19 Ekim 2007 Sayı: 2007/40(40)

  Kızıl Bayrak'tan
   Sermaye devleti içeride ve dışarıda saldırganlaşıyor!..
  Sermaye meclisinden savaş tezkeresi çıktı...
Düzen cephesinde savaş hali...
Kirli savaş kampanyası tırmandırılıyor...
Türk Telekom’da 25 bin işçi greve çıktı...
Telekom işçileriyle grev süreci üzerine konuştuk...
  “Telekom işçisi yalnız değildir!”
  İslamın çocukları emekçilere karşı:
“Türk” Telekom grevi
Yüksel Akkaya
  Tersane İşçileri Birliği Derneği Başkanı Zeynel Nihadioğlu ile konuştuk…
  İşçi ve emekçi eylemlerinden...
  Seçimler ve yeni dönem / 6
  Kübra Gül’ün düğünü üzerine...
  Pakistan’da seçim mizanseni…
  Dünyadan...
  Avrasya üzerine kavgalar kızışıyor
Abu Şehmuz Demir
  “Küreselleşme”, sendikasızlaştırma
ve yoksullaştırma / 2
Yüksel Akkaya
  Tezkere ve “milli seferberlik”...
M. Can Yüce
  İnkar edilen bir halkın yazarı: Mehmet Uzun
  Mücadele Postası.
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Türk Telekom’da 25 bin işçi greve çıktı...

“Bu işyerinde grev var!”

TİS’lerde anlaşma sağlanamaması üzerine 16 Ekim günü Türkiye’nin dört bir yanında 25 bin 680 Telekom işçisi greve çıktı.

Türk Haber-İş Sendikası, Gayrettepe Telekom Müdürlüğü önünde saat 08.00’de grev kararını asarak greve başladı.

“Bu işyerinde grev var!/Türk Haber-İş” pankartlarının yeraldığı Genel Müdürlük önünde ilk olarak Haber-İş 1 No’lu Şube Başkanı Levent Dokuyucu 200 işçiye seslendi.

Dokuyucu, “Grevimiz devam ediyor, grevimiz boyunca telefon, bankalar, post makinaları ve birçok alanda hayat duracak. Onların çalışması demek bizim ekmeğimizin küçülmesi demektir. Şu an içeride polis bekliyor, bizse dışarıda, Emniyet Müdürlüğü’nü burada protesto ediyoruz. Biz burada kararlılığımızı göstermek zorundayız” dedi.

Daha sonra dayanışmaya gelen Türk-İş 1. Bölge Temsilci Faruk Büyükkucak bir konuşma yaptı. Büyükkucak, “Bu grev, Haber-İş Sendikası’nın blöfü olarak görüldü. Buraya grev kararı asıldıktan sonra gerçeği gördüler. İstanbul’da işçi sınıfı dostları bu grev bitene kadar sizlerin yanında olacaklar. Biz işverenleri sağduyuya çağırıyoruz. Bu grevi masabaşında bitirelim. Yok ‘zıtlaşmaya gideceğiz’ diyorsanız, Telekom işçisinin gücünü de görecekseniz. Telekom işçisi sonuna kadar giderek kazanacaktır” dedi.

Daha sonra Petrol-İş Genel Başkanı Mustafa Öztaşkın bir konuşma yaparak şunları söyledi: “Bu grev yalnız Telekom işçisinin grevi değil, tüm işçi sınıfının grevidir. Onlar saldırı programlarına her alanda devam ederek özelleştiriyorlar. Telekom greviyle yalnız buradaki sermayeye değil, uluslararası sermayeye karşı da mücadele etmemiz gerekiyor. Bu grev Türkiye işçi sınıfının. Bu grevin sonuçlanması için onur grevi olacaktır. Bu grev demokrasi güçlerinin onurudur. Bu grev sonuçlanana kadar elimizden geleni yapacağız. Bu grevi İstanbul’da duyurabilmek için Türk-İş 1. Bölge Temsilci Faruk Büyükkucak’la beraber bir koordinasyon merkezi kuracağız.”

Son olarak Tek Gıda-İş Genel Sekreteri Mecit Amaç bir konuşma yaptı.

Eylem boyunca “Yaşasın sınıf dayanışması!” sloganı coşkuyla atıldı. İçeriye giren grev kırıcılara işçiler tepki gösterdi.

Kızıl Bayrak/İstanbul


Adana: “Zafer direnen emekçinin olacak!”

Sabahın erken saatlerinde 9 işyerine bağlı yaklaşık 550 Telekom işçisi grev pankartlarını astıktan sonra slogan ve marşlarla greve başladı.

