17 Nisan 2009
Sayı: SİKB 2009/15

  Kızıl Bayrak'tan
  Taksim yolunda temizlenmesi gereken engeller
  Devrimci 1 Mayıs Platformu’ndan çağrı:
TKİP mücadeleye çağırıyor!
Emekçiler 1 Mayıs alanı Taksim’de buluşuyor…
BES üyeleri talepleri için yarım gün iş bıraktı...
  Kurtiş Matbaacılık işçileri hakları için direnişte!
  MEHA Tekstil direnişi eylemlerle sürüyor…
  İşçi ve emekçi hareketinden…
  1 Mayıs mücadele geleneğimizde
elden ele taşınan kızıl bir bayraktır!
  1 Mayıs üzerine işçi ve emekçilerle konuştuk...
  Yerel bültenlerden çağrı...
  Obama-Ahmet Türk görüşmesi üzerine…
  Sermaye hükümeti yeni manevralar peşinde
  YÖK’ten üniversiteleri bölme planı!
  YTÜ’de baskılar protesto edildi…
  Yerel seçimlerin sonuçları üzerine
Volkan Yaraşır
  Cumhuriyet “cephesinde yeni
bir şey yok!”
M. Can Yüce
  Mücadele Postası.
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Devrimci 1 Mayıs Platformu’ndan çağrı:

Emperyalist saldırganlığa, işsizliğe, açlığa, yoksulluğa ve baskılara karşı
1 Mayıs’ta Taksim’e!

İşçi sınıfının uluslararası birlik, mücadele ve dayanışma günü yaklaşırken, emperyalist-kapitalist sistemi saran ekonomik kriz ülkemize de kitlesel işsizlik, derinleşen sefalet, sosyal hakların tırpanlanması, demokratik hakların gaspı, artan baskı ve terör şeklinde yansımaktadır.

Bugün ekonomik kriz sonucunda ülkemizde işsizlik oranı yüzde 22.5’a ulaşmış, kriz nedeniyle 600 binden fazla kişi işten çıkartılmıştır. Çalışanların ücretleri düşürülmüş, evimizin kapısına gelen faturalar ise her geçen gün kabarmıştır. Diğer yandan ise emekçi halklarımız üzerinde baskılar artmaktadır. Kürt ulusuna yönelik imha ve inkar politikası devam etmiş, devlet terörü sokakta keyfi aramalarla, gözaltılarla sürmüş, son olarak Nurtepe’de, Ağrı’da olduğu gibi baskı ve terör tırmandırılmıştır.

   1 Mayıs tüm dünyada işçi ve emekçilerin egemenlere karşı başkaldırdıkları, güçlerini birleştirdikleri, taleplerini dile getirdikleri bir mücadele günüdür. Egemenler, mücadele tarihine kanla yazılan 1 Mayıs’ın görkemli gösterilere konu edilmesinden, işçi ve emekçilerin öfkesini dile getirmesinden, çıkarları ve talepleri doğrultusunda birleşik mücadeleyi büyütmesinden korkuyorlar. Bu nedenle 1887’de olduğu gibi 4 işçi önderini katlederler, ‘77 1 Mayısı’nda olduğu 1 Mayıslar’ı kana boyarlar. 1989’da olduğu gibi 1 Mayıs’ı kutlamak isteyen Mehmet Akif Dalcı’yı katlederler. 1996 Kadıköy 1 Mayıs’ında olduğu gibi 1 Mayıs’ı kitlesel kutlamak isteyenlere gözdağı vermek için üç işçiyi katlederler. Bu da yetmez, işçi sınıfının kanının aktığı Taksim’i işçi ve emekçilere yasaklarlar.

   Baskı ve yasaklarla işçi ve emekçilerin haklı mücadelesini dizginlemeye çalışan egemenler son iki yıldır 1 Mayıs’ı Taksim’de kutlamaya çalışan emekçilere azgınca saldırdılar. Sendika binalarını kuşattılar, sokaklara, hastanelere gaz bombası attılar. Son iki yıldır Taksim 1 Mayıs’ı zulmün sahipleri ile hakları için direnen emekçilerin irade savaşına dönüştü.

   Bizler bu yıl da egemenlerden hesap sormak için, iş bırakma çağrısını yükselterek 1 Mayıs’ta alanlarda olacağız! Zulmün sahiplerinin karşısına dikilecek, işçi ve emekçilerin taleplerini en güçlü şekilde haykıracağız.

‘77 katliamının sorumlularının yargılanmasını, 1 Mayıs’ın resmi tatil ilan edilmesini ve Taksim üzerindeki 1 Mayıs yasağına son verilmesini isteyeceğiz. Hak ve taleplerimizi dile getirecek, krizin bedelini ödemeyeceğimizi haykıracağız.

1 Mayıs yaklaşırken krizin sonuçlarına karşı öfkesi biriken işçi ve emekçiler işyerlerinde, fabrikalarında direnişi seçiyorlar. Bulundukları alanları eylem alanlarına çeviriyorlar.

