17 Nisan 2009
Sayı: SİKB 2009/15

  Kızıl Bayrak'tan
  Taksim yolunda temizlenmesi gereken engeller
  Devrimci 1 Mayıs Platformu’ndan çağrı:
TKİP mücadeleye çağırıyor!
Emekçiler 1 Mayıs alanı Taksim’de buluşuyor…
BES üyeleri talepleri için yarım gün iş bıraktı...
  Kurtiş Matbaacılık işçileri hakları için direnişte!
  MEHA Tekstil direnişi eylemlerle sürüyor…
  İşçi ve emekçi hareketinden…
  1 Mayıs mücadele geleneğimizde
elden ele taşınan kızıl bir bayraktır!
  1 Mayıs üzerine işçi ve emekçilerle konuştuk...
  Yerel bültenlerden çağrı...
  Obama-Ahmet Türk görüşmesi üzerine…
  Sermaye hükümeti yeni manevralar peşinde
  YÖK’ten üniversiteleri bölme planı!
  YTÜ’de baskılar protesto edildi…
  Yerel seçimlerin sonuçları üzerine
Volkan Yaraşır
  Cumhuriyet “cephesinde yeni
bir şey yok!”
M. Can Yüce
  Mücadele Postası.
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Yerel bültenlerde 1 Mayıs çağrısı

Geride kalan 29 Mart yerel seçimlerinde düzenin seçim oyununa karşı işçi ve emekçilere devrim ve sosyalizm çağrısını taşıyan, emekçilere hakları için mücadele çağrısı yükselten yerel bültenlerin Nisan sayıları ise yaklaşan 2009 1 Mayısı öncesinde “Kriz ve 1 Mayıs” gündemli olarak çıktılar.

Farklı illerdeki faaliyet alanlarında çıkan yerel işçi bültenlerinin Nisan ayı sayılarının kapaklarında 1 Mayıs çağrıları yer alırken, İstanbul’da çıkan yerel bültenlerde ise özel olarak Taksim çağrısı göze çarpıyor.

Sınıf devrimcileri İzmir’de Çiğli İşçi Bülteni, İstanbul’da Topkapı İşçi Bülteni, Esenyurt İşçi Bülteni, OSB-İMES İşçi Bülteni, Emekçinin Gündemi, Bursa’da Bursa İşçi Bülteni, Adana’da Sanayi İşçileri Bülteni’yle faaliyet yürüttükleri sanayi havzalarında işçi ve emekçilere sesleniyorlar.

Bültenlerde genel olarak 1 Mayıs gündemi işlenirken, birçok bültende yer alan işçi yazılarıyla 1 Mayıs’ta alanlarda buluşma çağrısı yapılıyor. Çağrılarda iş bırakarak alanlara çıkma vurgusu özel olarak yer alırken, 1 Mayıs Marşı’na dizelerine hemen hemen tüm bültenlerde yer veriliyor.

Çiğli’de işçiler toplanıyor…

İzmir’de kapitalist krizin faturasının ağır olarak yaşandığı Çiğli bölgesinde çıkan Çiğli İşçi Bülteni’nin Nisan ayı sayısının kapağında “Kapitalizmin krizine karşı işgallerle, direnişlerle, grevlerle 1 Mayıs’a!” çağrısını yükseltirken, Çiğli İşçi Platformu’nun 1 Mayıs hazırlıkları çerçevesinde düzenleyeceği “Çiğli’de işçiler toplanıyor” etkinliğinin programı bültenin arka kapağından duyuruluyor. 19 Nisan Pazar günü Çiğli İşçi Kültür Sanat Evi’nde düzenlenecek etkinliğin programında MEHA, Gürsaş ve Tersane’den direnişçi işçiler yer alıyor.

Sİ-DER’den 1 Mayıs çağrısı…

Adana’da çıkan Sanayi İşçileri Bülteni ise ön kapağından yaptığı “Krizin faturasına karşı direnişi büyütelim! 1 Mayıs’ta Sİ-DER pankartı arkasında iş bırakarak alanlara!” çağrısını yükseltiyor. Sanayi İşçileri Derneği pankartı arkasında 1 Mayıs çağrısının yapıldığı bülten sayfalarında farklı sektörlerden işçilerin kaleme aldığı 1 Mayıs çağrıları göze çarpıyor.

