17 Ağustos 2007 Sayı: 2007/32(32)

  Kızıl Bayrak'tan
   Çok yönlü saldırılara karşı işçilerin ve
halkların direnişi!
  Ortadoğu’da etkin rol mü, ABD’yle suç ortaklığını pekiştirmek mi?
ABD ve işbirlikçilerinin cumhurbaşkanı seçimi...
17 Ağustos unutulmasın...
Tekstil TİS’leri ihanet öncesi sessizliği yaşıyor
Kamuda toplu görüşme süreci başladı.....
  Elektropak işçisi eylemde
  Texim Tekstil’de iş bırakma!
  Tersanede direniş kazandı!
  İşçi-emekçi hareketinden...
  Sermaye grev hakkına saldırıyor…
  Sermayenin saldırılarını püskürtmek için ortak komite, birleşik direniş!
  Kadın vekiller kadın sorunuyla ne kadar ilgili?
  Emperyalist-kapitalist sistem kadın sorununu çözemez,
  Formula 1 sermayenin
uluslararası bir sirkidir!
  Mamak 4. Kültür Sanat Festivali’nde buluşalım!
  BM: “Kosova bölünebilir!”
  BM Irak’ta etkin role hazırlanıyor
  Şangay İşbirliği Örgütü’nden
askeri tatbikat
  Savaştan gıdasını alan tüccarlar - Abu Şehmuz Demir
  Filistin, Irak ve Lübnan’da mikro ve kanton devletler kuruluyor... / 3 - Volkan Yaraşır
  Kavel Müzik Grubu’yla devrimci sanat üzerine konuştuk...
  “Bu makine de faşistleri öldürür!”
  Mücadele Postası.
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

İşçi-emekçi hareketinden...

Net Civata işçileri huzursuz!

Sefaköy Halkalı Caddesi üzerinde kurulu bulunan Net Civata’da 200 işçi çalışıyor. Fabrika Türk Metal Sendikası’nda örgütlü. Ancak işçilerin çalışma koşulları ve sosyal hakları örgütsüz iş yerlerini aratmıyor. Uzun bir dönemdir işçilerin ücretleri zamanında ödenmediği gibi iki parça halinde ve geç ödeniyor.

Net Civata işçileri bu duruma tepkililer. Ücretlerin zamanında ödenmesi talebi karşısında patron her defasında “sabredin, zor durumdayız” vb. yalanlarla işçileri oyalıyor. İşyeri temsilcileri de kraldan çok kralcı kesilerek patronun çıkarını savunuyor.

İşçileri fabrikada yaşanan sorunlara karşı mücadeleye çağıran, sendika değiştirme önerisi yapan Küçükçekmece İşçi Platformu imzalı özel sayı işyeri temsilcilerini rahatsız etti. Dağıtım sırasında güvenlik ve işbirlikçi temsilcileri bildirilerin işçilere ulaşmasını engellemek istediler fakat başarısız oldular. Bu kez işyerinde işçileri tehdit etmeye “siz nasıl onlardan akıl alırsınız, bu bilgileri size kim veriyor?” gibi söylemlerle işçilerin gözünü korkutmaya çalıştılar. Ancak bunu başaramayacaklarını biliyorlar. Net Civata işçileri artık suskunluklarını bozarak taleplerini daha gür haykırma kararlılığıyla hareket edecekler.

Küçükçekmece İşçi Platformu


Haber-İş: “Greve hazırız!”

Türk Haber-İş üyeleri 13 Ağustos günü öğle saatlerinde Ankara Yüksel Caddesi’ndeki sendika Genel Merkezi önünde eylem yaptı.

Haber-İş ile Telekom A.Ş. Genel Müdürlüğü arasında süren TİS’lerin uyuşmazlıkla sonuçlanması üzerine yapılan açıklamada Haber-İş Sendikası Genel Başkanı Ali Akcan, işvereni uzlaşmaz tutumundan vazgeçmeye çağırdı, toplu sözleşmeyi masa başında bitirmek istediklerini belirtti. Akcan, patronun TİS görüşmelerinde kapsam dışı işçi sayısını artırarak sendikal örgütlülüğü bitirmek istediğini söyledi. İşverenin önerisini kabul etmeleri durumunda, bir sonraki toplu iş sözleşmesi sürecinde işkolu barajının altında kalarak, toplu sözleşme yetkilerini kaybedeceklerini dile getirdi. Ücret, ikramiye, çalışma süreleri ve harcıraha ilişkin maddelerde de anlaşma sağlanamadığını ifade eden Akcan, hiçbir sendikanın, kendisini 2 yıl sonra bitirecek bir sözleşmeye imza atmayacağını söyledi. ‘’Bedeli nereye varırsa varsın, sonuna kadar gitmeye hazırız’’ diye konuştu.

