6 Temmuz 2007 Sayı: 2007/26(26)

  Kızıl Bayrak'tan
   Düzen siyasetinde “ip dalaşı”...
  Terör edebiyatı yapan generaller...
Abdullah Gül sivil silahsız siyaset belgesini açıkladı!
Boş vaadler ortalığa saçılıyor...
Hrant Dink’in katili sermaye devleti!
PETKİM işçisiyle dayanışmayı yükseltelim!
  Sınıf hareketi...
  BDSP’nin bağımsız sosyalist milletvekili adaylarıyla konuştuk...
  Ankara ve Mersin’de
kontrgerilla karargâhları
  BDSP’nin seçim faaliyetlerinden...
  Eksen Yayıncılık’tan seçimler üzerine çıkan kitapların tanıtımı... Seçimler ve sol hareket
  BDSP’nin 2 Temmuz eylem ve tkinliklerinden...
  2 Temmuz eylem ve etkinliklerinden...
  Füze kalkanı krizi çözülemedi
  Yurtdışında Sivas katliamı lanetlendi...
  Binali Soydan: Kısa bir özgeçmiş
  Bir kez daha TC’nin Güney Kürdistan
operasyonu üzerine...
M. Can Yüce
  Kızıl Bayrak sitesi Haziran ayı rakamları...
  Mücadele Postası.
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

BDSP’nin 2 Temmuz eylem ve etkinliklerinden...

“Sivas’ın katili sermaye devleti!”

Buca: Sivas’ı unutma!

Buca Kuruçeşme seçim büromuzda Sivas katliamını anma etkinliği düzenledik.

Etkinliğin olduğu güne kadar Sivas şehitlerinin fotoğraflarının bulunduğu pankartımızın önünde, emekçileri, Sivas’ın karanlığına karşı mum yakmaya çağırdık. Çağrımız karşılığını birinci günden itibaren buldu. Şehitlerin şiirleri ve ezgileriyle yaptığımız dinletiler etkinlik akşamına kadar sürdü.

Etkinliğe çağrı amaçlı düzenlediğimiz “Düzen partilerine verilen her oy Sivas’ı unutmaktır! Unutma!” şiarlı afişlerimizi semtin her yerine yaygın bir şekilde yaptık, el ilanlarımızı kapı kapı dolaşarak dağıttık.

Etkinlik 2 Temmuz Pazartesi akşamı saat 20.30’da başladı. Sivas ve devrim şehitleri anısına yapılan saygı duruşunun ardından bağımsız devrimci sosyalist milletvekili adayı Sinan Yürekli söz aldı. Yürekli, yaptığı konuşmada Sivas’ın, Maraş’ın, Çorum’un, Ulucanlar’ın asıl sorumlusunun sermaye devleti olduğunu söyledi. Katliamcılara verilecek oyumuzun olmadığını ifade etti. Katliamlara işçi ve emekçilerin mücadelesinin son vereceğini vurguladı.

Daha sonra “Ateşte semah dönenler” adlı şiirden oyunlaştırıdığımız drama sahnelendi. Sivas katliamında hayatını kaybedenlerin yaşamından birer kesit sunan oyun ilgiyle izlendi. Ardından Hasret Gültekin’in annesine ve oğluna yazdığı mektup okundu.

Etkinliğe 60 kişi katıldı.

Buca BDSP


Gazi Mahallesi’nde Sivas anması…

Gazi Mahallesi’nde yaygın bir kitle çalışması ile örgütlediğimiz Sivas anması 2 Temmuz gecesi saat 20.30’da başladı. Anma öncesinde Gazi Mahallesi’nde binlerce emekçiye el ilanları dağıttık. Afişler, ozalitler, pankartlar, pazar ve kahve konuşmaları ile emekçilere ulaşmaya çalışmıştık. Yaygın çalışmamızı anma öncesinde seçim büromuzun bulunduğu caddede etkili bir görsel düzenleme ile sürdürdük. Sivas katliamında şehit düşenlerin fotoğraflarından ve Sivas’ı anlatan haber ve şiirlerden oluşan duvar gazetemiz gün boyu cadde üzerinden geçen işçi ve emekçiler tarafından ilgi ile okundu.

Anma öncelikle etkinlik programının sunulduğu kısa bir konuşma ve ardından da “Sivas’ta yakılan aydınlarımız ve tüm devrim şehitleri için” saygı duruşu ile başlatıldı. Saygı duruşunun ardından Sivas katliamının devlet adına ne kadar sistematik ve planlı bir katliam olduğunun anlatıldığı bir konuşma yapıldı.

