11 Mayıs 2007 Sayı: 2007/18(18)

  Kızıl Bayrak'tan
   Egemenler gerici iktidar için çatışıyor…
  Düzenin seçim oyununu bozmak için devrimci seferberlik!
Kürt liberallerin depreşen seçim hayalleri
Sınıf hareketi...
21. Geleneksel İTÜ Öğrenci Şenliği
 Şarlatan halife-padişah mı?, demagog faşist başkan mı- Haluk Gerger
  Kayıkçı kavgasında yeni perde: Çankaya savaşları mı, sistem savaşları mı? - Yüksel Akkaya
  Seçimler ve sol hareket
  Silahlanma doludizgin
  Şarm-el Şeyh’te çifte konferans
  Siyonist rejimin sarsıntıları sürüyor!
  Blair yerel seçimlerde hezimete uğradı
  Avrupa’da saldırganlaşan ırkçılığın karanlık yüzü
  Dünyadan...
  Devrimci 1 Mayıs Platformu’nun 1 Mayıs değerlendirmesi...
  1 Mayıs üzerine gözlem ve değerlendirmeler…
  Postal yalayıcısı Türkan Saylan ve şürekâsına, onların kuyruğuna takılan “aydın” kılıklı Kemalistler’e…
  Askeri cumhuriyet, seçimler ve ötesi...
M. Can Yüce 
  Mücadele postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın


 

Belçika’da Opel yönetimi grevi provoke ediyor...

Antwerpen’de bulunan Opel Fabrikası’nın kapanmasına karşı işçiler grevde.

4 Mayıs sabahı sendikalı işçiler, Opel yönetiminin kadrolu memurları işverenler federasyonunda çalıştırması üzerine eylem yaptılar. Grevci işçiler bir haftadır fabrika giriş çıkışlarını denetliyorlardı. 4 Mayıs sabahı memurların bir bölümünün mecburi tutularak başka yerde çalıştıkları ortaya çıktı.

Yıllardır fabrika kapanmasın diye işçilerin Opel yöneticilerine verdiği tavizler yetmedi. Ancak tüm bunlara rağmen Opel yöneticileri ortamı provoke etmeye devam ediyorlar. Bir ay önce 800 işçinin işten atılması sözkonusuydu. İki hafta önce yapılan açıklamada bu rakamda hata olduğu, işten çıkarılacakların sayısının 1400 olduğu açıklandı. Ardından 2008’den itibaren 200 bin otomobil üretme kapasitesi olan fabrikanın 80 bin otomobil üreteceği açıklandı. General Motors bünyesinde çıkan Chevrolet marka otomobilin üretimi 1400 işçinin daha çıkarılmasını beraberinde getirecek. 2005 yılından bu yana General Motors Chevrolet adı altında Daewoo marka araba satmaktadır. Bu ucuz sürümlü otomobil özellikle kısa sürede Doğu ülkelerinde 350 bin adet sattı. Bundan dolayı General Motors bu otomobilin üretimini uzun vadede Doğu Avrupa ülkelerine kaydırmak niyetinde.

Bundan dolayı işten çıkartılanların 1400 değil 3 bin civarında olacağı tahmin ediliyor. Geçici ve sözleşmeli işçilerin şimdiden alelacele çıkarılmak istenmesi bunu göstermektedir.

2007 yılının ilk 3 ayında General Motors’un Avrupa’da sattığı otomobil sayısı yaklaşık 554 bin adetti. Bu da net 30.8 milyon euro kâr anlamına gelmektedir. Aya vurursak da 10 milyon euro net kazanç anlamına gelmektedir.

Antwerpen’e getirilmek istenen Chevrolet modeli üretimden çekildikten sonra fabrikanın kapatılması kolaylaşacaktır. Kabaca planlanan bu saldırının arkasında fabrikanın kapatılması ve ucuz emek gücü olan ülkelerde yeniden üretime başlaması hesapları vardır. Avrupalı sermeyedarların en çok dile getirdiği sorun yüksek ücretlerdir.

