9 Kasım 2007 Sayı: 2007/43(43)

  Kızıl Bayrak'tan
   Beyaz Saray Kürt halkına saldırıya yeşil ışık yaktı...
  Gerici dalga DİSK’i de etkisi altına alıyor…
ABD emperyalizmi, Kürt halkının koruyucusu değil düşmanıdır…
3 Kasım Ankara mitingi...
Taksim’de coşkulu tersane eylemi...
Telekom işçilerinin kararlılıkla sürdürdüğü grevin kazanımla sonuçlanması için emek
güçlerini bekleyen görevler...
  6 Kasım protestolarından...
  BMİS kurulları gergin geçti
  Almanya’da coşkulu parti etkinliği!
  TKİP II. Kongresi toplandı...
  “20. Yıl Gecesi”nde Parti adına yapılan konuşma...
  İstanbul İl Komitesi’nin 20. Yıl Gecesi’ne mesajı...
  Ekim Devrimi’nden bize kalanlar…
  90. yıldönümünde Büyük Ekim Devrimi’ni yaratanlara selam olsun!
  Şiddete ve kaynağına karşı mücadelede
“bir adım ileri!”
  Dünyadan...
  Erdoğan’ın ABD gezisi ve sonuçları...
M. Can Yüce…
  Sevgili Sevilay “Yaşam şuncağız bir şey işte”
  Barbarlık düzeninin cam kırıkları
  Mücadele Postası.
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Dünyadan...

GDL Sendikası’ndan ültimatom

Alman Demiryolları tekeli Deutsche Bahn ile Lokomotif Sürücüleri Sendikası GDL arasında uzlaşma sağlanamıyor. GDL, demiryolları tekeline hafta başına değin bir öneri ile gelmemesi durumunda yük trenlerinde çalışan makinistlerin greve gideceği yönlü yeni bir ültimatom verdi.

Geçtiğimiz hafta Chemnitz’deki Eyalet İş Mahkemesi Lokomotif Sürücüleri Sendikası GDL’in uzun mesafe seyahat eden hızlı trenler ve yük trenlerinde grev yapmalarına izin verdi. Makinistler şimdiye dek sadece kısa mesafede işleyen trenlerde iş bırakmıştı.

Uzmanlar her gün bir milyon yolcunun kısa mesafeli trenleri kullandığından hareketle grevin bir günde 5 milyon euroya malolduğunu söylüyorlar. Almanya’da günde ortalama 4 milyon 600 bin yolcu demiryolları ile seyahat ediyor.

Almanya’da yük trenlerindeki grevin sonuçlarının daha ağır olması bekleniyor. Bu alandaki grevin çelik ve otomobil sanayinin yanında limanlar ve enerji santrallarini de olumsuz olarak etkileyeceği bildiriliyor.

Almanya’da yük taşımacılığında demiryollarının payı yüzde 18. Uzmanlar grev nedeniyle her gün 5 bin yük treninin durmasının, bu trenlerle taşınan malların yerine ulaşması için ek 100 bin kamyon ya da ağır vasıtanın devreye konulması anlamına geleceğini söylüyor.

Almanya’da bazı ürünler ancak demiryolları ile taşınabiliyor. Örneğin metal sektöründe sadece trenle taşınabilen malların zamanında teslim edilememesi metal sanayinde soruna yol açabilecek, uluslararası bir otomobil tekeli başka fabrika veya ülkeye mal gönderememesi durumunda oradaki işletmedeki üretim durmak zorunda kalacak, limanlarda teslim edilemeyen mallar depolanamayacak. Enerji santralleri de kömür teslimatının sağlanamaması halinde elektrik üretemeyecekler.


İsviçre’de uyarı eylemi

İsviçre’de yaklaşık bir ay önce inşaat sektöründe işverenlerin toplu iş sözleşmesini tek taraflı feshetmesi üzerine çeşitli kantonlarda binlerce inşaat işçisi grev, yol kesme vb. biçimlerde protesto eylemi düzenledi.

Bugüne dek yapılan gayri resmi görüşmelerden sonuç alınamaması üzerine başlayan grev ve eylemlilikler giderek yayılıyor. İsviçre’nin inşaat, endüstri ve hizmet işkolunda 200 bin üyeye sahip olan UNIA en büyük sendika durumunda.

