6 Temmuz 2007 Sayı: 2007/26(26)

  Kızıl Bayrak'tan
   Düzen siyasetinde “ip dalaşı”...
  Terör edebiyatı yapan generaller...
Abdullah Gül sivil silahsız siyaset belgesini açıkladı!
Boş vaadler ortalığa saçılıyor...
Hrant Dink’in katili sermaye devleti!
PETKİM işçisiyle dayanışmayı yükseltelim!
  Sınıf hareketi...
  BDSP’nin bağımsız sosyalist milletvekili adaylarıyla konuştuk...
  Ankara ve Mersin’de
kontrgerilla karargâhları
  BDSP’nin seçim faaliyetlerinden...
  Eksen Yayıncılık’tan seçimler üzerine çıkan kitapların tanıtımı... Seçimler ve sol hareket
  BDSP’nin 2 Temmuz eylem ve tkinliklerinden...
  2 Temmuz eylem ve etkinliklerinden...
  Füze kalkanı krizi çözülemedi
  Yurtdışında Sivas katliamı lanetlendi...
  Binali Soydan: Kısa bir özgeçmiş
  Bir kez daha TC’nin Güney Kürdistan
operasyonu üzerine...
M. Can Yüce
  Kızıl Bayrak sitesi Haziran ayı rakamları...
  Mücadele Postası.
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

2 Temmuz eylem ve etkinliklerinden...

“Sivas katliamını unutturmayacağız!”

Mamak’ta 2 Temmuz mitingi

1 Temmuz günü Mamak İşçi Kültür Evleri, Mamak ESP, EKD, HÖC ve Partizan tarafından Sivas katliamının 14. yılı nedeniyle bir miting gerçekleştirildi. Mitinge Alınteri de destek verdi.

Miting “Katliamların sorumlusu devlettir, hesap soralım!” şiarı ile düzenlendi. Miting öncesi toplanma yeri olan Tek Mezar Hacı Bektaş-ı Veli Parkı’na devrimci kurumların pankartları asıldı, ses yayını yapıldı. Saat 18:00’de kortejler oluşturularak miting alanı olan Tuzluçayır Meydanı’na doğru yürüyüşe geçildi. NATO Yolu trafiğe kapatılarak başlatılan yürüyüşte en önde Sivas’ta yaşamını yitirenlerin resimleri ve ortak pankart taşındı.

Yürüyüş boyunca kitle katliama ve katil devlete olan öfkesini sloganlarla haykırdı. Yürüyüşe 250 kişi katıldı. Bu sayı Tuzluçayır’a gelindiğinde daha da arttı.

Kortejler Tuzluçayır’a geldiğinde kürsünün etrafında çember oluşturuldu. Tuzluçayır Meydanı’nın büyük bir kısmı trafiğe kapatıldı. Tüm kitle alana girdikten sonra açılış konuşması ile program başladı. Devrim ve sosyalizm şehitleri anısına saygı duruşuna geçildi. Mitingi düzenleyenlerin ortak hazırladığı metnin okunmasıyla eylem devam etti.

Daha sonra sahnede devrimci türküleri ve marşlarıyla Cevahir Canpolat yer aldı. Kitlenin ilgi ile izlediği müzik dinletisinin ardından Dikmen Temel Haklar Derneği Semah Ekibi programdaki yerini aldı. Semah ekibinin sahne aldığı sırada mitinge katılım 400’ü aşmıştı. Ardından Mamak İşçi Kültür Evleri Tiyatro Topluluğu “Karanlığa meşale olanlar küllerinden yeniden doğarlar” isimli oyunlarını sahneledi. Faşizme karşı mücadeleyi anlatan oyun kitle tarafından ilgi ile izlendi. Tiyatro, coşkulu alkışlar eşliğinde ve “Kahrolsun faşizm, yaşasın mücadelemiz!” sloganları ile sona erdi.

Daha sonra İdilcan Kültür Merkezi Müzik Topluluğu marşlarıyla, devrimci ezgileri ile etkinlikteki yerini aldı. Kitlenin de katılımı ile hep birlikte devrimci türküler söylendi. Miting müzik dinletisi ile sona erdi.

Mitingin sonunda kortejler oluşturularak mahallenin içerisine doğru yürüyüşe geçildi.