Bursa 1 Mayısı’na grev ve direnişlerle…

Krizin faturasının kitlesel işçi kıyımları ve ücretsiz izinlerle görüldüğü Bursa’da bir süre önce çıkmaya başlayan Bursa İşçi Bülteni’nin Nisan ayı sayısında 1 Mayıs gündeminin yanısıra Birleşik Metal-İş Sendikası üyesi grevci Asemat ve Asil Çelik işçilerinin grev sürecine de yer veriliyor.

6 Mayıs 1972’de idam edilen Denizler’in de anıldığı bülten sayfalarındaki 1 Mayıs çağrılarında krize karşı mücadele kararlılığı göze çarpıyor.

Bursa İşçi Bülteni 29 Mart yerel seçimlerinin arkasından Bursa Büyükşehir Bağımsız Sosyalist Belediye Başkan Adayı Özkan Ünal’la yapılan seçim değerlendirmesini de sayfalarına da taşımış.

İstanbul bültenlerinde Taksim çağrısı…

2009 1 Mayısı’nı İstanbul’da Taksim Meydanı’nda kutlama kararlılığının ağırlıklı olarak yer aldığı İstanbul’un çeşitli sanayi bölgelerinde çıkan yerel bültenlere de “Krizin faturasını ödememek için 1 Mayıs’a!” çağrısı hakim.

Esenyurt’ta 1 Mayıs çağrısı…

Esenyurt yerelinde çıkan Esenyurt İşçi Bülteni’nin Nisan ayı sayısında 1 Mayıs’ın ortaya çıkışı anlatılırken, 1 Mayıs çağrıları farklı sektörlerde çalışan işçilerin yazılarıyla destekleniyor. Düzenin seçim oyununun ardından emekçilerin temel sorunlarının devam ettiğinin belirtildiği bülten sayfalarında, sınıf hareketindeki gelişmeler tüm yerel bültenlerde olduğu gibi yer buluyor.

Ümraniye’de direnişlerle 1 Mayıs’a!

OSB-İMES İşçi Bülteni ise kapak sayfasına “1 Mayıs’ta Taksim’e!” çağrısını taşıyarak krizin faturasına karşı alanlarla çıkma gerekliliğine işaret ediyor. Bölge işçilerine “Neden 1 Mayıs, neden Taksim?” yazısıyla seslenen OSB-İMES İşçi Bülteni’nin sayfalarında havzada çalışan işçilerin kaleme aldığı 1 Mayıs çağrılarına yer veriliyor.

Yine Birleşik Metal-İş Sendikası’nın örgütlü olduğu ve geçtiğimiz haftalarda kapatılması kararı alınan GU’dan sınıf bilinçli işçiler fabrikada yaşanan kapatılma sürecini ve uğradıkları ihaneti bülten sayfalarına taşımış bulunuyorlar.

Ümraniye Dudullu’da süren Sinter Metal ve Gürsaş direnişlerinden işçilerin süreç hakkındaki düşüncelerini içeren röportajlar da süren direnişlerin tablosuna ilişkin fikir veriyor.  

Bültende, OSB İMES İşçileri Derneği’nin 1 Mayıs öncesinde 25 Nisan günü düzenleyeceği “Birlik ve Dayanışma Şenliği”nin programı da yer alıyor.

Topkapı işçilerine Taksim çağrısı…

Topkapı bölgesinde yürütülen ısrarlı faaliyetin temel araçlarından biri olmayı sürdüren Topkapı İşçi Bülteni ise 2009 1 Mayısı’nı “1 Mayıs’ta Taksim’e!” çağrısıyla karşılıyor. Türkiye’de 1 Mayıslar’ın da anlatıldığı bülten sayfalarında, Topkapı bölgesinde başlattıkları direnişlerini sürdüren Kurtiş Matbaacılık işçilerinin gerçekleştirdikleri eylem ve açıklamaların haberlerine geniş biçimde yer veriliyor.

Küçükçekmece’de 1 Mayıs çağrısı…

Küçükçekmece bölgesinde yürütülen devrimci sınıf çalışmasının bir aracı olarak çıkan Emekçinin Gündemi’nin Nisan sayısı yine diğer yerel bültenler gibi “Krize karşı 1 Mayıs’ta alanlara!” vurgusunu taşıyor.

Bülten sayflarında farklı işkollarında çalışan işçilerle 1 Mayıs üzerine yapılan röportajlar yer bulurken, emekçi kadınlara 1 Mayıs’ta alanlarda buluşma çağrısı yapan bir yazıya da yer verilmiş.