9 Kasım 2007 Sayı: 2007/43(43)

  Kızıl Bayrak'tan
   Beyaz Saray Kürt halkına saldırıya yeşil ışık yaktı...
  Gerici dalga DİSK’i de etkisi altına alıyor…
ABD emperyalizmi, Kürt halkının koruyucusu değil düşmanıdır…
3 Kasım Ankara mitingi...
Taksim’de coşkulu tersane eylemi...
Telekom işçilerinin kararlılıkla sürdürdüğü grevin kazanımla sonuçlanması için emek
güçlerini bekleyen görevler...
  6 Kasım protestolarından...
  BMİS kurulları gergin geçti
  Almanya’da coşkulu parti etkinliği!
  TKİP II. Kongresi toplandı...
  “20. Yıl Gecesi”nde Parti adına yapılan konuşma...
  İstanbul İl Komitesi’nin 20. Yıl Gecesi’ne mesajı...
  Ekim Devrimi’nden bize kalanlar…
  90. yıldönümünde Büyük Ekim Devrimi’ni yaratanlara selam olsun!
  Şiddete ve kaynağına karşı mücadelede
“bir adım ileri!”
  Dünyadan...
  Erdoğan’ın ABD gezisi ve sonuçları...
M. Can Yüce…
  Sevgili Sevilay “Yaşam şuncağız bir şey işte”
  Barbarlık düzeninin cam kırıkları
  Mücadele Postası.
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Komünist Hareketin 20. Yılı Gecesi’ne bine yakın işçi, emekçi ve genç katıldı...

Almanya’da coşkulu parti etkinliği!

Bir ayı aşkın bir süredir hazırlıkları yapılan, “Geçmişi aştık, geleceği kazanacağız!’’ gecesi 3 Kasım ‘07 tarihinde Almanya’nın Wuppertal kentinde gerçekleştirildi. Coşku ve heyecanın egemen olduğu etkinliğe bine yakın işçi, emekçi ve genç katıldı. MLPD, Filipin Komünist Partisi, Rote Morgen ve Türkiyeli devrimci parti ve örgütlerden MLKP, TKP/ML, Devrimci Çizgi Savaşçıları ve TİKB/Bolşevik gecemize katılarak mesaj gönderdiler. Yanısıra başta İstanbul İK olmak üzere, partimizin pek çok örgütünden kutlama mesajları geldi.

Komünist hareketin 20. yılı olması nedeniyle etkinliğe özel bir önem verdik. Ön hazırlık sürecine bu öneme uygun bir şekilde yüklendik. Özellikle gecenin gerçekleştirileceği kentte ve 10’a yakın bölgede önceki yılları aşan, daha yaygın ve yoğun bir politik ve pratik çalışma gerçekleştirdik. Bu çerçevede yaygın el ilanı dağıttık, afiş çalışması yaptık, emekçi evlerini ziyaret ettik. Tüm bölgelerde gerçekleştirdiğimiz toplantılarda, komünist hareketin 20 yıllık sürecini anlattık. 20 yılda komünist hareketin katettiği mesafeye dikkat çektik, eğitici tartışmalar yaptık.

Devrimci politik faaliyeti sınırlayan gerici bir kuşatma

Yurtdışında uzun bir süredir devrimci politik çalışma geçmişle birçok açıdan kıyaslanamaz ölçüde daralmıştır. Devrimci hareket cephesinden bu atmosfere karşı durmak bir yana adeta bu tablonun peşinden sürüklenilmektedir. Ya da verili duruma uyum sağlanmakta, bilinçli ya da bilinçsiz bir şekile bu durum meşrulaştırılmaya çalışılmaktadır. Bu ise, en çok geceler gibi, aslında yurtdışında faaliyet yürüten devrimci parti ve örgütlerin en merkezi ve önemli etkinlikleri üzerinden yansımaktadır. Öyle ki, sözkonusu parti ve örgütlerin bu etkinlikleri örgütleme noktasında gösterdikleri çabada gözle görülür bir zayıflama vardır. Geçmişte her yıl düzenli bir biçimde belirli bir iddia ile gerçekleştirilen merkezi gece etkinliklerine yönelik pratik faaliyet terkedilmekte, daha iddiasız ve sıkıntısız ülke-yerel gece düzenleme politikası benimsenmektedir. Kimileri ise gerçekte zor koşullara direnme gücü ve iradesinden yoksunluğun ifadesi bir tutumla, devrimci politik amaç ve hedefleri bakımından son derece yüzeysel, piyasa sanatçılarının da çağrılı olduğu, parasal sorunları çözme aracı olarak kullandıkları ve adını konser veya şenlik verdikleri etkinlikler gerçekleştirmektedir.

Türkiye’de belli bir süredir, toplum ölçüsünde yaşanan bir kirlenme ve çürüme ile atbaşı giden, gitgide büyüyen ve yayılan bir gerici atmosfer var. Ağırlıklı olarak Kürt sorunu üzerinden yaratılan ve ortama egemen bu gerici kuşatma, yığınlara dönük devrimci politik faaliyet, eylem ve geceler de dahil, organizasyonları son derece belirgin biçimde olumsuz yönde etkilemektedir. Bu gerici kuşatma özellikle yurtdışında -dışavurulsun ya da vurulmasın- devrimci parti ve örgütler nezdinde umut ve irade kırılmasına, iddiasızlaşmaya ve bu kuşatmayı yarmayı hedefleyen bir politik-pratik çalışma kapasitesi ortaya koyamamaya yolaçmaktadır. Devrimci çevrelerin, bol sanatçılı, sözde politik geceler ya da şenlikler pratiği tam da bunun ifadesidir.