Komünistler olarak eyleme “Faşist katliamların hesabını işçi-emekçiler soracak!/ BDSP”, “Pir Sultan’dan Madımak’a asan da yakan da devlettir!/Mamak İşçi Kültür Evleri” şiarlı iki ayrı pankartla katıldık. 70 kişilik kortejimizle ve coşkumuzla yürüyüş boyunca devletten hesap soran sloganlarımızı haykırdık. Yürüyüş sırasında katliamcı sermaye düzenini ve düzen partilerini teşhir eden ajitasyon konuşmaları yaptık. Emekçilere düzenin seçim oyununa kanmamaları için çağrıda bulunduk. Miting sonrasında komünistler olarak mahallenin ara sokaklarında yine düzeni teşhir eden ajitasyon konuşmaları eşliğinde devrim, sosyalizm sloganlarıyla ayrı bir yürüyüş gerçekleştirdik.

Ankara’dan komünistler


Gülsuyu’nda 2 Temmuz eylemi

3 Temmuz günü Gülsuyu Mahallesi’nde Sivas katliamı coşkulu bir etkinlikle anıldı. Eylemi BDSP, ESP, DHP, Partizan, PDD örgütledi. SDP ve HKM destek verdi.

Eyleme yaklaşık 250 kişi katıldı.

Kitle Gülensu Mahallesi son durakta saat 21.00’de toplanmaya başladı. “Sivas’tan Şemdinli’ye katil devlet hesap verecek!” pankartı açarak basın açıklamasının okunacağı Heykel’e doğru yürüyüşe geçti. Yürüyüş boyunca sloganlar coşkuyla atıldı.

Açıklamada Sivas katliamı teşhir edildi. İşçi ve emekçilere katliamların hesabını sormak için örgütlenme çağrısı yapıldı.

Açıklamanın ardından hep birlikte “Gün tutuşur” türküsü söylendi, şiir okundu.

Basın açıklaması katliamda yaşamını yitirenlerin isimlerinin okunması ve “Sivas’ı unutmak ihanettir!” sloganı ile son buldu.

BDSP Gülsuyu


İzmir’de meşaleli yürüyüş!

İzmir Kuruçeşme’de 2 Temmuz Pazartesi akşamı saat 21.30’da Bağımsız Devrimci Sınıf Platformu, Ezilenlerin Sosyalist Platformu ve Demokratik Haklar Platformu tarafından Sivas katliamının 14. yıldönümü nedeniyle “Sivas şehitleri ölümsüzdür!” şiarlı meşaleli yürüyüş yapıldı.

Eylem öncesi siyasetler Kuruçeşme’de megafonla dolaşarak ajitasyon konuşmaları eşliğinde eyleme çağrı amaçlı el ilanı dağıttılar.

Saat 21.30’da Dilek Kaya Marketi’nin önünde toplanan kitle “Sivas katliamını unutma, unutturma!” ve şehitlerin fotoğraflarının olduğu pankart açtı. Buradan meşaleler yakarak, sloganlar ve marşlar eşliğinde Buca Koopertif Merkezi’ne doğru yürüyüşe geçti.

Mahalle halkı hem alkışlarla hem de katılarak eyleme destek verdi. Katliamı lanetleyen sloganlar öfkeyle atıldı. Merkeze ulaşıldığında, mahalle sakinlerinin de katılımıyla sayı 120’yi buldu.

BDSP, ESP, DHP imzalı basın açıklamasında devletin katliamcı kimliği teşhir edildi, mücadele çağrısı yapıldı.

Kızıl Bayrak/İzmir


ÇAM-DER’de anma

İzmir Çamlıkule Kültür Sanat ve Dayanışma Derneği olarak Sivas katliamının 14. yıl dönümünde gerçekleştirdiğimiz anma etkinliği ile sermaye devletinin katliamcı yüzünü bir kez daha teşhir ettik.

Etkinliğe afişlerle, el ilanlarıyla hazırlandık.