Telekom çalışanları bağlı bulundukları kurumlarda grev pankartını asmalarının ardından Kızılay Caddesi üzerinde bulunan Telekom İl Müdürlüğü önünde toplanmaya başladılar. Burada halaylar ve sloganlarla toplanan işçiler yolun bir kısmını araç trafiğine kapattılar. Polisin uyarısı ve sendika yönetiminin talebi üzerine işçiler itirazlarla yolun kenarına çekildiler. Ancak coşkuları giderek artan Telekom çalışanları, yeniden yolun bir kısmını trafiğe kapattılar. Saat 10.30’da Türk Haber-İş Sendikası adına bir basın açıklaması yapıldı. Açıklamanın öncesinde sendika yöneticileri işçileri çatışmalarda ölen 15 asker için saygı duruşunda bulunmaya çağırdı. Bu sırada “Şehitler ölmez vatan bölünmez!” sloganı atıldı.

Basın açıklamasını okuyan Türk Haber-İş Sendikası Adana Şube Başkanı İbrahim Kaya; Telekom çalışanlarının haklı taleplerinin görmezden gelindiğini, bu nedenle sorunun masada çözülemediğini ve greve çıkılmak zorunda kalındığını belirtti.

Türk İş Bölge Temsilcisi Hüseyin Kaya Elbek, Telekom işçilerinin yanında olduklarını vurguladı. Son olarak greve destek vermeye gelen KESK’e bağlı sendikaların yöneticileri adına KESK MYK üyesi Abdurrahman Daşdelen söz alarak grevi desteklediklerini ve işçilerin yanında olacaklarını belirtti.

Kızıl Bayrak/Adana


Türkiye genelinde Telekom grevi..

İstanbul-Anadolu Yakası:

Gayrettepe’de bulunan Telekom Müdürlüğü’nün yanısıra diğer müdürlüklerde de “Bu işyerinde grev var!” pankartı asılarak grev nöbetine başlandı. Anadolu Yakası’nda da Kadıköy, Acıbadem, Üsküdar, Altunizade ve birçok ilçede grev başladı. Telekom işçileri, 26 bin Haber-İş üyesinin aileleriyle birlikte 120-130 bin kişilik bir güç olduğunu söylüyorlar.


Antalya:

Antalya il genelinin yanısıra, şubeye bağlı Burdur ve Isparta’daki bin 200 işçinin yüzde 90’ı greve katıldı. Isparta Türk Telekom’a bağlı işyerlerinde de 318 işçi davullu zurnalı eylemle greve başladı.


İzmir:

İzmir’de Türk Telekom işçileri, iş bırakarak, çalıştıkları binaların girişine ‘’Bu iş yerinde grev vardır!’’ yazılı pankartı astılar.

Türk Haber-İş Sendikası İzmir Şube Başkanı Kemal İlçioğlu, ‘’İzmir’de şirket bünyesinde bin 350’si sendikalı bin 700 kişi var. Sendikasız arkadaşlarımızın bir kısmı da greve destek veriyor. Uzlaşmacı taraf biziz. Halkımızın mağdur olmasını istemiyoruz, ancak onlardan da sağduyu bekliyoruz’’ dedi.


Bursa:

Haber-İş Bursa Şubesi’ne bağlı 765 Telekom işçisi greve çıktı. Gençosman’daki Telekom binasına grev yazısını asan işçiler adına açıklama yapan Türk-İş 8. Bölge temsilcisi Mehmet Kanca, Gemlik, Orhangazi ve İnegöl’de fiber optik kablolarının kesilmesinin işçilerle bir ilgisinin olmadığını belirterek, işverenin işçilerin taleplerini dikkate alması gerektiğini söyledi.


Tokat:

Tokat’ta sendika üyeleri, işyerlerine giderek binaların girişlerine “Bu iş yerinde grev var!” yazılı pankartı astılar. Üzerlerinde “Grev Gözcüsü’’ yazılı önlükleri giyen sendika üyeleri de grev nöbetine başladı.

Türk Haber-İş Sendikası Bölge Temsilcisi Halil Al, Türk Telekom Tokat Gaziosmanpaşa Müdürlüğü binası önünde yaptığı açıklamada, ‘“Tokat’ta greve 272 sendika üyemiz katılıyor. Anlaşma oluncaya kadar mesai saatleri içerisinde grevimiz devam edecek. Türk işçisi küresel sermayenin esiri olmayacak’’ dedi.


Sakarya:

Türk Haber-İş Sendikası Sakarya Şube Başkanı Cavit Tokpınar, Türk Telekom yetkilileriyle yapılan toplu görüşmelerde gelinen noktanın ‘’sözün bittiği ve eylemin başladığı yer’’ olduğunu söyledi.


Hatay:

Türkiye Haber-İş Sendikası Hatay Bölge Temsilcisi Talip Aybek, “Çalışanlar arasındaki ücret adaletsizliğinin giderilerek dengenin oluşturulabilmesi için yüzde 18 zam istiyoruz” dedi. Konuşmaların ardından işçiler, İl Telekom Müdürlüğü önünde halay çekerek slogan attılar.