16 Mart 2007 Sayı: 2007/10(10)

  Kızıl Bayrak'tan
   Saldırılara karşı Newroz’da “İşçilerin birliği halkların kardeşliği” şiarını yükseltelim!
  Newroz ve düzenin nevrotik krizi
  “İşçilerin birliği halkların kardeşliği!”
bilinciyle Newroz alanlarına!
Düzen medyası yine andıçlandı...
Seçim yalanları başladı
8 Mart eylem ve etkinlikleri bu hafta da ülke çapında sürdü...
 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nün ardından…
  Parti programımızda ulusal sorun - 1. Bölüm
  Yurtdışında 8 Mart etkinlikleri
  Bir kitap, bir sempozyum ve
sendikacılığa dair
Yüksel Akkaya
  İşçi-emekçi hareketinden...
  “Arka bahçe”de onbinler Bush’u
protestolarla karşıladı
  Irak’a komşu ülkeler Bağdat’ta konferans düzenledi ...
  Gazi katliamı protestoları...
  ODTÜ: Baskılar bizi yıldıramaz!
  Devrimci yurtsever gençlik, durumu,
görev ve sorumlulukları/II
  Bültenlerden...
  Mücadele postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın


 

Gazi katliamı protestoları...

“Gazi katliamını unutmadık, unutturmayacağız! Katil devlet hesap verecek!”

Gülsuyu’nda Gazi anması

Gazi katliamının 12.yılında Gülsuyu’nda biraraya gelen ilerici ve devrimci kurumlar, 10 Mart akşamı meşaleli bir yürüyüş gerçekleştirdi.

BDSP, DHP, ESP, HKM, Proleter Devrimci Duruş, Partizan ve SDP’nin örgütlediği eylem saat 18.15’te As Kıraathanesi’nden başladı. “Gazi şehitleri ölümsüzdür!”, “Kahrolsun MİT, CİA kontrgerilla!” pankartının açıldığı eyleme bileşenler kendi flamalarıyla katıldı.

Komünistler eyleme “Gülsuyu BDSP” imzalı flamalarla katıldılar. Meşalelerle ve coşkulu sloganlarla Fatma Hanım’a kadar yürüyen kitle yürüyüş boyunca “Gazi şehitleri ölümsüzdür!”, “Devrim şehitleri ölümsüzdür!”, “Bedel ödedik bedel ödeteceğiz!” sloganları attı ve Gündoğdu Marşı söyledi. Eylem boyunca Gülsuyulu işçi ve emekçiler mücadeleye çağrıldı. Kitlenin Fatma Hanım Meydanı’na gelmesiyle basın açıklaması okundu. Açıklamada, “Bugün Gazi şehitlerini anmamızın, Gazi Katliamı’nı unutmadığımızı, unutturmayacağımızı haykırmamızın asıl anlamı sömürü düzenine karşı açtığımız açık çağrılı savaşta kavga bayrağını yere düşürmeyeceğimizin ilanıdır...” denildi.

Basın açıklaması sırasında çevik kuvvet ekipleri meydana 50 metre uzaklıkta hazır beklediler. 200 kişinin katıldığı eylem sloganlarla sona erdi.

Kızıl Bayrak/Kartal


Tuzluçayır: “Yaşasın Gazi direnişimiz!”

12 Mart günü, Gazi katliamını lanetlemek ve katliama karşı direnişi selamlamak için Tuzluçayır’da meşaleli bir yürüyüş gerçekleştirildi. BDSP, HÖC, ESP, Alınteri, Mamaklı Devrimciler, Tüm-İGD, EHP tarafından düzenlenen yürüyüş, Tuzluçayır muhtarlık önünden başladı. Sloganlarla başlayan meşaleli yürüyüşte en önde “Gazi katliamını unutmadık, unutturmayacağız! Katil devlet hesap verecek!” şiarlı imzasız ortak pankart taşındı.

100 kişinin katıldığı yürüyüş Tuzluçayır yol ağzında basın metninin okunmasının ardından ara sokaklarda devam etti. Devletin kolluk kuvvetlerinin yoğun yığınak yaptığı eylem son yıllarda Gazi yıldönümlerinde bölgede yapılan en güçlü eylem oldu. Eylemde her siyaset kendi dövizleri ve flamalarıyla yer aldılar. Komünistler eyleme flamaları ve önlükleriyle katıldılar.

Eylem boyunca Gazi ve Ümraniye’de devlet tarafından katledilen 18 devrimcinin isimleri ‘Yaşıyor!’ haykırışlarıyla Tuzluçayır sokaklarında yankılandı. Ayrıca “Yaşasın Gazi direnişimiz!”, “Katil devlet hesap verecek!”, “Kızıldere’yi, Maraş’ı, Çorum’u, 16 Mart’ı, Sivas’ı, Gazi’yi, 19 Aralık’ı unutmadık!”, “Kahrolsun MGK, MİT, CIA, kontrgerilla!” sloganları atıldı. Eylem Tuzluçayır Mahallesi’nin içerisinde sona erdi.