Ardından Hasan Sağlam sahneye çıktı. Sivas üzerine bir şiir okuyarak kısa bir konuşma ile başlattığı müzik dinletisi oldukça coşkulu bir atmosfer yarattı. Kürtçe-Türkçe halk müzikleri ve Alevi halk türkülerinden oluşan müzik dinletisinde özellikle Çav Bella’nın söylendiği sırada yakılan meşaleler Sivas’ın ve gecenin karanlığını aydınlattı. Meşalelerin yakılması ile beraber kitle de alkışlarla daha coşkulu ve gür bir biçimde türkülere ve marşlara eşlik etmeye başladı.

Ardından sinevizyon gösterimine geçildi. Meşalelerimizle aydınlattığımız sokakta gerçekleştirilen sinevizyon gösterimi Gazi emekçilerinin yoğun ilgisi ile karşılandı. Sinevizyon gösterimi sonrasında coşkulu alkışlarla başlayan atmosfer “Sivas’ın katili sermaye düzeni!”, “Sivas’ın hesabını emekçiler soracak!”, “Sivas’ı unutma, unutturma!” sloganlarının coşkulu ve gür bir biçimde atılması ile güçlü ve kitlesel bir tepkiye dönüşmüş oldu.

Etkinliğin son konuşması GOP BDSP temsilcisi arkadaşımız tarafından gerçekleştirildi. Genelde etkinliğin son kısmında yaşanılan dağılma uzun ve coşkulu konuşma sırasında neredeyse hiç yaşanmadı hatta çevrede biriken yeni insanlar konuşmayı ilgi ile dinlediler.

Sivas vb. tüm katliamları gerçekleştiren düzen partilerine oy vermeme çağrısı yapan yoldaşımız Gazi emekçilerini mücadeleye çağırdı.

Gazi emekçileri, coşkulu alkışları ile konuşmada ifadesini bulan sözlere destek olduklarını ifade ettiler.

“Yaşasın devrim ve sosyalizm!”, “Kurtuluş yok tek başına, ya hep beraber ya hiçbirimiz!”, “İşçi sınıfı savaşacak sosyalizm kazanacak!”, “Çözüm devrimde kurtuluş sosyalizmde!” sloganları ile sonlandırılan etkinliğimize 300 emekçi katıldı.

Gaziosmanpaşa/BDSP

 

Yamanlar’da Sivas anması...

2 Temmuz Sivas katliamını anmak, bu çürümüş düzenin teşhirini yapmak için 2 Temmuz akşamı Yamanlar seçim büromuzda bir anma gerçekleştirdik.

Ön hazırlık sürecini yaygın el ilanı dağıtımı ve afişlerle yaptığımız etkinliğimiz vesilesiyle işçi ve emekçilerle, Yamanlar halkıyla sohbet imkanı yakaladık. Anma etkinliğinden iki gün öncesinde büromuzun camına astığımız “Çorum’u, Gazi’yi, Sivas’ı unutma!”, “Şeriatçılar yaktı, sözde laikler izledi! Hesabını emekçiler soracak!” şiarlı ve katledilenlerin resimlerinin bulunduğu pankartımızı astık. Mumlar ve karanfillerle donattığımız büromuz oldukça ilgi gördü. Anma etkinliğimiz saygı duruşuyla başladı. Açılış konuşmasının ardından “Gayrimuayyen” adlı sinevizyon gösterimiyle devam edildi. Şiir dinletisinin ardından sohbet edildi.

Yamanlar/BDSP


Şeriatçılar yaktı, “laikler” izledi!

Karlıktepe gibi Aleviler’in yoğunlukta olduğu ve düzen solunun büyük oy topladığı bir alanda 2 Temmuz çalışmamızın eksenine “Şeriatçılar yaktı, sözde laikler izledi!” şiarını koyduk. Etkinliği aynı başlıkla örgütledik. Etkinliğe çağrı amacıyla afişler yaptık, el ilanları dağıttık. Mahalle pazarında dağıtım yaptık. Anma saati geldiğinde yapılan dağıtım ve çağrıların karşılığını gördük. Anmaya 100 kişi katıldı.

