15 Haziran 2007 Sayı: 2007/23(23)

  Kızıl Bayrak'tan
   Faşist ırkçılığa ve darbe tehditlerine karşı
“İşçilerin birliği,
halkların kardeşliği!”
  Genelkurmay adım adım ülkeyi savaşa götürüyor!
Düzene karşı devrim
mücadelesini büyütelim!
Seçim sandığı Pandora’nın kutusudur!
15-16 Haziran Direnişi yol göstermeye devam ediyor...
Liseli gençlik ÖSS’ye ve geleceksizliğe karşı alanlara çıktı...
  İşçi-emekçi hareketinden....
  KESK eylemlerinden...
  Devrimci mirası yaşatmak, daha ileriye taşımakla mümkündür!
  Seçim faaliyetlerinden...
  Kadının kurtuluşu sosyalizmde!
  Seçim süreci ve emekçi kadın
çalışmamız üzeri
  G8 protestolarından...
  Venezüellalı emekçiler, ABD emperyalizmi
ile işbirlikçilerine geçit vermiyor!
  Kapitalizm ve doğanın yıkımı
  Bültenlerden...
  Basından...
  Birinci yılında Kızıl Bayrak sitesi...
  Mücadele Postası.
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Liseli gençlik ÖSS’ye ve geleceksizliğe karşı alanlara çıktı...

ÖSS duvarını yıkacağız!

İstanbul Liseli Gençlik Platformu’nun da örgütleyicilerinden biri olduğu “ÖSS Duvarını Yıkacağız” mitingi gerçekleştirildi. Ön tartışmalarının yaklaşık üç ay sürdüğü miting, yaşanan bir dizi aksaklığa rağmen Kadıköy İskele Meydanı’nda yapıldı.

Saat 13.00’de kitle Kadıköy Numune Hastanesi önünde toplanmaya başladı. Harem yol ayrımında kortej düzenine geçilmesiyle, saat 14.00’de yürüyüş başladı. Mitingin ortak pankartının gecikmesi nedeniyle yürüyüş kolunda bir dizi aksaklık yaşandı. Yürüyüş kolu boyunca çevreden geçenlerin ve özellikle liselilerin yoğun ilgisi oldu.

İLGP olarak mitinge ‘ÖSS’ye ve Geleceksizliğe Karşı Liselilerin Sesi Yükseliyor!’ pankartıyla katıldık. Yürüyüş kolu boyunca gür sloganlarımız ve disiplinimizle kolun en disiplinli kortejini oluşturduk. 80 kişilik kortejimizle yürüyüş boyunca “Eşit, parasız, bilimsel, anadilde eğitim!”, “Gençlik gelecek, gelecek sosyalizm!”, “Yeni Ekimler için ileri!”, “Marx, Engels, Lenin! Yaşasın devrim ve sosyalizm!”, “Kurtuluş devrimde, kurtuluş sosyalizmde!”, “Savaşa değil eğitime bütçe!”, “Liselilerin Sesi yükseliyor!”, “Sınavsız üniversite istiyoruz!”, “Diplomalı işsiz olmayacağız!”, “Sermaye defol, liseler bizimdir!”, “ÖSS’nin mağduru olmayacağız!”, “Yaşasın devrim ve sosyalizm!”, “Yaşasın örgütlü mücadelemiz!”, “ÖSS, AOBP kaldırılsın!” sloganlarını attık.

Miting alanına girilip kortejlerin yerlerini almasının ardından program, sunucuların Yaşar Kemal’in Merhaba şiirinden bir parça okumasıyla başladı. İlk olarak miting örgütleme bileşeninin hazırladığı ortak metin okundu. Eğitim sisteminin, özelde ÖSS’nin adaletsizliğinin ve bu sistemin çözümsüz olduğunun vurgulandığı metin şöyle devam etti:

“Kurduğunuz okullar, bilim ya da ilim adı altında her türlü hurafeyi patronların, generallerin, tarikatların ihtiyaçlarına göre yayıyorsa,

Ders kitaplarınız ırkçı, şovenist, cinsiyetçi propagandalarla doluysa;

Baskı ve dayak merkezinden başka bir şey olmayan okullarınızda en ufak bir demokratik hak talep ettiğimizde karşımıza disiplin yönetmelikleriyle dikiliyorsanız,

Okullarınızda tek öğrendiğimiz rekabet etmekse;

Okullarınız ve sınavlarınız, korku ve bunalım yayıyorsa;

Bizi yalnızlaştırıp intiharlara sürüklüyorsa;

Ne ölçeceksiniz okullarınızda; ne ölçeceksiniz sınavlarınızla?”

