16 Mart 2007 Sayı: 2007/10(10)

  Kızıl Bayrak'tan
   Saldırılara karşı Newroz’da “İşçilerin birliği halkların kardeşliği” şiarını yükseltelim!
  Newroz ve düzenin nevrotik krizi
  “İşçilerin birliği halkların kardeşliği!”
bilinciyle Newroz alanlarına!
Düzen medyası yine andıçlandı...
Seçim yalanları başladı
8 Mart eylem ve etkinlikleri bu hafta da ülke çapında sürdü...
 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nün ardından…
  Parti programımızda ulusal sorun - 1. Bölüm
  Yurtdışında 8 Mart etkinlikleri
  Bir kitap, bir sempozyum ve
sendikacılığa dair
Yüksel Akkaya
  İşçi-emekçi hareketinden...
  “Arka bahçe”de onbinler Bush’u
protestolarla karşıladı
  Irak’a komşu ülkeler Bağdat’ta konferans düzenledi ...
  Gazi katliamı protestoları...
  ODTÜ: Baskılar bizi yıldıramaz!
  Devrimci yurtsever gençlik, durumu,
görev ve sorumlulukları/II
  Bültenlerden...
  Mücadele postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın


 

İşçi-emekçi hareketinden...


Horoz Nakliyat patronundan saldırı

TÜMTİS, mahkeme kararıyla işe iade edilen Horoz Nakliyat işçilerinin tekrar işten atılmasını 12 Mart günü yaptığı bir eylemle protesto etti.

Nilüfer Organize Sanayi Bölgesi’nde (NOSAB) fabrikalara nakliyat işi yapan işyerinde ağır çalışma koşullarına karşı işçiler TÜMTİS’te örgütlenmiş, bunun üzerine Horoz Nakliyat patronu, 15 Şubat ‘06 günü 13 işçiyi işten çıkartmıştı. İşçiler birçok kez saldırıya uğramalarına karşın 112 gün boyunca direnmiş ancak hak ettiği desteği alamayan direniş sona ermişti. Açılan işe iade davasının kazanılması ile işçiler 19 Ocak günü yeniden işe başlamışlardı. Horoz Nakliyat patronunun emekli bir polisi işe alarak işçileri sendikadan istifaya zorlamasıyla başlayan süreç sonunda TÜMTİS üyesi 6 işçi 5 Mart günü işten atıldı. 6 Mart’tan beri işyeri önünde direnişe geçen işçiler bekleyişlerini devam ettiriyorlar.

İşyeri önünde yapılan basın açıklamasında, patronun saldırılarına karşı Horoz Nakliyat işçilerinin sendika hakkının engellenemeyeceği vurgulandı ve sınıf dayanışması için çağrı yapıldı. Türk-İş’e bağlı sendikaların temsili olarak destek verdiği açıklamaya, TÜMTİS’e üye işyerlerinden işçiler eyleme katılarak destek verdi. Eylemde “Horoza sendika girecek, başka yolu yok!”, “Sendika hakkımız, söke söke alırız!”, “Yılgınlık yok, direniş var!”, “İş ekmek yoksa barış da yok!” sloganları işçiler tarafından sıklıkla ve coşkuyla atıldı. Basın açıklamasına 100 işçi katıldı.

Nakliyat Horoz patronunun işyerindeki malları erkenden boşaltması, eylem esnasında kapıları tümüyle kapalı tutması ve eylem anında içeriden kamerayla çekim yapılması işçilerin tepkisine neden oldu Ayrıca işçiler, Horoz Lojistik tabelasının indirilmesini patronun yeni bir oyunu olarak nitelendiriyorlar.

Kızıl Bayrak/Bursa


Akoğlu’nda sendikalaşma hakkına saldırı

Bursa’da Çalı Sanayi Bölgesi’nde faaliyet yürüten, Toyota, Fiat ve BMC gibi uluslararası tekellere üretim yapan Akoğlu Pres Montaj’da patronun sendikasızlaştırma saldırısı devam ediyor.

Birleşik Metal-İş’te örgütlenen Akoğlu işçileri 2005 Eylül ayı içinde sendikalaşma sürecini tamamladı. Bunun üzerine patron Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na itirazda bulundu. Ancak BMİS’in TİS yetkisi patronun itirazından 16 ay sonra mahkeme kararı ile kesinleşti. Buna rağmen sendikaya yönelik saldırıları bitmedi. Patron “yasal hak” bahanesine sığınarak itirazda bulunmaya devam ediyor. Konuyla ilgili açıklama yapan BMİS Genel Merkezi şunları söyledi:

“... Sendikamız çoğunluk tespitini aldıktan sonra 60 üyemizi işten çıkarmış, 15 üyemizi işi bırakmaya zorlamış ve içeride kalan işçileri de işten çıkarma tehditleriyle Sendikamızdan istifa ettirmiştir. Sendikamız işten atılan üyelerimizin işe dönüşü için açtığı davaları kazanmış ancak bu üyelerimizden sadece 5’ine işveren işbaşı yaptırmış, ancak baskılarını devam ettirerek işe iade edilen bu üyelerden 1’ini istifaya zorlamış, diğer 1 işçiyi de işten çıkarmıştır.”