Konuşmasında işçilere ‘’Bizlere sokağı gösterirlerse, grev hakkımızı kullanalım mı?’’ diye soran Akcan, “evet” yanıtını aldı. Eylemde Haber-İş Sendikası Ankara Şube Başkanı Selami Terkan da bir konuşma yaptı.

Sloganlarla konuşmaları destekleyen işçiler greve hazır olduklarını vurguladılar.


Tekstil patronlarından lokavt!

Tekstil sektöründe Türkiye Tekstil Sanayii İşverenleri Sendikası (TÜTSİS) ile TEKSİF Sendikası arasında süren TİS’lerde uyuşmazlık yaşanması sonucu sendika grev kararı aldı. TÜTSİS uyuşmazlık kapsamındaki üye işyerlerinde lokavt ilan ettiğini açıkladı.

Türk-İş’e bağlı TEKSİF sendikasıyla DİSK’e bağlı Tekstil Sendikası, geçen hafta yetkili oldukları işyerlerinde grev kararı almışlardı. Hak-İş’e bağlı Öz İplik-İş Sendikası’nın da bu hafta grev kararı alması bekleniyor. Grev kararı yasal süre olan 60 gün içinde uygulamaya geçerse toplam 35 işyerinde yaklaşık 22 bin işçi greve gidecek.

TÜTSİS Başkanı Halit Narin, grev ve lokavt kararlarının alınmasının görüşme sürecinin kesildiği anlamına geldiğini ifade etti. Bu hafta ve önümüzdeki hafta görüşmelere devam etmeyi düşündüklerini söyledi.

Tekstil patronları ilk altı ayda sıfır, sonraki altı aylık dönemlerde yüzde 3 zam ve yeni işe girecek işçilerin ikramiyelerden faydalanmamasını dayatıyor.


Deri-İş Genel Kurulu yapıldı

Deri İş Sendikası 29. Genel Kurulu 11-12 Ağustos tarihlerinde Petrol-İş Sendikası Genel Merkez Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi. Deri-İş Sendikası Genel Başkan Vekili Musa Servi ve Tuzla Deri-İş Sendikası Yönetim Kurulu Üyesi Bayram Ateşoğlu’nun genel başkanlık için iki liste oluşturduğu kurulda, Deri-İş Genel Başkan Vekili Musa Servi 130 oya 51 oyla genel başkanlığa seçildi.

Musa Servi’nin listesinden aday olan Hasan Erdoğan, Nihat Çilemli, Makum Alagöz, Hasan Ulaşan ve Namet Zorlu genel yönetim kuruluna seçildiler. Deri-İş Genel Teşkilatlanma Sekreteri Gürsel Menteşe de Servi’nin listesinden Genel Yönetim Kurulu’na seçildi.

29. Genel Kurul’da eski Genel Başkan Yener Kaya kendi isteğiyle Deri-İş yönetiminden ayrıldı. Yener’e plaketini Türk-İş Genel Başkanı Salih Kılıç verdi.


Tüm Bel-Sen 8 işçiyi çıkarttı

Ekonomik nedenlerle 8 sendika çalışanını işten çıkartan Tüm Bel-Sen, Tez Koop-İş ile görüşmeme tutumunu sürdüyor. İşten çıkartılan 8 işçi Tez Koop-İş Sendikası’na üye. Tez Koop-İş tarafından yapılan açıklamada emek, özgürlük ve demokrasi mücadelesinin en önemli bileşenlerinden Tüm Bel-Sen’in bazı yöneticilerinin keyfi tutumları nedeniyle kendi geçmişi ile uyuşmayan icraatlara imza atıldığı söylendi.

