19 Ekim 2007 Sayı: 2007/40(40)

  Kızıl Bayrak'tan
   Sermaye devleti içeride ve dışarıda saldırganlaşıyor!..
  Sermaye meclisinden savaş tezkeresi çıktı...
Düzen cephesinde savaş hali...
Kirli savaş kampanyası tırmandırılıyor...
Türk Telekom’da 25 bin işçi greve çıktı...
Telekom işçileriyle grev süreci üzerine konuştuk...
  “Telekom işçisi yalnız değildir!”
  İslamın çocukları emekçilere karşı:
“Türk” Telekom grevi
Yüksel Akkaya
  Tersane İşçileri Birliği Derneği Başkanı Zeynel Nihadioğlu ile konuştuk…
  İşçi ve emekçi eylemlerinden...
  Seçimler ve yeni dönem / 6
  Kübra Gül’ün düğünü üzerine...
  Pakistan’da seçim mizanseni…
  Dünyadan...
  Avrasya üzerine kavgalar kızışıyor
Abu Şehmuz Demir
  “Küreselleşme”, sendikasızlaştırma
ve yoksullaştırma / 2
Yüksel Akkaya
  Tezkere ve “milli seferberlik”...
M. Can Yüce
  İnkar edilen bir halkın yazarı: Mehmet Uzun
  Mücadele Postası.
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Tezkereye karşı birleşik mücadele çağrısı...

“Tezkereye hayır! Yaşasın halkların kardeşliği!”

Güney Kürdistan’a operasyona onay veren tezkere Bakanlar Kurulu tarafından onaylandı. Sermaye devleti “sınır ötesi operasyon”a zemin hazırlamak için şovenizmi tırmandırıyor.

Bakanlar Kurulu’nun onayının ardından meclise sunulan “tezkere”ye karşı Türkiyeli ilerici, devrimci, sosyalist, yurtsever güçler “Tezkereye hayır! Yaşasın halkların kardeşliği!” şiarını haykırdılar.

16 Ekim akşamı Taksim Tramvay durağında biraraya gelen BDSP, HÖC, HKM, Devrimci Hareket, EHP, ÖMP, ESP, TÖP, SODAP, DTP, SDP, Anarşist Komünist İnisiyatif, Teori ve Politika, Umut Kooperatifi, DİP Girişimi bileşenleri “Tezkereye hayır!” pankartı arkasında toplantılar.

Bileşenler adına yapılan açıklamada, Kürt halkı üzerinde estirilen terör dalgasına, düzenin uyguladığı imha ve inkar siyasetine dikkat çekildi. “Irkçı, kafatasçı burjuva partileri ve sivil faşist uzantıları aracılığıyla Kürtlere karşı linç girişimleri örgütleniyor, provokasyonlar devreye sokuluyor. Asker cenazeleri üzerinden siyaset yapan generaller, ‘teröre’ destek verenler adı altında sürekli Kürt halkını hedef gösteriyor” denildi. Düzenin Kürt sorunu konusundaki yalanları teşhir edildi.

Açıklamada, “Kürt halkının özgürlüğü ve kurtuluşu kendi ellerindedir. Kürt halkı ancak ve ancak kendi yürüttüğü özgürlük mücadelesi ile ulusal haklarını elde edebilir. Bunun dışındaki tüm çözümler ulusal demokratik taleplerin kazanımına götürmeyecektir” sözleriyle Kürt halkının kurtuluşunun kendi yürüttüğü mücadelede olduğunun altı çizildi. Kürt ve Türk halklarına ortak mücadele çağrısı yapıldı.

“Tezkereye hayır! Yaşasın halkların kardeşliği!”, “Biji bıratiya gelan!”, “Tezkereye hayır!”, “Irkçılığa, şovenizme hayır!”, “Katil AKP, işbirlikçi MGK!” sloganlarının atıldığı eyleme Eğitim Sen 3 No’lu Şube, Köz ve Kaldıraç da destek verdi.

Eyleme yaklaşık 150 kişi katıldı.

Kızıl Bayrak/İstanbul


Adana’da tezkere protestosu

16 Ekim günü Adana’da biraraya gelen kurumlar Güney Kürdistan’a yönelik operasyona onay veren tezkereyi protesto etmek amacıyla basın açıklaması gerçekleştirdiler.

Saat 13.30’da İHD Adana Şubesi’nin binası önünde biraraya gelen kurumlar adına basın metnini İHD Başkanı Ethem Açıkalın okudu. Son dönemde başta Kürt halkı ve DTP olmak üzere birçok demokratik kitle örgütüne yönelik saldırıların arttığı, birçok kişinin tutuklanarak cezaevlerine konulduğu vurgulandı. Bakanlar Kurulu’ndan geçirilen tezkerenin bu saldırıları daha da boyutlandırmaktan ve şovenizmi tırmandırmaktan başka bir işe yaramayacağı belirtildi.

BDSP, ÇHKM, Alınteri, ESP, İHD, EMEP, DTP, ÖDP ve TUHAY-DER tarafından gerçekleştirilen basın açıklaması, halkların kardeşliği ve ortak mücadelesi için şovenizme karşı mücadele çağrısıyla bitirildi.

Kızıl Bayrak/Adana


“Barış için savaşacağız!”

