11 Mayıs 2007 Sayı: 2007/18(18)

  Kızıl Bayrak'tan
   Egemenler gerici iktidar için çatışıyor…
  Düzenin seçim oyununu bozmak için devrimci seferberlik!
Kürt liberallerin depreşen seçim hayalleri
Sınıf hareketi...
21. Geleneksel İTÜ Öğrenci Şenliği
 Şarlatan halife-padişah mı?, demagog faşist başkan mı- Haluk Gerger
  Kayıkçı kavgasında yeni perde: Çankaya savaşları mı, sistem savaşları mı? - Yüksel Akkaya
  Seçimler ve sol hareket
  Silahlanma doludizgin
  Şarm-el Şeyh’te çifte konferans
  Siyonist rejimin sarsıntıları sürüyor!
  Blair yerel seçimlerde hezimete uğradı
  Avrupa’da saldırganlaşan ırkçılığın karanlık yüzü
  Dünyadan...
  Devrimci 1 Mayıs Platformu’nun 1 Mayıs değerlendirmesi...
  1 Mayıs üzerine gözlem ve değerlendirmeler…
  Postal yalayıcısı Türkan Saylan ve şürekâsına, onların kuyruğuna takılan “aydın” kılıklı Kemalistler’e…
  Askeri cumhuriyet, seçimler ve ötesi...
M. Can Yüce 
  Mücadele postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın


 

Sermaye devleti tarafından 35 yıl önce katledilen Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan, Hüseyin İnan çeşitli eylem ve etkinliklerle anıldı…

“Devrimciler ölmez, devrim davası yenilmez!”

İstanbul: Denizler kavgamızda yaşıyorlar!

Faşist sermaye devletinin bundan 35 yıl önce idam ettiği devrim ve sosyalizm mücadelesinin mihenk taşları olan Deniz Gezmiş, Hüseyin İnan ve Yusuf Arslan, 6 Mayıs günü devrimci, demokrat yapılar tarafından Beyazıt Meydanı’nda yapılan ortak bir eylemle anıldı.

BDSP, PSAKD, HKM, ESP, HÖC, EHP, Kaldıraç, Odak, ÖMP, TÖP, Devrimci Hareket, Partizan ve DTP’nin ortak örgütlediği eylem kitlenin Beyazıt Otobüs duraklarında toplanmasıyla başladı. Duraklardan Beyazıt Meydanı’na yüründü.

“Deniz, Yusuf, Hüseyin mücadelemizde yaşıyorlar!” ortak pankartının açıldığı yürüyüşe eylemi örgütleyen yapılar bayrak ve flamalarıyla katıldılar. Yürüyüş boyunca, “Emperyalizm yenilecek direnen halklar kazanacak!”, “Devrim şehitleri ölümsüzdür!”, “Yaşasın devrimci dayanışma!”, “Emperyalistler, işbirlikçiler 6. Filo’yu unutmayın!” sloganları atıldı.

Ortak basın açıklamasına geçilmeden önce Denizler’in yarattığı feda ve direnme ruhu selamlandı. “Mücadele ateşini büyütmeye çalışanlar 1 Mayıs’ta Taksim Meydanı’nda bugün ise Beyazıt’ta toplandılar. Bugün burada Denizler’i tek başına anmak için değil onların mücadelesine sahip çıkmak için toplandık” denildi. Konuşmanın ardından Deniz Gezmişler şahsında tüm devrim şehitleri için saygı duruşunda bulunuldu. Eylem programı kurumlar adına hazırlanan ortak basın açıklamasının okunmasıyla devam etti.

Ortak açıklama metninin ardından Grup Diyar, Grup Vardiya ve Grup Yorum söyledikleri türkü ve marşlarla ‘68’lilerin mücadelelerini selamladılar. Eyleme yakaşık 350 kişi katıldı.

Kızıl Bayrak/İstanbul


Denizler Esenyurt’ta anıldı

6 Mayıs Pazar günü Esenyurt Depo Kapalı Cadde’de BDSP, ESP, HÖC, DHP ve Partizan tarafından Denizler’in katledilişinin 35. yıl dönümü vesilesiyle bir anma gerçekleştirildi.