Sendikanın toplusözleşme yetkisinin 11 Ocak’ta kesinleştiği, buna rağmen patronun toplu sözleşme çağrısını yanıtsız bıraktığı, dahası 3 işçiyi işten attığı belirtilen açıklamada, yapılanan suç olduğu, Akoğlu patronunun bu suçtan yargılanacağı vurgulanıyor.


Sivil savunma emekçilerinin eylemi

KESK’e bağlı Büro Emekçileri Sendikası (BES) ve Memur-Sen üyesi sivil sağlık çalışanları sosyal haklarıyla ilgili ortak basın açıklaması düzenledi.

9 Mart günü İzmir Cumhuriyet Meydanı’nda yapılan açıklamada BES ve Memur-Sen adına konuşmalar yapıldı. İki ayrı pankart ile “En büyük enkaz biziz, ya bizi kim kurtaracak!”, “Enkazda ölümü bile göze alıyoruz, fakat risk tazminatı alamıyoruz!”, “Sesimizi duyan var mı?”, “İşte birlik, işte mücadele, arama kurtarma çalışanları elele!” yazılı dövizler açıldı.

Her iki sendika tarafından ortak taleplerin dile getirildiği açıklamada şunlar söylendi: “Sivil savunma birliklerinde çalışan emekçilerin sorunları ve iş koşulları diğer emekçilerden daha farklıdır. Çünkü deprem, yangın, trafik kazaları, sel baskınları ve toplumsal olaylar karşısında 24 saat görev yapmaktadırlar. Dolayısıyla sivil savunma emekçileri aşırı iş yükü, ödenek sorunu, görev tanımı, iş riski tazminatı, servis hizmeti, mesai, ek gösterge, kadro ve eksik personel gibi sorunlarla boğuşmaktadırlar. Bu sorunlar altında insan hayatını kurtarmak gibi önemli bir hizmet üretiminde bulunmak zorunda bırakılmışlardır. Bugüne kadar sivil savunma çalışanlarının ücret ve özlük haklarında hiçbir iyileştirme yapılmadığı gibi, bu konuda atılmış olumlu bir adım yoktur. Sivil savunma ve arama kurtarma birlikleri çalışanlarının taleplerine kulak verilmeli, sorunları bir an önce çözülmelidir.”

Kızıl Bayrak/İzmir


PTT çalışanlarından eylem

Haber-Sen İzmir Şubesi, PTT Genel Müdürlüğü’nde yaşanan sorunlara ilişkin eylem yaptı. 9 Mart günü İzmir Posta İşleme Merkezi önünde yapılan eyleme yaklaşık 350 emekçi katıldı. Basın açıklamasını Şube Başkanı Ali Yılbaşı okudu. Açıklamada şunlar söylendi:

“PTT çalışanlarının sayıları gittikçe azalmakta,yerine yeni eleman alınmadığı için omuzlarındaki yük her geçen gün artmakta, fiziksel ve ruhsal sağlıkları bozulmakta, çalışma ortamlarında hiçbir güvenlik önleminin olmaması can güvenliklerini tehdit etmekte, gasp sonucu çalınan paralar çalışanlardan haksız yere tahsil edilmektedir. Bugün birçok PTT işyerinde eleman eksikliği had safhaya gelmiştir. Sadece İzmir de norm kadro sayısından toplamda 378 personel eksiği ile hizmet vermektedir. Personel yetersizliği yüzünden vatandaşa verilen hizmetin niteliği ve hızı giderek düşmektedir. PTT’de sorunlar giderek artarken ve çözüm üretilmezken, PTT yönetimi yepyeni bir hizmeti daha devreye sokuyor...”


Haber-İş’ten TİS açıklaması

Haber-İş Genel Başkanı Ali Akcan yaptığı açıklama ile Türk Telekom AŞ ile 7. dönem, PTT Genel Müdürlüğü ile 12. dönem TİS’leriyle ilgili Çalışma Sosyal Güvenlik Bakanlığı’yla yazışmaya başladıklarını duyurdu. Bakanlıktan yetki tespiti aldıktan sonra işverenle TİS görüşmelerine başlanacağını açıkladı.

