2 Mayıs 2014
Sayi: KB 2014/18

Bir kez daha Taksim kararlılığı gösterildi ama...
2014 Taksim 1 Mayısı ve DİSK
Taksim için militan direniş!
Kızılay’da devrimci 1 Mayıs coşkusu!
İzmir’den Taksim’e,
Kızılay’a selam!
Bursa’da 1 Mayıs!
Adana’da 1 Mayıs!
Kayseri'de 1 Mayıs!
İllerde 1 Mayıs
Kürdistan’da 1 Mayıs eylemleri

Greif işçileri: Kral çıplak!

Greif direniş günlüğü
Devrimci mirası yaşatmak, daha ileriye taşımakla mümkündür!
Dünyada 1 Mayıs
Avrupa’da 1 Mayıs
Köln’de 1 Mayıs!
Wuppertal’da 1 Mayıs
Stuttgart’ta 1 Mayıs
Essen’de 1 Mayıs!
Basel’de 1 Mayıs kutlaması
Irkçı Apartheid rejiminin yıkılışının 20. yılında…
Ukrayna krizi farklı cephelerde sürüyor
Faşizme karşı görkemli zaferin 69. yılı…
DİSK/Tekstil’in
Adana Bossa işçisine ihaneti
Ermenilere yönelik taziye açıklaması
ve gerçekler! - H. Yağmur
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Adana’da 1 Mayıs!

 

Adana’da 2014 1 Mayısı geçen yıla göre daha coşkulu ve daha geniş katılımlı geçti. Yürüyüş kollarında genel olarak Haziran Direnişi’yle özdeşleşmiş sloganlar yer buldu.

Saat 15.00’te Mimar Sinan Açık Hava Tiyatrosu önünden başlayacak yürüyüş için öğlen saatlerinden itibaren toplanılmaya başlandı. Miting alanı olan Uğur Mumcu Meydanı’na doğru yürüyüş yan yana iki koldan yapıldı. DİSK, KESK ve bağlı sendikalar, TMMOB, ATO gibi meslek örgütlenmelerinin arkasında, aralarında BDSP’nin de olduğu devrimci ve ilerici yapıların kortejleri yürüdü. Diğer koldan ise Türk-İş ve bağlı sendikaların yanı sıra CHP, İP gibi düzen partileri de 1 Mayıs’a katıldı.

Sendikaların katılımı göze çarptı

İşçi sendikalarının katılımının da bu sene daha fazla olduğu gözlenirken, Genel-İş, TÜMTİS, Tez Koop-İş, Petrol-İş sendikalarından işçilerin katılımı dikkat çekiciydi. Çukurova Belediyesi taşeron işçileri de pankartlarıyla yürüdüler.

Kamu emekçileri ise yürüyüş boyunca oldukça coşkulu bir şekilde mücadele taleplerini haykırırken, Haziran Direnişi’nin coşkusu atılan sloganlara da yansıdı. Haziran Direnişi’nde katledilenlerin anılmasının yansıra devrim ve sosyalizm sloganları da Eğitim-Sen kortejinde atıldı. Kamu emekçileri içindeki en kitlesel kortej Eğitim-Sen’e aitti.

Sol siyasal yapıların gençlik kortejlerindeki katılım dikkat çekerken, gençlik alana coşkusunu verdi. Bu yılki 1 Mayıs’ta HDP kortejiyle birlikte BDP’lilerin katılımı dikkat çekiciydi. Taraftar gruplarının katılımının da Haziran Direnişi’nin de etkisiyle bu yıl daha fazla olduğu gözlendi.

Komünistler devrim sloganlarıyla yürüdü

Komünistler 1 Mayıs’a “Emperyalist saldırganlığa, kapitalist sömürüye, faşist baskıya karşı yaşasın işçilerin birliği halkların kardeşliği” sloganı yazılı pankartla katılırken, arkada devrimci önderlerin, devrim ve parti şehitlerinin resimleri olan pankart ile Haziran Direnişi’nde katledilenlerin olduğu pankart taşındı. BDSP kortejinde ayrıca “Taksim’e selam, direnişe devam” yazılı Meydan-Dumlupınar-Gülpınar- Emek Mahalleri Halk İnisiyatifi” imzalı pankartla yüründü.

Yürüyüş boyunca devrim ve sosyalizm sloganları haykırıldı. Taksim, Greif işçilerinin direnişi ile ilgili sloganların yanı sıra, parti, devrimci önderler ve Haziran Direnişi’nde katledilenler anısına sloganlar coşkuyla atıldı.

Direnenler selamlandı

Miting 1 Mayıs Marşı eşliğinde devrim ve sosyalizm mücadelesinde yaşamını yitirenler anısına saygı duruşu ile başladı. Saygı duruşunun ardından “Devrim şehitleri ölümsüzdür!” sloganı atıldı. Kürsüden, kitleyi Türkçe, Kürtçe ve Arapça olarak selamlayan konuşmalar yapıldı. İşçiler ve kamu emekçileri adına iki ayrı basın metni okundu. İşçiler adına basın metnini Nazire Erdinç okudu. Basın metninde, güvencesizliğe, işsizliğe, yoksulluğa karşı insanca yaşam koşulları için mücadele talepleri yer aldı. 

