17 Nisan 2009
Sayı: SİKB 2009/15

  Kızıl Bayrak'tan
  Taksim yolunda temizlenmesi gereken engeller
  Devrimci 1 Mayıs Platformu’ndan çağrı:
TKİP mücadeleye çağırıyor!
Emekçiler 1 Mayıs alanı Taksim’de buluşuyor…
BES üyeleri talepleri için yarım gün iş bıraktı...
  Kurtiş Matbaacılık işçileri hakları için direnişte!
  MEHA Tekstil direnişi eylemlerle sürüyor…
  İşçi ve emekçi hareketinden…
  1 Mayıs mücadele geleneğimizde
elden ele taşınan kızıl bir bayraktır!
  1 Mayıs üzerine işçi ve emekçilerle konuştuk...
  Yerel bültenlerden çağrı...
  Obama-Ahmet Türk görüşmesi üzerine…
  Sermaye hükümeti yeni manevralar peşinde
  YÖK’ten üniversiteleri bölme planı!
  YTÜ’de baskılar protesto edildi…
  Yerel seçimlerin sonuçları üzerine
Volkan Yaraşır
  Cumhuriyet “cephesinde yeni
bir şey yok!”
M. Can Yüce
  Mücadele Postası.
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Emekçiler 1 Mayıs alanı Taksim’de buluşuyor…

“1 Mayıs’ta 1 Mayıs alanındayız!”

2009 1 Mayısı’na yönelik hazırlıklarını sürdüren konfederasyonlar ve diğer kurumlar İstanbul 1 Mayısı’na ilişkin olarak 15 Nisan günü Taksim Gezi Parkı’nda kitlesel bir basın açıklaması gerçekleştirdiler.

DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, KESK Genel Başkanı Sami Evren, TTB Merkez Konseyi Başkanı Gençay Gürsoy ve TMMOB Başkanı Mehmet Soğancı’nın katıldığı basın açıklamasına ilerici devrimci kurumların yanısıra Gaziosmanpaşa Elmabahçesi’nde direnişlerini sürdüren MEHA Tekstil işçileri de katılım sağladı. MEHA işçileri direniş önlükleri ve dövizleriyle Taksim Gezi Parkı’ndaki yerlerini aldılar.

Yapılan açıklamada, 2009 İstanbul 1 Mayısı’nı ortak bir şekilde Taksim’de kutlama kararlılığı ifade edildi. Açıklamada, 1 Mayıs gününe kadar yapılacak etkinliklerin programı da kamuoyuyla paylaşıldı.

DİSK, TTB, KESK, TMMOB ve Taksim 1 Mayısı’nı örgütleyen kurumlar adına ortak açıklamayı DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi gerçekleştirdi.

Basının yoğun ilgi gösterdiği açıklamada konuşan Çelebi, dünyanın birçok ülkesinde merkezi alanlarda kutlanan 1 Mayıs’ın Taksim’de de kutlanması gerektiğini söyledi. 1 Mayıs’ı Taksim’de kutlama kararının bir “inatlaşma” değil demokrasi mücadelesinin olmazsa olmazı olduğunu vurguladı. 16 Mart Beyazıt, Çorum, Maraş katliamlarının yaratılmasında 1977 1 Mayıs katliamının önemli bir kilometre taşı olduğuna değinen Çelebi, ‘77 katliamından hiç sözedilmememesini eleştirdi. Çalışma koşullarının iyileştirilmesi ve insanca yaşanacak bir ücret için verilecek mücadelenin gerçek anlamını 1 Mayıs’ta bulacağını sözlerine ekledi.

“Yaşasın 1 Mayıs!”, “1 Mayıs’ta 1 Mayıs alanındayız!”, “Kahrolsun MİT, CİA, kontrgerilla!” sloganlarının atıldığı açıklama, 1 Mayıs’ın tatil edilmesine yönelik adımın bahşedilen bir lütuf değil 30 yıl önce gaspedilmiş bir hakka karşı emekçilerin sürdürdüğü ısrarlı mücadelenin sonucu olduğunun dile getirilmesiyle sürdü.

Açıklamanın son bölümünde 1 Mayıs gününe kadar planlanan eylem ve etkinlik programının duyurusu yapılırken, ITUC ve ETUC yöneticilerinin de bulunduğu çok sayıda kişinin 1 Mayıs günü İstanbul’da olacağı duyuruldu.

1 Mayıs etkinlik programı ise şöyle sıralandı:

- 15-30 Nisan tarihleri arasında işyerlerinde, işçi havzalarında ve semtlerde 1 Mayıs örgütlenmesi ve etkinlikleri,

- 24 Nisan’da İstanbul’da genel başkanların “Krize Karşı Emek Paketi”ni kamuoyuyla paylaşacakları bir basın toplantısı,

- 25 Nisan’da Emek Haftası başlatılması ve bu çerçevede 1 Mayıs’ın özgürce kutlanması ve Taksim’in emekçilere açılması talepleriyle tüm illerde sanatçıların da destek vereceği kitlesel yürüyüşler ve basın açıklamaları yapılması,

- 27 Nisan’da, hazırlıkları tamamlanan ve yeri sonradan bildirilecek bir fotoğraf sergisi düzenlenmesi,

- 29 Nisan tarihinde ise 1 Mayıs anmalarının yapılması.

Basın açıklamasının ardından gazetecilerin 1 Mayıs’a ilişkin sorularını yanıtlayan Çelebi, Türk-İş’e bağlı Türkiye Gazeteciler Sendikası üyesi ATV-Sabah grevcilerinin de 1 Mayıs’ın Taksim’de kutlanması noktasında kendileriyle aynı fikirde olduklarını duyurdu.