Tez Koop-İş Genel Yönetim Kurulu adına yazılı açıklama yapan Gürsel Doğru şunları ifade etti: “Tüm Bel-Sen’de örgütlü olan sendikamız yıllardan beridir bu işyerinde Toplu İş Sözleşmesi imzalamaktadır. Ancak çalışanlar, Tüm Bel-Sen’in zor günler geçirdiği dönemlerde, kendi sendikalarının zor durumda kalmaması adına, Toplu İş Sözleşmesiyle elde edilmiş haklarından dahi feragat etmiştir. Sendikamız ise bu konularda mevcut yönetimi zorlamamış, ödenmeyen TİS farklarını sorun haline getirmemiştir. Öyle ki çalışanlardan sendika aidatının kesilmesine ve hesabımıza yatırılmamasına rağmen bu konuda dahi hiçbir işlem yapılmamıştır... Hem sendikamızın hem de çalışanların yıllardan beridir sürdürdüğü bu iyi niyetli yaklaşımlar, öyle anlaşılıyor ki Tüm Bel-Sen Yönetimi tarafından zafiyet olarak değerlendirilmiştir. Tüm-Bel-Sen’in mevcut yönetimi, temsil ettiği misyonu bir tarafa bırakarak ticari şirket gibi hareket etmeyi ve şikayet ettiği Belediye yönetimleri gibi davranmayı kendine yakıştırabilmiştir...”

Açıklama Tüm Bel-Sen’in bu tutumu devam ettiği sürece eylem yapacakları duyurusuyla sona erdi.


DMH’den Hava-İş’e destek

Devrimci Memur Hareketi 13 Ağustos günü Hava-İş Genel Merkez Toplantı Salonu’nda THY A.O. ve THY Teknik A.Ş.ile toplu sözleşme sürecinde olan Hava-İş Sendikası’na destek amaçlı ziyaret düzenledi, basın toplantısı gerçekleştirdi. Hava-İş Sendikası Genel Başkanı Atilay Ayçin’in de konuşma yaptığı toplantıda basın metnini Devrimci Memur Hareketi adına Eğitim-Sen 8 No’lu yönetiminden Berivan Doğan okudu.

Açıklamada THY yönetiminin savurduğu lokavt ve ulusal güvenlik tehdidinin grevi yasaklamak için kullandığı vurgulandı. Grev hakkının uzun yıllar sonra kazanıldığı belirtildi. Grev ve toplu sözleşme hakkına dönük saldırıları tersine çevirmenin sendikaların görevi olduğu ifade edildi.

Toplantıda sözalan Hava-İş Genel Başkanı Atilay Ayçin grev söylemleri gündeme gelince işveren-hükümet ve medya çevrelerinin baskılarının yoğunlaştığını belirtti. 1993 yılından beri Türkiye’de grev oylaması yapan tek sendikanın kendileri olduğunu belirtti. Ayçin; sınıf dayanışmasının unutturulduğu bir süreçte ezberi bozduklarını söyledi. Grev oylaması sandıklarını baskı ve zorla koyan THY işverenine seslenen Ayçin, “ Madem sandık sonucuna uymayacaktınız sandıkları niye kurdunuz?” sorusunu yöneltti. Ayçin; “Grevse grev de yaparız” diyerek işverenin eski teklifinde ısrarcı davranması durumunda greve gideceklerini söyledi.

Kızıl Bayrak/İstanbul


Sazcılar Otomotiv’te işten atma

Adana’da atıl duran eski bir fabrika alanını kullanarak üretim faaliyetlerine devam eden ve TEMSA’ya çalışan, 100’den fazla yan sanayici ile işbirliğini daha ileri noktalara taşımak amacı ile oluşturulan “Adana Yan Sanayi Merkezi”nde (AYM) bulunan Sazcılar Otomotiv’de 15 işçi süresiz olarak işten çıkarıldılar.

Daha önceki dönemlerde TEMSA’da yaz döneminde yaşanan üretim azalması nedeniyle işçiler dönem dönem ücretsiz izne çıkarılıyorlardı. Ancak bu dönemde TEMSA’da üretimin geçtiğimiz dönemlerin aksine artmasına rağmen Bursa merkezden gelen emir doğrultusunda yaklaşık 60 kişinin çalıştığı firmada 15 işçi ücretsiz ve süresiz olarak izne çıkarıldılar. Çıkarılan işçilere izne çıkarılış gerekçeleri ve izin sürelerine dair herhangi bir açıklama yapılmadı. Bu durum işçilerin “ücretsiz izin” adı altında işten atıldıklarını göstermektedir.

