2 Mayıs 2014
Sayi: KB 2014/18

Bir kez daha Taksim kararlılığı gösterildi ama...
2014 Taksim 1 Mayısı ve DİSK
Taksim için militan direniş!
Kızılay’da devrimci 1 Mayıs coşkusu!
İzmir’den Taksim’e,
Kızılay’a selam!
Bursa’da 1 Mayıs!
Adana’da 1 Mayıs!
Kayseri'de 1 Mayıs!
İllerde 1 Mayıs
Kürdistan’da 1 Mayıs eylemleri

Greif işçileri: Kral çıplak!

Greif direniş günlüğü
Devrimci mirası yaşatmak, daha ileriye taşımakla mümkündür!
Dünyada 1 Mayıs
Avrupa’da 1 Mayıs
Köln’de 1 Mayıs!
Wuppertal’da 1 Mayıs
Stuttgart’ta 1 Mayıs
Essen’de 1 Mayıs!
Basel’de 1 Mayıs kutlaması
Irkçı Apartheid rejiminin yıkılışının 20. yılında…
Ukrayna krizi farklı cephelerde sürüyor
Faşizme karşı görkemli zaferin 69. yılı…
DİSK/Tekstil’in
Adana Bossa işçisine ihaneti
Ermenilere yönelik taziye açıklaması
ve gerçekler! - H. Yağmur
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

İzmir’den Taksim’e, Kızılay’a selam!

 

Birlik, mücadele ve dayanışma günü olan 1 Mayıs, bu yıl da İzmir’de onbinlerin katılımı ile kutlandı. Direnişin ilk 1 Mayıs’ı olması vesilesiyle 1 yıldır sokaklarda olan kitlelerin alana özel bir yansıması olmadı. Şiarlara ve pankartlara yansıyan Haziran Direnişi ruhu alanda hakim değildi.

İzmir’de 1 Mayıs birlik, mücadele, dayanışma günü belediye işçilerinin eylemiyle başladı. Buca Belediyesi’nde çalışan belediye işçileri 1 Mayıs’ı Heykel‘den meydana yaptıkları yürüyüşle başlattı. DİSK Genel-İş Sendikası’na üye belediye işçileri sorunlarına dikkat çekerken özel olarak vurgu taşeron çalıştırmaya yapıldı. Yüzlerce belediye işçisi taşeron köleliğine karşı sloganlarını haykırdı.

DİSK, Türk-İş, KESK, TMMOB, İzmir Barosu, İzmir Tabip Odası, Birleşik Kamu-İş tarafından örgütlenen mitinge giriş iki koldan yapıldı. Saat 11.00’de başlayan toplanmaların ardından, Basmane ve Konak yönünden gelen on binlerce işçi ve emekçi alanlara aktı.

Basmane kolundan toplanan Türk-İş, DİSK, BDSP, HDP, Alınteri, Halkevi, DİP, MBP,  Söz ve Eylem, BDP, SDP, SYKP, YSGP katıldı.

Konak Eski Sümerbank önünde toplanan KESK kolunda, Devrimci Hareket, Partizan, DHF, İHD, ÇHD, Ege Karslılar Federasyonu, İzmir Müzisyenler Derneği, İmece-Der, ÖDP, LGBT kortejlerle katılırken, CHP, DSP, İP, Birleşik Kamu-İş Gündoğdu Meydanı’na direkt giriş yaptı.

TMMOB, İTO, Eczacılar Odası, İzmir Barosu ise Cumhuriyet Meydanı’nda toplanarak alana girdi.

Sınıf devrimcileri geleneğin temsilcisi olarak alandaydı

Sınıf devrimcileri de saat 09.30’dan itibaren Basmane Meydanı’nda yerini aldı. En önde Marx, Engels, Lenin ile Türkiye devrimci hareketinin yiğit devrimcileri, Mustafa Suphi, Mahir Çayan, İbrahim Kaypakkaya, Deniz Gezmiş ve Habip Gül, Ümit Altıntaş, Hatice Yürekli, Alaattin Karadağ sancakları yer aldı. Yine en önde “Kahrolsun ücretli kölelik düzeni! Yaşasın sosyalist işçi-emekçi iktidarı!” şiarlı pankart yer aldı. Kortejde ayrıca sınıf hareketi tarihinde yer edinen direnişlerin sıralandığı ve üzerinde “İşgal, grev, direniş!” pankartı da yer aldı. Kortejde kızıl flamalar taşınırken, sınıf devrimcilerinin ses aracından müzik yayını ve konuşmalar yapıldı.