Açıklama sloganlarla sona ererken, direnişçi MEHA Tekstil işçileri Taksim Tramvay Durağı’na kadar sloganlarla yürüyüş düzenlediler.

Kızıl Bayrak / İstanbul


1 Mayıs üzerine konuştuk...

“1 Mayıs’ta Taksim’e çıkılmalıdır!”

Direnişçi MEHA işçisi Erol Güven: 1 Mayıs’ın MEHA işçileri olarak çok önemli ve değerli olduğunu düşünüyoruz. 1 Mayıs işçilerin bayramıdır ve bizim bayramımızdır. 1 Mayıs’ın resmi tatil olmasını ve 1 Mayıs’ın Taksim Meydanı’nda kutlanmasını istiyoruz. Bu bizim en doğal ve en temel hakkımızdır. Bunu almak için de ne gerekiyorsa yapmak istiyoruz.

Dünyada ekonomik kriz var diyorlar ve patronlar bu krizden faydalanıyorlar. Kriz vardır doğrudur, ama aynı zamanda bunu kendi lehine çeviren patronlar vardır. Bizler MEHA işçileri olarak direnişimizi kazandığımız koşullarda da bundan sonra her türlü etkinliğe katılacağız. Örgütlü veya örgütsüz işçilerin, tüm herkesin 1 Mayıs günü Taksim’de olmasını istiyorum.

Emekli-Sen Aksaray Şube Başkanı Rahime Bayrak: 2009 1 Mayısı’nın gündemi yoksulluk, savaş ve kriz olmalıdır. Krizin bedelini işçiler, emekçiler ödememeli! Türkiye’de gerçekten durum kötüye gidiyor. İşten atılmalar artıyor, demokratik haklarımız elimizden gidiyor. Kürdistan illerinde DTP’nin yöneticileri gözaltına alınıyor, tutuklanıyor. Bu gözdağı vermektir ve AKP hükümetinin baskıları sürüyor. Buna karşı 1 Mayıs’ta kesinlikle Taksim’e çıkılmalıdır.

1 Mayıs’ın resmi tatil olması için mücadele ediyoruz ancak 1977’nin sorumlularının hesap vermesi için 1 Mayıs’ı 1 Mayıs alanında kutlamak istiyoruz. Konfederasyonumuzun da bu konuda kararlı olmasını istiyoruz.


Kayseri Devrimci 1 Mayıs Platformu’ndan açıklama…

İşçi sınıfının uluslararası birlik, dayanışma ve mücadele günü 1 Mayıs’a yönelik hazırlıklar Kayseri’de başlamış bulunuyor. BDSP, DHF, DTP ve ESP tarafından oluşturulan Kayseri Devrimci 1 Mayıs Platformu, 12 Nisan günü Merkez Postanesi önünde birleşik, kitlesel ve devrimci bir 1 Mayıs’ın kutlanması amacıyla bir basın açıklaması gerçekleştirdi. 

Açıklamada, dünya işçi sınıfının birlik, mücadele ve dayanışma günü olan 1 Mayıs’ın öngünlerinde olduğumuza işaret edilerek, kapitalist düzenin çıkarları uzlaşmaz iki temel sınıfı olan işçi sınıfı ve burjuvazinin yüzyılı aşkın bir süredir her 1 Mayıs’ta karşı karşıya geldiği, bu 1 Mayıs’ta da bir kez daha karşı karşıya gelecekleri ifade edildi. Dünya işçi sınıfı ve emekçileri için apayrı bir önem taşıyan 1 Mayıs geleneğinin, burjuvazinin tüm oyunlarına, baskı, zorbalık ve katliamlarına rağmen günümüze kadar yaşatıldığına dikkat çekilerek. sermaye sınıfının ve onun silahlı bekçilerinin gücünün, şimdiye kadar bu geleneği engellemeye yetmediği gibi bundan sonra da yetmeyeceği vurgulandı.

Emperyalist-kapitalist sistemin işçi ve emekçilere yönelik saldırılarına değinilen açıklama, işçi ve emekçilere mücadele çağrısı yapan şu sözlerle sona erdi:

“Sömürü ve yağma düzeninin her gün yeniden ürettiği hiçbir felaket kader değildir. Yeter ki, işçi sınıfı ve emekçiler olarak 1 Mayıs’ın birlik, dayanışma ve mücadele ruhu ile kapitalistlerin karşısına dikilelim. Hiçbir onurlu işçi ve emekçi, geleceğimizi emekçiye ve halklara düşman ellere terk etme hakkını kendinde göremez. Bu nedenle, 1 Mayıs’ın mücadele ruhunu kuşanarak mücadele alanlarına inmeli, sömürü ve yağma dünyasına karşı devrim ve sosyalizm mücadelesini büyütüp güçlendirmeliyiz.

Kuşaklar boyu yaşatılan şanlı 1 Mayıs geleneğini bugün de yaşatmak, 1 Mayıs 1977 katliamının hesabını sormak, Taksim’de 1 Mayıs yasağına son vermek, krizin faturasını kapitalistlere ödetmek, işten atmaları yasaklatmak, işçilerin birliği, halkların kardeşliği şiarlarını haykırmak için 1 Mayıs’ta mücadele alanlarında olalım!”

Eylemde, “Yaşasın 1 Mayıs!”, “Krizin faturasını sermaye ödesin!”, “Yaşasın devrim ve sosyalizm!”, “Yaşasın halkların kardeşliği!”, “Katil ABD Ortadoğu’dan defol!”, “Taksim 1 Mayıs alanıdır!” vb. sloganlar atıldı.

Yaklaşık 40 kişinin katıldığı eylem coşkulu bir havada sona erdi.

Kızıl Bayrak / Kayseri