9 Kasım 2007 Sayı: 2007/43(43)

  Kızıl Bayrak'tan
   Beyaz Saray Kürt halkına saldırıya yeşil ışık yaktı...
  Gerici dalga DİSK’i de etkisi altına alıyor…
ABD emperyalizmi, Kürt halkının koruyucusu değil düşmanıdır…
3 Kasım Ankara mitingi...
Taksim’de coşkulu tersane eylemi...
Telekom işçilerinin kararlılıkla sürdürdüğü grevin kazanımla sonuçlanması için emek
güçlerini bekleyen görevler...
  6 Kasım protestolarından...
  BMİS kurulları gergin geçti
  Almanya’da coşkulu parti etkinliği!
  TKİP II. Kongresi toplandı...
  “20. Yıl Gecesi”nde Parti adına yapılan konuşma...
  İstanbul İl Komitesi’nin 20. Yıl Gecesi’ne mesajı...
  Ekim Devrimi’nden bize kalanlar…
  90. yıldönümünde Büyük Ekim Devrimi’ni yaratanlara selam olsun!
  Şiddete ve kaynağına karşı mücadelede
“bir adım ileri!”
  Dünyadan...
  Erdoğan’ın ABD gezisi ve sonuçları...
M. Can Yüce…
  Sevgili Sevilay “Yaşam şuncağız bir şey işte”
  Barbarlık düzeninin cam kırıkları
  Mücadele Postası.
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Taksim’de coşkulu tersane eylemi...

“Tersaneler cehennem, işçiler köle kalmayacak!”

Tuzla tersaneler cehenneminde iş cinayetlerine, ücret gasplarına, taşeronlaştırmaya ve sigortasız çalışmaya karşı yürütülen dişe diş hak alma mücadalesi tüm hızıyla sürüyor. 2. Tersane İşçileri Kurultayı’na hazırlanan Tersane İşçileri Birliği, kurultay hazırlıkları çerçevesinde kamuoyuna açıkladığı Galatasaray eylemlerinin sonuncusunu 4 Kasım günü gerçekleştirdi.

Emek Sineması önünde toplanan tersane işçileri “Sigortasız tek bir işçi kalmayacak!/TİB-DER” pankartı ve “Yaşasın işçilerin birliği, halkların kardeşliği!”, “Kişisel koruyucu malzemeler sağlansın!”, “Sınıfa karşı sınıf!” ve “Telekom işçisi yalnız değildir!” şiarlarının yazılı olduğu dövizleri açarak yürüyüşe geçtiler.

Yürüyüş boyunca; “Artık ölmek istemiyoruz!”, “Katil GİSBİR hesap verecek!”, “Telekom işçisi yalnız değildir!”, “Tersane işçisi köle değildir!”, “Ücret haktır, gaspedilemez!”, “Sigorta haktır, gaspedilemez!”, “Direne direne kazanacağız!”, “Kahrolsun ücretli kölelik düzeni!”, “Tersaneler cehennem, işçiler köle kalmayacak!” sloganlarını gür ve coşkulu bir şekilde haykırdılar.

Sloganlarla Galatasaray Postanesi’nin önüne gelindi. TİB-DER Başkanı Zeynel Nihadioğlu burada bir konuşma yaptı. Nihadioğlu şunları söyledi: “Taksim’e ilk gelişimiz değildir. Bundan sonra da geleceğiz. Tuzla tersanelerindeki iş cinayetlerine karşı yetkililer incelemelerde bulundular ama hiçbir yaptırımda bulunamadılar. İş cinayetleri hala havzada devam ediyor. Taşeronluk sisteminden kaynaklı sigortasız çalıştırma had safhada. Çalışan işçilerin %65’i sigortasız çalıştırılıyor. Bizler tersane işçileri olarak bu sorunlara sessiz kalmayacağız ve mücadelemizi daha da büyüteceğiz...”

Ayrıca son günlerde tırmanan şovenist histeriye değindi, mücadelelerini “İşçilerin birliği, halkların kardeşliği” şiarı temelinde sürdürdüklerini vurguladı. Grevdeki Telekom işçilerine yönelik saldırıyı kınadı.

Basın açıklamasını TİB-DER yöneticisi Cahit Atalay okudu. Atalay, tersane ve benzeri ağır işlerde çalışan işçilerin sosyal haklarının görece daha iyi olmak zorunda olduğunu söyledi. Sigorta ve ücret hakkının anayasal bir hak olduğunu, ama bu hakkın gaspedilmek istendiğini, en insani taleplerinin karşılanması için üretimden gelen güçlerin kullanarak hak alma mücadelesini yükselteceklerini ifade etti.

Açıklama şu sözlerle son buldu: “Bizler TİB-DER olarak kurulduğumuz 2 yıldan beri ücret ve sigorta hakkı için bir dizi eylem ve direniş gerçekleştirdik. Bu yapılan eylemliliklerle işçilerin çalışma koşullarını her seferinde kamuoyuna taşımaya çalıştık ve çalışmaya da devam edeceğiz. Bu çalışmalarımızın somutta karşılık bulması için 9 Aralık Pazar günü ‘Tersane işçilerinin örgütlenme sorunları’ başlığıyla 2. Tersane İşçileri Kurultayı’nı örgütlüyoruz. Bu vesileyle, duyarlı demokrat ve devrimci kamuoyunu desteğe çağırıyoruz.”

