16 Mart 2007 Sayı: 2007/10(10)

  Kızıl Bayrak'tan
   Saldırılara karşı Newroz’da “İşçilerin birliği halkların kardeşliği” şiarını yükseltelim!
  Newroz ve düzenin nevrotik krizi
  “İşçilerin birliği halkların kardeşliği!”
bilinciyle Newroz alanlarına!
Düzen medyası yine andıçlandı...
Seçim yalanları başladı
8 Mart eylem ve etkinlikleri bu hafta da ülke çapında sürdü...
 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nün ardından…
  Parti programımızda ulusal sorun - 1. Bölüm
  Yurtdışında 8 Mart etkinlikleri
  Bir kitap, bir sempozyum ve
sendikacılığa dair
Yüksel Akkaya
  İşçi-emekçi hareketinden...
  “Arka bahçe”de onbinler Bush’u
protestolarla karşıladı
  Irak’a komşu ülkeler Bağdat’ta konferans düzenledi ...
  Gazi katliamı protestoları...
  ODTÜ: Baskılar bizi yıldıramaz!
  Devrimci yurtsever gençlik, durumu,
görev ve sorumlulukları/II
  Bültenlerden...
  Mücadele postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın


 

Yurtdışında 8 Mart etkinlikleri

Köln’de 8 Mart etkinliği

11 Mart’ta Köln’de gerçekleştirilen 8 Mart etkinliğine 70 kişi katıldı. Çok sayıda emekçi kadının ilk defa etkinliğimize katılması sevindiriciydi.

Program açılış konuşmasının ardından devrim şehitleri anısına yapılan saygı duruşu ile başladı. Bir kadın arkadaşımız, 8 Mart’ın tarihsel, siyasal ve güncel anlamına ilişkin bir konuşma yaptı. Daha sonra kadın sorununu anlatan sinevizyon gösterildi. Grup İsyan devrimci marş ve türküleriyle etkinliğimize anlamlı bir katkı yaptı.

Aranın ardından program kardeş Yunan halk dansları grubunun gösterisi ile başladı. 8 Mart kutlaması, Kültürevi tiyatro grubumuzun sergilediği, kadının çifte ezilmişliğini anlatan kısa tiyatral şiir gösterisi ile sona erdi. Gösteri beğeniyle izlendi.

Her yıl olduğu gibi bu 8 Mart etkinliğini de politik bir çalışmanın ürünü olarak planladık, buna uygun politik-pratik bir çalışma yürüttük.

Köln İşçi-Gençlik Kültürevi çalışanları


Bielefeld’de 8 Mart etkinliği

Bielefeld’de Bir-Kar, AGİF ve Anadolu Kültür Merkezi olarak 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nü coşkulu bir etkinlikle kutladık. Ağırlıklı olarak kadınlardan oluşan 40 kişilik bir emekçi topluluğunun katıldığı etkinliğimiz devrim şehitleri anısına bir dakikalık saygı duruşuyla başladı.

Günün anlam ve önemini belirten kısa bir açılış konuşmasının ardından katılımcıların da fikirlerini sundukları serbest bir tartışma yapıldı. Tartışma bölümünün ardından BDSP’nin hazırladığı “Bu bahar önce kadınlar yürüyecek!..” başlıklı sinevizyon gösterimi büyük bir ilgiyle izlendi.

Ardından Salkımsöğüt Tiyatro Grubu 8 Mart’la ilgili hazırladığı şiir dinletisini sundu. Programda N. Hikmet, Adnan Yücel Rahime Henden’den ve James Oppenheimer’den şiirler okundu.

Bir-Kar/Bielefeld


Berlin’de 8 Mart etkinlikleri

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar günü vesilesiyle Berlin’de bir eylem ile bir panel düzenledik.

8 Mart eylemini Türkiyeliler’in yoğun oturduğu Kreuzberg semtinde gerçekleştirdik. Yaklaşık bir saat süren eyleme 50 kişi katıldı.