“Yolumuz açık dostlar… Yolumuz açık… Yeter ki mücadeleden vazgeçmeyelim… Yeter ki dayanışmadan vazgeçmeyelim.” sözleriyle biten ortak metnin ardından “Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiçbirimiz!” sloganı atıldı.

Ardından aileler adına söz alan Ayşe Yılmaz, mücadelede birlikte ve elele olmanın önemini vurguladı. Sistemin dayatmalarının ve eşitsizliğinin aşılabilmesinin tek yolunun mücadeleden geçtiğini söyleyen Yılmaz, mücadele çağrısı yaparak konuşmasını bitirdi.

“Miting öncesi destek amacıyla çokça kapıyı çaldık. Ancak açık ki çaldığımız bu kapılardan en çok yanıt almayı istediklerimizin başında öğretmenlerimiz, eğitim emekçileri geliyordu” sözlerinin ardından Dursun Yıldız kürsüye davet edildi. Yılmaz, Eğitim Sen 3 No’lu Şube adına yaptığı konuşmasında, işçi ve emekçi çocuklarının niteliksiz eğitim nedeniyle yeteneksiz ve mesleksiz bırakıldığını, 12 yıllık bilgi birikiminin 3.5 saatlik bir sürede ölçülmeye çalışıldığını, Kürt illerindeki öğrencilerin, anadilde eğitim verilmemesinden kaynaklı anlama ve yorumla güçlerinin zayıf olduğunu vurguladı. ÖSS’nin adaletsiz ve tuzak bir sınav olduğunun altını çizdi. Öğrenci velilerinin parasız eğitim ve sağlık için ödedikleri vergilerin IMF’ye, DB’ye, emperyalistlere, derin devlete, adam öldürmeye, köy bombalamalarına aktarıldığını söyledi.

Ardından sahneye çıkan Grup Vardiya, coşkulu bir program sundu. Marşlar ve türküler eşliğinde durulan halaylarla programını tamamlayan Grup Vardiya yerini Kaktüs Tiyatro Grubu’na bıraktı. Grup Vardiya’nın sahneden inmesinin ardından SGD kitlesinin dağılmaya başladığı gözlendi.

Kaktüs tiyatro grubu, miting öncesinde 10 dakika olarak anlaşılmış olmasına rağmen, 40 dakikayı bulan bir gösteri sundu. Gösterilerinde lise ve dershanelerde yaşanan çarpıklıkları esprili bir dille anlatmaya çalıştılar. Bu süreçte kitle dağılmaya başladı.

Tiyatro gösterisinin ardından liselilerin konuşmalarına geçildi. Cinsel ve ulusal sömürünün eğitim alanındaki yansımaları, daha sınava bile giremeden elenen genç işçilerin yaşadıkları, meslek liselerindeki sömürü koşulları, liseli gençliğin yaşadığı yozlaşma, disiplin yönetmeliklerinin okullardaki etkileri, dershane denilen soygun sistemine ilişkin olarak liseliler tarafından yapılan konuşmalar oldukça anlamlıydı.

Liselilerin konuşmalarının ardından mitingin kapanış konuşması yapıldı:

“Bugün liseli gençlik bu alanda bir iradeyi dışa vurdu. ÖSS karşısındaki gücünü açığa çıkarttı. Bugün liseli gençlik bu alanda geleceğinin takipçisi olduğunu dosta düşmana ilan etti. Açık ki bugünkü buluşma oluşturulan birlikteliğimizin bir başarısıdır ve bundan sonra söz konusu ortak zemin, ortak iş yapabilme kültürü ÖSS karşıtı mücadelenin sürdüğü tüm alanlarda bizleri yan yana getirmeye ön ayak olacaktır. Bugün liseliler bir sınav verdi. Geleceğine sahip çıkma sınavı. Çok açık ki geleceğe giden yol 17 Haziran’dan geçmiyor. 17 Haziran’ın sonunda salt geleceksizlik var. Ancak işte bizler bugün geleceğe dair atılmış anlamlı adımların sahipleriyiz ve artık daha hızlı yürüyeceğiz. Evet dostlar, miting programımız burada bitiyor. Şimdi elimizde güçlü bir ÖSS duvarını yıkma iradesi var!”

“ÖSS duvarını yıkacağız!”, “Susma haykır, ÖSS’ye hayır!”, “ÖSS’ye hayır!” sloganlarıyla miting bitirildi.

