17 Nisan 2009
Sayı: SİKB 2009/15

  Kızıl Bayrak'tan
  Taksim yolunda temizlenmesi gereken engeller
  Devrimci 1 Mayıs Platformu’ndan çağrı:
TKİP mücadeleye çağırıyor!
Emekçiler 1 Mayıs alanı Taksim’de buluşuyor…
BES üyeleri talepleri için yarım gün iş bıraktı...
  Kurtiş Matbaacılık işçileri hakları için direnişte!
  MEHA Tekstil direnişi eylemlerle sürüyor…
  İşçi ve emekçi hareketinden…
  1 Mayıs mücadele geleneğimizde
elden ele taşınan kızıl bir bayraktır!
  1 Mayıs üzerine işçi ve emekçilerle konuştuk...
  Yerel bültenlerden çağrı...
  Obama-Ahmet Türk görüşmesi üzerine…
  Sermaye hükümeti yeni manevralar peşinde
  YÖK’ten üniversiteleri bölme planı!
  YTÜ’de baskılar protesto edildi…
  Yerel seçimlerin sonuçları üzerine
Volkan Yaraşır
  Cumhuriyet “cephesinde yeni
bir şey yok!”
M. Can Yüce
  Mücadele Postası.
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

İşçi ve emekçi hareketinden…

Asil Çelik işçileri yürüdü!

Birleşik Metal-İş Sendikası üyesi Asil Çelik işçileri grevlerinin 74. günü olan 14 Nisan’da Orhangazi’den Bursa’ya yürüyerek grevlerine sahip çıktı.

Son günlerde taşeron firmanın işçi çalıştırma girişiminde bulunması ile sancılı günler geçiren Asil Çelik grevi, işçilerin kilometrelerce süren Bursa yürüyüşüyle yeni bir canlılık kazandı. Günlerdir fabrikaya taşeron işçi sokulmasını engellemek için Asil Çelik’te eylemler yapan işçiler, 14 Nisan günü de fabrika önündeydi. Grev kırıcı rolüne soyunan taşeron firma patronuyla sabahın erken saatlerinde gerginlik yaşayan işçiler, taşeron işçileri fabrikaya sokmadılar.

İşçiler daha sonra fabrika önünden ayrılarak Bursa yürüyüşünün başlayacağı Orhangazi’deki direniş noktasına gittiler ve Yalova’dan gelen işçilerle buluştular. İşçiler Orhangazi Meydanı’ndan Bursa yoluna kadar “Asil Çelik kamulaştırılsın!”, “Grevdeki Asil Çelik işçileri!” pankartları ve BMİS flamalarıyla coşkulu bir yürüyüş gerçekleştirdiler.

Orhangazi halkının da alkışlarıyla destek verdiği eylem boyunca Asil Çelik grevindeki gelişmeleri anlatan ve greve destek çağrısı yapılan bildiriler dağıtıldı. Yürüyüş sonunda araçlara binen işçiler buradan Gemlik’e hareket etti.

Gemlik Özdilek önünde tekrar kortej oluşturarak yürüyüşe geçen işçilere halk da alkışlarıyla destek verdi. Yine bildiri dağıtımının yapıldığı yürüyüş Gemlik İskele Meydanı’nda çekilen halaylarla son buldu. Yürüyüş boyunca Birleşik Metal-İş Genel Sekreteri Selçuk Göktaş ve BMİS Genel Örgütlenme Sekreteri Özkan Atar, Asil Çelik işçilerinin grevine destek çağrısı yapan ve grev sürecini anlatan ajitasyon konuşmaları gerçekleştirdiler.

“Asil Çelik işçisi köle değildir!”, “Yaşasın örgütlü mücadelemiz!”, “İşçilerin birliği sermayeyi yenecek!”, “İş ekmek yoksa barış da yok!”, “Gün gelecek devran dönecek Asil Çelik patronu işçiye hesap verecek!”, “Zafer direnen işçilerin olacak!” sloganlarıyla Gemlik çıkışına kadar yürüyen işçiler, buradan tekrar araçlara binerek Bursa’ya hareket etti.