Etkinlik BDSP temsilcisinin konuşması ile başladı. Sinevizyon gösterimi ile devam etti. İlgiyle izlenen sinevizyonun ardından kısa bir şiir dinletisi sunuldu. Çalışmalarını Karlıktepe Mahallesi’nde sürdüren Grup Mevsim sahneye çıktı. Etkinlik seçim bürosunda etkinliklerin süreceği duyurusu ve mücadeleyi büyütme çağrısıyla sona erdi. Anma bittikten sonra birçok emekçi kalarak bizimle sohbet etti.

Kartal Karlıktepe /BDSP

 

Maraş’tan Sivas’a hesap soralım!

Bağımsız Devrimci Sınıf Platformu olarak, 2 Temmuz günü Sivas katliamının 14. yıl dönümünde Küçükçekmece İnönü Mahallesi’nde bir yürüyüş gerçekleştirdik. İki gün boyunca İnönü Mahallesi’nde hazırladığımız el ilanlarını yaygın bir şekilde dağıttık. Sokaklarda, dernek ve kahvelerde, parklarda Sivas katliamını teşhir eden ajitasyon konuşmaları yaparak işçi ve emekçileri yürüyüşe çağırdık. Son olarak Pazartesi pazarında megafonla yaptığımız konuşmaların ardından saat 20.00’de pazarın önünden yürüyüşümüzü başlattık. Sloganlarla yolu trafiğe kaparak İnönü Postanesi’nin önüne kadar yürüdük.

Postane önünde okunan basın açıklamasında katliamcı devlet teşhir edildi. Emekçilerin ilgiyle dinlediği açıklama mücadele çağrısıyla sona erdi.

Küçükçekmece/BDSP


Sivas’ta katledilenler mezarları başında anıldı

Komünistler olarak çeşitli eylem ve etkinliklerle bir süredir çalışmasını yürüttüğümüz Sivas anmasını 2 Temmuz günü Karşıyaka Mezarlığı’nda gerçekleştirdik.

Çeşitli yerlerden kaldırdığımız otobüslerle Karşıyaka Mezarlığı’na gelen kitle 1. kapı önünde kortej oluşturarak yürüyüşe geçti. “Faşist katliamların hesabını işçi-emekçiler soracak!/ BDSP” şiarlı pankartın taşındığı yürüyüş Sivas şehitleri için yapılan anıt mezarlığa kadar sürdü. Anıt mezarlığa gelindiğinde saygı duruşu gerçekleştirildi. Saygı duruşu esnasında Madımak’ta yaşamını yitirenlerin isimleri okundu, “Yaşıyor!” sloganları haykırıldı.

BDSP adına bir konuşma gerçekleştirildi. Konuşmada devletin katliamcı kimliği teşhir edildi. Sivas’ta yaşamını yitirenlerin anısına türküler söylendi, şiirler okundu.

Programın devamında Ankara 1. bölge bağımsız devrimci sosyalist milletvekili adayı Evrim Erdoğdu bir konuşma gerçekleştirdi. Düzenin seçim oyununa kanmamak gerektiğine değinen Erdoğdu, “tüm düzen partileri açlığın sömürünün, yoksulluğun, baskının ve katliamların devamı için, sömürü düzeninin sürekliliğini sağlamak için birbirleri ile yarışıyorlar” dedi. “Dolayısıyla bu partilere oy vermek daha çok açlık, yoksulluk ve sefalet demektir” diyen sosyalist aday, “sermaye partilerine verilecek oyların aynı şekilde yeni katliamların kapılarını aralamak anlamına geldiğini” söyledi. Seçimlerin ve parlamentonun emekçilerin sorunlarına çözüm olamayacağını söyleyen Erdoğdu, gerçek anlamda çözümün devrimde, kurtuluşun sosyalizmde olduğunu ifade etti. Sosyalist aday konuşmasının sonunda emekçileri düzene karşı devrim mücadelesine çağırdı.

Şiirlerle devam eden anma programının ardından İşçi Kültür Evleri temsilcisi bir arkadaş konuşma yaptı.

Anma sonrası katliamda yaşamını yitirenlerin mezarlarına karanfiller bırakıldı. Burada biten anma etkinliğinin ardından devrim tarihimizin üç yiğit neferinin, Denizler’in mezarları başına kadar yürüyüş gerçekleştirildi. Denizler’in mezarı başında devrim şehitleri için saygı duruşu gerçekleştirildi. Saygı duruşunun ardından kısa bir konuşma yapıldı. Konuşmanın ardından kitle hep birlikte “Akın var güneşe akın” şiirini okudu.