Kızıl Bayrak/Adana


Carrefour’da anlaşma!

2003 yılından itibaren Carrefour’da örgütlenme faaliyeti yürüten Tez Koop-İş Sendikası 2007 yılı başında yetkiyi aldı ve TİS görüşmelerine başladı. Sabancı Holding bünyesinde faaliyet yürüten Carrefour’da Şubat ayında başlayan TİS görüşmeleri 9 Ağustos’ta anlaşma ile sonuçlandı. Sendikadan yapılan açıklamaya göre TİS’lerde eski Gima T.A.Ş işçilerinin hakları korunduğu gibi, Carrefour işçileri için yeni kazanımlar sağlandı. Daha önce Carrefour Sabancı Ticaret Merkezi A.Ş’de çalışan ve 2 ikramiye alan işçiler yeni bir ikramiye daha aldı. Hiç ikramiye almayan işçilere ise sözleşme bitimine kadar 3 ikramiye verilmesi konusunda anlaşma sağlandı.

1 Ocak 07-31 Aralık 09 tarihleri arasında geçerli olacak anlaşmaya göre Crarefour’da çalışan sendika üyesi işçilerin ücretlerine %6 oranında zam yapılacak, sözleşmenin, ikinci yıl birinci 6 ay, ikinci yıl ikinci 6 ay, üçüncü yıl birinci 6 ay ve üçüncü yıl ikinci 6 ay dönemlerinde altışar aylık enflasyon oranlarında artırıma gidilecek.


“Köle değil işçi olmak için yola çıktılar!”

SES ve Dev Sağlık-İş 10 Ağustos günü Heykel-AVP Tiyatro önünde yaptıkları eylemle Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’ndeki sendikalaşma mücadelesi nedeniyle taşeron tarafından 2 işçinin işten çıkarılmasını protesto etti. Açıklamada taşeronlaştırmaya ve sağlık hakkının paralı hale getirilmesine karşı mücadele çağrısı yapıldı. Eyleme yaklaşık 100 kişi katıldı.

Kızıl Bayrak/Bursa


İşyerinde dayak!

Kurulduktan sonra “ihracat şampiyonu” olan Yenibosna’daki GİSAD’daki olay 9 Ağustos günü yaşandı. Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Özdoğan, çalışanları odasına çağırttı. Burada avukatlar ve korumalar bulunuyordu. Çalışanlar odaya girmeden firmanın Dış İlişkiler Departmanı İngiltere Bölüm Başkanı Göksel Akgün’ü arayarak durumu bildirdi. Görüşmede personelden işlerine son verildiği bildirilerek, kendi istekleri ile işten ayrıldıklarına dair kağıtları imzalamaları istendi. Çalışanlar kabul etmeyince kapılar kilitlendi ve dışarı çıkmalarına izin verilmedi.

Daha sonra odaya gelen Akgün, yaşadıklarıyla ilgili olarak Milliyet gazetesine söyle konuştu: “Şirket sahibiyle alacak verecek meselem vardı. Olaydan bir gün önce tartışmıştık. Ancak nişanlım dahil olmak üzere 9 kişinin tazminatsız olarak işten çıkarılmasını kabullenemedim. Konuşmak istedim ancak İbrahim ve kardeşi Doğan Özdoğan ile birlikte korumalar ve güvenlik görevlileri üzerime çullandı. Yere düştüğümde bile dövmeye devam ediyorlardı. Nişanlım araya girince saçlarından tutarak duvara vurdular. Silahı kafamıza dayayıp tehdit edilince arkadaşlarla imzalamak zorunda kaldım.”

Olayı polise bildiren, Alişan Öztürk de işine son verilenler arasında yer aldı. Kağıtlar imzalatıldıktan sonra personel dışarı çıkarıldı. Bu sırada binaya gelen polis, dışarıda çalışanları beklediği öne sürülen silahlı 2 kişiyi gözaltına aldı.

Çalışanlar Bakırköy İş Mahkemesi’ne başvurdu.


“THY çalışanlarının yanındayız!”

200’e yakın gazeteci, yazar, sanatçı, bilim insanı, emek ve meslek örgütü yöneticisi tarafından hazırlanan THY çalışanlarına dayanışma çağrısı 15 Ağustos günü saat 12.00’de TMMOB Makine Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi’nde yapılan basın toplantısıyla duyuruldu.

