9 Kasım 2007 Sayı: 2007/43(43)

  Kızıl Bayrak'tan
   Beyaz Saray Kürt halkına saldırıya yeşil ışık yaktı...
  Gerici dalga DİSK’i de etkisi altına alıyor…
ABD emperyalizmi, Kürt halkının koruyucusu değil düşmanıdır…
3 Kasım Ankara mitingi...
Taksim’de coşkulu tersane eylemi...
Telekom işçilerinin kararlılıkla sürdürdüğü grevin kazanımla sonuçlanması için emek
güçlerini bekleyen görevler...
  6 Kasım protestolarından...
  BMİS kurulları gergin geçti
  Almanya’da coşkulu parti etkinliği!
  TKİP II. Kongresi toplandı...
  “20. Yıl Gecesi”nde Parti adına yapılan konuşma...
  İstanbul İl Komitesi’nin 20. Yıl Gecesi’ne mesajı...
  Ekim Devrimi’nden bize kalanlar…
  90. yıldönümünde Büyük Ekim Devrimi’ni yaratanlara selam olsun!
  Şiddete ve kaynağına karşı mücadelede
“bir adım ileri!”
  Dünyadan...
  Erdoğan’ın ABD gezisi ve sonuçları...
M. Can Yüce…
  Sevgili Sevilay “Yaşam şuncağız bir şey işte”
  Barbarlık düzeninin cam kırıkları
  Mücadele Postası.
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Rice’ın Ankara ziyareti...

Kirli pazarlıklar ve saldırı hazırlıkları

İstanbul’da gerçekleşen Irak’a Komşu Ülkeler Zirvesi’ne katılmak için Türkiye’ye gelen ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, Ankara’da üst düzey devlet erkanıyla görüşmelerde bulundu. Basına yansıtıldığı kadarıyla, PKK’ye saldıran Türkiye’ye ABD’nin vereceği destek, görüşmelerin temel gündemini oluşturmuş.

Savaş kundakçısı Rice’ın Ankara’ya vardığı gün, PKK güçlerinin bölgedeki hareketlerini izlemek için Amerikan U-2 Casus uçaklarının Kuzey Irak semalarında uçuşa başladığı açıklandı. İşgalci ABD ordusunun Kuzey Irak sınırına yığınak yapan Türk ordusuna istihbarat sağlamak için casus uçaklarını havalandırması, Ankara’daki işbirlikçilere yapılmış bir “jest” olarak nitelendi. ABD ordusunun attığı bu adımı manşetten veren savaş çığırtkanı sermaye medyası, Washington’daki efendilerin bu “jest”i yapış nedenleri üzerinde durmadı doğal olarak.

Tayyip Erdoğan, Abdullah Gül ve Ali Babacan’la görüşen ABD’li bakan, muhataplarını, PKK bahanesiyle Güney Kürdistan’a yönelik kapsamlı bir saldırıya girişmemeleri konusunda uyardı. İşbirlikçilerini uyaran Rice, vaatlerde bulunmaktan da geri durmadı.

Türk yetkilileri, “Irak’ta istikrarı bozabilecek bir askeri operasyondan vazgeçmeye ikna etmeyi deneyeceğini, çünkü PKK’nın Türkiye, ABD ve Irak’ın ortak düşmanı olduğunu” söyleyen Amerikalı bakan, “PKK’ye karşı etkili eyleme geçilmesi için çalışacakları” vaadinde bulundu. PKK’ya karşı çabalarını ikiye katlamaları gerektiğini dile getiren Rice, bunun “geçmişte Türkiye’ye verdikleri bir taahhüt” olduğunun altını çizdi.

Aynı günlerde konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Dick Cheney de Rice’ın vaatlerini destekler nitelikte sözler sarfetti.

Haydutbaşı Bush’un yardımcısı Dick Cheney, Türkiye’nin Kuzey Irak’a olası askeri müdahalesinin etkilerine ilişkin bir soru üzerine, ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice’ın, halen Türkiye’de bu konu üzerinde aktif şekilde çalıştığını bildirdi.

Tayyip Erdoğan’ın, “PKK’lı teröristlerin” Irak üzerinden Türkiye’ye saldırılar düzenlemesinden kaynaklanan bu sorunun çözümü için Bush ile Washington’da görüşeceğini hatırlatan Cheney, “Bu, zor ve karmaşık bir problem, ancak üzerinde oldukça agresif şekilde çalışıyoruz. Bunu çözeceğimizi sanıyorum” şeklinde konuştu.

Savaş çetesinin etkin isimlerinden gelen açıklamalarla ABD ordusunun “jest”i, Tayyip Erdoğan-Bush görüşmesinin ön günlerine denk düşürüldü. Yine de asıl pazarlığın, generallerle birlikte Washington’a giden Tayyip Erdoğan-Bush görüşmesinde sonuca bağlanması bekleniyor.

Kürt halkının geleceği ve bölge halklarına saldırı etrafında dönen kirli pazarlıklar ne şekilde sonuçlanırsa sonuçlansın, halklar lehine bir sonuç çıkması mümkün değildir. Zira sözkonusu olan dünya jandarması emperyalist bir güç ile bu güce yaklaşık 60 yıldır tetikçilik yapan işbirlikçi bir gücün bölgesel çıkarları etrafından dönen kirli pazarlıklardır.