Tüm bu elverişsiz koşullar bir arada düşünüldüğünde, 20. Yıl Gecesi’nde biraraya getirilen kitlenin asgari bir başarının ifadesi olarak görülmesi gerektiği kendiliğinden anlaşılacaktır. Biz, tümüyle politik bir çalışmanın, devrimci politik bir propagandanın gücü ile bu kitleyi biraraya getirmiş bulunuyoruz. Tam da bu nedenle burada biraraya getirilen kitle sayısı, kimi çevrelerin sanatı piyasalaştıran bir takım popüler sanatçılar geçidine çevirdikleri, politik yönü ikinci planda kalan gecelerde topladıkları kalabalıklardan çok daha değerlidir.

Devrimci bir program, coşkulu ve devrimci bir atmosfer

Etkinliğimiz, kısa bir açılış konuşmasıyla başladı. Bunu, fondan üç dilden söylenen Enternasyonal Marşı ve diadan devrim şehitlerinin resimlerinin gösterimi eşliğinde, devrim ve sosyalizm kavgasında ölümsüzleşenler için gerçekleştirilen bir dakikalık saygı duruşu izledi. Saygı duruşundan sonra dost ve devrimci grup Grup Haykırış sahneye çıktı. Sözledikleri devrimci türkü ve marşlarla hem etkinliğimize renk kattılar ve hem de devrimci dayanışmanın anlamlı bir örneğini sergilediler.

Grup Haykırış’ın ardından Türkiye’den gelip etkinliğimize katılan Prof. Yüksel Akkaya kürsüye geldi. Yüksel Akkaya, dünya işçi hareketinin devrimci tarihi ve Ekim devrimi üzerinden özlü ve anlamlı bir konuşma yaptı. Konuşması dinleyiciler tarafından yoğun bir ilgiyle dinlendi.

Program, partimiz ve Yurtdışı Örgütü adına yapılan gece konuşması ile devam etti. Komünist hareketin 20 yıllık gelişim sürecine, partimizin Türkiye devrimci hareketi içindeki ayırdedici yanlarına, proleter sınıf devrimciliği alanında katettiği mesafeye ve son siyasal gelişmelerle bu gelişmeler konusundaki görevlerimize işaret eden bir konuşma yapıldı. Partimizin yakın tarihte 2. Kongresi’ni de başarıyla gerçekleştirdiğini ilan eden konuşma heyecan ve coşkuya yolaçtı, sloganlarla karşılandı.

Konuşmanın ardından Sakımsöğüt Tiyatro Grubu sahneye çıktı. Grubun zaman zaman dia gösteriyle de desteklenen, 200 yıllık enternasyonal devrimci mirasımızı ve Türkiye’nin Mustafa Suphi’den günümüze uzanan devrimci birikimini, Nazım Hikmet, Bertolt Brecht ve Mayakovsky’nin en seçkin şiirleri, özellikle de parti konulu şiirleri eşliğinde anlatan gösterileri her zamanki gibi ilgiyle izlendi.

Kısa bir aradan sonra gecemiz, MLPD (Almanya Marksist-Leninist Komünist Partisi) temsilcisinin sık sık alkışlanan ve Almanca olarak ‘’Yaşasın enternasyonal dayanışma!’’ sloganıyla karşılanan konuşmasıyla başladı. Bu konuşmayı, kurgu, teknik seslendirme, görsel malzeme ve özellikle de içerik olarak oldukça iyi hazırlanmış, komünist hareketin 20 yılllık gelişim sürecinin yanısıra Türkiye’deki son 20 yıllık sosyal-siyasal mücedelenin özlü bir özetini sunan sinevizyon büyük bir dikkat ve beğeniyle izlendi.

Sinevizyonun ardından değerli devrimci aydınımız Haluk Gerger konuşmasını yapmak üzere kürsüye geldi. Konuşmasının tamamını son siyasal gelişmelere ve bunların yol açtığı ve yol açabileceği olası sonuçlara ayıran Gerger, Türkiyede oluşan gerici kuşatmaya karşı sınıf eksenli bir çıkışın hayatiyetine dikkat çekti. Komünistlerin bu alandaki görev ve sorumluluklarının altını çizen anlamlı bir konuşma yaptı. Gerger’in konuşması alkışlarla ve sloganlarla karşılandı.

Ardından Köln İşçi-Gençlik Kültürevi Tiyatro grubu, yurtdışındaki apolitizmi ve yozlaşmayı anlatan kısa bir oyun sergiledi. Oyun ilgiyle karşılandı.

Gecenin finalinde Grup Su sahneye çıktı. Kadrosunu yeni katılımlarla daha da güçlendirmiş bulunan Grup Su söylediği Kürtçe ve Türkçe devrimci türkü ve marşlarla özellikle genç kitleyi coşturdu. Gecemiz Grup Su’nun söylediği türküler eşliğinde çekilen halaylarla sona erdi.

Gecemiz son derece tok ve devrimci bir etkinlik oldu. Gecenin her kesiti etkinliğin de şiarını oluşturan ana sloganı işledi. Program başından sonuna kadar tüm katılımcı kitle tarafından ilgiyle izlendi, beğeni topladı ve başarılı bulundu.

Komünist hareketin 20. yılında partimize yakışır bir etkinlik gerçekleştirdik.

TKİP-YDÖ