15 Haziran 2007 Sayı: 2007/23(23)

  Kızıl Bayrak'tan
   Faşist ırkçılığa ve darbe tehditlerine karşı
“İşçilerin birliği,
halkların kardeşliği!”
  Genelkurmay adım adım ülkeyi savaşa götürüyor!
Düzene karşı devrim
mücadelesini büyütelim!
Seçim sandığı Pandora’nın kutusudur!
15-16 Haziran Direnişi yol göstermeye devam ediyor...
Liseli gençlik ÖSS’ye ve geleceksizliğe karşı alanlara çıktı...
  İşçi-emekçi hareketinden....
  KESK eylemlerinden...
  Devrimci mirası yaşatmak, daha ileriye taşımakla mümkündür!
  Seçim faaliyetlerinden...
  Kadının kurtuluşu sosyalizmde!
  Seçim süreci ve emekçi kadın
çalışmamız üzeri
  G8 protestolarından...
  Venezüellalı emekçiler, ABD emperyalizmi
ile işbirlikçilerine geçit vermiyor!
  Kapitalizm ve doğanın yıkımı
  Bültenlerden...
  Basından...
  Birinci yılında Kızıl Bayrak sitesi...
  Mücadele Postası.
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

İşçi-emekçi hareketinden...

Ankara’da sağlıkta taşeron işçi kıyımı

Ankara Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde taşerona bağlı temizlik işi yapan işçiler sendika üyesi oldukları için ihaleyi alan yeni şirket tarafından görevlerine başlatılmıyorlar. Anadolu Medikal Temizlik Şirketi’ne bağlı çalışan 76 işçi ’06 Temmuz’unda DİSK Genel-İş’e üye olmuşlardı.

Bu durum üzerine biraraya gelen SES, ATO, DİSK Dev Sağlık-İş, ortak davranacaklarını ilan ettiler. İşçilerin iş akidlerinin feshedilmesine karşı mücadele edeceklerini duyurdular. 14 Haziran günü SES, ATO, DİSK Dev Sağlık-İş yetkilileri hastanenin başhekimliği ve taşeron şirket yetkilileri ile bir görüşme yapacak.


Balcalı Hastanesi işçileri kazandı

Sağlık-İş, Adana Çukurova Üniversitesi Balcalı Hastanesi’nde geçen yılın Ağustos ayından bu yana örgütlenme faaliyeti yürütüyor. Bu süreçte 4 işçi işten atılmış, bunun üzerine yargı yoluna gidilmişti. Açılan dava geçen yılın Aralık ayında işçiler lehine sonuçlanmış, şirket ve üniversite yetkilileri Yargıtay’a gitmişti. Ancak dava yine işçiler lehine sonuçlandı.

Yargıtay haksız fesih nedeniyle taşeron şirketin ve üniversitenin sorumlu tutulacağına, işçilerin işe iadesine ve boşta geçen sürelerin ücretlerinin işçilere ödenmesine karar verdi. Yargıtay’ın kararı, üniversite ve şirket yönetiminin hukuksuzluğunun belgelenmesi oldu.


Delta Gıda işçilerinin ücretleri ödenmiyor!

Düzce-Konuralp’te kurulu olan Delta Gıda San. ve Tic. A.Ş’de örgütlenen Tek Gıda-İş Sendikası yetkiyi aldı. Patron bunun üzerine işçilere baskı uygulamaya başladı. Sene başından itibaren 69 sendikalı işçi işten atıldı, 25 sendikalı işçi ise istifaya zorlandı. İşten atılan işçilerin işe iade davaları sürüyor.

Sendika patronun sendikalaşma hakkına yönelik saldırısını ve antidemokratik tutumunu yaptığı açıklama ile kınadı. Sonuç alıncaya kadar mücadelelerine devam edeceklerini ilan eden sendika yönetimi işverenin üretime devam ettiği halde üç aydır işçilerin ücretlerini ödemediğini ifade etti. Patronun küçük miktarlarda verdiği avanslarla işçilerin ücret hakkını ertelediğini dile getirdi. Angarya uygulamasına dikkat çeken sendika, Delta patronunu işçilerin ücretlerini ödemeye çağırdı.