105 gündür grevde olan Birleşik Metal-İş Sendikası üyesi Asemat işçileri, SCM, Prysmian ve işten atılan Grammer işçileri ile buluşan Asil Çelik işçileri, buradan Bursa Kent Meydanı’na kadar uzun bir yürüyüş gerçekleştirdiler.

Kent Meydanı’nda BMİS Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu bir konuşma yaptı. 1400 derecede çalışan Asil Çelik işçisinin fabrikayı ilk yüz sanayii kuruluşu içine sokmasına rağmen açlıkla terbiye edilmeye çalışıldığını belirtti, BMİS olarak krizin bedelinin işçilere ödetilmesine izin vermeyeceklerini söyledi. Ardından Emek Partisi Genel Başkanı Levent Tüzel Asil Çelik işçilerinin mücadelesini sahiplenen ve 1 Mayıs’a çağrı yapan bir konuşma yaptı.

Asil Çelik işçileri çektikleri halaylarla eylemi sonlandırdılar. Eyleme çeşitli sendikalar ve kurumlar da destek verdi.

Kızıl Bayrak / Bursa

Sağlık çalışanlarından şiddet protestosu

Sağlık alanında örgütlü oda ve sendikalar, Doç. Dr. Kahraman Öztürk’e hastası tarafından gerçekleştirilen saldırıyı 14 Nisan günü gerçekleştirdikleri basın açıklaması ile protesto ettiler.

Eylemde “Şiddete ve baskıya hayır! Güvenli ortamlarda güvenceli çalışmak istiyoruz!” pankartı ve “Sağlıkta yaşanan sorunların sorumlusu değiliz!”, “Hedef tahtası olmak istemiyoruz!”, “Sağlıkta dönüşüm şiddetine son!”, “İnsanca çalışma, insanca yaşam koşulları istiyoruz” dövizleri taşındı.

Önce İTO Genel Sekreteri Hüseyin Demirdizen kısa bir konuşma gerçekleştirdi. Ardından ortak açıklamayı SES Aksaray Şube Başkanı Songül Beydilli yaptı. Son günlerde hekimlere ve sağlık çalışanlarına yönelik şiddetin Sosyal Güvenlik Yasası’nın bir sonucu olduğunu belirten Beydilli şunları söyledi:

Hasta ile hekimi karşı karşıya getiren, halkın sağlık hizmetine ulaşmasını engelleyen, ihtiyacın değil, paran kadar sağlık anlayışını egemen kılan Sağlıkta Dönüşüm Programı’nın hemen durdurulmasını, ‘Herkese eşit, ücretsiz, ulaşılabilir sağlık’ anlayışının sağlık ortamına egemen kılınmasını buradan bir kez daha talep ediyoruz.”

“Sağlık haktır satılamaz!”, “Sağlıkta ticaret ölüm demektir!”, “Şiddete, baskıya hayır!”, “Güvenli ortam, güvenceli çalışmak istiyoruz!” sloganlarının atıldığı eyleme hasta ve hasta yakınları da destek verdi.

Kızıl Bayrak / İstanbul


HSGGP’den SUT’a tepki!

Herkese Sağlık Güvenli Gelecek Platformu (HSGGP), yürürlüğe giren Sağlık Uygulama Tebliği’ne ilişkin olarak, Taksim İlkyardım Hastanesi önünde 9 Nisan günü hasta ve hasta yakınlarının katılımı ile bir basın açıklaması gerçekleştirdi.

Herkese Sağlık Güvenli Gelecek Mücadelemiz Sürüyor!” pankartının açıldığı eylemde basın açıklamasını İTO Sekreteri Hüseyin Demirdizen gerçekleştirdi. 1 Ekim 2008’de yürürlüğe giren Sağlık Uygulama Tebliği’nin 1 Nisan 2009’da başlayan düzenlemelerinin sağlık hizmetlerine ulaşımı engellediğini belirterek, SSGSS Kanunu, ilgili yönetmelikler ve Sağlık Uygulama Tebliği’nde emekçiler aleyhinde yapılan bütün düzenlemelerin derhal geri çekilmesini istedi.