“Emperyalizme, faşizme, şovenizme ve devlet terörüne karşı şimdi Deniz olunmalı!” pankartının taşındığı eylem Depo Kapalı Cadde’nin başında başlayarak sloganlar ve alkışlar eşliğinde caddenin sonuna kadar yürünmesiyle sürdü.

Yürüyüş sırasında, halkın da yoğun bir ilgi ve desteği vardı. İnsanlar evlerinin balkonlarından ve camlardan alkışlarla destek verdiler. Yer yer kahvehanelerin önüne çıkan insanlar atılan sloganlara eşlik etiler. Bu desteğin jandarmanın yoğun ablukasına rağmen verilmesinin de ayrı bir anlamı vardı. Basın metninin okunmasının ardından Nazım Hikmet’in “Güneşi içenlerin türküsü” şiiri okundu. Yaklaşık 80 kişinin katıldığı eylem şiir dinletisinin ardından sona erdi.

Kızıl Bayrak/Esenyurt


Tersane: Denizler yolumuzu aydınlatıyor!

Tersane işçileri olarak Karşıyaka’nın Üç Gülü’nün idam edilişinin 35. yıldönümünde dernek binamızda bir etkinlik gerçekleştirdik. Deniz, Hüseyin, Yusuf şahsında tüm devrim şehitleri için yapılan saygı duruşunun ardından, bir işçi arkadaşımız Denizler’in siyasal yaşamını, devrime adanmışlıklarını, o dönemin dünya ölçeğindeki toplumsal kalkışmasıyla birlikte değerlendirdi. ‘68’lerin reformizimden kopuş, devrimci bir döneme eviriliş sürecini anlattı, gençlik hareketine özel vurgu yaptı. Ayrıca sınıf hareketindeki kabarmayı da geniş olarak değerlendirdi.

Konuşmanın ardından bir tersane işçisi arkadaş Nazım Hikmet’in “Yaşamaya dair”, “Ellerinize ve yaşamaya dair” ile “Hürriyet kavgası” adlı şiirlerini okuyarak etkinliğe ayrı bir renk ve coşku kattı. Şiir dinletisinin ardından müzik eşliğinde hep bir ağızdan “Gündoğdu Marşı”, “Deniz mahkemeye düşmüş” ile “Nurhak sana güneş doğmaz” isimli türküler söylendi.

Tersane İşçileri Birliği

“Emperyalizme, faşizme, şovenizme karşı şimdi Deniz olunmalı!”

Üç yiğit devrimcinin, üç eğilmez başın, üç davaya adanmış yüreğin darağacına korkusuzca yürüdükleri, idam sehpasında inançlarını kararlılıkla haykırdıkları günün 35. yıl dönümünde Denizler’i andık.

İzmir Ekim Gençliği olarak Deniz’i, Yusuf’u, Hüseyin’i “Emperyalizme, faşizme, şovenizme karşı şimdi Deniz olunmalı!” etkinliğiyle andık. Anma devrim şehitleri anısına saygı duruyuşla başladı. Ekim Gençliği’nden bir arkadaşımız Vietnam savaşını protesto eden Avrupalı işçi ve emekçilerin başlattığı hareketlenmenin Türkiye’ye de sıçramasını ve gençlik hareketinin düzen karşıtı konumunu, FKF’lerden Dev-Genç’e gençliğin arayışlarını, ‘68’den günümüze devrimci sürdürdüğü mücadeleyi anlattı. Şiirlerin okunmasının ardından Denizler’in son mektupları okundu. Grup Kavel’in söylediği devrimci marş ve türkülerin ardından anma Gündoğdu Marşı’yla sona erdi.

Etkinliğe 50 kişi katıldı.

İzmir/Ekim Gençliği

Denizler anıldı!

İstanbul Emek Gençliği 6 Mayıs günü saat 18.00’de Taksim AKM önünden başlayan ve Dolmabahçe’de son bulan yürüyüşüyle idamlarının 35. yılında Deniz Gezmiş ve arkadaşlarını andı. En önde “Yolumuz Denizler’in yoludur!/İstanbul Emek Gençliği” pankartının açıldığı yürüyüş boyunca Denizler’in mücadelesinin sürdüğü vurgusu ön plana çıktı. Coşkulu geçen yürüyüşte “Yaşasın devrim ve sosyalizm!”, “Yusuf, Hüseyin, Deniz sürüyor sürecek mücadelemiz!”, “Gençlik gelecek, gelecek sosyalizm!” sloganları atıldı. Yaklaşık 500 kişilik kitle sloganlar eşliğinde İnönü Stadı önüne geldi ve burada bir basın açıklaması gerçekleştirildi. Yürüyüşe 78’liler Girişimi de destek verdi.