Ankara’dan komünistler


Avcılar’da sinevizyon gösterimi

Sivas’ta karanlığa meşale olan 35 canımızı anmak için 1 Temmuz Pazar akşamı saat 21:00’de Avcılar Yeşilkent Mahallesi’nde “Sivas katliamını unutmadık, unutturmayacağız!” isimli sinevizyonun gösterimini gerçekleştirdik.

Sinevizyon gösteriminin ardından bir sohbet gerçekleştirdik.

Yeşilkent Mahallesi’nde ilk defa bir etkinlik gerçekleştirdik. Ön çalışmasını iyi öremediğimiz bu çalışmanın katılımı çevre çeper güçlerimizin tanıdıklarının katılımıyla sınırlı kaldı. Sinevizyon gösterimini balkonlarından veya evlerinin bahçesinde oturup izleyen emekçiler de sonrasında gerçekleştirdiğimiz sohbete katıldılar.

Etkinliğimize 30 kişi katıldı.

Esenyurt BDSP


Esenyurt İKE’de anma

Bağımsız Devrimci Sınıf Platformu olarak, 1 Temmuz Pazar günü Sivas katliamının 14. yıl dönümünde Esenyurt İşçi Kültür Evi’nde bir anma etkinliği gerçekleştirdik.

Etkinliğin ön çalışması boyunca çok çeşitli araçlarla yaygın bir kitle çalışması örgütledik.

Etkinliğimiz, Sivas katliamı’nda yitirdiklerimiz şahsında tüm devrim ve sosyalizm şehitleri anısına yapılan saygı duruşuyla başladı. Saygı duruşunun ardından yapılan konuşmada devletin katliamcı niteliği teşhir edildi ve katliamların işçi sınıfı ve emekçilerin mücadelesini hiçbir şekilde engelleyemeyeceği vurgulandı. Daha sonra Can Dündar’ın hazırladığı “O Gün” belgeseli gösterildi. Belgesel gösteriminin sonrasında İşçi Kültür Evi’nden arkadaşların hazırladığı şiir dinletisiyle etkinliğimiz devam etti. Etkinliğimiz son olarak Gölgedekiler Müzik Grubu’nun söylediği türkü ve marşlarla son buldu.

Etkinliğimizin sonunda katliamların bu topraklarda sınırsız, sınıfsız ve sömürüsüz bir dünya yaratma mücadelesini engelleyemeyeceği vurgusuyla sona erdi.

Etkinliğimize yaklaşık 50 kişi katıldı.

Esenyurt BDSP

 

Samandıra’da belgesel gösterimi

Samandıra BDSP olarak 30 Haziran akşamı Sivas katliamını anlatan belgesel gösterimi gerçekleştirdik. Etkinlik öncesi katliamı lanetleyen, eylem ve etkinliklere çağrı yapan bildiriler ve el ilanları dağıttık.

Etkinlik BDSP adına yapılan kısa bir açılış konuşması ile başladı. Katliamı düzenleyen devletin provokasyonları teşhir edildi. Gösterim başlamadan önce yaşlı kadınlar katliama duydukları öfkeyi dile getirdiler.

Konuşmanın ardından Can Dündar’ın hazırladığı ve Sivas katliamını konu alan “O gün” isimli belgesel gösterildi. Katliam görüntüleri kitlenin öfkesini daha da artırdı. Kitleden “Bilerek yaptılar!”, “Devlet katletti!” benzeri yorumları yüksek sesle dile getirilmeye başlandı.

Gösterimin ardından Sivas katliamı ve seçimler gündemi üzerinden bir söyleşi gerçekleştirildi. Katliama ortak olan CHP’nin şimdi şeriata karşı emekçilerden oy istemesi üzerine başlayan tartışmada bir Kürt emekçi “CHP, MHP’den daha da milliyetçidir. Bizim bunlara kanmamamız gerekir!” diyerek sermaye partilerinin tekleşen kimliğini vurgulamış oldu.

Bir emekçinin mahallede böyle etkinlikleri gerçekleştiren ve emekçilere gerçek çözüm yolunu gösteren BDSP’ye teşekkür etmesinin ardından etkinlik 3 Temmuz akşamı yapılacak anma etkinliğine çağrı ile sonlandırıldı.

Samandıra BDSP


“Sivas’ın hesabı sorulacak!”

Sivas’ta katledilen 35 insanımızı Şakirpaşa Uçak Mahallesi muhtarlığı yanında açık havada düzenlediğimiz bir etkinlikle andık.