Yapılan açıklamada “Türk Telekom ile yapılacak TİS’lerde mücadelemiz eşit işte çalışan, aynı hizmet yılı ve aynı ünvana sahip (1. tip, 2.tip ve kapsam içi olarak) çalışanlar arasındaki ücret dengesizliğini ortadan kaldırmak en büyük hedefimizdir” denildi.


TMMOB TİS imzaladı

TMMOB’da örgütlü bulunan Tez Koop-İş Sendikası ile TMMOB yönetimi arasında 2007-2008 dönemini kapsayan TİS imzalandı.

TİS, genel sekreter, genel sekreter yardımcısı, teknik görevliler ve danışmanları kapsamıyor. Bu kesimlerin dışında kalan çalışanları kapsayan sözleşmede ücretlere ilk 6 ay için %11, ikinci, üçüncü ve dördüncü 6 ay için ise altı aylık periyotlarla (TEFE+TÜFE)/2 x 1.2 oranında artış öngörüldü.

Ayrıca yol yardımı için aylık 100 YTL şehir içi otobüs bileti bedeli karşılığı nakit para, yemek yardımı için günlük net 8,8 YTL ödenmesi belirlendi. Çocuk, giyim, öğrenim, evlenme, doğum, ölüm, doğal afet, izin gibi sosyal yardımlarda da artış sağlandı.


Tez Koop-İş’ten kadro talebi ve sendika ağalarına tepki…

Tez Koop-İş Sendikası, 14 Mart günü Altunizade’deki Marmara Üniversitesi Hastanesi önünde sermayenin sendikasızlaştırma ve kadrosuzlaştırma saldırısına karşı eylem yaptı. Sağlık emekçilerinin iş bırakma eylemine ve basın açıklamasına destek veren Tez Koop-İş üyeleri, yeni işçi alımlarının 4-B yasasına göre yapılarak işe alımlarda ve halen çalışmakta olan memurlara karşı uygulanmak istenen sözleşmeli personel dayatmasına karşı çıktılar. Bu uygulamayla birlikte çalışan ve işe alınan memurlar ne işçi, ne de memur sendikalarına üye olabiliyorlar, sosyal güvenceden yoksun ve örgütsüz bırakılıyorlar.

4-B saldırısına karşı Türk-İş’in sesini çıkarmasını ve eyleme geçmesini isteyen işçiler, “Kahrolsun sendika ağaları!”, “ Susma haykır, 4-B’ye hayır!”, “4-B değil kadro istiyoruz!” “Suskun Türk-İş istemiyoruz!” sloganlarını attılar. SES üyelerinin de destek verdiği açıklamayı Tez Koop-İş Şube Yönetim Kurulu Üyesi Cemalettin Usta okudu.

Eylem, Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiçbirimiz!” sloganıyla sona erdi.

Kızıl Bayrak/Kartal


PTT’ye kadrolu çalışan!

11 Mart’ta basına yansıyan İstanbul Pendik’te bazı postaların yakılması ile ilgili haberin ardından Haber-Sen 13 Mart günü konuyla ilgili bir açıklama yaptı. PTT’de yaşanan personel eksikliğine ve kamu hizmetlerinin özelleştirilmesinin bir sonucu olarak yaygınlaşan taşeronlaştırmaya dikkat çekti.

Açıklamada “İstanbul Pendik’te 11 Mart’ta yaşanan olay, PTT’de taşeronlaştırmanın ve personel eksikliğinin yarattığı sonuçları bir kez daha gözler önüne sermiştir. Aralarında çeşitli bankalara ait kredi kartı özetleri, özel ve kamu kurum kuruluşlarından gönderilen yazı ve mektuplar, çeşitli mahkemelere ait tebligatlar, dergi ve kitapların bulunduğu 5 çanta dolusu posta, Ümraniye Atakent PTT Müdürlüğü’nün posta dağıtım işini verdiği taşeron bir firmanın çalışanları tarafından dağıtılmadan yakılmaya çalışılmıştır” ifadelerine yer veren Haber-Sen, sendikanın yıllardır PTT Genel Müdürülüğü’nde artan iş yüküne dikkat çektiğini ifade etti. İMF güdümlü politikaları uygulamakta ısrar eden AKP hükümeti ile PTT bürokratlarının kadrolu çalışan istihdam etmek yerine kamusal hizmetleri özelleştirmeye, taşeronlaştırmayı yaygınlaştırmaya çalıştığını söyledi. Yaşanan olayın kamu hizmetlerinin taşeronlaştırılmasının bir sonucu olduğunu vurguladı.