Genç komünistler alanda “Özgürlük, devrim, sosyalizm! /Ekim Gençliği” ve üzerinde Haziran Direnişi’nde katledilenlerin resimlerinin bulunduğu “Berkin’e sözümüz devrim olacak! Gelecek biziz! Özgürlük biziz!/Devrimci Liseliler Birliği” şiarlı pankartlarla yerini aldı.

Basmane kolundan alana giriş yapan Türk-İş en önde “Türk-İş” pankartı, ardından Türk bayrağı ve Türk-İş flamalarıyla katıldı. Türk-İş kortejinin arkasından Basmane’den gelen DİSK alana girdi. En önde “DİSK” pankartı ve “Bu daha başlangıç, mücadeleye devam” pankartıyla Genel-İş 5 No’lu Şube, “Çiğli Belediyesi’nde taşeron istemiyoruz!” pankartıyla Kafesan işçileri, Merbel ve Karbel emekçileri, Buca Belediye işçileri, Genel-İş 2-3-4 No’lu Şubeleri,”, “Devrimin çiçekleri” pankartıyla İBB’ye bağlı park ve bahçe işçileri, Genel -İş 1 No’lu Şube, “Yaşasın 1 Mayıs!” pankartıyla Yatsan işçileri ve DİSK Tekstil, Enerji-Sen, Dev Sağlık-İş, Devrimci Turizm-İş, Sosyal-İş alana davullarla girdi. Lastik-iş, Emekli-Sen, Birleşik Metal-İş, Armutlu Kültürevi, Maden-İş Soma Şube, Eczacılar Odası alana giriş yaptı. Birleşik Metal-İş Sendikası geçen yıllarda olduğu gibi fabrika pankartlarıyla mitinge katıldı. Direnişçi Luna işçileri de pankartlarıyla kortejde yer aldı. Yine aynı koldan gelen Genç-Sen ve Arap Alevileri pankartlarıyla alana girdi.

Konak kolunda toplanan KESK’in arkasında Devrimci Hareket, Partizan, DHF, İHD, ÇHD, Ege Karslılar Dernekleri Federasyonu, İzmir Müzisyenler Derneği, ÖDP, LGBT yürüdü.

KESK kortejinde Eğitim-Sen tüm şubeler, “Rojava devrimini selamlıyoruz” pankartıyla Eğitim-Sen 2 No’lu şube, SES, Yapı-Yol Sen, ESM, Kültür Sanat Sen, Tarım Orkam Sen, BES yerini aldı.

Taksim ve Kızılay’ın militan direnişi Gündoğdu’ya taşındı!

Sınıf devrimcileri, KESK’in arkasından alana girmek istedi. Kura sıralaması ile Alınteri’nin arkasında bulunan komünistler, alana giriş yaparken, Berkin’in katillerine üst araması yaptırtmayacaklarını, Taksim’de ve Kızılay’da emekçilere saldıranlara üstlerini aratmayacaklarını belirterek, üst araması yapmadan alana girmek istedi. Bunun üzerine arama noktasında polisler tarafından arbede çıkartıldı. Bir kısım geçtikten sonra, demir barikatlar kapatılmaya çalışıldı. Buna izin verilmemesi üzerine polisler saldırıya geçti. Komünistler demirlerin arasına sıkıştırılarak biber gazı sıkıldı.

Tertip Komitesi de polisleri engellemek yerine, sınıf devrimcilerine “sağduyu” çağrısı yaparak, saldırıyı geçiştirmeye çalıştı. Bu sırada ikinci kez polis barikatlarına yüklenilerek, bir kısım daha alana geçti. Polisler BDSP’lileri gözaltına almaya çalıştı. Ancak sınıf devrimcileri kimseyi bırakmadı.

Bu sırada, diğer arama noktalarından Halkevleri, DİP giriş yapmaya başladı. Komünistler, oraya giderek, yan tarafta saldırı olduğu, ortak tutum alınması gerektiği çağrısını yaptı.  Barikatın önünde diğer siyasetler alana giriş yaparken BDSP’liler konuşmalarla polis terörünün protesto ettiler. Bu sırada Öğrenci Kolektifleri’nden gençler polisle arbede yaşadı ve onlardan bir kişiyi gözaltına almaya çalıştı. Bu sırada, BDSP’liler buna da izin vermeyerek, genci polisin elinden aldı.