Basın açıklamasından sonra 5 dakikalık oturma eylemi gerçekleştirildi. Oturma eylemi sırasında işçiler baretlerini yere vurarak tepkilerini gösterdiler.

Son olarak TİB-DER Başkanı Zeynel Nihadioğlu yaptığı konuşmada, GİSBİR patronlarından hesap soracaklarını, ücretsiz çalıştırmaya, ücret gasplarına ve iş cinayetlerine karşı mücadelelerine devam edeceklerini ifade etti. Ardından tersane işçileri grevdeki Gayrettepe Telekom’a işçileriyle dayanışmak amacıyla yola çıktılar.

Tersane işçilerinin yürüyüşü ve basın açıklaması çevredeki halk tarafından yoğun alkış ve “Tersane işçileri yalnız değildir” sloganlarıyla selamlandı.

Kızıl Bayrak/İstanbul



Tersane İşçileri Birliği’nden Bir-Kar’a ve Avrupa’daki Türkiyeli emekçilere çağrı:

Direnen işçilere verilen her destek, sermayeye sıkılmış bir kurşun olacaktır!

Sevgili yoldaşlar,

Yaklaşık üç senedir Tuzla tersaneler bölgesinde, işçi sınıfının en geri ve dağınık kesimleri arasında devrimci faaliyetimizi örmenin ve genişletmenin devrimci çabası içindeyiz.

Tersaneler bölgesindeki soluklu ve ısrarlı mücadelemiz sonucunda, işçi sınıfının en durgun ve hareketsiz olduğu bu dönemde, bizler belli bir örgütlülük düzeyini ve bunun maddi kuvvetlerini yaratmayı başardık. Sınıf düşmanımızla, her biri birer modern harami olan tersane patronları ile yürüttüğümüz dişe diş ve kararlı mücadelemiz sayesinde, bugün bu alanda bir takım mevziler elde etmenin yanısıra, kamuoyu üzerinden geniş işçi yığınlarını etkileyen son derece önemli bir konum da kazanmış durumdayız.

İddia ediyoruz ki, ısrarlı faaliyetimiz sonucunda örgütlülüğümüz ve çalışmamızın varacağı düzey, hem sınıf hareketi kapsamında, hem de siyasal örgütlülük düzeyinde yeni bir çıkışın çakılmış kıvılcımı olacaktır.

Fakat böyle bir dönemde çalışma yapmanın ve sınıfın eylemini şekillendirmenin ciddi maddi zorlukları ve külfeti, önümüzü kesen en temel sorun durumundadır halihazırda. Bugün maddi zorluklar ve olanaksızlıklar, Tersaneler havzasındaki örgütlülük ve mücadele düzeyimizin daha ileriye sıçramasının önünde önemli bir engel oluşturmaktadır.

Gelişen ve güçlenen çalışmamıza yapılacak her destek, toplamda sınıf hareketinin tümüne yapılmış olacaktır. İçerisinde bulunduğumuz ciddi ekonomik zorluklardan kurtulmak, işçi sınıfı davasının savunucularının vereceği ekonomik destekle olanaklı olabilir ancak.

Tersane İşçileri Birliği olarak Avrupa’daki Türkiyeli işçi ve emekçilerden bu konuda duyarlılık ve maddi destek bekliyor, BİR-KAR’ı ise bu çerçevede acilen bir yardım kampanyası örgütlemeye çağırıyoruz.

Yaşasın devrimci sınıf dayanışması!

Yaşasın proletarya enternasyonalizmi!

Tersane İşçileri Birliği

1 Kasım 2007

 

OSİM-DER’de panel

Son dönemde artan şovenist histeri dalgasına ve faşist saldırganlığa karşı OSİM-DER’de “Ortadoğu’daki güncel gelişmeler ve sınıf tutumu” başlığıyla panel gerçekleştirildi. 4 Kasım günü gerçekleştirilen panel dernek başkanının yaptığı konuşmayla başladı. Konuşmada, şovenist kudurganlığın işçi sınıfına çok ağır sonuçlar doğuracağı, Türkiye işçi sınıfının kurtuluşunun Türk ve Kürt işçi-emekçilerin sermaye iktidarına karşı kenetlenmesinden geçtiği vurgulandı.

Daha sonra BDSP temsilcisi konuştu. Ortadoğu’da gelişen son olaylardan, ABD’nin bölgeye yönelik çıkarlarından, Türkiye’nin göbekten bağlı olduğu ABD’yle ilişkilerini zora sokan üç başlık olan Ermeni soykırımı, Kıbrıs sorunu ve Kürt sorunundan bahsetti. Sermaye devletinin Kürt meselesinde neden taviz vermeyen bir tutum içerisinde olduğunu anlattı. Toplumda yaygınlaştırılan şovenist histeri dalgasına karşı işçi sınıfının alması gereken tutumun halkların kardeşliğini vurgulamak olduğunu ifade etti.

Sunumun ardından Kürt sorunu kapsamına ve şovenist dalgaya ilişkin oldukça canlı tartışmalar gerçekleştirildi. Panele yaklaşık 20 kişi katıldı.

Kızıl Bayrak/Ümraniye