Farklı otomobil üreten firmalarda bu yolu izlediler. PSA Peugeot Citroën Fransa’da, Çek Cumhuriyeti’ndeki fabrikasındaki üretimi artırmak için, 4.800 işçiyi çıkartmak istiyor. Renault yeni Twingo marka otomobilini Slovanya’da üretecek. Hyundai Çek Cumhuriyeti’nde yeni fabrika inşaa ediyor. Chevrolet Kazakistan’da zaten yeni fabrika açmış durumda. Romanya’da da bir fabrika açmaya hazırlanıyor. Chevrolet’in bu planı Antwerpen Fabrikası’nın ne kadar hızlı kapanmasına bağlı.

Volkswagen geçen yıl kâr seviyesini rekor düzeye çıkardı. Brüksel’deki fabrikası da kâra geçmişti. 2006 yılı için Brüksel’deki fabrikası 111 milyon euro kâr elde etti. Buna rağmen binlerce işten çıkarttı, üretimi yeniden şekillendirdi. Yöneticiler için ne kadar olursa olsun kâr artışı yetmiyor. Hep daha fazlasını istiyorlar. Büyük bir ihtimalle General Motors da Volkswagen’in izlediği yoldan gitmek istiyor.

Opel fabrikalarında yıllardan beri sendikalar arası dayanışma vardır. Örneğin 2005 yılında General Motors’un Amerika’da 30 bin işçinin işine son vereceği söylentisi çıktığında, İngiltere’de bulunan fabrikasında 900 kişinin çıkartılması karşısında Avrupa’da bulunan işletmelerde iş bırakma ve yavaşlatma eylemleri gerçekleştirilmişti. Dayanışmaya rağmen 2006 yılı başlarında Portekiz’de bulunan fabrikada 1000, Almanya işletmelerinde de 1000 kişi işten çıkarılmıştı.

Belçikalı sendikalar otomobil sektöründeki çalkantıların kısa sürede iyileşmemesi durumunda genel federal seçimden önce (11 Hazıran ’07) genel grevin kaçınılmaz olduğu tehdidinde bulundular. Brüksel’de ise Avrupa’da bulunan General Motors işletmelerinin işçilerin katılacağı bir yürüyüş organize etmeye çalıştığı biliniyor. Eylemin kararı önümüzdeki günlerde kesinlik kazanacak.

OPEL Antwerpen’den bir işçi


Dünyadan...

Almanya Telekom’da grev hazırlığı
Telekom bünyesinde yapılması planlanan değişiklere ilişkin gerçekleştirilen görüşmeler gelinen noktada tıkanmış durumda. Ver.di Sendikası yöneticileri 4 Mayıs Cuma günü yaptıkları toplantının ardından 7 Mayıs günü grev oylamasına gidileceğini açıklamışlardı. Telekom’un niyeti 50 bin işçiyi kapsayan müşteri hizmetleri ve call center bölümlerini servis şirketleri olarak ayırmak. Artı, iki yıl içerisinde ücretlerde %9 kısıtlamaya gitmek. Şu an servis bölümünde çalışmakta olan bir işçinin aylık 3238 Euro olan brüt ücreti iki yıl sonra 2947 Euro’ya düşürülecek. Ayrıca haftalık iş saatinin de 38’e çıkarılması hedefleniyor. Tekel buna karşılık 2011 yılına kadar çıkışları durduracağı ve ayrıca binlerce ek işçi alacağı yönünde söz veriyor.
Sendika Telekom yönetiminin bu planını hiçbir koşul altında kabul etmeyeceğini bildirmişti. Telekom yöneticileri bu uygulamaları, kendilerinin rakiplerine göre yüksek ücret ödediklerini ve bundan dolayı da rekabette zorlandıkları söylemi ile gerekçelendirmeye çalışıyor. Greve gidebilmek için yapılacak oylamada çalışanların %75’inin grevden yana oy kullanması gerekiyor. Son haftalarda yapılan uyarı grevleri ve gösteriler üzerinde bakıldığında greve gitme kararı çıkacağı kesin. Bu grev aynı zamanda Telekom’um 12 yıl önce özelleştirilmesinden bu yana ilk büyük çaplı grev olacak.