“THY çalışanlarının yanındayız!” pankartının açıldığı açıklamada, ilk olarak TTB Başkanı Gençay Gürsoy bir konuşma yaptı. Gürsoy, konuşmasında Türkiye’nin bir seçim sürecinden geçtiğini, AKP’nin %47’lik bir oyla iktidara geldiğini ve parlemantoyu şekillendireceğini ifade etti. Böyle bir parlemantoda cumhurbaşkanlığı seçimlerinin giderek ortamı daha da gerginleştireceğini belirtti. Ulusal güvenlik bahanesinin sadece emekçilerin hakları için mücadele ettiği sırada kullanıldığını ve sadece emekçilere gelince böyle bahaneler üretildiğini vurguladı. THY yönetiminin zorlamasıyla grev oylamasına gidildiğini, oylamadan ‘greve evet’ çıktığı halde, yönetimin ulusal güvenlik bahanesiyle grevi ertelemeye çalıştığını belirtti.

Gürsoy konuşmasını şu sözlerle sonlandırdı: “Bizler demokrasi ve emeğin mücadelesini veren bütün kurumlar olarak, başta TTB olarak her türlü desteği ve dayanışmayı sürdüreceğiz”.

Daha sonra ortak basın açıklamasına geçildi. Yapılan açıklamada, ortaya çıkan uyuşmazlığın çalışanların taleplerinin dikkate alınarak çözülmesi için hükümete ve THY yönetimine büyük görev düştüğü, sendikanın grev kararı almış olmasına rağmen mutlaka greve çıkmak anlamına gelmediğini ve uzlaşma kapısının açık olduğunu vurguladı.

Açıklama, “Hükümet bugüne değin defalarca yaptığı gibi inandırıcılığı olmayan ‘milli güvenlik’ gerekçesine dayanarak grev erteleme yoluna başvurmamalı, uyuşmazlığın sendikal haklara saygı temelinde, demokratik ve sosyal hukuk devleti anlayışı içinde ve çalışanların taleplerinin dikkate alınarak çözülmesi için samimi çaba harcanmalıdır” sözleriye sona erdi.

Kızıl Bayrak/İstanbul


Emekçinin Gündemi’ni emekçilere ulaştırıyoruz!

Emekçinin Gündemi’nin yeni sayısı işçi ve emekçilerle buluşmaya devam ediyor. Bölgemizdeki birçok fabrikadan, sendikalaşma faaliyetlerinden, toplu sözleşme süreçlerinden ve iş kazalarından haber-yorum yazılarının olduğu 7. sayısı sanayi ve fabrika havzalarındaki yüzlerce işçi ve emekçiye ulaştı. Küçükçekmece, İkitelli, Sefaköy, Yenibosna, Güneşli ve Merter bölgelerinde düzenli okuyucuların da bulunduğu fabrikaların çıkışlarında Emekçinin Gündemi’nin satış ve dağıtımını gerçekleştirdik.

Ayrıca işçi ve emekçilerin yoğun geçiş noktaları olan Merter, Beşyol, Doğu Sanayi Sitesi gibi merkezi yerlerde de sokak satışları gerçekleştirdik. İnönü Mahallesi ve Şahintepesi’nde de sokak satışlarıyla Emekçinin Gündemi işçi ve emekçilere ulaştırmaya devam edeceğiz.

Emekçinin Gündemi’nin satışında işçi ve emekçilerin ilgisiyle, patronların emirleriyle de fabrika özel güvenliklerinin engelleme çabalarıyla karşılaştık. Fabrikanın önünden kalkan servisleri fabrika içine alarak Emekçinin Gündemi’nin işçilere ulaşmasını engelleyebileceklerini düşünen asalak patronlar, işçilerin fabrikadan çıkarken servislerin camlarından ellerini uzatarak Emekçinin Gündemi’ni almalarına engel olamadılar. Kimi yerlerde çalışma koşullarının çok çok iyi olduğunu savunan müdürler işçilerin tepkileriyle karşılaştılar. Kısacası Emekçinin Gündemi emekçilerin nabzı, sesi, soluğu olmaya devam ediyor.

Emekçinin Gündemi çalışanları/Küçükçekmece