Etkinlik öncesinde binlerce el ilanını kapı kapı dolaşarak, işçi ve emekçilerle sohbet ederek dağıttık, etkinliğimize çağrı yaptık. Ayrıca etkinliğe çağrı yapan afişler ve ozalitler kullandık. Etkinlik günü Şakirpaşa’nın sokaklarını dolaşarak ajitasyon konuşmaları eşliğinde devletin katliamcı yüzünü teşhir ederek emekçileri etkinliğe çağırdık.

1 Temmuz günü gerçekleştirdiğimiz etkinlik alanına “Kahrolsun ücretli kölelik düzeni!”, “İşçi sınıfının devrimci programı altında birleşelim savaşalım!”, “Düzen partilerine verilen her oy Sivas’ı unutmaktır, unutturmayacağız!” yazılı pankartlarımızı astık.

Yoğun bir faaliyetle ve güçlü bir ön hazırlıkla gerçekleştirdiğimiz etkinliğimiz “Merhaba” şiiriyle başladı. Ardından Sivas’ta katledilen 35 aydınımız ve iki gün önce yaşama veda eden eski DEP milletvekili Kürt aydını Orhan Doğan şahsında saygı duruşunda bulunuldu.

BDSP adına yapılan konuşmada Maraş’tan Çorum’a, Pir Sultan’dan Madımak’a tüm katliamların gerçek sorumlusunun devlet olduğu, halkların, işçi ve emekçilerin gelecek ve özgürlük mücadelesini engelleyebilmek için sermaye devletinin işkence ve katliamlara başvurduğu belirtildi. Bağımsız sosyalist milletvekili adayı Serpil Yıldız’ın rahatsızlığı nedeniyle konuşmasını yapamadığı etkinliğimiz Şakirpaşa İşçi Kültür Evi Tiyatro Topluluğu’nun “Yeniden doğarız ölümlerden” isimli oyunuyla devam etti. Oyun sırasında etkinliğimize katılan emekçilerin sayısı arttı. İlgiyle izlenen oyunun arından Pir Sultan Abdal Derneği’nin hazırlamış olduğu 2 Temmuz belgesi izlendi. Sinevizyon sırasında katledilen aydınlarımızın adları anılırken “Sivas’ın hesabı sorulacak!” sloganı yükseldi.

Sinevizyonun ardından Şakirpaşa İşçi Kültür Evi Tiyatro Topluluğu yeniden sahne alarak “Herşey ortada” isimli oyunu sahneledi. Toplumsal sorunlara değinen oyunun sonunda birlik ve mücadele çağrısı yapıldı. Emekçiler çağrımızı ayağa kalkarak “Yaşasın halkların kardeşliği!” sloganıyla yanıtladı. Etkinliğin coşkusu giderek arttı. Etkinlik Şakirpaşa İşçi Kültür Evi Müzik Topluluğu’nun türkü ve marşlarıyla sona erdi.

Yaklaşık 200 kişinin katıldığı etkinlik coşkusu ve kitleselliğiyle 2 Temmuz’un anlamına ve önemine uygun bir şekilde gerçekleşmiş oldu.

Şakirpaşa Seçim Komisyonu


Sultanbeyli’de Sivas anması

Anmanın ön hazırlık sürecinde, Başaran ve Teferuç Mahalleleri’ne yüzlerce BDSP bildirisini ve davetiyeyi kapı kapı dolaşarak dağıttık. İki mahalleye “Pir Sultan’dan Sivas’a asan da yakan da devlettir!” yazılı el ilanlarımızı dağıttık.

Anma etkinliği teknik sebeplerden kaynaklı bir saat geç başladı. Sivas’ta katledilenler şahsında tüm devrim şehitleri için bir dakikalık saygı duruşunun ardında programa geçildi.

Açılış konuşmasını yapan yoldaşımız, devrimci muhalefetin yükseldiği dönemlerde sermaye devletinin bu tür katliamlara başvurduğunu belirterek, Maraş, Çorum ve Gazi olaylarına değindi.

Daha sonra kürsüye çıkan şiir grubumuz, kendi hazırladıkları ve katliamı saat saat anlatan metni şiirsel bir dille aktardılar. Daha sonra BDSP’nin hazırlamış olduğu, “Sivas katliamını unutmadık, unutturmayacağız!” adlı sinevizyon gösterimine geçildi. Sinevizyon gösterimi sırasında kitlenin katliama duyduğu öfke gözlerden okunabiliyordu.