Çin’de liman işçileri 1 Mayıs’ta iş bıraktı!
Çin’in güneyindeki Shenzhen kentinde Chiwan Konteyner Terminali’nde çalışan liman işçileri 1 Mayıs’ta iş bıraktı. Eylem saat 17:00’ye kadar sürdü. Liman işçileri protestolarını terminal binasının dışında oturma eylemi ile sürdürdüler. İşçiler söz verildiği gibi mesailerinin ödenmesini istiyorlar. Bir liman kenti olan Shenzhen 11 milyon nüfusa sahip. Grev yapılan terminalde yılda 5 milyon konteyner yük indirip bindiriyor.

Fransa’da Airbus işletmelerinde grev
Fransa’da iki Airbus işletmesinde Power 8 olarak bilinen yeniden yapılanma programı çerçevesinde binlerce kişinin işten atılma planlarına ve ikramiyelerin ödenmemesi üzerine işçiler 2 Mayıs’ta greve gittiler. Saint Nazaire’de 1.000 kişi 24 saatliğine greve giderken Nantes’te de 500 kişi iş bıraktı. İşçiler 3 Mayıs günü oylama yaparak grevlerini 4 Mayıs günü yapılacak EADS toplantısına kadar sürdürme kararı aldılar.
3 Mayıs günü Hamburg’daki Airbus işletmelerinde de bir uyarı grevi gerçekleşti. Bantlar 4 Mayıs gününe kadar durdu. Airbus tekeli Hamburg’daki işletmelerde de 2.300 işyerini kapatacağını açıklamıştı.
Airbus EADS Mayıs ortasında 3 işletmenin satış görüşmelerini resmen başlatacağını açıkladı. Almanya’da Varel ve Laupheim’deki işletmeler satılacaklar arasında. Diğer 3 işletme için de ortak aranıyor. Bunlardan biri de yine Almanya’daki Nordendam. Laupheim’e silah tekeli Diehl göz koymuşken, Fransa’daki ve İngiltere’deki işletmeler için İngiliz GKN, İtalyan Alenia, Amerikan tekeli Spirit, Fransız tekeli Latécoère Favorit ve çeşitli sermaye kuruluşlarının isimlerinden sözediliyor.

Nokia-Simens birleşmesinin ardından tensikatlar
Nokia-Siemens’in Nisan ayında birleşmesinin ardından Finlandiya’da yayınlanan günlük bir gazetenin haberine göre Nokia-Siemens 3 bin işyerini kapatacağını açıkladı. Buna göre Almanya’da 1.800, Finlandiya’da ise 1.500 işçi sokağa atılacak.

Peru’da 40 bin madencinin grevi sona erdi
Peru’da 30 Nisan Pazartesi günü 40 bin madencinin başlattığı grev hükümetin madencilerin taleplerini kabul ettiğini açıklaması ile sona erdirildi. Madenciler daha fazla ücret, emeklilik hakkının daha iyi koşullarda güvenceye alınması, sözleşmeli, taşeron vb. şekillerde istihdam edilen geçici işçilerin kadroya geçirilmesini talep etmişlerdi. Bu talepler 60 gün içinde uygulanmaya konulacak.?Peru’da halen birkaç maden ocağında grev sürüyor.