11 Mart Pazar günü ise bir panel gerçekleştirdik. Panel saygı duruşuyla başladı. Ardından 8 Mart’ın tarihçesini anlatan ve günümüze bağlayan bir film seyredildi ve bir şiir dinletisi sunuldu. Etkinlikte üç arkadaşın hazırladığı “Kadın hareketi ve Almanya’daki kadının durumu”, “Kadın ve şiddet”, “Almanya’da yaşayan göçmen kadınların durumu” başlıklı üç sunum yapıldı.

Yaklaşık 70 kişinin katıldığı etkinliği, Bir-Kar, AGİF Kadın Komitesi, Demokratik Kadın Hareketi, Proleter Devrimci Duruş, Roter Oktober birlikte düzenledi.

Bir-Kar/Berlin


La Chaux-de-Fonds’da 8 Mart etkinliği

La Chaux-de-Fonds’da gerçekleştirdiğimiz 8 Mart etkinliğimizde İşçi Kültür Evleri’nin hazırladığı sinevizyon gösterildi, çocuk korosu, çocuk halk oyunları ekibi, şiir dinletisi ve bir kadın arkadaşın yaptığı konuşma yer aldı.

Programa, kısa bir açılış konuşmasıyla başladı, mücadelede şehit düşen devrimciler şahsında saygı duruşu ile devam etti. Sinevizyon gösteriminin ardından Echo du Silence çocuk korosu sahne aldı. Ardından bir kadın konuşmacı kürsüye çıktı.

Bölgemizde sınırlı imkanlara rağmen anlamlı bir çalışma yürüttük. Etkinliğe yaklaşık 100 kişi katıldı.

Sessizliğin Yankısı Derneği/İsviçre


Wuppertal’de 8 Mart kutlaması

Dünya Emekçi Kadınlar Günü her yıl Wuppertal’de düzenli olarak kutlanıyor. Bu yılki 8 Mart’ın daha geniş bir katılımla kutlanması hedeflendi. Bu vesileyle Wuppertal Alevi Kültür Merkezi’yle görüşmeler yapıldı ve 9 Mart günü ortak kutlama kararı alındı. Ortak bir komite oluşturuldu ve ortak materyaller kullanıldı.

Alevi Kültür Merkezi’nin salonunda yaptığımız etkinlikte açılış konuşmasını Alevi Kültür Merkzi başkanı ile Enternasyonal İşçiler Birliği ve Gençlik Merkezi yönetim kurulundan bir arkadaşımız yaptı. Ardından “Bu bahar önce emekçi kadınlar yürüyecek!” isimli sinevizyon gösterildi.

Bir kadın arkadaşımız 8 Mart’ın anlam ve önemine işaret eden, kadınları mücadeleye ve örgütlenmeye çağıran uzun bir konuşma yaptı. İlgiyle dinlenen konuşmanın ardından düşüncelerini paylaşmak ve soru sormak isteyenlere söz verildi. Programın akışı içinde yer alan Salkım Söğüt Tiyatro Grubu güzel bir tiyatoral şiir dinletisi sundu.

Son olarak Wuppertal’daki devrimci gençlerden oluşan Grup İsyan Kürtçe ve Türkçe’den oluşan türküler ve marşlarla güzel bir dinleti sundu. Kapanış Grup İsyan’ın eşliğinde halaylarla yapıldı. Etkinliğe 250 emekçi katıldı.

Bir-Kar/Wuppertal


Stuttgart’ta 8 Mart eylemi

Bu yıl Stuttgart’da iki ayrı eylem gerçekleşti. 8 Mart, feministlerin eylemi ile emperyalist savaşa karşı kurulan ve içinde Türkiyeli, Filistinli, Lübnanlı, Alman ilerici, devrimci grupların yeraldığı plaftormun gerekleştirdiği eylemle kutlandı.

Eylemlerin ilki feministler tarafından saat 15:00-17:00 arasında gerçekleştirildi. Ardından devrimci ve ilerici kurumlar eylem alanındaydılar.