Kızıl Bayrak/İstanbul


Adana: Devrim savaşçıları ölümsüzdür!

Üç yiğit devrimciyi anmak için Şakirpaşa İşçi Kültür Evi’nde bir etkinlik düzenledik.

Etkinliğimiz Denizler’in şahsında tüm devrim mücadelesinde şehit düşenler anısına saygı duruşu ile başladı. Saygı duruşunun ardından bir arkadaşımız Denizler’in siyasal yaşamını, ‘68 reformist hareketinden kopuşu ve devrimci bir döneme evriliş sürecini anlatan bir açılış konuşması yaptı. Daha sonra şiir dinletisi ile devam eden etkinlik ‘68 hareketini anlatan sinevizyon ile devam etti. Sinevizyonun ardından marşlar ve türküler coşkulu bir şekilde hep bir ağızdan söylendi.

Şakirpaşa İKE/Adana


İzmir: “Denizler yaşıyor!”

Alınteri, BDSP, ESP, Devrimci Hareket, DHP, HÖC, İCİ, Kaldıraç, Partizan İzmir temsilcilikleri tarafından Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan’ın idam edilişlerinin 35. yılında bir eylem gerçekleştirildi. 6 Mayıs günü saat 13.30’da Konak Pier önünde biraraya gelen kitle buradan “Emperyalizme, şovenizme karşı Deniz olunmalı! Deniz, Yusuf, Hüseyin devrim için öldüler!” pankartının arkasında kortejlerini oluşturarak Konak Eski Sümerbank alanına doğru sloganlarla yürüyüşe geçti. Kortejde ayrıca Deniz, Yusuf ve Hüseyin’in resimleri taşındı.

Alana Gündoğdu Marşı’yla girildikten sonra saygı duruşu yapıldı. Eylem şiir ve marşlarla sona erdi. Yaklaşık 100 kişinin katıldığı eylem coşkulu geçti.

Kızıl Bayrak/İzmir


ÇÜ: “Denizler’in yolundayız!”

35 yıl önce idam edilen devrimci gençlik önderlerini, 7 Mayıs günü Çukurova Üniversitesi’nde gerçekleştirdiğimiz bir etkinlikle andık.

Çukurova Üniversitesi R1 kantinine Deniz, Yusuf ve Hüseyin’in resimlerini astık, etraflarına üç tane meşale yaktık. Resmin yanına “Denizler’in yolundayız!/Çukurova Üniversitesi Öğrencileri” şiarlı pankartımızı asarak idam edilen devrimci gençlik önderleri için bir köşe hazırladık.

Anmaya çevredeki güçlere Denizler’i anlatan kısa bir konuşma ve anmaya katılma çağrısıyla başladık. İlk olarak hazırladığımızı basın metnini okuduk. Daha sonra Denizler şahsında tüm devrim şehitleri anısına bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu. Anma ÇÖDER müzik grubunun söylediği türkü ve marşlarla son buldu.

Yaklaşık 60 kişinin katıldığı etkinlikte “İbo, Mahir, Deniz sürüyor, sürecek mücadelemiz!”, “Devrim şehitleri ölümsüzdür!” sloganları atıldı.

Çukurova Üniversitesi Ekim Gençliği


Liseli Gençlik: Devrim şehitleri ölümsüzdür!