1 Temmuz’da gerçekleştirdiğimiz etkinliğimiz Sivas’ta yitirdiklerimiz şahsında tüm devrim ve sosyalizm şehitleri anısına gerçekleştirdiğimiz saygı duruşuyla başladı. Saygı duruşunun ardından yapılan açılış konuşmasında yaşadığımız coğrafyanın Sivas gibi bir çok katliama tanıklık ettiği ve aslında her katliamın bizzat eli kanlı sermaye devleti tarafından gerçekleştirildiği ifade edildi. Açılış konuşmasının ardından ÇAM-DER’in hazırlamış olduğu ve oyunlaştırılarak sunulan “Ateşte semaha dönenler” isimli şiir büyük bir ilgiyle izlendi. Oyunda Madımak’ta diri diri yakılan sanatçılarımızın şarkı ve şiirlerine de yer verildi.

Etkinliğe katılanlar tarafından ayakta alkışlanan oyun ‘Sivas’ın Işığı Sönmeyecek!’ şiarıyla son buldu.

Daha sonra İzmir Bornova PSAKD semah ekibi sahne aldı. Sinevizyon gösterimiyle sona eren etkinliğe yaklaşık 30 kişi katıldı.

ÇAM-DER


Menemen’de 2 Temmuz

1 Temmuz’da saat 18:00’de Menemen’de Sivas katliamı lanetlendi. Menemen PSAKD önünde toplanan kitle “Sivas şehitleri onurumuzdur unutmadık, unutturmayacağız!” pankartı açtı. Şehitlerin resimlerini taşıyarak sloganlar eşliğinde hükümet konağına doğru yürüyüşe geçti. Yürüyüş boyunca sık sık “Faşizme karşı omuz omuza!”, “Sivas şehitleri ölümsüzdür!”, “Katiller halka hesap verecek!”, “Kurtuluş yok tek başına, ya hep beraber ya hiçbirimiz!” sloganlarını haykırdı.

Hükümet konağı önüne gelindiğinde PSAKD Menemen Şube Başkanı tarafından basın açıklaması okundu. Menemen PSAKD tarafından örgütlenen eyleme Çiğli PSAKD, Asarlık Hacı Bektaş Veli Kültür Derneği, TKP ve ÖDP destek verdi.

Komünistler olarak eyleme BDSP imzalı dövizlerimizle katıldık.

Eyleme 60 kişi katıldı.

Basın açıklamasının ardından akşam 20:30’da Menemen PSAKD’da bir anma etkinliği gerçekleştirildi. Etkinliğe yaklaşık 70 kişi katıldı.

Menemen BDSP

 

“Sivas faşizme mezar olacak!”

Sivas katliamı 14. yılında Sivas’ta binlerce kişinin katıldığı bir yürüyüşle anıldı. Eyleme Avrupa’dan ve ülkenin dört bir yanından gelenlerin yanısıra Sivas’tan da güçlü bir katılım oldu. Yürüyüş oldukça coşkulu geçti. Katılım geçen seneyi fazlasıyla aştı. Yanısıra eylem organizasyon anlamıyla da başarılıydı. En büyük eksiklik yürüyüşün biraz erken başlaması oldu. Bu nedenle kimi kurumlar eyleme son anda yetiştiler.

Sabahın erken saatlerinde Sivas HBV Vakfı Pirsultan Cemevi önünde toplanmaya başlayan kitle kortej oluşturarak saat 11.30’da yürüyüşe başladı. Kitle Mevlana Caddesi’nden Madımak önüne bir sel gibi aktı.

Yürüyüş boyunca öfke dolu sloganlar atıldı.

Madımak Oteli önünde Pir Sultan Abdal Dernekleri Genel Başkanı Kazım Genç birçok kurum adına bir konuşma yaptı. Konuşmaların ardından Madımak Oteli önüne karanfiller bırakıldı. Eylem yürüyüş güzergahından Seyrantepe Pir Sultan Abdal Cemevi önüne sloganlarla yürünmesiyle son buldu.

Sivas/Kızıl Bayrak


“Katliamların hesabını soracağız!”

Adana’da devrimci kurumların ortak örgütlediği 2 Temmuz eylemi Çarşı Merkezi’nde gerçekleştirildi.

