15 Haziran 2007 Sayı: 2007/23(23)

  Kızıl Bayrak'tan
   Faşist ırkçılığa ve darbe tehditlerine karşı
“İşçilerin birliği,
halkların kardeşliği!”
  Genelkurmay adım adım ülkeyi savaşa götürüyor!
Düzene karşı devrim
mücadelesini büyütelim!
Seçim sandığı Pandora’nın kutusudur!
15-16 Haziran Direnişi yol göstermeye devam ediyor...
Liseli gençlik ÖSS’ye ve geleceksizliğe karşı alanlara çıktı...
  İşçi-emekçi hareketinden....
  KESK eylemlerinden...
  Devrimci mirası yaşatmak, daha ileriye taşımakla mümkündür!
  Seçim faaliyetlerinden...
  Kadının kurtuluşu sosyalizmde!
  Seçim süreci ve emekçi kadın
çalışmamız üzeri
  G8 protestolarından...
  Venezüellalı emekçiler, ABD emperyalizmi
ile işbirlikçilerine geçit vermiyor!
  Kapitalizm ve doğanın yıkımı
  Bültenlerden...
  Basından...
  Birinci yılında Kızıl Bayrak sitesi...
  Mücadele Postası.
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Seçim faaliyetlerinden...

“Çözüm ne seçimde ne mecliste!

Çözüm devrimde, kurtuluş sosyalizmde!”

Adana: “İşçilerin birliği, halkların kardeşliği” pikniği

İşçi sınıfı ve emekçiler üzerindeki baskı ve sömürünün giderek daha da ağırlaştırıldığı bir dönemde, bu saldırılara karşı sınıfın enternasyonalist birliğini haykırabilmek, devrim ve sosyalizm şiarını geniş kitlelere daha da güçlü taşıyabilmek için seçimlerden devrimci amaçlarla faydalanıyoruz. Bu kapsamda planladığımız faaliyetimizin bir aşaması olarak “İşçilerin birliği, halkların kardeşliği!” pikniğini gerçekleştirdik.

Piknik 10 Haziran günü sabah erken saatlerde Adana ve Mersin’den gelen kitlenin buluşmasıyla başladı. Ortak sofrada tüm dostlarımızla ekmeğimizi paylaştık. Ardından müzik grupları sahne aldı. Devrimci türkü ve marşlarla halaylar çekildi.

Öğle yemeğinin ardından etkinlik programı Adana ve Mersin’den gelen müzik topluluklarının ortak dinletisiyle devam etti. Dinleti, hem pikniğe gelenler hem de çevrede bulunan insanlar tarafından ilgiyle izlendi.

Ardından Şakirpaşa İşçi Kültür Evi Tiyatro Topluluğu’nun hazırlamış olduğu “Yeniden doğarız ölümlerden” isimli oyun sergilendi. Oyun sırasında etkinliğimize ilgi yoğun oldu. Çevreden izleyenlerle birlikte sayımız iki katına çıktı, 200’ü buldu. Oyundan sonra yapılan konuşmada, işçilerin, emekçilerin ve kardeş halkların yaşadığı yıkım ve emperyalist barbarlığın dünya hakimiyeti uğruna yaptığı katliamlar anlatıldı. İçinden geçtiğimiz süreçte alınan erken seçim kararının arka planı, nedenleri ve seçimler üzerinden sermaye devletinin kendini yenileme çabası üzerinde duruldu. Düzen, düzen partileri ve reformist solun seçim tutumları teşhir edildi. Seçimlere ilişkin komünistlerin tutumu anlatıldı, mücadele çağrısı yapıldı.

Piknik yapılan konuşmanın ardından çekilen halaylarla coşkulu bir atmosferde sona erdi.

Kızıl Bayrak/Adana


Mamak İKE’den piknik ve seçim gündemi

Mamak İşçi Kültür Evleri olarak geleneksel olarak her yıl düzenlediğimiz pikniğimizi 10 Haziran günü gerçekleştirdik. Sermaye düzeninin yeni saldırı dalgasına karşı güçlü bir faaliyet yürüttüğümüz süreçte gerçekleşen pikniğimizi siyasal sürece uygun biçimde örgütledik. Yaygın bir kitle çalışması ile birlikte örgütlediğimiz pikniğimizin ön çalışmasında yüzlerce el ilanı ve bine yakın afiş kullandık.

Burjuva gericiliğinin dizginlerinden boşaldığı bir süreçte kurduğumuz kardeşlik sofrasında, işçiler, emekçiler, gençler, kadınlar biraraya geldi. Piknik programı piknik alanına varıldıktan sonra ortak işlerin organize edilmesi için komitelerin oluşturulması ile başladı. Hep birlikte kahvaltı organizasyonu yapıldı. Kurulan ortak sofranın ardından kolektif oyunlara geçildi.

Ardından bağımsız devrimci sınıf çizgisinin seçimlere ilişkin tutumunun tartışıldığı panel kürsüsü oluşturuldu. Mamak İşçi Kültür Evleri adına yapılan sunum ile seçim gündemi ve siyasal süreci ele alan bir açılış konuşması yapıldı.