Kamu emekçileri adına basın metni ise Tekin Müjde tarafından okundu. Müjde konuşmasına Haziran Direnişi’nde katledilenleri selamlayarak başladı. AKP’nin faşizan uygulamalarının teşhir edildiği metinde Greif direnişine de yer verildi. Basın metninde toplu iş sözleşmesi sürecinde taleplerinin karşılanmasını isteyen Greif işçilerinin direnişine dikkat çekilerek şunlar söylendi: “Taşeron ve sömürü düzenine karşı direnen, emeklerinin karşılığı için mücadele eden Greif işçileri sadece haklarını gasp eden patrona karşı değil, gazıyla copuyla ve tüm tehditleriyle polis şiddetine karşı da direnişini sürdürmektedir. 1 Mayıs Tertip Komitesi olarak Greif işçilerinin haklı ve meşru mücadelesinin yanında olduğumuzu bir kez da belirtiyor, emeğinin hakkı için direnenlere dönük saldırıları kınıyoruz. İşçilerin talepleri karşılanmalı, haklar iade edilmelidir.”

Basın metninde ayrıca şu ifadelere yer verildi: “Gün geldi, devran dönüyor! AKP 8 Mart’tan Newroz’a Gezi’den 1 Mayıs’a işyerlerinde, alanlarda, sokaklarda, direnen, mücadele eden emekçilere er ya da geç hesap vermekten kurtulamayacak. AKP TOMA’larla, gaz, copla plastik mermileriyle bizleri engelleyeceğini sanıyorsa yanıldığını görecek. Çünkü bizler sokaklarda meydanlarda işyerlerinde okullarda, yoksul mahallelerde ayağa kalkıp yüzlerini güneşe dönenleriz.”

Kürsüden Taksim’deki polis saldırısı kınanarak, “Her yer Taksim her yer direniş!” sloganları atıldı.  

Kürsüden ayrıca Abdullah Öcalan’ın 1 Mayıs için yazdığı mesaj okundu. Mesaj okunurken Türk-İş’in gerici başkanı Edip Gülnar’ın da etkisiyle sıklıkla kesilen konuşma nedeniyle mesaj daha sonra ikinci kez tekrar okundu.

Miting programı da konuşmalardan sonra halaylalar eşliğinde son buldu.

Programdan sonra miting alanı için kısa bir sokak oyunu hazırlayan Sanayi işçileri Derneği Tiyatro Grubu oyununu sergiledi. Greif, Seyitömer, Yatağan ve Luna işçilerinin direnişlerini konu alan oyun çevreden ilgiyle izlendi.

Kızıl Bayrak / Adana

 

 

 

 

Mersin’de 1 Mayıs’a on binler katıldı

 

Mersin’de 2014 1 Mayısı’na  onbinler katıldı.

Yürüyüş kollarında Taksim 1 Mayısı’na yapılan saldırılara karşı ve Haziran Direnişi’yle özdeşleşmiş sloganlar atıldı.

Saat 15.00’te İstasyon Meydanı’nda başlayan yürüyüş için 14.00’te  toplanılmaya başlandı. Miting alanı olan Cumhuriyet  Meydanı’na doğru yürüyüş caddenin iki tarafı kapatılarak yapıldı. DİSK, KESK ve bağlı sendikalar, TMMOB, TTB gibi meslek örgütlenmelerinin arkasında yöre dernekleri, Alevi dernekleri ile  devrimci ve ilerici yapıların kortejleri yürüdü.

Bu yıl Türkiye Kamu-İş ve Eğitim-İş de mitinge katıldı. HDP, ÖDP, EMEP, SDP, SYKP ve düzen partilerinden CHP de 1 Mayıs’a katıldı.

İşçi sendikalarının katılımının bu sene daha fazla olduğu gözlenirken, Genel-İş, BMİS ve taşeron işçilerinin örgütlendiği sendikaların katılımı dikkat çekiciydi. Mezitli ve Yenişehir belediye işçileri ile sözleşme yapan CHP’li belediye  başkanlarıyla katılım sağladılar.

Kamu emekçileri ise yürüyüş boyunca oldukça coşkulu bir şekilde mücadele taleplerini haykırırken, Haziran Direnişi’nin coşkusu ile Taksim’le dayanışma sloganları sık sık atıldı.

Sol siyasal yapıların gençlik kortejlerindeki katılım dikkat çekerken, gençlik alana coşkusunu verdi. Bu yılki 1 Mayıs’ta HDP kortejiyle birlikte BDP’lilerin katılımı dikkat çekiciydi.  

Miting 1 Mayıs Marşı eşliğinde devrim ve sosyalizm mücadelesinde yaşamını yitirenler anısına saygı duruşu ile başladı. Saygı duruşunun ardından “Devrim şehitleri ölümsüzdür!” sloganı atıldı.

Kürsüden Taksim’deki polis saldırısı kınanarak, “Her yer Taksim, her yer direniş!” sloganları atıldı.

Emek ve Demokrasi Platformu adına iki konuşma yapıldı.

İlk Konuşmayı DİSK Genel-İş Şube Başkanı yaptı. Yapılan konuşmada mücadele ve Haziran Direnişi öne çıkarken Taksim ve Kızılay’da direnenleri selamladı.

Ayrıca  Direnişte olan Greif, Luna, Karşı gazetesi ve Yatağan işçilerini selamlayarak mücadelelerinin yanında olduğunu açıkladı.

Mersin Emek ve Demokrasi Platformu adına yapılan konuşmanın ardından Kadın Platformu adına bir konuşma yapıldı. Tüm ötekileştirilenler ve kadınlar selamlanarak mücadele günlerinde birlikte olma çağrısı ile konuşma bitirildi.

Konuşmaların ardından Kardeş Türküleri’n söylediği türkü ve halaylarla miting sona erdi.

Kızıl Bayrak /Mersin

 
§