Zamanın sıkışması ve kitlenin dağılmaya başlaması nedeniyle program tamamlanamadı. Grup Mayıs ve Grup Fırtına sahneye çıkamadı. Yürüyüş kolunda yaklaşık 500 kişi olan kitle alanda 600 kişiyi aştı. Miting bitirilirken ise alanda ancak 150 kişi kalmıştı. Grup Vardiya’nın programının ardından alanda atılan bazı sloganlar çok sayıdaki bağımsız liselinin alanı terk etmesine yolaçtı. Bağımsız unsurların mitingde kendilerini var edememelerinin nedenlerinden biri de alanda ortak sloganların atılması iradesinin gösterilememesiydi. Kaktüs tiyatro grubunun uzun gösterisi ise kitlenin dağılmasındaki son etken oldu.

İstanbul Liseli Gençlik Platformu


 

Liseli gençlik ÖSS’ye karşı alanlara çıktı!

“Öğrenci sömürü sınavı kaldırılsın!”

İzmir: “ÖSS duvarını yıkalım!”

İzmir’de 10 Haziran günü 2 milyonu aşkın öğrencinin hayatında belirleyici bir yere sahip olan ÖSS’ye karşı, “ÖSS Duvarını Yıkalım!” şiarıyla kitlesel bir basın açıklaması gerçekleştirildi.

10 Haziran günü saat 15.00’de, Gümrük Telekom yanında toplanan DGH, İşçi Mücadelesi, İzmir Liseli Gençlik Platformu-Girişimi, SGD’li Liseliler, Özgür Yaşam ve Dayanışma Kooperatifi ile eyleme destek veren Dev-Lis, “ÖSS Duvarı Yıkılsın!” ortak pankartı arkasında yürüyüşe geçti.

İzmir Liseli Gençlik Platformu-Girişimi olarak, “ÖSS’nin 5 seçeneğine karşı tek seçenek mücadele!” şiarlı pankartımız ve çeşitli taleplerin yazıldığı dövizlerimizle kortejdeki yerimizi aldık. Yürüyüş boyunca “Susma haykır, ÖSS’ye hayır!”, “Öğrenci Sömürü Sınavı kaldırılsın!”, “Sınavsız üniversite hakkımızdır!”, “Müşteri değil, liseliyiz!” , “Savaşa değil eğitime/sağlığa bütçe!”, “ÖSS’ye, geleceksizliğe, paralı eğitime, disiplin yönetmeliklerine, gerici müfredata, staj sömürüsüne hayır!”, “Sermaye defol, liseler bizimdir!”, “Gençlik gelecek, gelecek sosyalizm!”, “Yaşasın devrimci dayanışma!” sloganları atıldı ve Gündoğdu Marşı söylendi.

Kitle, Gümrük Telekom’dan önünde toplandı ve sahil yolu izleyerek Sümerbank önüne geldi ve burada basın açıklaması yapıldı. Ardından Yenikapı Tiyatro grubu bir oyun sergiledi. Tiyatro gösterisinin ardından İzmir Liseli Gençlik Platformu’ndan bir arkadaşımız ÖSS’nin sınıfsal boyutunu ortaya koyan metni okudu:

“Liseli gençliğin geleceksizliğinin dayanağı 3 saat 15 dakikalık bir sınav gibi görünse de, ötesinde bu sınavın sonuçlarında baştan belirleyici olan sınıflı toplum yapısı, sömürü düzeni, bu elemenin esas kaynağıdır. Yani bu eleme esasta bir öğrencinin bu sınavdan önceki bir yılda ne kadar çalışıp çalışmadığıyla değil, bu toplumda hangi sınıfa mensup olduğuyla ilgilidir. Ancak burjuva yani patronlar sınıfının farklı farklı klikleri tarafından ÖSS’yi gündemine alan tartışmaların yarattığı keşmekeş içerisinde, konuya ilişkin bir söz hakkı bile tanınmayan tek kesim yine işçi ve emekçi çocuklarıdır, yani bizleriz! İşte bugün bu söz hakkımızı kullanıyoruz. ÖSS’nin işçi emekçi çocukları için ne ifade ettiğine ilişkin cevapları biz vereceğiz.”

Ardından Özgür Yaşam ve Dayanışma Kooperatifi’nden bir arkadaşımız yaptığı konuşmada, ÖSS’nin cinsel olarak kız öğrencileri elediğini, İşçi Mücadelesi’nden bir arkadaşımız ise ÖSS’nin Kürt çocuklarını elediğini, doğu ile batı arasındaki eğitim farkını vurguladı. Liselilerin yaptıkları konuşmanın ardından bir işçi de söz alarak, çocuklarını okutmakta yaşadığı zorlukları anlattı ve liseli gençliğin geleceğine sahip çıkma mücadelesine destek verdiğini açıkladı.