Acil servislerin giderek gerçek acil hastalara hizmet vermek durumundan çıkarılarak, GSS’nin engellerini aşamayan ya da normal hizmete ulaşamayan hastaların uğrak yeri haline geldiğini belirten Demirdizen’in açıklaması, “Herkese Sağlık Güvenli Gelecek Platformu olarak bütün emekçileri, bir kez daha, sağlık ve sosyal güvenlik hakkı için yürüttüğümüz mücadeleye davet ediyoruz” sözleriyle son buldu.

Eylem boyunca “Sağlıkta ticaret ölüm demektir!”, “Herkese sağlık güvenli gelecek!”, “Sağlık haktır satılamaz!”, “Kurtuluş yok tek başına, ya hep beraber ya hiçbirimiz!”, “Krizin faturası patronlara!” sloganları atıldı.

Kızıl Bayrak / İstanbul


BES’ten SGK protestosu...

Sosyal Güvenlik Kurumları’nda yeniden yapılanma adı altında çalışanlara dayatılan keyfi uygulamalar 13 Nisan günü Fatih Sosyal Güvenlik Merkezi önünde KESK’e bağlı Büro Emekçileri Sendikası (BES) tarafından protesto edildi.

“SGK çalışanları” pankartının açıldığı eylemde basın metnini BES 2 No’lu Şube Yönetim Kurulu üyesi Erhan Taşkıran okudu. Açıklamada, SSK hastanelerinin Sağlık Bakanlığı’na devrinden başlayarak SSK, BAĞKUR, Emekli Sandığı Müdürlüklerinin birleştirilmesiyle sosyal güvenlik politikalarının büyük ölçüde aksatıldığı belirtildi. SGK’ya yeterli sayıda personelin atanmaması ve emekli olan personelin yerine yenisinin alınmaması nedeniyle her geçen gün personel sayısının azaldığına, SGK emekçilerinin iş yükünün giderek arttığına dikkat çekildi.

Açıklamanın devamında SGK emekçilerinin talepleri şöyle sıralandı:

- Sosyal Güvenlik Merkezlerindeki dağınıklık ve farklı uygulamalar derhal belli standarda oturtulmalı, keyfi uygulamalardan vazgeçilmeli.

- Yeniden yapılanma uygulamaları deneme yanılma yöntemleriyle değil, çağın koşullarına uygun, insan sağlığına zarar vermeyecek şekilde, bilimsel ve planlı yapılmalı, çalışanlar ve hak sahipleri mağdur edilmemeli.

- Zorunlu fazla mesai dayatmalarından, keyfi uygulamalardan vazgeçilmeli.

- SGK’ya yeni kadrolu personel alımı yapılmalı.

- Geçici görevlendirme ve rotasyon uygulamaları derhal durdurulmalı.

Kızıl Bayrak / İstanbul

 

Basın emekçilerinden “çok sesli” yürüyüş...

ATV-Sabah’taki grevlerini sürdüren basın emekçileri, greve dönük sansür çemberini her Cumartesi gerçekleştirdikleri Taksim yürüyüşleri ile aşmaya çalışıyorlar.

11 Nisan günü grevlerinin 58. gününe giren emekçiler ve destek veren kurumlar, saat 19.00’da Taksim Tramvay Durağı’ndan Galatasaray Lisesi’ne yürüdüler. Eylemde “Sabah-ATV grevi sürüyor, dayanışma büyüyor! / TGS” pankartı açıldı.

Yürüyüş boyunca Sefaköy’deki direnişini sürdüren DESA işçisi Emine Arslan’a dayanışma mesajları gönderilirken, Gaziosmanpaşa’da direnişlerini sürdüren MEHA Tekstil işçileriyle de anlamlı bir dayanışma örneği sergilendi. İstiklal Caddesi üzerinde bulunan LC Waikiki mağazası önünden geçen yürüyüş kitlesi burada bir süre durarak MEHA işçilerinin uğradığı hak gaspının ana sorumlusu olan Waikiki’yi protesto etti.

