9 Kasım 2007 Sayı: 2007/43(43)

  Kızıl Bayrak'tan
   Beyaz Saray Kürt halkına saldırıya yeşil ışık yaktı...
  Gerici dalga DİSK’i de etkisi altına alıyor…
ABD emperyalizmi, Kürt halkının koruyucusu değil düşmanıdır…
3 Kasım Ankara mitingi...
Taksim’de coşkulu tersane eylemi...
Telekom işçilerinin kararlılıkla sürdürdüğü grevin kazanımla sonuçlanması için emek
güçlerini bekleyen görevler...
  6 Kasım protestolarından...
  BMİS kurulları gergin geçti
  Almanya’da coşkulu parti etkinliği!
  TKİP II. Kongresi toplandı...
  “20. Yıl Gecesi”nde Parti adına yapılan konuşma...
  İstanbul İl Komitesi’nin 20. Yıl Gecesi’ne mesajı...
  Ekim Devrimi’nden bize kalanlar…
  90. yıldönümünde Büyük Ekim Devrimi’ni yaratanlara selam olsun!
  Şiddete ve kaynağına karşı mücadelede
“bir adım ileri!”
  Dünyadan...
  Erdoğan’ın ABD gezisi ve sonuçları...
M. Can Yüce…
  Sevgili Sevilay “Yaşam şuncağız bir şey işte”
  Barbarlık düzeninin cam kırıkları
  Mücadele Postası.
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

BMİS kurulları gergin geçti

2 No’lu Şube: “İşçilerin birliği sermayeyi yenecek!”

BMİS 2 No’lu Şube 3. Olağan Genel Kurulu 4 Kasım günü Adela Otel Salonu’nda gerçekleşti. 14 fabrikanın örgütlü olduğu 2 No’lu Şube Genel Kurulu’nda 160 delege oy kullandı.

Güven Elektrik işçileri ile konuk katılımının yoğun olduğu Genel Kurul, divan başkanlığı seçiminin ardından saygı duruşuyla başladı. Divan başkanlığına mevcut yönetimin önerdiği liste seçilince delegeler arasında kısa süreli bir gerginlik yaşandı. Ardından yeni yönetim için aday olmayan mevcut şube başkanı Murat Akdeniz açılış konuşmasını yaptı.

Akdeniz konuşmasında; ABD emperyalizminin Ortadoğu’yu kan gölüne çevirdiğini, kapitalizmin işçi sınıfına ve halklara kan, gözyaşı, yoksulluk ve yıkımdan başka bir şey sunmadığını, ülkemizde ise işçi sınıfına yönelik özelleştirme saldırısının ve işten atmaların arttığını, yoksulluğun ve çeteleşmenin daha da derinleştirildiğini söyledi. Akdeniz’in konuşması sık sık “İşçilerin birliği sermayeyi yenecek!” sloganlarıyla kesildi. Ardından BMİS yöneticisi Celalettin Aykanat konuk olarak söz aldı.

Daha sonra Aryıldız, Formpart, Ege Bakır, Pancar Motor, Konvekta, Çelik Granül, Gimsan ve RSA işyerlerinden toplam 20’ye yakın delege söz aldı. Muhalif delegeler daha çok yönetimin 4 yıllık uygulamalarını eleştiren konuşmalar yaptılar. Konuşmaların ortak yönü sınıf dayanışmasının zayıfladığı, TİS’lerin işçilerin irade ve istemlerinin dışında imzalandığı, işten atmalar karşısında sendika yönetiminin sessiz kaldığı, demokratik bir işleyişin olmadığı yönündeydi. Bu yönlü konuşmaları daha çok Formpart delegeleri dile getirdi. Diğer muhalif delegeler ise 2. Olağan Genel Kurul döneminde 1400 olan şube üyesinin 927’ye düşerek sendika yönetiminin örgütlenmenin önünü tıkadığını, bu nedenle değişmesi gerektiğini dile getirdiler.

Mevcut yönetimi destekleyen delegeler ise örgütlenmenin önündeki engellerin şubeden değil Genel Merkez’den kaynaklandığını, şubenin yalnız bırakıldığını belirttiler.

Delege konuşmalarından sonra yönetime aday muhalif liste adına Abbas Şahan söz aldı.

Şahan, şubenin işçi sınıfının sorunlarına eğilmemesi ve 4 yıl içinde sürekli iç sorunlarla uğraşmasını eleştirerek, bu durumu değiştirmek amacıyla aday olduğunu söyledi.

Şube sekreteri ve başkan adayı Yılmaz Bayram ise eleştirilere yanıt verirken, örgütlenmenin önündeki engelin BMİS Genel Merkezi’nin bilinçli tutumu olduğunu, bu nedenle büyüme sağlayamadıklarını, herşeye rağmen Güven Elektrik, Öznur Kablo işletmelerinde örgütlenmeye gittiklerini söyledi. Kendisinin Güven Elektrik işçilerinden güç aldığını söyleyen Yılmaz Bayram, DİSK’in kuruluş ilkelerinden bahsederek her zamankinden çok DİSK’e ihtiyaç olduğunu, Genel Merkez’in iftiralarla kendisini disiplin kuruluna vermesine rağmen işçi sınıfı davası için çalışacağını belirtti.

Şube başkanı Murat Akdeniz’in kısa konuşmasının ardından yapılan oylama sonucu mevcut yönetiminden Yılmaz Bayram’ın listesi 82 oyla seçildi.