Unutmamak gerekir ki, bu güçler arasındaki pazarlıktan uşak olanın bazı “ödünler” koparabilmesi, ancak efendinin bölgesel çıkarlarına daha aktif bir şekilde hizmet etmesiyle mümkündür. Böylesi bir anlaşma ise, bölge halklarına karşı saldırganlığın, iç politikada ise ırkçı-şoven histeri dalgasının daha da körüklenmesini sağlayacaktır.

Egemenlerin içe ve dışa dönük bu azgın saldırganlığına karşı net bir tutum almak, işçi sınıfı ve emekçileri bu tuzaklar konusunda uyarmak ve halkları birbirine düşürmeyi de içeren bu uğursuz seferberliğin suç ortaklığına düşmemeleri konusunda bilinçlendirmek günün temel önemdeki görevlerindendir.


Irak zirvesi protestolarından...

“Yaşasın halkların kardeşliği!”


İstanbul: “Katil Rice Türkiye’den defol!”

İstanbul’da Conrad Otel’de yapılan “Genişletilmiş Irak’a Komşu Ülkeler Toplantısı” protesto gösterilerine sahne oldu. 2 Kasım günü Beşiktaş’ta biraraya gelen ilerici, devrimci kurumlar ABD Dışişleri Bakanı Rice’ın Türkiye’ye gelişini eylemle karşıladılar.

BDSP, DHP, Kaldıraç, HKM, Partizan, Ürün S.D., Mücadele Birliği Platformu, SODAP, PDD, ESP ve Devrimci Hareket tarafından gerçekleştirilen ortak eylemde sık sık “Irak halkı yalnız değildir!”, “İncirlik Üssü kapatılsın!”, “Katil Rice Türkiye’den defol!”, “Yaşasın halkların kardeşliği!”, “Katil ABD Ortadoğu’dan defol!” sloganları atıldı. “Irak’ta emperyalist işgale son! Yaşasın halkların kardeşliği ve birlikte mücadelesi!” pankartı açıldı.

Yapılan açıklamada, toplantının halkları birbirine kırdırma planlarının yapılacağı bir toplantı olduğu, emperyalist işgali meşru gösterme amacıyla yapıldığı ifade edildi. DTP’ye dönük saldırılara dikkat çekildi. Yaratılmak istenen linç ortamının başarıya ulaşamayacağı vurgulandı. Emperyalizmin Ortadoğu ve ülkemiz toprakları üzerindeki kirli planlarına karşı sessiz kalınmayacağı dile getirildi.

Açıklamadan önce BEKSAV Tiyatro Atölyesi emperyalistlerin Ortadoğu’ya dönük paylaşım planlarını teşhir eder bir oyun sergiledi.

Kızıl Bayrak/İstanbul


Ankara: “Katil ABD Ortadoğu’dan defol”

Halkların katili Amerikan emperyalizminin temsilcisi Rice’ın ziyareti protesto edildi. BDSP, DHP, Partizan, Odak, EHP, Alınteri, Kaldıraç ve ESP’nin ortak düzenlediği basın açıklaması Yüksel Caddesi’nde gerçekleştirildi.

Yaklaşık 60 kişinin katıldığı basın açıklamasında “Katil ABD Ortadoğu’dan defol”, “Yaşasın halkların kardeşliği”, “Emperyalizm yenilecek, direnen halklar kazanacak!”, “Yaşasın devrimci dayanışma” sloganları atıldı. Açıklamada emperyalizme, şovenizme karşı devrimci mücadelenin yükseltilmesi çağrısı yapıldı.

Kızıl Bayrak/Ankara


Adana: “Yaşasın halkların kardeşliği!”

2-3 Kasım tarihlerinde İstanbul’da gerçekleştirilen “Irak’a Komşu Ülkeler Zirvesi”’ne katılmak için Türkiye’ye gelen Rice, Adana’da yapılan bir eylemle protesto edildi.

Eylem İnönü Parkı’nda “Katil Rice Ortadoğu’dan defol! Ortadoğu’da yeni katliamlara izin vermeyeceğiz!” pankartının açılmasıyla başladı. Eylemde “Katil ABD Ortadoğu’dan defol!”, “Yaşasın halkların kardeşliği!” sloganları atıldı.

Eylemi örgütleyen devrimci, ilerici kurumlar adına yapılan açıklamada, “Türkiye topraklardan Vietnam kasabı Commer nasıl kovulduysa, 6. Filo askerleri nasıl denize döküldüyse, tüm emperyalist katiller aynı kaderi paylaşmaktan kurtulamayacaktır. Hiçbir işgal ve katliam planınız Ortadoğu ve dünyanın her köşesindeki ezilen emekçi halkların sömürüsüz özgür bir dünya düşünü ve mücadelesini durduramayacaktır” denildi.

Eylemi Alınteri, BDSP, ÇHKM, ESP, İHD ve DİP Girişimi örgütledi.

Kızıl Bayrak/Adana