16 Mart 2007 Sayı: 2007/10(10)

  Kızıl Bayrak'tan
   Saldırılara karşı Newroz’da “İşçilerin birliği halkların kardeşliği” şiarını yükseltelim!
  Newroz ve düzenin nevrotik krizi
  “İşçilerin birliği halkların kardeşliği!”
bilinciyle Newroz alanlarına!
Düzen medyası yine andıçlandı...
Seçim yalanları başladı
8 Mart eylem ve etkinlikleri bu hafta da ülke çapında sürdü...
 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nün ardından…
  Parti programımızda ulusal sorun - 1. Bölüm
  Yurtdışında 8 Mart etkinlikleri
  Bir kitap, bir sempozyum ve
sendikacılığa dair
Yüksel Akkaya
  İşçi-emekçi hareketinden...
  “Arka bahçe”de onbinler Bush’u
protestolarla karşıladı
  Irak’a komşu ülkeler Bağdat’ta konferans düzenledi ...
  Gazi katliamı protestoları...
  ODTÜ: Baskılar bizi yıldıramaz!
  Devrimci yurtsever gençlik, durumu,
görev ve sorumlulukları/II
  Bültenlerden...
  Mücadele postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın


 

ÇAZ-DER’de Alevilik paneli

ÇAZ-DER Samandıra Şubesi 10 Mart günü “Anadolu Aleviliğinin dünü-bugünü” başlıklı bir panel gerçekleştirdi. Panele konuşmacı olarak araştırmacı-yazar Esat Korkmaz ve PSAKD Sultanbeyli Şube Başkanı Sadegül Çavuş katıldı.

Açılış konuşmasında dernek yöneticilerine, gençlik komisyonu çalışanlarına ve katılımcılara teşekkür edildi.

İlk olarak söz alan Sadegül Çavuş 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü ile ilgili düşüncelerini belirtti. Kadın-erkek eşitsizliğinin halen devam ettiğini, Aleviler’in evlerinde bile bu eşitsizliğin sürdüğünü vurguladı.

Esat Korkmaz ise konuşmasına Alevilik ve Bektaşiliği’nin oluşum sürecini anlatarak başladı. Tarih boyunca bölgede zulümden kaçan ezilenlerin Anadolu’da birleşerek alevi-bektaşiliği oluşturduğunu anlattı. Emperyalizmin halkların dününü yok etmek istediğinin altını çizen Korkmaz, kültürünü bilmeyen insanların geleceğine de sahip çıkamayacağını ifade etti.

Soru-cevap bölümü ile birlikte canlı tartışmalar yaşandı. Korkmaz’ın konuşmasında, “Alevilikte ölüm yoktur. Diriliş vardır. Ölümün olmadığı yerde gidecek yer de yoktur!” sözleri üzerine bir katılımcı “Kim dirildi?” diye sordu. Korkmaz, Pir Sultan’ın, Hacı Bektaş’ın, Hz. Hüseyin’in dirildiğini, onların zulme karşı mücadelede yaşadığını vurguladı. Ayrıca bu insanların kime karşı ve niçin mücadele ettiği bilinemezse, o günkü mücadele bugüne yorumlanamazsa, Alevi-Bektaşiliği’nin de anlamını kaybedeceğini ifade etti.

Panele 80’e yakın kişi katıldı.

Kızıl Bayrak/Samandıra


Erol Zavar yalnız değildir!

Odak Dergisi Eski Yazıişleri Müdürü Erol Zavar’ın mesane kanseri olması ve sağlık koşullarının kötü olmasına rağmen tedavisinin engellenmesini protesto etmek için ve tüm hasta tutsakların serbest bırakılması talebiyle, Tutuklu ve Hükümlü Yakınları Birliği (TUYAB) 14 Mart günü Galatasaray Postanesi önünde bir basın açıklaması yaptı.

TUYAB adına basın açıklamasını okuyan Meltem Kuruhan, Erol Zavar’ın sağlık durumunun giderek kötüye gittiğini ve yaşamının artık tehlikede olduğunu belirterek bir an önce serbest bırakılması, gerekli müdahalelerin yapılması gerektiğini söyledi. Ayrıca Özge Kelekçi, Gökçe Otlu, Mesut Deniz, Kemal Ertürk, Yaşar İnce gibi hasta tutsakların da serbest bırakılması gerektiği vurgulandı.

Eylem “Erol Zavar yalnız değildir!”, “Hasta tutsaklar serbest bırakılsın!”, “Devrimci irade teslim alınamaz!” sloganları ile son buldu.