Son olarak 1. bölge bağımsız sosyalist milletvekili adayı N. Şafak Özdoğan söz aldı. “Sermaye sisteminin kokuşmuşluğunu bu katliamdan daha iyi ne anlatabilir ki” diyerek söze başlayan Özdoğan, katliamların hesabını sormak için mücadele çağrısı yaptı

Etkinliğe 40 kişi katıldı.

Sultanbeyli BDSP


Batıkent BDSP’den 2 Temmuz anması

Etkinliğimiz Batıkent’in merkezinde bulunan Hasan Ali Yücel Parkında saat 20:30’da başladı. Devrim ve sosyalizmin sesinin Batıkent’te yankılanmasına tahammül edemeyen devlet anma etkinliğini engellemeye çalıştı. Etkinlik öncesi ve etkinlik sırasında parkın civarı resmi ve sivil polisler tarafından adeta ablukaya alındı. Polis, parkı terörize etmek ve etkinliği baltalamak için bir taraftan kamera ile etkinliğe katılan insanları çekti, öte taraftan başvurusu olmadığı gerekçesi ile etkinliği engellemek istedi. Bunun karşısında “her koşulda etkinliği gerçekleştireceğimizi, daha önce yapılan hiçbir etkinlikte başvuruda bulunmadığımızı, tamamen keyfi bir şekilde etkinliğin engellenmeye çalışıldığını” söyleyerek etkinliğimizi başlattık. Bu tutumumuz karşısında polis önce parkın civarından uzaklaştı ve daha sonra tamamen çekildi.

Anma etkinliğimiz Batıkent BDSP adına yapılan açılış konuşması ile başladı. Devletin katliamcı kimliğini teşhir eden açılış konuşmasının ardından “Gayrımuayyen” isimli belgesel gösterildi. Belgesel gösteriminin ardından kapanış konuşması yapıldı.

Batıkent BDSP


“Sivas katliamını unutmadık!”

30 Haziran günü Sivas katliamının 14. yıldönümü nedeniyle belgesel filmi gösterdik.

Anmaya çağrı ilanlarını sohbetler eşliğinde dağıttık, devleti ve seçimleri teşhir ettik.

Etkinliğimiz bir arkadaşımızın katliamı anlatan kısa konuşmasıyla başladı. Ardından devletin Maraş’tan Çorum’a, Gazi’den Ümraniye’ye kadar gerçekleştirdiği bütün katliamları anlatan “Gayrimuayyen” isimli belgeseli izledik. Belgeselin ardından bir arkadaşımız katliamın gerçek yüzünü anlatan bir yazı okudu.

Arkadaşımızın konuşmasından sonra etkinliğimize katılan annelerden biri, devletin bugüne kadar insanları ezmekten başka bir şey yapmadığını, asgari ücretle geçinmenin zor olduğunu anlattı. Zenginlerin çocuklarının hiçbir sorun yaşamadığını ama kendi çocuklarının her yerde ezildiğini söyleyerek hiçbir partiye oy vermeyeceğini söyledi.

Küçükçekmece BDSP


Coşkulu 2 Temmuz etkinliği

Esenyurt Depo’da yaygın bir çalışmaya konu ettiğimiz etkinlik 30 Haziran günü saat 21.00’de Sivas’ta yitirdiklerimiz anısına tüm devrim ve sosyalizm şehitleri için yapılan saygı duruşuyla başladı. Saygı duruşunun ardından bir konuşma yapıldı. Konuşmada devletin katliamcı geleneğine vurgu yapılarak Sivas katliamının ilk olmadığı gibi son da olmayacağı vurgulandı.

Daha sonra katliamı anlatan sinevizyon gösterimi yapıldı. Kitle sinevizyon gösterimini ilgiyle izledi. Sinevizyonun sonlarında kitle “Faşizme karşı omuz omuza!”, “Sivasın hesabı sorulacak!” sloganlarını coşku ve öfkeyle attı. 3. bölge bağımsız sosyalist milletvekili adayımız Hüseyin Temiz etkinlikte bir konuşma yaptı. Temiz, “Katliamcılık bu devletin mayasında vardır. Bu devletin eli kanlıdır. Yıllardır ezilen halklara, işçilere, emekçilere bu devletin yoğun bir saldırısı bulunmaktadır. Grev yapan işçilere, anadilde eğitim isteyen öğrencilere, çifte sömüye karşı sokağa çıkan kadınlara saldırıyorlar. Bugün de, tüm bu katliamların ve saldırıların sorumlusu olan sermaye partileri sizlerden oy istiyorlar. Burjuva düzen partilerinin vaadlerine kanmayın. İstisnasız hepsi katliamcı, hepsi emekçi düşmanıdır. Çocuklarınızın katillerine oy vermeyin hesap sorun. Kurtuluşunuz devrimde ve sosyalizimdedir” dedi.