  Emekçi halklara yönelik dizginsiz bir saldırı dalgasının sürdüğü bugünlerde ortak mücadelenin örgütlenmesi hayati önemdedir. 2007 ve 2008 1 Mayıslar’ı bizlere irade ve kararlılığın, işçi ve emekçilerin birleşik gücünün önemini göstermektedir. Bizler bu irade ve kararlılıktan aldığımız güçle bu 1 Mayıs’ta da Taksim’de olacağız.

  Devrimci 1 Mayıs Platformu olarak tüm işçileri, emekçileri, gençleri, kadınları egemenlerden hesap sormak, krizin bedelini ödememek, halkların kardeşliğini, devrim ve sosyalizm mücadelesini büyütmek, birleşik, kitlesel ve devrimci 1 Mayıs’ı yaratmak için Taksim alanına çağırıyoruz! Biz orada olacağız.

- Taksim’de 1 Mayıs yasağına son verilmesi için, 

- 1 Mayıs’ın resmi tatil ilan edilmesi için, 

- ‘77 katliamcılarının yargılanması için, 

- Krizin bedelini ödememek için, 

1 Mayıs’ta Taksim’e!

 

Devrimci 1 Mayıs Platformu

 

Ankara’da devrimci 1 Mayıs çağrısı...

“İş bırakalım, 1 Mayıs alanına çıkalım!”

Ankara’da BDSP, Alınteri, DHF ve Odak’ın oluşturduğu Ankara Devrimci 1 Mayıs Platformu, 10 Nisan günü 2009 Ankara 1 Mayısı’na ilişkin düzenlediği basın toplantısıyla sürece dönük ortak yaklaşımını açıkladı.

Okunan ortak açıklamada, bu seneki 1 Mayıs’a; emperyalist saldırganlığın tırmandırıldığı, kriz nedeniyle işçi ve emekçilerin işten atıldığı, düşük ücretlerle ve giderek daha ağır koşullarda çalıştırıldığı, eğitim, sağlık, vb. hakların özelleştirildiği, Kürt halkına yönelik saldırıların sürdürüldüğü bir siyasi atmosferde girildiği belirtildi.

Bu siyasal başlıklar çerçevesinde Ankara’daki tüm kurumlara 2009 1 Mayısı’nı birleşik, kitlesel, devrimci bir zeminde örgütleme çağrısı yapıldı. Açıklama platformun somut öneri ve taleplerinin sıralanmasıyla son buldu.

Talepler:

- Sendikalar dâhil olmak üzere güçlü ve kitlesel bir 1 Mayıs’ta samimi olan tüm güçler işçi ve emekçilere güncel talepler doğrultusunda “İş bırakalım, 1 Mayıs alanına çıkalım!” çağrısı yapmalıdır.

- ‘77 1 Mayısı’ndan bu yana adı 1 Mayıs ile özdeşleşen Taksim Meydanı’nda işçi sınıfının miting yapma yasağına son vermek için, “Taksim’de 1 Mayıs yasağına son verilsin!”, “77 1 Mayıs’ı katliamcıları yargılansın!” başlığı altında etkin ve yaygın bir çalışma yapılmalıdır.

- 1 Mayıs alanının program düzenlemesi 1 Mayıs’ın anlamına ve içeriğine uygun olmalıdır.

a- Miting “1 Mayıs Marşı” ile başlamalı, işçi sınıfının uluslararası marşı olan “Enternasyonel Marşı” ile bitirilmelidir.

b- Pankartlar ve diğer görsellikler 1 Mayıs’ın sınıfsal içeriğine uygun olmalıdır.

c- İşçi ve emekçilerin mücadele marşlarını söyleyen müzik grupları miting programı içerisinde yer almalıdır.

d- Başarılı ve disiplinli bir eylem için bütün kurum temsilcilerinin söz sahibi olduğu bir 1 Mayıs eylem komitesi oluşturulmalıdır.

e- 2009 1 Mayıs’ı “Emperyalist saldırganlığa, krize, işsizliğe, yoksulluğa, baskılara karşı” sınıfın ve emekçilerin temel gündemlerine karşı işçi sınıfının mücadelesinin yükseltildiği bir gün olarak kutlanmalı, kürsüdeki konuşmalar da bu çerçeveye uygun yapılmalıdır. Ön çalışma bu politik çerçevede güçlü ve yaygın bir şekilde örgütlenmelidir.

- 2009 1 Mayısı yasaklanarak işçi-emekçilere kapatılmış alanlar üzerindeki yasakların kaldırılması üzerinden de ele alınmalıdır. İstanbul’da Taksim, Ankara’da Kızılay yasağının kaldırılması, bu çerçevede Ankara’da Kızılay’ın 1 Mayıs alanı olarak kazanılmasının hedef olarak tartışılması önemlidir. 

Ankara’da sendikalar ve kitle örgütleri cephesinden 1 Mayıs’a ilişkin henüz hiçbir somut adımın atılmadığı bir süreçte, 2009 1 Mayısı’na ilişkin ilk müdahaleyi Devrimci 1 Mayıs Platformu gerçekleştirmiş bulunmaktadır.

Kızıl Bayrak / Ankara