17 Nisan 2009
Sayı: SİKB 2009/15

  Kızıl Bayrak'tan
  Taksim yolunda temizlenmesi gereken engeller
  Devrimci 1 Mayıs Platformu’ndan çağrı:
TKİP mücadeleye çağırıyor!
Emekçiler 1 Mayıs alanı Taksim’de buluşuyor…
BES üyeleri talepleri için yarım gün iş bıraktı...
  Kurtiş Matbaacılık işçileri hakları için direnişte!
  MEHA Tekstil direnişi eylemlerle sürüyor…
  İşçi ve emekçi hareketinden…
  1 Mayıs mücadele geleneğimizde
elden ele taşınan kızıl bir bayraktır!
  1 Mayıs üzerine işçi ve emekçilerle konuştuk...
  Yerel bültenlerden çağrı...
  Obama-Ahmet Türk görüşmesi üzerine…
  Sermaye hükümeti yeni manevralar peşinde
  YÖK’ten üniversiteleri bölme planı!
  YTÜ’de baskılar protesto edildi…
  Yerel seçimlerin sonuçları üzerine
Volkan Yaraşır
  Cumhuriyet “cephesinde yeni
bir şey yok!”
M. Can Yüce
  Mücadele Postası.
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

MEHA Tekstil direnişi eylemlerle sürüyor…

“İşçilerin birliği sermayeyi yenecek!”

Mağazalar eylem alanı...

Hakları için direnen MEHA Tekstil işçileri direnişlerinin sesini çevre fabrikalara ulaştırmak ve diğer işçi kardeşlerine mücadele çağrısı yapmak için farklı eylem ve etkinlikler gerçekleştirmeye devam ediyorlar.

LC Waikiki’nin fason işlerinin yapıldığı MEHA Tekstil’de kriz gerekçesiyle hakları gaspedilen işçiler sorumlu tuttukları LCW önündeki eylemlerine 10 Nisan günü Mecidiyeköy mağazası önünde devam ettiler.

DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, DİSK Yönetim Kurulu üyeleri, GOP İşçi Platformu’nun da yer aldığı eyleme Toplumsal Dayanışma Ağı Derneği, BATİS, İstanbul Kadın Platformu ve TKP de katıldı. DİSK’e bağlı Nakliyat-İş, Sosyal-İş ve Genel-İş Sendikası yöneticilerinin de yer aldığı eylemi grevdeki ATV-Sabah emekçileri de destekledi.

“Yaşasın LC Waikiki-MEHA Tekstil direnişimiz!”, “Ücret, fazla mesai, tazminat haklarımız gaspedilemez!” pankartlarını açan MEHA işçileri  krizin bedelini ödemeyeceklerini söylediler.

DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi eylemde yaptığı konuşmada, DİSK’in direnen işçilerin yanında olacağını söyledi. MEHA işçilerinin talepleri kabul edilmediği takdirde LCW mağazalarının önünde uluslararası sendikaların da desteğini alarak firmayı teşhir edeceklerini duyurdu.

Yapılan konuşmaların ardından LCW mağazası önünde oturma eylemi gerçekleştirildi. Eylem boyunca “Krizin faturası patronlara!”, “Yaşasın örgütlü mücadelemiz!”, “İşçiyiz haklıyız kazanacağız!”, “Yaşasın Waikiki-MEHA direnişimiz!”, “İşçilerin birliği sermayeyi yenecek!” sloganları atıldı.

Eylemin ardından ATV-Sabah grevine ziyaret gerçekleştirildi. Burada MEHA işçileri adına yapılan konuşmada direniş süreci anlatıldı. ATV-Sabah emekçileri adına yapılan konuşmada da sınıf dayanışmasının önemine değinildi. Ziyaret sloganlarla son buldu.


Meha işçilerinden bildiri dağıtımı...

MEHA işçileri 13 Nisan günü, Elmabahçesi’ndeki işçi kardeşlerine yaşadıkları sorunları anlatan, krizin faturasını ödememek için mücadeleye ve direnişleriyle dayanışmaya çağıran bildiri dağıttılar.

Elmabahçesi’ndeki birçok fabrikaya bildirilerini ulaştıran MEHA işçileri işçi kardeşlerinin olumlu tepkisiyle karşılandılar. Çevre fabrika patronları ise bildirilerden rahatsız oldular. Diren tekstil patronu ve uşakları bu rahatsızlığını fabrika önünde dağıtım yapan işçilere sataşarak açığa vurdu, işçilerini tehdit ederek bildiri almalarını engellemeye çalıştı. Direnişçi işçiler ajitasyon konuşmalarıyla Diren tekstil patronunu ve saldırılarını teşhir ettiler.


MEHA işçilerinden yürüyüş...