Eylem 2 Temmuz’da saat 17.30’da Çakmak Caddesi girişinde ortak pankartın açılmasıyla başladı. Yürüyüşe geçen kitle yolu tek taraflı trafiğe kapatarak devletin katliamcı yüzünü teşhir etti. Katliamların tekrar yaşanmaması için emekçiler mücadeleye çağrıldı. Yol boyunca katliamcıları teşhir eden sloganlar atıldı. Yürüyüş sırasında polisin provokasyon girişimi kararlı ve militan bir duruşla boşa düşürüldü.

Kitle İnönü Parkı’na geldiğinde bir basın açıklaması gerçekleştirildi. Okunan basın metninde Sivas katliamının ne ilk ne de son olduğu belirtildi. Son dönemde Genelkurmay merkezli kışkırtmalarla toplumda yaratılmaya çalışılan çatışma ortamının yeni katliamların habercisi olduğu ve buna izin verilmemesi gerektiği söylendi. Açıklama katliamları unutmama ve mücadele çağrısıyla sona erdi.

Eyleme 70 kişi katıldı.

Kızıl Bayrak/Adana


Adana’da Sivas anması

Sivas katliamı 2 Temmuz Pazartesi günü saat 12.30’da İnönü Parkı’nda sendikalar, dernekler ve çeşitli siyasi partilerin katıldığı bir basın açıklamasıyla protesto edildi.

Eylemde Sivas kaliamında ölenlerin resimlerinin bulunduğu ve “Onlar ateşte semaha durdular! Pir Sultan ölmez dirilir!” pankartı ile “Bir daha yaşanmasın diye Sivas, Maraş, Çorum, Gazi unutmadık, unutturmayacağız!” pankartı açıldı. Kitle adına açıklamayı Eğitim-Sen Adana Şube Başkanı Güven Boğa okudu. Boğa, “1 Mayıs, Maraş, Çorum, Gazi ve Sivas Madımak katliamlarını unutmadık unutturmayacağız. Unutmak ihanettir. Çünkü unutursak yeniden yaşatırlar” dedi.

PSAKD, Alevi Bektaşi Federasyonu, Hacı Bektaş Derneği, Tunceliler Derneği, KESK, DİSK Bölge, DİSK Genel-İş 1 ve 2 No’lu Şubeler, Halkevleri, ÇHKM, İHD, CHP, EMEP, ÖDP, TÖP, ESP’nin örgütlediği eyleme 150 kişi katıldı.

Adana BDSP


“Sivas’ı unutmak ihanettir!”

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Maltepe Şubesi 29 Haziran günü 2 Temmuz anma etkinliklerinin üçüncüsünü gerçekleştirdi. Akşam saat 20.00’de derneğin önünde toplanan dernek üyeleri slogonlarla yürüyüşe geçtiler. “Sivas’ın ışığı sönmeyecek!”, “Sivas’ı unutmak ihanettir!”, “Dün Maraş’ta, bugün Sivas’ta çözüm faşizme karşı savaşta!”, ”Sivas’ı unutma unutturma” sloganları atarak Heykel Meydanı’na geldiler.

Burada yapılan konuşmada Sivas katliamının unutulmadığı ve uutturulmayacağı vurgulandı. Etkinlik Sivas katliamı üzerine yazılmış şiir ve marşların söylenmesiyle devam etti.

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Maltepe Şubesi’nin gerçekleştirdiği etkinliklerin sonuncusu 1 Temmuz Pazar akşamı gerçekleştirildi.

Etkinlik açılış konuşması ile başladı. Konuşmada, Sivas katliamının unutulmadığı ve unutturulmayacağı vurgulandı.

Etkinlik bir dostumuzun Sivas katliamına ilişkin yazmış olduğu şiirle devam etti. Ardından sahneyi PSAKD Maltepe Şubesi’nin çocuk korosu aldı. Çocuk korosunun hazırlamış olduğu müzik dinletisi ilgiyle izlendi. Hasan Hüseyin’in “Acıyı bal eyledik” şiirini ardından türkü ve deyişler seslendirildi. Etkinliğe yaklaşık 60 kişi katıldı.

Kızıl Bayrak/Maltepe


Sivas katliamı etkinliklerle lanetlendi...

Sivas katliamının 14. yılında sermaye düzeninin katliamcı yüzü 1 Temmuz günü İstanbul’da gerçekleştirilen eylem ve etkinliklerle lanetlendi. Zincirlikuyu ve Karacaahmet Mezarlığı’nda düzenlenen anma törenlerine yüzlerce kişi katıldı.