Şiir dinletisiyle devam eden program, Fırat Avalır’ın müzikleriyle sona erdi. Kitle “Sivas’ın hesabı sorulacak!”, “Faşizme karşı omuz omuza!” sloganlarıyla dağıldı.

Baştan itibaren oldukça coşkulu bir atmosferde geçen anma etkinliğine 300 kişi katıldı.

BDSP Esenyurt


“Katil devlet hesap verecek!”

Sivas katliamının yıl dönümünde Adana Meydan Mahallesi’nde BDSP olarak bir yürüyüş ve etkinlik gerçekleştirdik. Yaklaşık bir haftadır hazırlığını yaptığımız etkinliğin ve yürüyüşün duyurusunu yaygın yaptık.

30 Haziran günü saat 17:30’da üzerlerinde çeşitli şiarlarımızın bulunduğu BDSP imzalı önlüklerimizle Meydan Caddesi boyunca ve ara sokaklarda gezerek ajitasyon konuşmaları eşliğinde el ilanlarımızı dağıttık. Mahalle sakinleri ve yoldan geçen emekçiler yapılan sesli ajitasyonu ilgi ile izlediler.

Saat 19:00’da eylemi gerçekleştireceğimiz Gülpınar Parkı’nın önünde “Düzen partilerine verilen her oy Sivas’ı unutmaktır! Unutturmayacağız!/BDSP” imzalı pankartımızı açarak coşkulu sloganlarımızla Meydan Caddesi üzerinde yolu tek taraflı trafiğe kapatarak yürüyüşe başladık. Oldukça ilgi gören yürüyüşümüz seçim bürosu önünde sona erdi. Basın açıklamamızı büromuzun önünde gerçekleştirdik.

Açıklamanın ardından sloganlarımızı attık. Daha sonra seçim bürosunda müzik dinletisi gerçekleştirdik.

Meydan Seçim Komisyonu


Dikmen’de 2 Temmuz etkinliği

29 Haziran Cuma günü yürüttüğümüz faaliyetin bir ayağı olarak Dikmen’in merkezinde bulunan Ahmet Arif Parkı’nda 2 Temmuz Sivas şehitleri anma etkinliği gerçekleştirdik. Bir haftadan az bir süre duyurusunu yürütme şansımız olmasına rağmen etkinlik coşkulu ve kitlesel geçti.

Etkinlik “Pir Sultan’dan Madımak’a Asan da Yakan da Devlettir!” şiarının ön plana çıktığı bir açılış konuşması ve şiirlerle başladı. Ardından Mamak İşçi Kültür Evi Tiyatro Topluluğu 2 Temmuz anısına “Karanlığa meşale olanlar küllerinden yeniden doğarlar” adlı sokak tiyatrosunu oynadılar. Tiyatro büyük ilgi gördü.

Tiyatronun ardından BDSP Bağımsız Devrimci Sosyalist Milletvekili Adayı Evrim Erdoğdu bir konuşma yaptı. Düzeni ve düzen partilerini teşhir etti.

Konuşması sık sık alkışlarla kesildi. Konuşmanın ardından iki arkadaşımız etkinlik için hazırladıkları Pir Sultan türküleriyle bizlerle birlikte oldu.

Etkinlikte “Gayrimuayyen” isimli belgesel gösterildi. Devletin gerçekleştirdiği katliamların anlatıldığı belgesel insanları çok etkiledi.

Dikmen’de gerçekleştirdiğimiz ilk park etkinliği olmasına rağmen 300 işçi ve emekçi katıldı. Sık sık sloganlar atıldı.

Dikmen BDSP


BDSP Sivas katliamını Taksim’de lanetledi

Sivas’ın hesabını soracağız!

Sivas katliamının yıldönümü ülke genelinde çeşitli eylemlere konu oldu. Bağımsız Devrimci Sınıf Platformu katliamı Taksim’de lanetledi. Yükselen şoven dalganın seçim atmosferi içinde güç kazandığı sırada, Sivas’tan yükselen ateşin sönmediği, bu hesabın daha kapanmadığı Taksim’de bir kez daha gösterilmiş oldu.