Mamak BDSP


Gazi’de katliam protestosu

Gazi katliamının yıldönümü olan 12 Mart’ta Gazi Mahallesi’nde çeşitli kurumlar tarafından bir yürüyüş ve anma gerçekleştirildi.

Eylem kitlenin saat 10:00’da Eski Karakol’da kortejler şeklinde toplanmasıyla başladı. Programda ilk olarak şehit aileleri bir açıklama yaptı. Şehitlerin öz geçmişleri ve nasıl şehit düştükleri anlatılırken, katliamın sorumlusunun devlet olduğu ancak, sözde yargılamalarla devletin kendini akladığı ifade edildi.

Açıklamanın ardından kitle kortejler halinde Cemevi’ne doğru yürüyüşe geçti. Cemevi önünde Grup Yorum kısa bir dinleti gerçekleştirdi ve Cemevi’nde yemek verildi.

Buradaki programın ardından kitle tekrar kortejler oluşturarak anmanın yapılacağı mezarlığa yürüdü. Mezarlıkta saygı duruşunun ardından kurum temsilcileri tek tek açıklamalarını yaptılar. Mezar anmasının bitmesinden sonra tekrar kortejler oluşturularak cemevine doğru yürüyüşe geçildi ve anma burada sona erdi.

1500 kişinin katıldığı anmada HÖC, DHP, Mücadele Birliği, DTP, ESP, Partizan, SDP, SODAP, KÖZ, Alınteri, Öteki Kültür Merkezi, İşçi Mücadelesi, TÖP, Kaldıraç ve Halkevleri pankartlarıyla yeraldılar.

Kızıl Bayrak/İstanbul


Bursa’da katliamlar lanetlendi!

12 Mart ‘95 Gazi, 16 Mart ‘78 Beyazıt ve 16 Mart ‘88 Halepçe katliamları 12 Mart akşamı Bursa’da yapılan bir meşaleli eylemle protesto edildi.

Setbaşı’ndan Heykel-AVP Tiyatro önüne kadar yürüyen devrimci güçler, katliamların hesabını sormak için emekçilere mücadele çağrısı yaptılar.

Yapılan basın açıklamasında “Halklar arasında düşmanlık ve boğazlaşma ortamı körüklenerek gerçek failin kontrgerilla devleti olduğu gerçeğinin üzeri kapatılmak istenmiştir. Ancak Gazi’den Beyazıt’a oradan Şemdinli’ye kadar kontrgerilla devleti kanlı ve kirli yüzünü sayısız kez göstermiştir” denildi.

BDSP, ESP, HÖC ve Partizan tarafından örgütlenen eyleme yaklaşık 50 kişi katıldı. Eylemde “Gazi, Beyazıt, Halepçe katliamlarını unutmadık, hesabını soracağız!” pankartı açıldı ve sık sık “Faşizmi döktüğü kanda boğacağız!”, “Katil devlet hesap verecek!”, “Bedel ödedik, bedel ödeteceğiz!” sloganları atıldı.

Kızıl Bayrak/Bursa


Kocaeli’nde Gazi anması...

Kocaeli’nde, 12 Mart günü saat 17.30’da İnsan Hakları Parkı’nda Gazi katliamı protesto edildi. ESP, SDP, EHP ve DHP’nin çağrısını yaptığı eyleme EMEP, YÖGEH, Halkevleri ve Ekim Gençliği destek verdi. Eylemde “MİT, CIA, kontrgerilla dağıtılsın!”, “Faşizme karşı omuz omuza!”, “Yaşasın halkların kardeşliği!” sloganları kitle tarafından sık sık atıldı. Eyleme yaklaşık 60 kişi katıldı.

Ekim Gençliği/Kocaeli


Adana: Katliamların hesabı sorulsun!

12 Mart faşist askeri darbesinin ve Gazi Mahallesi’nde yaşanan katliamın yıldönümünde biraraya gelen ilerici, devrimci kurumlar basın açıklaması gerçekleştirdiler.

Eylem BDSP, ÇHKM, İşçi Mücadelesi, ESP, İHD, Alevi Birlikleri, KESK, Adana Tabip Odası, ÖDP, SDP, DTP, EMEP ve Halkevleri tarafından düzenlendi.

12 Mart günü saat 12.45’te İnönü Parkı’nda toplanan bileşenler “Bir daha yaşanmasın diye Sivas, Maraş, Çorum, Gazi’yi unutturmadık, unutturmayacağız!” yazılı pankart açtılar. Basın açıklamasını İHD Adana Şube Sekreteri okudu. Eylem sloganlarla sona erdi.