Denizler’in idamının yıldönümünde Kartal’da devrimci yapılarla ortak bir eylem yapma kararı aldık. Eylemi İLGP, Liseli Gençlik, SGD’li liseliler, DTP Gençliği, Sosyalizm Yolunda Devrimci Kılavuz bileşenleri olarak örgütledik. Ön sürecinde bağımsız kişilerin de katılımıyla gerçekleşen tartışmalar sonrasında eylemi “Kartallı Liseliler” imzasıyla örgütlemeyi tercih ettik. Eylem 4 Mayıs Cuma günü saat 16:00’da Kartal Meydanı’nda yapıldı. Basın açıklamasında “Devrimciler ölmez, devrim davası yenilmezdir!” pankartı açıldı. Deniz, Yusuf ve Hüseyin’in fotoğrafları ve kızıl karanfillerle donatılmış bir pano taşındı. Coşkulu geçen basın açıklamasına Eğitim-Sen ve Emekli-Sen de destek verdi. Eylem basın açıklamasının ardından “Devrim şehitleri ölümsüzdür!”, “Yusuf, Hüseyin, Deniz sürüyor, sürecek mücadelemiz!” sloganlarıyla sona erdi.

Eyleme 75 kişi katıldı.

Kartal İLGP

 

Denizler Kocaeli’de anıldı

35 yıl önce katledilen THKO önderlerini anmak için Kocaeli’de bir araya gelen gençlik örgütleri 6 Mayıs günü bir basın açıklaması gerçekleştirdi.

Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan’ı ve onların mücadelesini anlatan açıklamada “Emperyalizme karşı deniz olunmalı! Yaşasın Türk ve Kürt halklarının kardeşliği” pankartı açıldı.

SGD, EMEP, YÖGEH, EHP, Ekim Gençliği tarafından örgütlenen eylemde “Emperyalizme karşı deniz olunmalı!”, “Türk, Kürt, Ermeni, Yaşasın halkların kardeşliği!”, “Faşizme karşı omuz omuza!” sloganları atıldı.

Ekim Gençliği/Kocaeli


Bursa’da 6 Mayıs anması

Deniz Gezmiş,Yusuf Arslan ve Hüseyin İnan, 6 Mayıs günü devrimci gruplar tarafından yapılan bir eylemle anıldı.

Yürüyüş saat 16.00’da Setbaşı-Mahfel önünden başladı, Orhangazi Parkı’na kadar sürdü. Parka gelindiğinde Denizler’in şahsında tüm devrim şehitleri anısına bir dakikalık saygı duruşu yapıldı. Ardından açıklamada okundu. Eylem sloganlarla sona erdi. DGH, DPG, Ekim Gençliği ve SGDF’nin örgütlediği eyleme yaklaşık 50 kişi katıldı.

Ekim Gençliği/Bursa


Samsun: “Deniz olunmalı!”

6 Mayıs 1972 sabahı idam edilen devrimci önderlerden Deniz Gezmiş, Hüseyin İnan, Yusuf Aslan Samsun Atakum’da düzenlenen etkinlikle anıldı.

Anma şiirlerle ve devrimci marşlarla başlandı. Deniz’in ve Yusuf’un ailesine gönderdiği mektuplar okundu. Daha sonra bir arkadaşımız günün anlamına ilişkin bir konuşma yaptı. Düzenin ABD’nin Che’ye yaptığı gibi Denizler’i “marka”laştırmaya çalıştığını söyledi. “Denizler ve tüm devrim şehitlerimiz devrim ve sosyalizm mücadelesinin onurlu yüzüdür. Onu sahiplenmemiz devrim ve sosyalizm mücadelesini sahiplenmemizle mümkündür” dedi. Denizler’in, Yusuflar’ın, Hüseyinler’in idam edildiği saatte On’lar şahsında tüm devrim ve sosyalizm mücadelesi yolunda kızıllaşan şehitlerimiz için bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu. Anma denize üç karanfil bırakılarak sonlandırıldı.

Anmayı DSÖB ve BDSP örgütledi, diğer devrimci, demokrat gruplar destek verdi.

BDSP/Samsun



Denizler Ümraniye’de anıldı!

Ümraniye BDSP, Denizler şahsında ‘68 gençlik hareketinin önderlerini anmak için bir etkinlik gerçekleştirdi. Devrim şehitleri anısına gerçekleştirilen saygı duruşunun ardından Denizler’in görüntülerinden oluşan kısa bir sinevizyon gösteri gerçekleştirildi. Daha sonra Denizler’den ne anlamak gerektiği ve onların anısına nasıl sahip çıkılacağı üzerine konuşmalar yapıldı. Denizler’in, Mahirler’in, İbolar’ın bıraktıkları asıl mirasın devrim davasına olan sarsılmaz bağlılıkları olduğu vurgulandı. Onları anmanın en önemli yanının bu fedakarlık ruhunu kuşanmak olduğu ifade edildi. Yapılan tartışmaların ardından anma sona erdi.