Divriği Kültür Derneği ilk olarak Zincirlikuyu Mezarlığı’nda anma etkinliği düzenledi. Asım Bezirci’nin mezarı başında toplanan dernek üyeleri adına konuşan Divriği Kültür Derneği Genel Başkanı Rıza Gürünlü, 14. yılında katliamın kimler tarafından yapıldığının bilindiği halde faillerin hala yargılanmadıklarını belirtti. Grup Yorum bir dinleti sundu. Zincirlikuyu’nun ardından ikinci anma Karacaahmet Mezarlığı’nda gerçekleşti.

Türkiye Komunist Partisi, Haklar ve Özgürlükler Cephesi, Divriği Kültür Derneği’nin de aralarında bulunduğu çok sayıda parti, demokratik kitle örgütü, Alevi örgütleri ve devrimci yapılar Üsküdar’daki Selimiye Parkı’nda toplandılar. Kortejler eşliğinde Karacaahmet Mezarlığı’na kadar yürüyen kitle sloganlar attı. Nesimi Çimen’in mezarı başına gelen kitle burada Sivas’ta katledilenler anısına saygı duruşunda bulundu. Saygı duruşunun ardından konuşmalar yapıldı.

Açıklamayı Divriği Kültür Derneği İkinci Başkanı Mehpare Çolak okudu. Çolak’ın konuşmasından sonra Grup Yorum bir dinleti daha gerçekleştirdi.

Kızıl Bayrak/İstanbul


Adana: “Sivas katliamını unutmadık!”

Adana’da 29 Haziran günü 2 Temmuz Sivas katliamında hayatını kaybeden 35 aydını anmak ve Sivas’ta uygulanan faşist devlet terörünü lanetlemek için bir eylem gerçekleştirildi. Eylem öncesi ortak çıkartılan bildirlerin dağıtımı yapıldı. Saat 15:00’te ajitasyon konuşmaları eşliğinde Kıbrıs Caddesi’nin başından sonuna kadar dağıtılan bildiriler halkın ilgisini çekti.

Akşam saat 19.30’da Kıbrıs Caddesi girişinde toplanan kitle “Sivas katliamının hesabını sorduk, soracağız!” pankartı açarak yürüyüşe geçti. Yürüyüş boyunca sloganlar atan kitleye halk da alkışlarla destek verdi.

Alınteri, BDSP, ÇHKM, DHP, ESP, HÖC, Mücadele Birliği, Partizan’ın örgütlediği eyleme yaklaşık 60 kişi katıldı.

Kızıl Bayrak/Adana


İzmir’de 2 Temmuz mitingi

İzmir’de 2 Temmuz Pazartesi günü Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Menemen Şubesi, Halkevleri, ÖDP, ESP, DTP, Köz, Yurtsever Cephe, Ege 78’liler Derneği, Tunceliler Derneği, KESK ve Alevi Bektaşi Derneği tarafından miting gerçekleştirildi.

Kitle saat 16.30’da Alsancak Cumhuriyet Meydanı’nda toplanmaya başladı. En önde katledilenlerin fotoğraflarının bulunduğu ve “Sivas’ı unutmadık, unutturmayacağız!” yazılı pankart taşındı.

Kitlenin alana girmesinin ardından Sivas katliamında yaşamını yitirenlerin anısına bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu. “Sivasım” adlı şiir okundu.

Tertip komitesinden bir kişi günün anlam ve önemine dair bir konuşma yaptı. Semah gösterisi yapıldı.

Mitingde tertip komitesi adına kürsüden konuşma yapan kişi sık sık kürsüden bağımsız milletvekilleri adaylarına hoş geldiniz çağrısı yaptı.

Mitinge yaklaşık 600 kişi katıldı.

Kızıl Bayrak/İzmir


Ankara’da Sivas mitingi

Ankara’da Pir Sultan Abdal Kültür Derneği, Kızılırmak Köy Dernekleri, Divriği Kültür Derneği, TMMOB, KESK, ÇHD, ESP, Halkevleri, Bin Umut Adayları (DTP, EMEP), ÖDP, CHP ve TKP’nin de içinde yer aldığı miting 2 Temmuz günü saat 17:00’de Toros Sokak’tan yürüyüşle başladı. Yürüyüş boyunca “Katil devlet hesap verecek!”, “Sivasın ışığı sönmeyecek!”, “Yaşasın halkların kardeşliği!”, “Faşizme karşı omuz omuza!” sloganları atıldı.