Kızıl Bayrak/Adana


Gazi’nin hesabını emekçiler soracak!

12 yıl önce devletin Gazi Mahallesi’nde gerçekleştirdiği provokasyon sonucu onlarca emekçi katledilmişti. Gazi katliamının 12. yılında, Bağımsız Devrimci Sınıf Platformu (BDSP) yaptığı eylemle katliamı lanetledi, emekçileri şehitleri sahiplenmeye ve devrimci militan bir ruhla katliamların hesabını sormaya çağırdı.

11 Mart’ta saat 13:00’te Gazi eski karakol durağında biraraya gelen BDSP’liler, “Gazi’nin faili sermaye devleti! Hesabını emekçiler soracak!/BDSP” imzalı pankart arkasında toplanmaya başladılar. Toplanma yerinden itibaren coşkulu ve öfkeli sloganlarıyla emekçileri saflara hesap sormaya çağırdılar. Kızıl bayrakları ve coşkulu sloganlarıyla yürüyüşe başlayan BDSP’liler yürüyüş ve eylem boyunca “Gazi faşizme mezar olacak!”, “Gazinin katili sermaye devleti!”, “Gazinin hesabını emekçiler soracak!”, “Marks, Engels, Lenin yaşasın devrim ve sosyalizm!”, “Anaların öfkesi katilleri boğacak!”, “Devrim şehitleri ölümsüzür!”, “İşçiler partiye, devrime, sosyalizme!”, “Partiyi kazandık, partiyle kazanacağız!”, “Kurtuluş yok tek başına, ya hep beraber ya hiçbirimiz!”, “Halkımız/emekçiler saflara hesap sormaya!” şiarlarını haykırdılar.

Halkın alkışlı desteği altında gerçekleşen yürüyüş Gazi Cemevi önünde yapılan basın açıklaması ile sona erdi. Cemevi önünde başta Gazi olmak üzere tüm devrim şehitleri anısına saygı duruşunda bulunuldu. Yapılan açıklamada şunlar söylendi:

“... Gazi direnişi, bugünümüzü ve geleceğimizi savunmak için, faşist düzenin saldırılarını püskürtebilmek için nasıl mücadele edilmesi gerektiğini bizlere göstermektedir. Bundan 12 yıl önce Gazi halkı nasıl barikatlar arkasında ve can bedeli bu saldırılara yanıt vermiş ve militanca bir tutum almışsa, bugün de yeni saldırılara karşı alınması gereken tutum aynı militan çizgide, aynı devrimci zeminde olmalıdır. Gazi katliamının hesabının sorulması, yeni saldırıların geri püskürtülebilmesi için de, gereken kendi tarihimize yüzümüzü dönmek ve ondan öğrenmektir...”

Yürüyüş boyunca kolluk güçleri polis helikopteri ile kitleyi taciz etmeye çalıştı. Polisin tacizine karşı Gazi halkı slogan ve alkışlarla eyleme destek verdi. Eyleme 100 kişi katıldı.

Kızıl Bayrak/İstanbul


GOP’ta 1 Mayıs hazırlıkları

GOP İşçi Platformu örgütlenme kampanyasının ardından yeni programını oluşturmak için hazırlıklara başladı. İlk elden platform yürütmesi biraraya gelerek örgütlenme kampanyasını değerlendirdi. Platform bileşenleriyle yapılan değerlendirmelerin ardından yürütme toplantasında kampanya çalışmasının bir takım eksiklikleri olmasına rağmen yine de belli bir başarıyla tamamlandığı sonucuna varıldı.

Özellikle kampanyanın finali sayılabilecek “GOP İşçileri Buluşuyor!“ etkinliğine katılan 200 kişiden yarısından fazlasının işçi olması, hedeflediğimiz stratejik fabrikalardan işçileri sürece katabilmiş olmamız, etkinlik sonrası ilişkilerin farklı düzeylerde sürüyor olması ve kendilerini GOP İşçi Platformu’nun çalışmalarında ifade ediyor olmaları başarının asıl nedenleri arasında yeralıyor.

Kampanya değerlendirmesinin ardından işçi sınıfının uluslararası birlik, mücadele ve dayanışma günü olan 1 Mayıs’ın tarihçesi anlatıldı. 1 Mayıs’ın önemine işaret eden bir konuşma yapıldı. Yürütmenin diğer bileşenlerinin de 1 Mayıs’la ilgili düşüncelerini ifade etmesinin ardından 1 Mayıs’a hazırlık tartışmaları yürütüldü. Toplantıda canlı tartışmalar yapıldı. Tartışmayı daha da güçlendirmek için 25 Mart’ta yürütmenin tespit ettiği başlıklar çerçevesinde genel platform toplantısı yapılması karara bağlandı.