MEHA işçileri 14 Nisan günü Diren Tekstil patronunun saldırısını teşhir eden ve GOP Elmabahçesi’ndeki işçileri mücadeleye çağıran bir yürüyüş gerçekleştirdiler. Direniş çadırı önünde pankart açarak yürüyüşe geçen MEHA işçileri, çevre fabrikalarda çalışan işçilere krizin faturasını ödememek için mücadele etmeye çağıran konuşmalar yaptılar. Coşkunun hakim olduğu yürüyüş boyunca “İşten atmalar yasaklansın!”, “Krizin faturası patronlara!”, “Direne direne kazanacağız!”, “Yaşasın MEHA direnişimiz!” sloganlarını atan işçiler, Diren Tekstil önüne geldiklerinde Diren tekstil patronunun saldırısını teşhir eden konuşmalar gerçekleştirdiler.

Diren Tekstil işçilerine hakları için mücadele çağrısında bulunan Meha işçileri, sık sık “Diren tekstil işçisi yalnız değildir!” sloganını attılar. Daha sonra diğer fabrikaların arasında çağrı konuşmaları ve sloganlarıyla yürüyüşlerine devam ettiler. Elmabahçesi fabrika bölgesinde sloganlarıyla bir tur atan MEHA işçileri tekrar Diren Tekstil önüne geldiler. Burada tekrar dayanışma sloganları attılar.

Diren Tekstil önünde bir süre bekleyen MEHA işçileri coşkulu bir şekilde buradan ayrılarak direniş çadırına doğru yola çıktılar. Yaklaşık bir saat süren yürüyüş Elmabahçesi işçilerinin ilgisiyle karşılandı.

Kızıl Bayrak / GOP


İzmir: “MEHA işçisi yalnız değildir!”

Bir aydan fazla bir süredir ücret, fazla mesai ve kıdem tazminatı alacakları için direnen MEHA Tekstil işçileri ile sınıf dayanışmasını yükseltmek için MTK, Gıda Çarşısı ve BEGOS’tan tekstil işçileri LC Waikiki’nin Buca Şirinyer’deki mağazası önünde 12 Nisan günü bir basın açıklaması gerçekleştirdi.

Açıklamadan önce alkış, ıslıklar ve konuşmalar ile çevrede toplananlara MEHA işçilerinin direnişi aktarıldı.

Basın açıklamasında, krizin gün geçtikçe büyüyerek işçi ve emekçilerin yaşamını ve çalışma koşullarını çekilmez hale getirdiği, krizi yaratanın kapitalistlerin kendisi olmasına rağmen faturasının ise işçi ve emekçilere çıkartılmaya çalışıldığı vurgulandı.

Ardından MEHA Tekstil işçilerinin bir aydır sürdürdükleri eylem ve direniş aktarılarak, MEHA patronu kadar, ürünleri MEHA Tekstil’de imal ettiren LC Waikiki yetkililerinin de sorumlu olduğu dile getirildi.

Açıklama şu sözlerle sona erdi: “Bizler değişik sanayi havzalarında ve fabrikalarda çalışan tekstil işçileri olarak direnen MEHA işçilerinin yanındayız ve haklı mücadelelerini destekliyoruz. Onlara kardeşçe dayanışma duygularımızı iletiyoruz. Başta tekstil işçileri olmak üzere bütün işçileri, emekçileri ve emekten yana olanları MEHA işçileri ile dayanışmaya, haklı mücadelelerini desteklemeye çağırıyoruz. Buradan bir kez daha ifade ediyoruz, MEHA işçilerinin alacakları ödenmeden ne MEHA patronunun ne de LC Waikiki’nin yakasını bırakmayacağız.

İşçilerin talepleri kabul edilinceye kadar LC Waikiki’den alışveriş yapmayacağız. Bütün duyarlı emekçileri de bu mağazalardan alışveriş yapmamaya çağırıyoruz.”

Açıklamada “MEHA işçisi yalnız değildir!”, “İşçilerin birliği sermayeyi yenecek!”,  “Kahrolsun ücretli kölelik düzeni!”, “Kurtuluş yok tek başına, ya hep beraber ya hiçbirimiz!”, “Baskılar bizi yıldıramaz!” sloganları atıldı.

Açıklama başladıktan kısa süre sonra gelen kolluk güçleri mağaza önünde açıklamanın yapılamayacağını söyledi, izin belgesi istedi. Tekstil işçileri de basın açıklaması için izin gerekmediğini ve açıklamanın yapılacağını söyledi.

Kısa süreli gerginliğin ardından kolluk güçleri açıklamayı izlemekle yetindiler. Açıklamanın ardından Şirinyer Tansaş önünde MEHA işçileriyle dayanışmaya çağıran bildirilerin dağıtımı yapıldı.

Kızıl Bayrak / İzmir