Yürüyüş boyunca yapılan konuşmalarda, emekçilerin tüm baskı ve tehditlere rağmen 1 Mayıs’ı 1 Mayıs alanı olan Taksim Meydanı’nda kutlama kararlılıkları ifade edildi. “Yaşasın 1 Mayıs!”, “1 Mayıs’ta 1 Mayıs alanındayız!” sloganları atıldı.

Evrensel gazetesi muhabiri Metin Göktepe’nin katledilişinin yıldönümü nedeniyle yürüyüş boyunca Göktepe’yle beraber Hrant Dink ve Musa Anter de unutulmadı. Göktepe, “Basın şehitleri ölümsüzdür!”, “Metin’e selam greve devam!” sloganlarıyla anıldı.

“Grev, grev, grev...”, “Emeğin onuru sendikalı olmaktır!”, “Çalık elini sendikamdan çek!”, “Yaşasın sınıf dayanışması!”, “Grev sürüyor, dayanışma büyüyor!”, “Sabah’a boykot, greve destek!” sloganlarının atıldığı yürüyüş boyunca grev gazetesinin yeni sayısının dağıtımı yapıldı.

Yürüyüş boyunca farklı noktalarda toplanan insanlar basın emekçilerini alkışladılar. Sloganlarla Galatasaray Lisesi önüne gelinerek basın açıklaması gerçekleştirildi. Hasan Hüseyin Korkmazgil’in “Yolcu” şiiri okundu. Yürüyüşe birçok yazar ve gazeteci destek verirken, eylem “Yaşasın 1 Mayıs!” sloganıyla son buldu.

Kızıl Bayrak / İstanbul

Tokat’ta özelleştirme protestosu

Tokat, Sinop ve Samsun havaalanlarının özelleştirilmesi 10 Nisan günü Tokat’ta gerçekleştirilen eylemle protesto edildi. Tekel’in Tokat’taki fabrikasında çalışan Tek Gıda-İş üyesi işçilerin sendika pankartıyla destek verdiği basın açıklamasında KESK’e bağlı Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası İstanbul 2 No’lu Şube’nin pankartı açıldı.

Eğitim-Sen Tokat Şubesi’nden Cumhuriyet Meydanı’na kadar gerçekleştirilen yürüyüş sonrasında yapılan açıklamada, Tokat, Sinop ve Samsun havaalanlarının özelleştirilmesi ile sermayedarlara peşkeş çekilmek istendiği vurgulandı. Tokatlı emekçilere havalimanlarına sahip çıkmaları çağrısı yapıldı. Havaalanlarının özelleştirilmesini anlatan bildiriler Tokatlı emekçilere dağıtıldı.

Eğitim-Sen, EMEP, Devrimci Memur Hareketi ve Sosyalist Kamu Emekçileri’nin de destek verdiği eylem oldukça coşkulu geçti. Yerel basının da yoğun ilgi gösterdiği açıklama boyunca “Özelleştirmelere hayır!”, “Tokatlı havalimanına sahip çık!”, “Yolcuya açık talana kapalı!” sloganları atıldı. Eyleme 50’yi aşkın kişi katıldı.

Kızıl Bayrak / Tokat


İzmir’de DESA direnişine destek!

Deri-İş Sendikası’nın Düzce Organize Sanayi Bölgesi’nde ve İstanbul Sefaköy’de süren DESA Deri direnişleriyle dayanışma amacıyla İzmir’de 11 Nisan günü eylem yapıldı. Deri-İş Sendikası İzmir Şubesi’nin düzenlediği eyleme BDSP, Deri İşçileri Derneği, Tez-Koop-İş, TÜMTİS İzmir Şubeleri ile Türk-İş Ege Bölge Temsilciliği destek verdi.

Konak üst geçidi önünde toplanan Deri-İş Sendikası üyeleri ve destek veren kurumlar Eski Sümerbank önüne kadar sloganlarla yürüyüş düzenlediler. Yürüyüş ve basın açıklaması sırasında Deri İşçileri Derneği üyeleri “DESA işçisi yalnız değildir! Emine Arslan yalnız değildir!” pankartını açtılar.