Kızıl Bayrak/Ümraniye


Trabzon’da 6 Mayıs anması

Denizler’in anısına 6 Mayıs günü Trabzon Gençlik Kültür ve Sanat Evi’nde bir anma gerçekleştirdik. Açılış konuşması ile başlayan anma devrim şehitleri anısına gerçekleştirilen saygı duruşu ile sürdü. Saygı duruşu esnasında ‘Enternasyonal’ marşı sıkılı yumruklar eşliğinde okundu. Program bir arkadaşımızın Deniz Gezmiş, Hüseyin İnan ve Yusuf Aslan’ın mücadelesini anlatmasıyla başladı. Yazdıkları son mektupların okuması ile devam etti. Etkinlik şiir ve müzik dinletileri ile son buldu.

Etkinliğe Trabzon SES içinde mücadele eden sağlık emekçileri de katılarak destek verdiler.

Trabzon Ekim Gençliği

Bursa’da anma

Denizler’in idam edilişinin 35. yılında Öğrenci Kolektifi, ÖDP Gençliği, Emep Gençliği, Yurtsever Gençlik ve Liseli Genç Umut anma etkinliği gerçekleştirdi. Setbaşı-Mahfel’den Heykel AVP Tiyatro önüne kadar yürüyen kitle burada yaptıkları açıklamada Denizler’in mücadelesinin devam edeceğini vurguladı. “Yusuf, Hüseyin, Deniz sürüyor, sürecek mücadelemiz!”, “Ne şeriat ne darbe tam Bağımsız Türkiye!” sloganlarının atıldığı eyleme yaklaşık 150 kişi katıldı.

Kızıl Bayrak/Bursa

Kayseri’de Mayıs şehitleri anıldı

6 Mayıs günü, Ekim Gençliği olarak mayıs ayında şehit düşen devrimcileri anmak için Kayseri İşçi Kültür Evi’nde bir etkinlik gerçekleştirdik. Etkinliğimiz devrim şehitleri şahsında yapılan saygı duruşuyla başladı. Saygı duruşunun ardından bir arkadaşımız, Denizler’i anlatan kısa bir yazı okudu. ‘68 kuşağının Türkiye devrim tarihinde tuttukları yeri anlattı. Daha sonra yapılan tartışmalarda Denizler’in, Mahirler’in, İbolar’ın bırakmış olduğu mirası sahiplenmek gerektiği dile getirildi, mücadele çağrısı yapıldı. Bugün Denizler’in reformist çevrelerden düzen soluna kadar birçok kesim tarafından sahiplenilmeye çalışıldığı söylendi. Ancak Denizler’in izlediği devrimci mücadele yolundan çoktan çarkedenlerin bu mirasın temsilcisi olmadıkları vurgulandı. Denizler’in izlediği devrimci çizgiyi daha ileriye taşımanın önemi bir kez daha hatırlatıldı.

Canlı ve coşkulu geçen etkinliğimiz müzik dinletisi ve şiirlerle sona erdi.

Ekim Gençliği/Kayseri


Mücadelemiz sürecek!

Denizler’i anmak için 6 Mayıs günü Taksim Galatasaray Postanesi önünde saat 13.00’te bir basın açıklaması gerçekleştirildi. Eylemde “Emperyalizme ve darbecilere karşı hepimiz Deniziz, Yusufuz, Hüseyiniz!” şiarlı pankart açıldı, idam edilen devrimcilerin fotoğrafları taşındı.

Eylemde sık sık “Yusuf, Hüseyin, Deniz sürüyor sürecek mücadelemiz!”, “Biji bıratiya gelan!”, “Emperyalistler, işbirlikçiler 6. Filo’yu unutmayın!”, “Kürt, Türk, Ermeni yaşasın halkların kardeşliği!, “Darbelere karşı gelecek gençliğin ellerinde!”, “Darbenin postalı YÖK kalkmalı!” sloganları atıldı.