Kolej kavşağına ulaşılmasıyla başlayan miting saygı duruşunun ardından şehit aileleri adına Şehriban Metin, PSAKD Başkanı Önder Aydın ve Şair Mehmet Özer’in konuşmalarıyla devam etti. Yaklaşık 3 bin kişinin katıldığı miting Emre Saltık ve Günyüzü’nün türküleriyle son buldu.

Önceki yıllarda yapılan mitinglerde ve anmalarda yer almayan CHP’nin seçimler nedeniyle mitinge kitlesel bir biçimde katıldığı gözlemlendi. Benzer bir yaklaşımı TKP de sergiledi.

Kızıl Bayrak/Ankara


Kadıköy’de 2 Temmuz mitingi

2 Temmuz günü Kadıköy’de gerçekleştirilen miting öncesinde Zincirlikuyu’daAsım Bezirci’nin, Karacaahmet Mezarlığı’nda ise Nesimi Çimen’in mezarı başında anmalar gerçekleştirildi.

Mitinge PSAKD, ABF, DİSK Genel Merkezi ve Şubeleri, KESK İstanbul Şubeler Platformu, İTO, İstanbul Eczacı Odası, İstanbul Diş Hekimleri Odası, ÇHD, İHD, İstanbul Halkevleri, DTP, Emep, ÖDP, SDP, TKP, ESP, DHP, Partizan, TÖP, EHP, TUDEF, Alevi örgütleri ve köy derneklerinin de içinde yeradığı çok sayıda bileşen katıldı.

Saat 17.30’da başlayan yürüyüşte en önde PSAKD İstanbul Şubeleri kendi pankart ve flamalarıyla yürüdüler. Pir Sultan Şubeleri içinden PSAKD Maltepe Şubesi’nin “Karanlığı aydınlatanlar küllerinden yeniden doğarlar!” pankartı yürüyüşte göze çarpan pankartlar arasındaydı. Yürüyüşe 5 bini aşkın kişi katıldı.

Kızıl Bayrak/İstanbul


Sivas’ta yananlar Bursa’da anıldı

Sivas katliamı 18.00’de 2 Temmuz günü yapılan eylemle lanetlendi. Setbaşı-Mahfel önünde toplanan kitle buradan Heykel-Kent Müzesi önüne kadar yürüdü.

Eyleme Pir Sultan Abdal Kültür Derneği, KESK, Halkevleri, SDP, Hacı Bektaş ve çeşitli Alevi dernekleri, İHD, ÇGD, ÇHD, İşçi Hakları Derneği, DİSK, BATİS, TMMOB, CHP, SHP, ÖDP, EMEP, DTP, DHP, ESP ve İşçi Köylü katıldı. CHP milletvekilli adaylarının eyleme katılmasına tepki gösterilmesi üzerine yaşanan arbede zorlukla yatıştırılmasına rağmen gerginlik eylem boyunca devam etti. Okunan ortak metinde katliamın 14. yılında emperyalizme, faşizme, ırkçılığa, gericiliğe ve yoksulluğa karşı mücadele çağrısı yapıldı. Semah dönülmesinin ardından program sona erdi. “Katil CHP!”, “Yaşasın halkların kardeşliği!”, “Sivas’ın hesabı sorulacak!” sloganlarının atıldığı eyleme yaklaşık 400 kişi katıldı.

Saat 19.30’da ise HÖC Sivas katliamını protesto etti. AVP-Tiyatro önünde yapılan basın açıklamasında katliamların hesabını sormak için bağımsızlık ve demokrasi mücadelesine katılma ve katliamcılara oy vermeme çağrısı yapıldı. Açıklamanın ardından söylenen türkülerle eylem sona erdi. “Bedel ödedik bedel ödeteceğiz!”, “Kahrolsun faşizm yaşasın mücadelemiz!” sloganları atıldı.

Kızıl Bayrak/Bursa