Yapılan konuşmalarda, DESA Deri işçilerinin karşı karşıya kaldıkları baskı ve engellemeler anlatıldı.“Bugüne kadar alanlarda şöyle haykırmıştık: Çeteleriniz, dipçikleriniz, sermaye saldırılarınız bizi yıldıramaz! Bugün yanına bir de şunu ekliyoruz: Sermayenin maşası, işçi düşmanı basınınız da bizi yıldıramaz!”  ifadeleriyle Samanyolu TV’nin protesto edildiği eylemde, “İşçilerin birliği sermayeyi yenecek!”, “Satılık medya istemiyoruz!”, “Desa işçisi yalnız değildir!”, “Direne direne kazanacağız!” sloganları atıldı.

 Kızıl Bayrak / İzmir


IBM çalışanlarından eylem…

2008 yılının Şubat ayında IBM Türk’te başlattıkları sendikal örgütlenme mücadelelerini eylemlerle sürdüren Tez-Koop-İş Sendikası üyesi IBM çalışanları 9 Nisan günü de Yapı Kredi Plaza önünde eylemdeydiler.

Elektrik Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi, Tek Gıda-İş Sendikası ve Tekstil Sen’in destek verdiği basın açıklamasına Tez-Koop-İş Sendikası İstanbul 2 No’lu Şube yöneticileri ve işyeri temsilcileri de katılım sağladı. ATV-Sabah’ta grevde olan TGS üyesi basın emekçileri de açıklamaya katılarak destek verdi.

“IBM’de sendikal haklara saygı istiyoruz! / Tez-Koop-İş Sendikası” pankartının açıldığı eylemde işten atılan IBM çalışanı Elvan Demircioğlu basın açıklamasını okudu.

“IBM’de sendika düşmanlığına son!”, “IBM’de işten atılan temsilcilerimiz geri alınsın!”, “IBM işçisi yalnız değildir!”, “Direne direne kazanacağız!”, “IBM”de mühendis, üniversitede şoför, TÜBİTAK’ta profesör, Migros’ta kasiyer işçiyiz, Tez-Koop-İş’liyiz!” dövizlerinin açıldığı eylemde, IBM’deki sendikal örgütlenme mücadelesine dönük saldırılar ve hukuki süreç özetlendi. Mahkeme sürecinde IBM çalışanları lehine çıkan kararlara rağmen IBM işvereninin temyiz yolunu seçerek süreci uzatmaya dönük çabaları hatırlatıldı. Tez-Koop-İş Sendikası 2 No’lu Şube bünyesinde faaliyete başlayan Bilişim Örgütlenme Bürosu’nun 17 Nisan günü saat 12.30’da yapılacak açılışına çağrı yapıldı.

Kriz gerekçesiyle çeşitli işkollarında yaşanan işten atma saldırılarına değinilen açıklamada, tüm sendikaların direnişlere sahip çıkması gerektiği belirtildi. Eylem boyunca “Yaşasın 1 Mayıs!”, “Baskılar bizi yıldıramaz!”, “Güvencenin yolu sendikalı olmaktır!”, “İşçilerin birliği sermayeyi yenecek!” sloganları atıldı.

Basın açıklamasının son bölümünde Hava-İş, Deri-İş ve Tek Gıda-İş sendikalarına dönük saldırıların bilinçli olarak yapıldığı ve muhalif seslerin susturulmasının amaçlandığı belirtildi. Tez-Koop-İş Sendikası İstanbul 2 No’lu Şube tarafından 1 Mayıs’ın İstanbul’da birleşik, kitlesel ve görkemli bir biçimde kutlanması gerektiği dile getirildi. 1 Mayıs’ın tatil ilan edilmesi ve Taksim’in 1 Mayıs alanı olarak işçilere açılması talep edildi.

EMO İstanbul Şube Başkan Yardımcısı da söz alarak IBM çalışanlarının mücadelesine destek verdiklerini belirtmesiyle eylem sona erdi.

Kızıl Bayrak / İstanbul