Alanın dışında kalan Ekim Gençliği ve Devrimci Liseliler Birliği, aramanın kaldırılması ile alana giriş yaptı. Daha sonra arama noktalarından üst araması yapılmadı. Komünistler, yoldaşlarını “Baskılar bizi yıldıramaz!”, “Direne direne kazanacağız!” sloganları ile korteje aldı.

Gündoğdu Meydanı’nda kürsüde “Güvencesizliğe, taşeronlaştırmaya, özelleştirmeye karşı alanlardayız!” pankartı asıldı. Program başlamadan önce İstiklal Marşı okundu. Kürsüden sıklıkla Taksim’e yönelik saldırı haberleri kitleyle paylaşıldı. Kitle sık sık “Her yer Taksim, her yer direniş!” sloganı attı. Saat 13.45 gibi 1 Mayıs programına başlandı. Enternasyonal eşliğinde devrim ve sosyalizm yolunda şehit düşenler için saygı duruşunda bulunuldu. Ardından “Devrim şehitleri ölümsüzdür!” sloganı atıldı. 77 1 Mayıs’ında şehit düşenlerin isimleri okunarak “aramızda” denildi. “Berkin Elvan”, “Ceylan Önkol”, “Gezi şehitleri” sayılarak aramızda diye haykırıldı. Kürsüden ayrıca İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı ve CHP milletvekilleri selamlandı. 1 Mayıs Tertip Komitesi adına DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı konuştu.

Sarı konuşmasına Taksim’i selamlayarak başladı.  “Yaşasın Taksim, yaşasın direniş!” sözleriyle devam ettiği konuşmasında eşitlik, özgürlük, adalet isteyenlerin alanlarda olduklarını söyledi. Taksim’deki polis saldırısını kınadı ve direniş şehitlerini andı. Sarı ,Türkiye’nin kritik bir dönemden geçtiğini belirterek işçi sınıfına yönelik saldırıların arttığına dikkat çekti. Direnişte olan Greif, Luna, Yatağan, MNG Kargo, Ege Doğaltaş, İl Özel İdaresi işçilerine değinerek desteklerini söyledi. HES’lere ve ülkenin her yanında yükselen inşaatlara tepki gösterdi. Sarı konuşmasını “Taksim Meydanının 1 Mayıs meydanı olduğunu buradan tekrarlıyorum.” sözleriyle bitirdi.

TMMOB’nin önerisi olan Gündoğdu Meydanı’nın Emek ve Demokrasi Meydanı olmasını ve Gezi şehitlerinin birer anıtının yapılması taleplerini belediye başkanına ilettiler. Miting Praksis müzik grubunun ve Ahura ritim topluluğunun dinletileriyle bitirildi.

Saat 15.00 civarı Taksim’deki polis saldırısını protesto etmek için Basmane Meydanı’na yürüyüş çağrısıyla miting sona erdi.

Mitingden notlar

- Petrol-İş İzmir ve Aliağa Şubesi Belediye-İş, TÜMTİS kortejleri kitleseldi. Gıda-İş, DERİTEKS, TEKSİF kortejlerinde emekçi kadınların katılımı fazlaydı.

- DİSK Genel-İş her yıl olduğu gibi kitlesel katıldı. Ayrıca Bornova Belediyesi işçileri, Karşıyaka Belediyesi işçileri pankartlarıyla mitinge katıldılar.

- HDP-BDP kortejinin selamlaması Kürtçe yapıldı.

1 Mayıs Tertip Komitesi’nde ilk duyuruda Kamu-Sen ismi deklare edilmişti, mitingde ise Kamu-Sen’in ismi anılmadı.

- Pankartlarda ve şiarlarda Haziran’da katledilenlerin resimleri ve Haziran şiarları hakimdi.

- Taksim’deki saldırıyı sık sık protesto etmesine karşın, tertip komitesinin son ana kadar bir eylem çağrısı olmadı. “Taksim saldırısı nedeniyle programı bitiriyoruz” denilerek, son anda kitlenin büyük bir kısmı alandan ayrıldıktan sonra, Basmane’ye yürüyoruz denildi. Basmane’ye farklı bir güzergahtan gidilerek barikata yaslanıldı. Ancak eylem yarım saat oturma eylemine çevrildi. Ancak kitlenin öfkesi ve tepkisi sonucu 3 adet TOMA tazyikli su ve biber gazı eşliğinde kitlenin üzerine sürüldü. Sınıf devrimcileri açtıkları pankartla TOMA’ların karşısında yer aldı.

Kitlenin geri sürülmesinin ardından da ara sokaklara da gözaltı yapıldı. Toplam 36 kişi gözaltına alındı.