Pankart ve dövizlerde “Savaşsız ve sömürüsüz bir dünya için” şiarlarının öne çıktığı 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü herkesin sorunlarını dile getirdiği bir mitingle kutlandı.

Yürüyüş ve miting alanında yapılan konuşmalarda, Almanya’daki sosyal saldırılar ile işçi kadınların üzerindeki etkileri, düşük ücret, iş yaşamındaki fırsat eşitsizliği dile getirildi. İşçi kadının iki kat maruz kaldığı sömürü vurgulandı.

Bir-Kar/Stuttgart


Hamburg’da 8 Mart

Hamburg’da Mezopotamya Özgür Kadın Derneği, Alman Filistin Derneği, Hamburg Formu (AGIF) Kadın Komisyonu, Afganistan Kadın Meclisi, (ATIF) Kadın Komisyonu, Avrupa Kadın Hareketi ve Bir-Kar 8 Mart öncesinde biraraya gelerek platform oluşturmak için toplantılar gerçekleştirdiler. 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü olması nedeniyle toplantılara kadınların katılabileceği, erkek katılımcıların dışarı çıkması gerektiği söylendi. Bir-Kar olarak, bu tür bir uygulamanın feminist bir yaklaşım olacağını, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nün içeriğine uygun düşmeyeceğini söyleyerek toplantıyı terkettik.

Platformdan ayrılmamıza rağmen çalışmalarımızı sürdürdük. Emekçi kadınları 10 Mart Cumartesi günü yapılacak mitinge çağırdık. 10 Mart günü yürüyüşte yerimizi aldık. Yürüyüş sırasında bildirilerimizi dağıttık, sloganlarımızı haykırdık.

Miting Alma-Wartenberg-Platz’da gerçekleşti. Tertip komitesi adına yapılan konuşmaların ardından türküler söylendi, halaylar çekildi. Eyleme yaklaşık 300 kişi katıldı.

Bir-Kar/Hamburg



“Tecrit kaldırılsın, genelge uygulansın!”

22 Ocak günü Adalet Bakanlığı tarafından çıkarılan F tiplerine ilişkin genelgenin hala keyfi bir şekilde hapishanelerde uygulamaya başlanmaması üzerine 10 Mart günü Taksim Tramvay duraklarında ortak bir basın açıklaması düzenlendi.

TMMOB-İKK, KESK Şubeler Platformu, DİSK Genel İş 2 No’lu Bölge, DİSK Genel-İş 3 No’lu Şube, DİSK Dev Sağlık-İş, DİSK Basın-İş, DİSK Emekli Sen 2 No’lu Şube, Çağdaş Avukatlar Grubu, ÇHD, Tecrite Karşı Avukatlar, Tecrite Karşı Sanatçılar, Tiyatro Simurg, PSAKD, Halkevleri, ÖDP, EMEP, TKP, SDP, EHP, HÖC, HKM, Anti Kapitalist, Kaldıraç, BDSP, Çağrı, İşçi mücadelesi, TÖP, ESP, Partizan, Odak, SEH, Devrimci Hareket, İHD, TUDEF, Divriği Kültür Derneği, SODAP tarafından düzenlenen açıklamada “Tecrit kaldırılsın, genelge uygulansın!” yazılı pankart ve dövizler taşındı.

Ortak açıklamayı okuyan Av. Taylan Tanay, 22 Ocak tarihli genelgenin uygulanması için gerekli olan altyapının hazırlanması için yeterli zamanın geçmesine rağmen hala hiçbir hapishanede tam olarak uygulanmadağını ifade etti ve “çeşitli hapishanelerde neden göstermeksizin veya fiziksel imkansızlık iddasıyla sürenin on saatin de altında kabul ettirilmeye çalışıldığı görülmektedir” dedi. Adalet Bakanlığı’nı kamuoyu önünde verdiği sözleri bir an önce yerine getirmeye çağırdı.

Eylemde “Tecrit kaldırılsın, genelge uygulansın!” sloganı atıldı.

Kızıl Bayrak/İstanbul