Eylemde “Kurtuluş yok tek başına, ya hep beraber ya hiçbirimiz!”, “Öğrenci sömürü sınavı kaldırılsın!”, “ÖSS duvarı yıkılsın!”, “Parasız, bilimsel, anadilde eğitim!” sloganları atıldı. Grup Kavel’in söylediği marşlarla halaylar çekildi.

Eyleme 200 kişi katılırken, İzmir Liseli Gençlik Platformu Girişimi olarak 40 kişilik bir katılım gerçekleştirdik.

İzmir Liseli Gençlik Platformu Girişimi


Mersin’de ÖSS karşıtı eylem

9 Haziran günü Mersin’de liseli gruplar tarafından, ÖSS’ye karşı bir yürüyüş ve ardından basın açıklaması gerçekleştirildi.

Mersin İHD binası önünde toplanan kitle, saat 13.00’te ortak pankart arkasında yürüyüşe geçti. Sloganlar ve dövizlerle Taş Bina önüne gelindikten sonra kitle adına basın metni okundu. Ardından mersin otonom üyesi arkadaşlar bir skeç sundular. Burada bir de şiir okundu. Eylem sloganlarla sona erdi.

Yürüyüş sırasında sıklıkla “ÖSS kaldırılsın, YÖK dağıtılsın!”, “Kurtuluş yok tek başına, ya hep beraber ya hiçbirimiz!”, “Katil polis liselerden defol!”, “YÖK, polis, medya bu abluka dağıtılacak!” sloganları atıldı. Liselilerin Sesi, DGH, YDG, LÖB, GENÇ DÜŞ, mersin otonom ve DEV-LİS’in örgütleyicisi olduğu eyleme 150 kişi katıldı.

Mersinde kendi imzamızı ilk kez kullandığımız ve anlamlı bir katılım sağladığımız eylem bizim açımızdan oldukça önemliydi. Mücadelemizi güçlendirerek devam ettireceğiz.

Liselilerin Sesi/Mersin

Antakya’da ÖSS karşıtı eylem

9 Haziran günü DSG, Öğrenci Birliği, SGD, ÖGD, Ekim Gençliği tarafından 17 Haziran’da yapılacak ÖSS’yi protesto etmek amacıyla bir eylem gerçekleştirildi. Gelişim Dersanesi önünde toplanan yaklaşık 60 kişilik kitle, sloganlarla yolu trafiğe kapatarak Ulus Alanı’na doğru yürüyüşe geçti.

Ulus Alanı’nda basın açıklaması metni okundu. Açıklamada 2 milyon öğrencinin sınava gireceği, bunlardan sadece 200 bin kişinin alınacağı, sınav sisteminin ticari eğitimin bir ürünü olduğu, ÖSS’nin bir eleme aracı olduğu, üniversite kapılarının işçi ve emekçi çocuklarına kapatılmak istendiği vurgulandı, mücadele çağrısı yapıldı. Açıklamadan sonra yerel müzik grubu Grup Serüven müzik dinletisi verdi. Türküler eşliğinde çekilen halaylarla eylem sona erdi.

Eylem boyunca sık sık “Ticari eğitime hayır!”, “Gençlik gelecek, gelecek sosyalizm!”, “ÖSS, AOBP kaldırılsın!”, “Eşit, parasız, bilimsel, anadilde eğitim!”, “ÖSS’nin 5 seçeneğine karşı tek seçenek mücadele!” sloganları atıldı.

Genç komünistler eyleme “Gençlik duvarları yıkıyor!”, “ÖSS duvarını yıkalım!”, “ÖSS kaldırılsın, herkese sınavsız üniversite hakkı!”, “Ticari eğitime hayır!” şiarlı dövizlerle katıldı. Eylem coşkulu geçti.

Kızıl Bayrak/Antakya


ÖSS’ye karşı zincirli eylem

Gençlik Federasyonuna bağlı liseli gençlik, “Elenmeden, Seçilmeden Üniversite Hakkımızı İstiyoruz!” şiarıyla 11 Haziran günü Galatasaray Lisesi önünde bir eylem gerçekleştirdi.

Kendileri Galatasaray Lisesi’ne zincirleyen ve ÖSS’ye hayır yazılı tişörtler giyen öğrenciler ÖSS karşıtı konuşmalar yaptılar. Konuşmalar sırasında çevre binalardan ÖSS’ye hayır kuşlamalar yapıldı. 10 dakika süren eylemde öğrenciler, “Soruyu değil ÖSS’yi çöz!”, “Öğrenciyiz, haklıyız, kazanacağız!” ve “Elenmeden, seçilmeden üniversite hakkımızı istiyoruz!” sloganlarını attılar.

Kolluk güçleri zincirleri keserek öğrencileri gözaltına aldı.

Kızıl Bayrak/İstanbul