2 Mayıs 2014
Sayi: KB 2014/18

Bir kez daha Taksim kararlılığı gösterildi ama...
2014 Taksim 1 Mayısı ve DİSK
Taksim için militan direniş!
Kızılay’da devrimci 1 Mayıs coşkusu!
İzmir’den Taksim’e,
Kızılay’a selam!
Bursa’da 1 Mayıs!
Adana’da 1 Mayıs!
Kayseri'de 1 Mayıs!
İllerde 1 Mayıs
Kürdistan’da 1 Mayıs eylemleri

Greif işçileri: Kral çıplak!

Greif direniş günlüğü
Devrimci mirası yaşatmak, daha ileriye taşımakla mümkündür!
Dünyada 1 Mayıs
Avrupa’da 1 Mayıs
Köln’de 1 Mayıs!
Wuppertal’da 1 Mayıs
Stuttgart’ta 1 Mayıs
Essen’de 1 Mayıs!
Basel’de 1 Mayıs kutlaması
Irkçı Apartheid rejiminin yıkılışının 20. yılında…
Ukrayna krizi farklı cephelerde sürüyor
Faşizme karşı görkemli zaferin 69. yılı…
DİSK/Tekstil’in
Adana Bossa işçisine ihaneti
Ermenilere yönelik taziye açıklaması
ve gerçekler! - H. Yağmur
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Kürdistan’da 1 Mayıs eylemleri

 

Diyarbakır 1 Mayısı, Dağkapı Meydanı’nda binlerce kişinin katılımı ile kutlandı. Sabah saatlerinde toplanan emekçiler, 3 koldan yürüyerek kutlamaların yapıldığı Dağkapı Meydanı’na geldi. KESK, DİSK, TMMOB, Türk-İş ve TTB’nin çağrısıyla Dağkapı Meydanı’nda biraraya gelen işçi ve emekçiler adına ilk konuşmayı tertip komitesi sözcüsü Uğur Yaman yaptı.

TES-İŞ Şube Başkanı Ali Öncü ve HDP Muş Milletvekili Demir Çelik de eylemde konuşma yaptı.

Ağrı’da Serhat bölgesinin ortak kutlaması yapıldı. 1 Mayıs için sabahın erken saatlerinden itibaren Serhat illerinden Ağrı’ya hareket eden binlerce emekçi, iki koldan mitingin gerçekleştirileceği Xanî Baba Caddesi’nde bulunan Newroz alanına yürüdü. BDP Ağrı İl Örgütü öncülüğünde oluşturulan kortej Eski Van Caddesi’nde bulunan merkez ilçe binasından, KESK bileşenleri ve DİSK ise Kütüphane Caddesi’nde bulunan KESK binası önünden yürüyüşe geçti

Saygı duruşunun ardından Tertip Komitesi adına KESK Ağrı Şubeler Platformu üyesi Aslı Engin Aslan konuştu.

1 Mayıs’ı Taksim Meydanı’nda kutlamak isteyen emekçilere saldırıldığını belirten Aslan, “Taksim’de yoldaşlarımız şu an direnmektedirler. Buna yol açan zihniyeti kınıyoruz. Direnen işçi sınıfının zaferi yakındır. Hepinizin 1 Mayıs İşçi Bayramı’nı kutluyorum” dedi.

Aslan’ın ardından Genel İş Şube Başkanı ve DİSK Bölge Sorumlusu Ersin Erincik ve HDP Ağrı Milletvekili Halil Aksoy konuştu.

Mitingde konuşma yapan BDP Ağrı Belediye Eş Başkan Adayı Sırrı Sakık da, “Emek düşmanları bizden korkun. Sizleri yeneceğiz. Olgunlaşmış bir fikrin önünde dünyanın en güçlü ordusu duramadı ve diz çöktü” dedi.

Konuşmaların ardından sahneye çıkan Ferhat Tunç’un okuduğu ezgiler eşliğinde halaylar çekildi. 

Kars’ta da emek örgütleri sabahın erken saatlerinden itibaren Faik Bey Caddesi’nde bulunan Eğitim-Sen Şube binası önünde toplandı. Kortej halinde, 1 Mayıs’ın kutlanacağı Cumhuriyet Meydanı’na yürüyüş gerçekleştirildi. Sendikaların pankart ve dövizlerinin taşındığı yürüyüşte, “Yaşasın 1 Mayıs!”, “Direne direne kazanacağız!”, “Faşizme karşı omuz omuza!” sloganları atıldı.

Alana gelen emekçiler, 1 Mayıs 1977’de Taksim’de yaşamını yitirenler anısına saygı duruşunda bulunuldu. Ardından sendika temsilcileri platforma çıkarak emekçilerin bayramını kutladı.

Konuşmanın ardından sağanak yağmurun bastırması üzerine kutlama erken sonlandırıldı.

Hakkari’nin Yüksekova ilçesinde ise İpek Yolu Caddesi üzerinde bulunan VEDAŞ Arıza Servisi önünde bir araya gelen taşeron işçiler, kurum bahçesinde kutlama gerçekleştirdi. Şemdinli ve Çukurca’dan gelen VEDAŞ işçilerinin de katıldığı kutlamada, işçiler halay çekip ve sloganlar attı. Elektrik, Gaz, Su, Baraj Çalışanları Sendikası (Enerji-Sen) üyesi taşeron işçiler adına açıklamada bulunan sendika üyesi Hikmet Zirek, bütün işçilerin ve özellikle taşeron işçilerin bayramını kutlarken, 1 Mayıs vesilesi ile taşeron işçilerin yaşadığı sıkıntıları dile getirdi.