Sendikanın 13. aylık, hastalık ücreti, hastalanma durumunda çıkış verilmemesi, ücretli tatil hakkı ve ücret zamları gibi taleplerle başlattığı grev ve eylemliklerden birisi de 1 Kasım günü Basel ve Zürich kantonlarında gerçekleşti.

Sabah erken saatlerde sendika görevlilerinin inşaat ve şantiyeleri dolaşarak işçileri grev alanına davet etmesiyle Basel’de bir günlük uyarı eylemi başlamış oldu. Basel’deki uyarı eylemine 500’ü aşkın kişi katıldı. Her ulustan işçilerin katıldığı eylem coşkulu geçti. Aynı gün Zürich’te gerçekleşen eylemle dayanışmak amacıyla Basel inşaat işçileri eylemlerini Zürich’e taşıdılar.

Bir-Kar Basel


Tamil gerillalarının lideri öldü!

Tamil gerillalarının siyasi kanadının lideri Tamilselvan, gerillaların internet sitesinde yer alan habere göre hava saldırısında yaşamını kaybetti. Tamilselvan ile birlikte Tamil gerillalarının 5 liderinin de aynı hava saldırısında hayatlarını kaybettiği bildiriliyor.

Çoğu Hindu olan Tamil gerillaları 1970’lerden beri Sri Lanka’nın kuzey ve kuzey doğusunda bağımsız bir devlet kurmak için mücadele veriyor. Yakın zamana kadar örgütün dış dünyadaki sözcüsü konumunda olan Tamilselvan, Norveçli barış elçileri ve yabancı ateşkes gözlemcileri ile yaptığı görüşmeler, yabancı gazetecilerle yaptığı röportajlarla tanınıyordu.


Hiroşima’yı vuran Tibbets öldü!

İkinci Dünya Savaşı’nın insanlığın ortak hafızasından hiç silinmeyecek tarihlerinden biri 6 Ağustos 1945’tir. Bu tarihte dünya, bilimin emperyalistlerin eline geçtiğinde nasıl bir anda insan öğütücü bir canavara dönüştüğünü öğrenmiş oldu. 6 Ağustos günü satılmış bilim insanlarının icadı atom bombası Hiroşima’ya düştü. İşte Japonya’ya o bombayı taşıyan uçağın pilotunun adı Paul Tibbets’ti. Dünyada hiçkimse Tibbets gibi aynı anda 70 ila 100 bin kişiyi öldürmeyi “başaramadı”. Tibbets 2 Kasım günü öldü! Tibbets öldü ancak katliamın azmettiricisi emperyalist kapitalist düzen hala ayakta!


Pakistan’da olağanüstü hal!

Uzun süredir siyasi gerginliğin yaşandığı Pakistan’da 4 Kasım günü olağanüstü hal ilan edildi. Polis Yüksek Mahkeme binasını kuşattı.

Olağanüstü hal kararı Pakistan Devlet Başkanı Pervez Müşerref tarafından alındı ve devlet televizyonunda duyuruldu. Müşerref’in bu kararı Devlet Başkanı sıfatıyla değil, Genelkurmay Başkanı sıfatıyla aldığının altı çizildi. Açıklamada Müşerref’in Anayasa’yı geçici bir süreliğine askıya aldığı, ancak Parlamentonun çalışmalarını sürdüreceği belirtildi.

Bu haberin yayınlanmasından kısa bir süre önce ise özel televizyon kanalları yayınlarının durdurulduğunu açıkladı.

Pakistan’ın eski Başbakanı Navaz Şerif olağanüstü hal kararını kınadığını açıkladı.

Görgü tanıkları, olağanüstü hal kararının açıklanmasından kısa bir süre sonra polisin Yüksek Mahkeme binasını çember altına aldığını, hakimlerin bu sırada binada bulunduğunu belirtiyorlar. Haber ajansları polisin Müşerref’e muhalif olan Yüksek Mahkeme Başkanı’nı da tutukladığını duyurdu. Yüksek Mahkeme önümüzdeki hafta Pervez Müşerref’in Devlet Başkanlığı’na yeniden aday olup olamayacağı yönündeki kararını açıklayacaktı. 1999 yılındaki darbe ile iktidara gelen Müşerref aynı zamanda Genelkurmay Başkanlığı görevini de yürütüyor.