SGD, DTP Gençliği, YÖGEH, DGD, EHP Gençliği, ÖGD, Ekim Gençlği, DSG ve Kaldıraç tarafından yapılan eyleme 70 kişi katıldı.

Kızıl Bayrak/İstanbul


 

Komünistler Denizleri mezarları başında andı...

“Devrim şehitleri ölümsüzdür!”

Komünistler olarak, 35 yıl önce ölümü yiğitçe kucaklayan üç devrimciyi 6 Mayıs günü mezarları başında gerçekleştirdiğimiz bir eylemle andık.

Anma öncesinde emekçilere yönelik bir çağrı faaliyeti örgütledik. Bu çerçevede hazırladığımız bildirileri özellikle Mamak bölgesinde etkin bir şekilde dağıttık. 5 Mayıs tarihinde bölgede gerçekleştirilen Ferhat Tunç konserine müdahalemiz ve emekçilerin ilgisi anlamlı oldu. Konserin yapıldığı yerde bir binanın duvarına “Şovenizme, faşizme ve emperyalizme karşı şimdi Deniz olunmalı!/BDSP” şiarlı pankartımızı asarak binlerce emekçiye bildirilerimizi ulaştırdık. Bu eksende gerçekleştirdiğimiz çağrı faaliyetine işçi ve emekçilerin yanıtı anlamlı oldu.

6 Mayıs sabahı Şirintepe, Tuzluçayır ve Sıhhiye Köprüsü üzerinden Karşıyaka Mezarlığı’na otobüs kaldırdık. Tamamen dolan otobüslerimizin yanısıra doğrudan mezarlığa gelen emekçilerle birlikte sayımız 100’ü aştı. Karşıyaka Mezarlığı 2. kapıda pankartımızı açarak kortej düzeninde Denizler’in mezarına doğru yürüyüşe geçtik.

Ankara’da yapılan ilk anma komünistlerin gerçekleştirdiği etkinlik oldu. Deniz, Yusuf ve Hüseyin’in huzuruna geldiğimizde kortejimize katılım daha da arttı. Burada yaklaşık olarak 400 kişilik bir kitle ile birlikte anma etkinliğini başlattık.

Anma, Deniz, Yusuf ve Hüseyin şahsında tüm devrim şehitleri huzurunda gerçekleştirilen saygı duruşu ile başladı. Saygı duruşunun ardından bir açılış konuşması yapıldı. Devamında Ankara’dan komünistlerin ve genç komünistlerin hazırladığı metinler okundu. Kitle okunan metinleri coşku ile alkışlayarak sloganlara eşlik etti. Metinlerin okunmasının ardından burada “Şarkışla” ve “Enternasyonal” marşı hep birlikte söylendi. Kitlenin yoğun katılımı ve anma programının güçlü devrimci içeriği reformist çevreleri oldukça rahatsız etti. Zira gerçekleştirdiğimiz anma programı reformistler tarafından “Bizim programımız başlayacak” vb. gerekçelerle sık sık kesilmeye çalışıldı. Komünistlerin uyarıları ve kitlenin tepkisi üzerine bu müdahalelerin önü kesildi.

Anma programımız Denizler’in mezarından Mahir Çayan’ın mezarına yapılan yürüyüş ile devam etti. Burada da bir konuşma yapıldı, ardından saygı duruşu gerçekleştirildi. Ve kitle hep birlikte 1. kapıya doğru bir yürüyüş gerçekleştirdi.

Komünistler olarak “Düzene karşı devrim” perspektifi ile gerçekleştirdiğimiz anma etkinliği yapılan bu yürüyüşün ardından sona erdi. Eylem boyunca “Devrim şehitleri ölümsüzdür!”, “Bedel ödedik, bedel ödeteceğiz!”, “Katil devlet hesap verecek!”, “Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan, Hüseyin İnan, Mahir Çayan, İbrahim Kaypakkaya, Mazlum Doğan, Habip, Ümit, Hatice yoldaş yaşıyor!”, “Yaşasın devrim ve sosyalizm!”, “Düzene karşı Deniz olunmalı!”, “Yeni Ekimler için ileri, Parti’yi kazandık Parti’yle kazanacağız!” sloganlarının yanı sıra parti ve devrim sloganları sık sık atıldı.

Ankara’dan komünistler