Kızıl Bayrak / İzmir

 

 

 

 

Manisa’da 1 Mayıs eylemi

 

Manisa’da 1 Mayıs eylemi Manisa Öğretmen Evi önünde başladı.

Saat 14.00’te Öğretmenevi’nin önünde toplanmaya başlayan kitle alkışlar ve sloganlar eşliğinde yürüyüşe başladı.

Sınıf devrimcileri saat 13.30 da İşçi Kültür Sanat Derneği’nden “Her yer Taksim, her yer direniş!”, “Her yer 1 Mayıs! / İKSD” imzalı pankartla toplanma yerine doğru coşkulu yürüyüşle geçtiler. Yol boyunca yapılan ajitasyon konuşmaları ve sloganlara karşılık büyük bir ilgi odağı oluştu.

Saat 14.00’te Öğretmen Evi’ne ulaşan sınıf devrimcileri burada “Kahrolsun ücretli kölelik düzeni!”, “Yaşasın sosyalist işçi-emekçi cumhuriyeti!” pankartıyla halaylar eşliğinde bekleyişe başladılar.

Manisa’da ilk defa alana çıkan sınıf devrimcilerinin kortejine işçi ve emekçilerden büyük bir ilgi vardı. Disiplinli ve coşkulu kortejiyle sınıf devrimcileri alanda ve yol boyu ilgi odağı oldu. Bundan rahatsız olacaklardır ki, iki gündür 1 Mayıs öncesi her türlü tacizde bulunan Manisa polisi eylem esnasında da sınıf devrimcilerine yönelik yakın ve birebir çekim yapmaya çalışınca, sınıf devrimcileri gereken tutumu göstererek polisin çabasını boşa düşürdüler.

Yürüyüş kolu sırasıyla en önde 1 Mayıs Emek, Demokrasi ve Barış Platformu olmak üzere, Petrol-İş (direnişçi Standart Profil işçileri), KESK’e bağlı Eğitim Sen, SES, arkasından TTB, Tüm-Bel-Sen, Alevi Kültür Derneği, Hacı Bektaş Veli Kültür Vakfı, Yeni Kuşak Köy Enstitüleri, BDSP, İKSD, CBÜ Demokratik Yurtsever Öğrenci Meclisi, Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu ve HDP yer aldı.

Öğretmen Evi’nden başlayan yürüyüşle Manisa Meslek Lisesi önünden devam edilerek Valilik Konağı’na oradan da Manisa’nın en merkezi caddesi olan Doğu Caddesi tamamen trafiğe kapatılarak açıklamanın yapılacağı Manolya Meydanı’na ulaşıldı.

Burada KESK dönem sözcüsü ve SES Şube Başkanı Taner Yıldız, basın metnini okudu. Basın metninin okunmasının ardından halaylar ve sloganlar eşliğinde eylem sonlandırıldı.

Mitinge 700 kişi katıldı.

Kızıl Bayrak / Manisa

 

 

 

 

Didim’de 1 Mayıs!

 

1 Mayıs kutlamaları için Çarşamba Pazarı’nda toplanan kitle kortejler oluşturarak Didim Kent Meydanı’na yürüdü.

1 Mayıs Platformu adına yapılan konuşmada Taksim’in emekçilere yasaklanması kınanırken, AKP hükümetinin bir yandan ileri demokrasiden bahsederken bir yandan da her türlü anti-demokratik saldırılara imza attığı vurgulandı.

Direnişte olan Greif ve Yatağan işçilerine selam yollanırken ‘’Yaşasın sınıf dayanışması!’’ sloganı kitle tarafından hep beraber atıldı.

Mitingde yapılan konuşmalarda AKP’nin “barış görüşmeleri” adı altında Kürtleri oyaladığı, tüm açılımlarında olduğu gibi böylesi içi boş bir yaklaşımın kabul edilemeyeceği, barbarlık düzeni olan kapitalizm sürdüğü sürece hiçbir çözümün gerçek bir çözüm olamayacağı belirtilerek, kapitalizme karşı devrim ve sosyalizm şiarıyla “Yaşasın 1 Mayıs!” denilerek mücadele edilmesi gerektiği vurgulandı.

Kitle Haziran direnişinde yitirilen şehitlerin fotoğraflarını taşıdı.

Yaklaşık 2500 kişinin katıldığı miting Grup Eflatun’un yaptığı müzik dinletisiyle sona erdi.

Kızıl Bayrak / Didim

 
§