İşçiler, açıklamanın ardından halaylar çekerek kutlama yaptılar.

Hakkari’nin Çukurca ilçesinde ise Çukurca Emek ve Demokrasi Platformu tarafından düzenlenen 1 Mayıs mitinginde emekçiler alana çıktı.

Sabah saatlerinde Cumhuriyet Mahallesi PTT binası önünde bir araya gelen bileşenler, sık sık, “Her yer Taksim her yer direniş!”, “Savaşa değil, emekçiye bütçe!”, “AKP’ye kul sermayeye köle olmayacağız!”, “Faşizme karşı omuz omuza!” sloganları atarak, kutlamanın yapılacağı belediye binası önüne geldi. Yürüyüşün sonunda Sağlık Sen İlçe Temsilcisi Dr. Cem Çimen basın açıklaması yaptı.

Açıklamanın ardından yerel sanatçıların Kürtçe ve Türkçe şarkıları eşliğinde halaylar çekildi. 

TMMOB’ye bağlı İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Van Şubesi de 1 Mayıs etkinlikleri kapsamında Sanat Sokağı’nda stand kurdu.

Şırnak’ın Silopi ilçesinde de KESK ve DİSK öncülüğünde, 1 Mayıs kutlaması Sanat Sokağı’nda yapıldı.

Mardin’de, Emek Platformu bileşenleri tarafından Artuklu ilçesindeki Karayolları Parkı’nda düzenlenen mitinge binlerce işçi ve emekçi katıldı. Mitingin açılış konuşmasını KESK Mardin Şubeler Platformu Başkanı Hamdullah Yıldırım yaptı. Ardından DİSK/ Genel-İş içinde yer alan taşeron içleri adına Fatma Akda ve Mardin Büyükşehir Eşbaşkanı Ahmet Türk konuştu.

Konuşmaların ardından sahne alan Grup Zanax, Nisibis Rıbab, Çarnowa, Sterya’nın seslendirdiği ezgiler eşliğinde halaylar çekildi.

Batman’da Atatürk Parkı’nda yapılan mitinge işçi ve emekçiler iki koldan oluşturulan kortejler halinde katıldı. Eğitim Sen, Petrol-İş, Genel-İş Sendikası ile HDP korteji Dörtyol Kavşağı’nda bir araya gelerek miting alanına yürürken, Tes-İş, TMMOB ve Tüm Bel-Sen de Grosmar Kavşağı’nda bir araya gelerek alana yürüdü. Emekçilerin taleplerini içeren pankart, döviz ile sloganlar eşliğinde gerçekleştirilen yürüyüşün ardından kutlama alanına gelen emekçiler, davul zurna eşliğinde halay çekti. Saygı duruşunun ardından açılış konuşmasını 1 Mayıs Tertip Komitesi adına konuşan Genel-İş Batman Şube Başkanı Murat Akın yaptı. Sonrasında da KESK Batman Şubeler Platformu adına SES Batman Şube Eş Başkanı Mustafa Yurtsever konuştu.

Petrol-İş Şube Başkanı Mustafa Mesut Tekik ise, AKP’nin ve sömürge devletlerinin Kürdistan’daki petrolden elini çekmesini talep etti. Tekik, bu talepleri doğrultusunda Pazartesi günü iş bırakma eylemi gerçekleştireceklerini belirtti. Tekik’ten sonra konuşan Tabipler Odası MYK üyesi Zülfikar Cebe de, emeğin enternasyonal birliğinin sağlanması gerektiğini kaydetti. 

Daha sonra HDP Batman İl Eş Başkanı Mahmut Çiftçi ve HDP Batman Milletvekili Ayla Akat Ata konuşma yaptı. Ata’nın ardından Koma Lorîna Dûr ve Koma Hivron sahne aldı.

Siirt Emek ve Demokrasi Platformu tarafından KESK ve Türk-İş öncülüğünde düzenlenen 1 Mayıs mitingi, Siirt Üniversitesi Merkez Kampüsü önünde bulunan boş arazide biraraya gelinmesiyle başladı. Kutlamaya KESK ve Türk-İş’e bağlı sendikalar ile İHD, Kurdî-Der, Meya-Der, Tuhad-Der, MKM-Der, Botan Demokratik Öğrenciler Derneği, Siirt Barosu, Türk Tabipler Birliği, Barış Anneleri Meclisi, BDP ve HDP Siirt İl ve İlçe örgütleri ve Siirt Belediye Eşbaşkanı Tuncer Bakırhan’ın yanı sıra yüzlerce kişi katıldı.

Mitingde KESK Siirt Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Serdar Batur ve Siirt Belediye Eşbaşkanı Tuncer Bakırhan konuşma yaptı.

Kutlama konuşmaların ardından Koma Şemrend ve Cevdet Bağca’nın sahne almasıyla sona erdi. 

Kaynak: ANF

 
§