BDSP’liler 1 Temmuz günü Beyoğlu İstiklal Caddesi üzerindeki Ağa Camii önünden Taksim Tramvay Durağı’na kadar yaptıkları yürüyüşle Sivas katliamının 14. yıldönümünde “Katliamların hesabını soracağız!” dediler.

Coşkulu sloganlar ve katliamcı sermaye devletine öfke...

“Maraş, Çorum, Gazi, Sivas... Katliamların hesabını soracağız!/BDSP” pankartının açıldığı yürüyüş boyunca atılan gür ve coşkulu sloganlara tarihi kirli ve alçak katliamlarla dolu sermaye devletine karşı öfke hakimdi. Yürüyüş boyunca; “Yaşasın devrim ve sosyalizm!”, “Tek yol devrim kurtuluş sosyalizm!”, “Katil devlet hesap verecek!”, “Sivas’ın hesabı sorulacak!”, “Sınıfa karşı sınıf, düzene karşı devrim, kapitalizme karşı sosyalizm!”, “Faşizme karşı omuz omuza!”, “Emekçiler saflara hesap sormaya!” sloganları atıldı.

Yürüyüşe polis engeli ve devrimci kararlılık....

Saat 12.45’te Ağa Cami önünden flamaları ve kızıl bayraklarıyla yürüyüşe geçen BDSP kitlesinin önü Fransız Konsolosluğu önünde çevik kuvvet tarafından kesildi. Pankartın kaldırılmasını isteyen polise karşı tok bir tutum alan kitle ile polis arasında bir süre tatışma yaşandı. Kitlenin kararlılığı karşısında polis geri adım atarak barikatı açmak zorunda kaldı. Polisin pankart ve flamalarla yapılan yürüyüşü engelleme çabası “Baskılar bizi yıldıramaz!”, “Sivas’ın katili sermaye devleti!” sloganlarıyla karşılandı.

Taksim’de katliamcılardan hesap sorma çağrısı

Komünistlerin coşkusu Taksim Tramvay Durağı’na geldikten sonra da artarak devam etti. Alanda atılan sloganların ardından BDSP’nin 2 Temmuz Sivas Katliamı’na ilişkin hazırladığı basın metni Çetin Şimşek tarafından okudu.

Eylemde; İstanbul 2. Bölge Bağımsız Sosyalist Milletvekili Adayı Fatma Ünsal da söz alarak 22 Temmuz’da yapılacak genel seçimlerle Sivas katliamı’nın 14. Yılında katliamcıların işçi emekçilerden utanmadan oy istediğini belirtti. “Sivas’ın katilleri bir seçim döneminde daha karşımıza çıkıp bizden oy istiyorlar. Dün Sivas’ta aydınlarımız diri diri yakılırken bu katillerin hepsi meclisteydi. Hiçbirinden bu katliama karşı bir tek ses bile çıkmadı. Şimdi bu katiller sizden oy istiyorlar. Ben bağımsız sosyalist aday olarak diyorum ki; katillere oy vermeyin! Dün Maraş’ı, Çorum’u, Sivas’ı ülkenin dört bir yanını kana bulayanlar yarın başka yerleri de kana bulamaya devam edecekler. Çünkü kontrgerilla beslenmeye devam ediyor. Kontrgerillanın planları, hesapları CİA’dan Washington’dan çizilmeye devam ediyor. Buradaki maşaların silah depoları sağdan soldan çıkmaya devam ederken açık ki bu depolar yeni katliamlar için hazırlanıyor. Oy vermeyin bu katillere! Katillerin besleyicilerine oy vermeyin! ‘Biz böyle bin operasyon yaptık!’ diyenlere oy vermeyin! Kendinize oy verin! Kendinize oy vermek sizi temsil eden sosyalistlere oy vermektir! Bu sizi iktidara taşımayacak belki ama sizin, katillerinize arkanızı döndüğünüzü gösterecek. Artık onları beslemeyeceğinizi kendi elinizle güçlendirmeyeceğinizi gösterecek önemli bir adım olacak. Yarın sizi iktidara doğru hazırlayacak bir adım olacak! Sivaslar’ın, Çorumlar’ın hesabını sormak üzere!”

Eylemin son bölümünde Sivas katliamını lanetleyen şiir okundu ve türküler Sivas şehitleri için söylendi. Eylem “Yaşasın devrim ve sosyalizm!” sloganıyla son buldu.

Kızıl Bayrak/İstanbul