Eğitim-Sen: “OKS ve ÖSS sınavları kaldırılsın!”

Eğitim-Sen Genel Başkanı Alaaddin Dinçer yaptığı açıklama ile Türkiye’de eğitim sisteminin ilköğretimden başlayarak üniversite sonrasına kadar sınav merkezli hale getirildiğini ifade etti. Eğitim sisteminin öğrencileri eğitmek, onları çok yönlü olarak geliştirmek yerine her yıl milyonlarca öğrencinin girdiği OKS, ÖSS gibi sınavlara hazırlayan bir yapıya büründüğünü dile getirdi.

Her yönüyle sınavlara endekslenen eğitim sisteminin kamu eğitimini işlevsiz bıraktığını, eğitimi dershane, özel ders, özel okul alanına kaydırdığını söyledi. Son birkaç yılda yapılan OKS ve ÖSS sonuçlarının ortaya çarpıcı sonuçlar çıkardığını ifade eden Dinçer, eşitsizlikler üzerine kurulu eğitim politikalarıyla eğitim sistemini iflas noktasına geldiğini vurguladı.


Ordu’daki Sagra’ya TMSF el koydu

Ordu’da kurulu bulunan Sagra Gıda’da örgütlü olan Tek Gıda-İş Sendikası, fabrikanın iki hafta önce kapatılması sonucunda işçilerin mağdur olduğunu, ancak Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’nun (TMSF) Bayındır Grubu’nun borçları nedeniyle Sagra’ya el koyduğunu ifade etti. Sendika, işletme faal hale getirileceği için, TMSF’nin aldığı bu kararı memnuniyetle karşıladıklarını söyledi.


 

Esen Plastik’ten direnişçi bir işçi ile konuştuk...

“Yürekli olmalarını bekliyoruz!”

5 Nisan’dan beri direnişte olan Esen Plastik işçileri fabrika önündeki protesto eylemlerine devam ediyorlar. Esen Plastik işçileri önümüzdeki günlerde İzmir’e ve özellikle Çiğli Organize işçilerine direnişlerini duyurmak için çeşitli araç ve eylemlerle seslenmeyi düşünüyorlar. Yaklaşık 70 gündür fabrika önündeki eylemlerine aralıksız devam eden işçiler, her gün “Direne direne kazanacağız!”, “Kurtuluş yok tek başına, ya hep beraber ya hiçbirimiz!”, “Kahrolsun işçi düşmanları!” gibi sloganlarla haklı davalarına sahip çıkıyor, kararlılıklarını gösteriyorlar.


- Son gelişmeler hakkında bilgi verir misiniz?

- Halen direnişteyiz. Çoluk-çocuk, gelen desteklerle beraber direnişteyiz. Davamız da görülüyor.

- İçerideki durum hakkında bilgi verebilir misiniz?

- Destek var, ama patronun adamları tarafından sürekli baskı var. Bundan dolayı korkuyorlar.

- Direnişle ilgili görüşlerinizi alabilir miyiz?

- Haksız olduğumuz bir şeyin mücadelesinin vermiyoruz. Biz ne hırsızlık ne arsızlık yaptık. Eğer bizim kadar yürekli olsaydı patron bu şekilde açıklama yapardı. Benim gönlüm rahat ama o rahat uyuyamıyordur.

- Son olarak söylemek istedikleriniz var mı?

- İçerideki arkadaşlar gözlerini açsınlar. Her şey aleni ortada. Bu şartlarda çocuklarına nasıl bir gelecek bırakacaklar? Yürekli olmalarını bekliyoruz. Attıkları imzanın arkasında durmalarını, boş vaatlere inanamamalarını, bunların kendilerine zarar vereceğini görmelerini istiyoruz. Bugüne kadar hangi işçi Esen Plastik’ten hakkını alarak ayrıldı ki? Patron içeride yaygara yapıyor, “sendika vazgeçiyor” diyor. İşçileri yanıltıyor. Üye olmayanları bile notere götürüp üyelikten ayrılmaya zorluyor.

Kızıl Bayrak/Çiğli