel başkanları ve temsilcileri, sendikanın Kayseri Şubesi’nin önünden İnönü Bulvarı’nda davul zurna eşliğinde ‘Şirket işçileri kadro bekliyor!’, ‘Alanlar bizimdir, bizim kalacak!’, ‘Yaşasın işçilerin kardeşliği!’ pankartları eşliğinde işçilerle birlikte yürüdü.

Yürüyüş öncesi gazetecilere açıklamalarda bulunan Hak-iş ağası Mahmut Arslan, “Bugün Kayseri’de 20 ilden gelen  kardeşlerimizle Hak-İş olarak ideolojik kalıplara sıkıştırılan bu karabulutları kaldırmak için 1 Mayıs’ı kutluyoruz. Buradan işverene, işçilere, sivil toplum örgütlerine mesajlar vereceğiz. Herkes için söylenecek sözümüz var” diyerek, 1 Mayıs meydanı olan Taksim Meydanı’nı işçilere kapatan AKP iktidarına tam destek verdi. İdeolojik olarak burjuvaziye ait olduğunu gösterdirdi.

Kayseri’de 1 Mayıs’a mesafe koyan birçok örgütün de kendilerine destek verdiğini kaydeden Arslan, “Buradan illa da örgütlenme diye haykıracağız. Hak-İş olarak herkesi ideolojik kalıplara sıkıştırılan bu karabulutları kaldırmak için 1 mayısı kutluyoruz. Barışı öne çıkaracağız. 1 Mayıs barış içinde, kardeşlik içinde nasıl kutlanır onu göstereceğiz. Bugün burada aramızda Suriyeli kardeşlerimiz de var. Güvenceli ve güvenilir bir çalışma hayatı için, taşeronlaşmaya ve mevsimlik işçi sorununu çözmek için, ücretlerdeki ağır vergi baskısına hayır demek için, daha fazla sendikal  örgütlenme için 1 Mayısı coşku içinde kutluyoruz” diye konuştu. Sermaye ile barış politikasını savunan Hak-iş’in ağası güvenceli çalışma, taşeronluğun, mevsimlik işçiliğin son bulması için ne yaptığı konusunda tek bir şey söylemedi. Zira Hak-iş ağası taşeronluk, mevsimlik işçilik köleliğinin devamı için mesai yaptı.

Belediye mehter takımının rol aldığı 1 Mayıs komedisinde sanatçılar da yer aldılar. Alanda 1 Mayıs’ın içini boşaltan her şeyi yapan Hak-İş tablosundan başka hiçbir şey yoktu.

Kızıl Bayrak / Kayseri

 
§