İstanbul Halkevleri 17 Ekim günü tezkereyi protesto etti. Galatasaray Postanesi önünde saat 12:30’da basın açıklaması gerçekleştirdi. “Savaş tezkeresi değil barış tezkeresi istiyoruz!”, “Halkların katili ABD, işbirlikçi AKP!”, “Katil ABD Ortadoğu’dan defol!”, “Yaşasın halkların kardeşliği!” dövizlerinin açıldığı eyleme 40 kişi katıldı.

Eylem boyunca “Barış için savaşacağız!”, “Yaşasın halkların kardeşliği!” “Katil ABD, işbirlikçi AKP!” sloganları atıldı.

Kızıl Bayrak/İstanbul


TKP: “Tezkereye hayır!”

TKP, 17 Ekim günü Beyoğlu ilçe binası önünde tezkere karşıtı bir basın açıklaması gerçekleştirdi. “Tezkereye hayır!”, “Tezkere ABD planlarının bir parçası olmaktır!”, “Tezkereye hayır, NATO’dan çıkılmasına evet!”, “Tezkereye hayır, İncirlik Üssü’nün kapatılmasına evet!”, “Tezkereye hayır, halkların kardeşliğine evet!” ve “Tezkereye hayır, bağımsızlığa evet!” dövizleri açıldı. Yapılan basın açıklamasında, tezkereyi savunanların ABD işbirlikçisi olduğu, ülke güvenliğini Amerikan emperyalizmine teslim edenlerin sınır ötesi operasyon için ABD’den izin istediği ifade edildi.

Eylemde “Tezkereye hayır, ABD’nin oyununa gelme!”, “Üslere el konulsun, ABD defolsun!”, “ABD defol, bu memleket bizim!” sloganları atıldı.

Kızıl Bayrak/İstanbul


“Tezkere’ye hayır!” diyelim

15 Ekim günü İHD İstanbul Şubesi’nde biraraya gelen Alınteri, Antikapitalist, DHP, DTP, Devrimci Hareket, EMEP, EHP, ESP, HÖC, HKM, Mücadele Birliği, Odak, SDP, SODAP, DİPG, Tekstil Sen ve Partizan, Kürt halkına yönelik saldırılara ve bu çerçevede yoğun olarak tartışılan sınır ötesi operasyonlara yönelik bir basın açıklaması gerçekleştirdiler. Sınır ötesi operasyon için meclisten geçirilmek istenen tezkereye hayır dediler.

Kızıl Bayrak/İstanbul


Saldırılara karşı eylemler...

İstanbul: “Baskılara son!”

9 Ekim günü Taksim Tramvay durağında biraraya gelen BDSP, HÖC, EHP, ESP, Ezilenlerin Kurtuluşu, Devrimci İşçi Partisi Girişimi, Partizan, Mücadele Birliği, Sosyalist Dayanışma Platformu, TÖP, ODAK, Kaldıraç, HKM, AKİ demokratik kurumlara yönelik saldırıların son bulması talebiyle eylem gerçekleştirdi.

“Demokratik kurumlara yönelik baskılara son!” pankartının açıldığı eylemde; “Yaşasın halkların kardeşliği!”, “Bıji bratiya gelan!”, “Yaşasın devrimci dayanışma!”, “Baskılar bizi yıldıramaz!” sloganları atıldı. Eylemde yapılan ortak açıklamada; sermaye devletinin Kürt halkına yönelik inkar ve imha siyasetinde ısrar ettiği söylendi.

DTP binalarına dönük silahlı saldırıların, Ankara’da ESP Temsilciliği’nin basılıp 4 devrimcinin tutuklanmasının, Yenibosna’da Yürüyüş Dergisi satan HÖC’lülere dönük azgın polis saldırısının toplumsal muhalefeti susturma amacıyla yapıldığı vurgulandı. Açıklama “Bizler dün olduğu gibi bugün de saldırılar karşısında tam bir dayanışma içindeyiz. Saldırıları birlikte, omuz omuza mücadele ederek karşılayacağız” sözleriyle son buldu.

Kızıl Bayrak/İstanbul


Bursa: “Yaşasın halkların kardeşliği!”

10 Ekim günü, Kürt halkını hedef alan ırkçı-şoven dalgayı, faşist saldırıları ve kontrgerilla eliyle yürütülen kirli savaşı protesto etmek için Bursa Osmangazi Metro istasyonunda devrimci ve demokrat güçler tarafından bir eylem gerçekleştirildi. Açıklamada işçi ve emekçilere şovenizme, milliyetçiliğe ve ırkçılığa karşı Kürt halkıyla dayanışma çağrısı yapıldı.

BDSP, Partizan, DHP, ESP, DTP, SDP, EMEP, İHD ve BATİS’in katıldığı eylemde “Irkçılığa, şovenizme, faşizme kontrgerilla saldırılarına karşı yaşasın halkların kardeşliği!” pankartı açıldı. Eylemde; “Eşitlik, kardeşlik, Kürt ulusuna özgürlük!”, “Baskılar bizi yıldıramaz!”, “Türk, Kürt, Ermeni... Yaşasın halkların kardeşliği!” sloganları atıldı.

Kızıl Bayrak/Bursa