Bağımsız Devrimci Sınıf Platformu adına yapılan konuşmada komünistlerin seçimlere ilişkin tutumu, seçim plaftormunun dayandığı sınıf çizgisi ele alındı. Seçimlere ilişkin politik hat anlatıldı. Panelde son olarak Ankara 1. bölge bağımsız sosyalist milletvekili adayı Evrim Erdoğdu bir konuşma yaptı. Erdoğdu, neden aday olduğunu ve bağımsız devrimci sınıf programını anlattı. Konuşmasını “Biz hiçbir vaadde bulunmuyoruz, işçi ve emekçileri bu sömürü düzenine karşı mücadeleye davet ediyoruz” sözleriyle bitirdi. “Bağımsız adaylar bloğu”nun yaydığı parlamentarist hayallerin işçi ve emekçilerin çıkarına olmadığı ifade edildi. Parlamentonun devrimci amaçlar doğrultusunda nasıl kullanılacağına değinildi. Panel soru-cevap kısmı ile son buldu. Başlayan yağmur nedeniyle panel kısa sürdü. Ardından müzik dinletisine geçildi. Yağmura inat söylenen ezgiler eşliğinde çekilen halayların ardından kolektif oyunlara geçildi. Ortak sofra öğle saatlerinde bir kez daha kuruldu.

Pikniğin son bölümünde ise komünist şair Nazım Hikmet anıldı. Mamak İşçi Kültür Evleri Şiir Topluluğu şiirleriyle Nazım’ı anlattı.

Olumusuz hava koşulları nedeniyle iki saat erken bitirilen piknik canlı ve başarılı geçti. Pikniğe 100 emekçi katıldı.

Mamak İşçi Kültür Evleri çalışanları


Buca: Sermayenin seçim oyununu bozacağız!

Sermaye sınıfının seçim oyununu bozmak, işçi ve emekçilerin gerçek kurtuluşunun mücadeleden geçtiğini vurgulamak, çözümün seçimde ve mecliste olmadığını anlatmak amacıyla seçim çalışmalarına Kuruçeşme Mahallesi’de başladık.

Bu hedef doğrultusunda, geçtiğimiz günlerde kapı kapı dolaşarak yaptığımız gazete satışıyla anlamlı bir adım attık. Yaklaşık 3 saat süren faaliyetimiz boyunca emekçilerle birebir sohbet etme imkanı yakaladık. Yakında açılışını gerçekleştireceğimiz seçim büromuzun duyurusunu yaptık. İlerleyen süreçte gazetenin iyi bir araç olarak kullanılması üzerinden anlamlı olanaklar yakalayabileceğimizi gözlemledik.

Buca’da “Çözüm ne seçimde ne mecliste! Çözüm devrimde, kurtuluş sosyalizmde!” şiarlı afişlerimiz yapılırken, sermayenin kolluk güçleri tarafından faaliyetimiz engellenmeye çalışıldı. Buca Merkez Karakolu’na götürülen BDSP çalışanları iki saat boyunca keyfi bir biçimde tutuldular. Para cezası kesildikten sonra serbest bırakıldılar.

Devletin uyguladığı her türlü baskıya en tok yanıtı faaliyetimizi hiçbir şekilde kesintiye uğratmadan sürdürerek vereceğiz!

BDSP Buca


Topkapı: Düzen partilerine oy yok!

Topkapı işçileri olarak seçim çalışmalarına yaklaşık üç hafta önce başladık. Öncelikle seçim gündemli yaptığımız toplantılar sonucu çalışmada izleyeceğimiz bir hat oluşturduk. Amacımız Topkapı işçilerine seçimler vesilesiyle seslenmek ve devrimci sınıf çizgisi ekseninde bir tutum almalarını sağlamak. Bunu için de öncü işçilerden oluşan bir platform kurmayı önümüze koyduk.

Alanımızdaki ileri-öncü işçi ilişkilerimizi toparlayarak seçimleri tartışan bir platform oluşturduk. Bu platformu oluşturan metal, matbaa ve plastik işçilerinin seçimlerden ve parlamentodan bir beklentileri olup olmadıklarını tartıştık. Düzen politikalarına yön verenlerin kimler ve hangi kurumlar olduğu üzerine konuştuk. Seçimlerden ve hükümetlerden işçi sınıfının sorunlarına çözüm beklemenin mümkün olamayacağı sonucuna vardık.

BDSP’nin gösterdiği sınıfın devrimci adaylarına niçin destek vermek gerektiğini konuştuk. Bu tartışmalarımız hayli verimli geçti. Platformun düzenli olarak biraraya gelmesi ve seçimler üzerinden tok bir tutum alması gerektiğini kararlaştırdık.

Topkapı işçileri olarak düzen partilerine verecek oyumuzun olmadığını ve hesap soracağımızı bir kez daha ilan ediyoruz.

Bu arada çıkan seçim gündemli afiş ve bildirilerimizi alanımızda etkili bir çalışmayla tükettik. Faaliyet sırasında Topkapı işçilerinin olumlu tepkileriyle karşılaştık. Hedeflediğimiz bir fabrika önünde gerçekleştirdiğimiz bildiri dağıtımı esnasında işçilerle seçimler üzerine bir diyalog geliştirdik. İşçilerin seçimler ve düzen partileri üzerine söyledikleri hayli anlamlıydı.

Topkapı’dan BDSP’li işçiler