12 kez ameliyat olan Erol Zavar’ın bugün tekrar hastaneye kaldırıldığı, sağlık durumunun kötü olduğu öğrenildi.

Kızıl Bayrak/İstanbul




Eğitim-Sen’den Hizmetli ve Memur Çalıştayı

Eğitim-Sen, hizmetli, memur ve üniversitede çalışan idari personelin sorunlarını tartışmak, çözüm yolları üretmek amacıyla 24-25 Mart tarihleri arasında “Hizmetli ve Memur Çalıştayı” gerçekleştiriyor. 24 Mart tarihinde Eğitim-Sen Genel Merkezi’nde başlayacak olan Çalıştaya 175 sendika üyesinin katılması planlanıyor.

Çalıştay için şubelerde üye toplantıları yapılacağı, hizmetlilerin ve memurların sorunları ile bu sorunların çözümüne ilişkin tartışmalar yürütüleceği açıklandı. Ayrıca tüm bu tartışmaların bir rapor haline getirileceği ifade edildi. Çalıştay’a katılım için her şubeden öncelikle bu alanda (hizmetli, memur, üniversitede idari personel) çalışan ve bu çalışmaların içinde yer alan üyelerin katılacağı duyuruldu.

Çalıştay’da memur ve hizmetlilerin yasal konumları, görevde yükselmeleri, karşılaşılan sorunlar, soruşturmalar sırasında kullanılabilecek haklar, sendikadan hukuksal yardım almanın yolları vb. ele alınacak.

Çalıştay 24 Mart 2007 tarihinde saat 10.00 da Eğitim-Sen Genel Merkezi’nde gerçekleştirilecek.


Başıbüyük halkı imar istiyor

Maltepe’ye bağlı Başıbüyük Mahallesi Doğayı ve Çevreyi Koruma-Yaşatma Derneği 11 Mart günü düzenlediği bir toplantıyla bugüne kadar Kentsel Dönüşüm Projesi’ne karşı yaptıkları çalışmaları anlatarak, mahallelinin tapu ve imar hakkının verilmesini istedi.

Başıbüyük Mahallesi Futbol Sahası’nda gerçekleştirilen toplantıya katılan 1000’e yakın emekçi kentsel dönüşüm projesine izin vermeyeceklerini söyledi. Derneğin yöneticilerinden Beyler Baylan, Maltepe Belediye Başkanı Fikri Köse’nin Başıbüyük halkını mağdur etmeyecekleri yönünde demeç verdiğini söyleyerek “Bizler buna inanmıyoruz. 40-50 yıldır burada yaşıyoruz ve başka bir yerde ev kuracak gücümüz yok. Bizler tapularımızı ve imarımızı istiyoruz. Kentsel Dönüşüm bugüne kadar insanları nasıl mağdur ettiği ortadadır” dedi.

Dernek Başkanı Adem Kaya ise, derneğin Kentsel Dönüşüm’e karşı yapmış olduğu faaliyetleri anlatarak, Maltepe Belediyesi’ni eleştirdi. “Belediye Başkanı’ndan istediğimiz, halkı toplayarak yazılı, görsel basın önünde bizlere yazılı taahhüt vermesidir. Belediye, içimizden bazı vatandaşları 10’ar, 20’şer kişilik gruplar halinde belediyeye çağırarak halkın bütünlüğünü bozmaya çalışmaktadır.” dedi. Kentsel dönüşüm projelerine karşı yürütmeyi durdurma, imar uygulama planına itiraz davası ve belediye ile TOKİ arasındaki protokole iptal davası açtıklarını belirterek şöyle konuştu: “Başıbüyük Mahallesi’nde mevcut olan parkımızı imara açarak boş araziye binalar yapılmasını istemiyoruz... 2004 yerel seçimlerinde bu halka vermiş olduğunuz namus sözünüzü tutun. Tapularımızı verin. Halkın arasına nifak tohumları ekmeyin.”

Belediye Başkanı’nın makamına çağırarak konuştuğu kişiler belediye başkanının kendilerini kandırmak istediğini söyleyerek tapularını istediklerini ifade ettiler. Halk toplantısı sırasında “Kentsel dönüşüm değil, rantsal bölüşüm!”, “Çapulcu değiliz, gerçek hak sahibiyiz!”, “İşgalci değil, 768 hanelik köyüz!” yazılı dövizler taşındı.

Kızıl Bayrak/Kartal