Kuruldan notlar:

* Gebze Genel Kurulu’nun aksine ölen askerler üzerinden şovenizm propagandası yapılmadı. Bir-iki delegenin kısaca “ruhları şad olsun” sözleri alkış dahi almadı.

* Saygı duruşu sırasında genel kurulu izlemek için salonda bulunan 20 kadar BDSP’li “işçi sınıfı için saygı duruşuna geçiyoruz” söylemiyle saygı duruşunda bulundular.

* Genel Kurul’da pankart, döviz vb. materyaller yeralmadı.

* Genel Kurul sırasında BDSP imzalı “Şovenizme karşı işçilerin birliği, halkların kardeşliğini” başlıklı bildiri ile BDSP’li Metal İşçileri imzalı BMİS 2 No’lu Genel Kurul sürecine yönelik sınıf sendikacılığı ilkelerini öne çıkaran bildiri dağıtıldı.

* Küçükçekmece İşçi Platformu asgari ücret ve güvencesiz çalışmaya karşı başlattığı kampanyanın bir parçası olan imza metnini delegelerin imzasına sundu. Ayrıca yaygın bir şekilde “Emekçinin Gündemi” gazetesinin dağıtımı yapıldı. Genel Kurul’a yönelik yapılan müdahaleler delegelerin ilgisine konu oldu.

* Her iki başkan adayının konuşmasında da halkların kardeşliği, işçi sınıfının öncü misyonu vurguları ile emperyalist saldırganlığa ve sermayenin saldırılarına yönelik alınması gereken tutumlar öne çıktı.

* Her iki aday da mücadele programıyla delegelerin karşısına çıkmadı. Buna rağmen DİSK’in ilkeleri üzerinden sınıf ve kitle sendikacılığının yaratılması gerektiğinden bahsettiler.

* Tüm delegeler sınıfın sorunlarını işleyen konuşmaları alkışlarla karşıladılar.

* Çolakoğlu-Ditaş işletmelerinin Türk Metal’e geçmesi Genel Kurul’da eleştiri konusu yapıldı.

Kızıl Bayrak/İstanbul


Eskişehir Şube Genel Kurulu’nda gerginlik

BMİS Eskişehir Şubesi 4 Kasım günü 1. Olağan Genel Kurulu’nu gerçekleştirdi. Genel Kurul sınıf hareketinin sorunlarından ve bu sorunlara çözüm arayışlarından çok karşılıklı atışmalarla gergin geçti. Saat 11.00’de Pandora Düğün Salonu’nda başlayan Genel Kurul, geçici şube başkanı Bayram Kavak’ın açılış konuşmasıyla başladı.

Açılış konuşmasının ardından divan seçimine geçildi. Misafir konuşmacılara söz hakkı verilmesinin ardından konuşma yapmak isteyen delegeler kürsüye gelerek söz aldılar. Delegelerin konuşmaları sık sık kesildi ve delege konuşmaları karşılıklı atışmalar şeklinde gerçekleşti. Bu durum salonda gergin bir havanın oluşmasına neden oldu. Gerginlik Genel Kurul bitene kadar sürdü. Kürsüden sık sık bunun bir yarış olduğu vurgulandı.

Delege konuşmalarının ardından ara verildi. Aranın ardından iki ayrı listede yeralan yönetim kurulu adaylarına söz verildi. Yönetime muhalif listeden başkan adayı olan Mesut Ulusoy yaptığı konuşmada işçi sınıfının sosyal haklarının düzeltilmesi ve mücadelenin yükseltilmesi için çaba göstereceklerini vurguladı. Tarihsel süreçlerden örnekler vererek konuşmasına devam eden Ulusoy, mücadeleci sendikal anlayışa ve suni bölünmelere değil sermayeye karşı ortak mücadeleye ihtiyaç olduğuna vurgu yaptı. Seçildikleri durumda şeffaf sendikacılık anlayışı çerçevesinde tabandan gelen sese kulak vererek mücadele edeceklerini söyledi.

Önceki dönemde şube başkanlığı yapan Bayram Kavak ise yaptığı konuşmada kendisine karşı bir karalama kampanyası yürütüldüğünü söyledi. Bugüne kadar şeffaf bir sendikal anlayışa sahip olduklarını ve her zaman tabandan gelen sese kulak vererek bu doğrultuda hareket ettiklerini vurguladı. Bundan sonra da aynı anlayışla mücadeleye devam edeceklerini söyleyen Kavak, seçildiği durumda Süsler, Doruk, Öznur fabrikalarında devam eden toplu iş sözleşmelerini en iyi şekilde sonlandıracaklarını, dış örgütlenmeye önem vererek üye sayısının yükseltilmesi için çaba sarfedeceklerini, sosyal ve sportif faaliyetlere özen göstereceklerini, üyelerin eğitimlerine önem vereceklerini ve bu çerçevede çalışmalara başlayacaklarını, evi olmayan üyeler için de yapı kooperatifi kurarak bu soruna çözüm bulmaya çalışacaklarını dile getirdi.

157 delegenin katılımıyla gerçekleşen Genel Kurul’da 155 delege oy kullandı. Bayram Kavak’ın başkanlığındaki liste 95 oyla yeniden yönetime seçildi.

Kızıl Bayrak/Eskişehir