Polonya işçileri mesailerini istiyor
Güney Kore elektronik tekeli LG’ye ait olan Polonya’daki Biskupice Podgórne işletmelerinde işçiler 4 Mayıs günü iki ölüm ile sonuçlanan kazadan sonra 2 saat zorla mesai yapmayı reddetti. İşçiler 8 saatlik çalışmanın ardından iş bıraktı. İşçiler ayrıca koruyucu iş elbisesi, işyerinde dinlenme saatleri isteyerek, zorla mesaiye kalma uygulamasının kalkmasını talep ediyorlar. Bu eylemin sözcüleri oldukları iddiası ile birçok işçi işten atıldı.
İşçiler günde 10 saatlik mesailer şeklinde çalışmaya zorlanırken ellerine geçen ücret aylık brüt 250-400 Euro civarında.

Romanya’da helikopter işletmesinde grev
Romanya’da devlete ait helikopter üreten İAR Ghimbay işletmesinde 700 işçi 7 Mayıs günü greve gittiler. İşçiler işletmenin satılması durumunda hiçbir işçinin atılmayacağının garanti edilmesini istiyorlar. İşletmeyi Fransız-Alman helikopter üreticisi Eurocopter almak istiyor.

İran’da gözaltına alınan işçiler açlık grevinde
İşten Atılanlar ve İşsizler Birliği resmi sözcüsü Djafar Azimzadeh yaptığı bir açıklamada İran’da 1-3 Mayıs tarihleri arasında çok sayıda işçinin gözaltına alındığını belirtti. Azimzadeh’in açıklamasına göre, başta Tahran ve Sanandaj gibi büyük şehirler de olmak üzere birçok kentte yapılan yürüyüşlerde kitleye vahşice saldıran kolluk güçleri birçok işçiyi ve ailelerini yaraladı. Bu saldırıda Vahed Sendikası Başkanı Mansour Ossanlou omuzundan yaralanırken, sendika yönetim kurulu üyesi Hayat Gheybi tutuklandı. Sanandaj’da da birçok işçi tutuklandı ve cezaevine gönderildi.

2 Mayıs tarihinde de İran İşten Atılanlar ve İşsizler Birliği yönetim kurulu üyeleri Khaled Sawari ve Sheys Amani tutuklandı.
Kendilerine karşı sürdürülen bu vahşi saldırıyı protesto etmek için tutuklanan işçiler açlık grevine gittiler. Açlık grevine 3 haftadan beri tutuklu bulunan işçi önderi Mahmoud Salehi çağrı yaptı.


Berlin’de 1 Mayıs

Berlin’de her yıl olduğu gibi bu 1 Mayıs’ta da farklı gösteriler ve etkinlikler gerçekleşti. Sabah saat 10.00’da DGB sendikacılarının çağrısıyla Wittenbergplatz’ta başlayan yürüyüş saat 11.00 civarında Brandenburger Tor’daki miting alanında son buldu. Yürüyüşe katılan 5 bin işçi ve emekçinin sayısı miting alanına varıldığında 10 bini buldu. Genel olarak eylem son derece cansız ve ruhsuz geçti. Yapılan konuşmalarda hiçbir ciddi tepki ortaya konmadı. Türkiyeli devrimci örgütler de ağırlıklı olarak gösteride pankartlarıyla yerlerini aldılar (TKP/ML, MLKP, HÖC, SEH, KP.IÖ, Yaşanacak Dünya Gazetesi ve sembolik düzeyde de olsa PKK ve Anadolu Alevileri Dernekleri Federasyonu katıldılar).

Bizler TKİP taraftarları olarak bu yıl iyi bir ön hazırlık süreci yapmamıza rağmen istediğimiz düzeyde bir katılım gerçekleştiremedik. Berlin’in üç ayrı semtinde Almanca ve Türkçe afişlerimizi yaygınca kullandık, bildiri dağıtımının yanısıra birçok insana ulaşarak yürüyüşe katılmaları yönünde çağrıda bulunduk. Yürüyüşte “Sosyal saldırılara, ırkçılığa, emperyalist saldırganlığa karşı ortak mücadeleye!/TKİP” imzalı Almanca pankart açtık. Eyleme 40 kişilik bir kortejle katıldık.

TKİP taraftarları/Berlin