İlk olarak 1 Mayıs’ın önemini anlatan bir konuşma ile 1 Mayıs’ı en güçlü şekilde nasıl örgütlemeliyiz başlıklı bir sunumun gerçekleştirilmesi karara bağlandı. Ardından sırasıyla fabrikalarda, emekçi semtlerinde, okullarda vb. 1 Mayıs hazırlık komiteleri oluşturulması, eğitim çalışmaları, ajitasyon-propaganda çalışmaları, işçi toplantıları, panel vb. araç ve yöntemler üzerine bir fikir birliğine varıldı.

25 Mart Pazar günü saat 16:00’da gerçekleştirilecek toplantıda belirlenen başlıklar tartışılarak karara bağlanacak. GOP İşçi Platformu’nun aldığı kararlar kitlesel bir basın açıklamasıyla deklare edilerek 1 Mayıs hazırlık çalışmalarına başlanacak.

Gop İşçi Platformu Yürütmesi


 

Ekim Gençliği: “Dünyanın bütün dillerini konuşuyoruz!”

24-25 Mart’ta buluşuyoruz!

Bugün halkların kardeşliği şiarını yükseltmek, sınıfsız ve sömürüsüz bir dünyayı savunmak, kapitalist düzene karşı, sınıfa karşı sınıf ekseninde bir mücadele hattı örmekle anlamlı olacaktır. Bu kapsamda bir mücadeleyi örmek ise bugün artık bir tercih değil, kaçınılmaz bir zorunluluktur.

Dünya ölçeğinde ardı ardına yaşanan emperyalist işgaller, emperyalistlerin çıkarları uğruna halkları birbirine kırdırma politikaları dünyayı yaşanabilir bir yer olmaktan çoktan çıkartmıştır. Emperyalist-kapitalist dünya düzeni bir avuç azınlığın çıkarları uğruna milyonlarca işçi ve emekçinin sömürü ve talan koşullarına mahkum edildiği bir düzendir. Ve bunun kendisi kapitalizmin tek başına tarihin çöplüğüne gömülmesi gerekliliğinin bir başka ifade ediliş biçimidir.

Türkiye’de de dünyada yaşanan gelişmelere paralel olarak halkları birbirine kırdırma süreci yaratılmaya çalışılmakta, işçi ve emekçi kesimler azgın bir sömürü cenderesine sıkıştırılmaktadır. Son birkaç yıl içerisinde daha da derinleştirilen şovenist histeri dalgası ile halkların kardeşlik bilinci bulanıklaştırılmaya çalışılmaktadır.

Sermaye iktidarı kendi açmazlarını aşmanın yolu olarak bir kez daha Türkiye halklarını birbirine düşürmeyi seçmiştir. TMY, 301 vb. antidemokratik yasalar, linç girişimleri, faşist saldırılar yaygınlaşmaktadır.

Ekim Gençliği’nin 100. sayısı vesilesiyle yürüttüğümüz “Dünyanın bütün dillerini konuşuyoruz!” kampanyası faşist kudurganlığın, şovenist histeri dalgasının yarattığı böylesi bir atmosferde işçilerin birliği, halkların kardeşliği zeminine oturmaktadır. Bugün gerek coğrafyamızda gerekse dünya ölçeğinde halkların kardeşliğinin, işçilerin birliğinin sağlanması en temel ihtiyaçtır. Bizler Genç Komünistler olarak bu coğrafyada işçi sınıfının kurtuluş mücadelesinin yürütücüleri olarak tam da bu nedenle “Dünyanın bütün dillerini konuşuyoruz!” diyoruz. Bu coğrafyanın sınıfsız, sömürüsüz, eşit ve özgür bir dünya özlemi duyan bütün güzel insanlarını dünyanın bütün dillerini konuşmaya davet ediyoruz.

Ekim Gençliği’nin 100. sayısı kapsamında başlattığımız “Dünyanın bütün dillerini konuşuyoruz!” kampanyasını İstanbul’da 24-25 Mart tarihlerinde gerçekleştireceğimiz iki etkinlikle sonlandıracağız. Bu etkinliklere bütün dostlarımızı, halkların kardeşliğini savunan herkesi davet ediyoruz.

İstanbul Ekim Gençliği

24 Mart 2007 Cumartesi (Panel)

“Ulusal sorun, halkların kardeşliği ve enternasyonalizm”

Konuşmacılar: Haluk Gerger

Ragıp Duran

Kayuş Gavrilof

Yer : Eğitim Sen 2 No’lu Şube

Osmanağa Mh. Reşit Efendi Sk. No: 11/A Kat:1-2 Kadıköy

Saat : 15.00-19.00

25 Mart Pazar (Şenlik)

“Ezgilerimiz halkların kardeşliği için”

Katılımcılar: Vedat Sakman

Bayar Şahin

Burhan Berken

Sevinç-Ferda Ereren

Ebral Aydın

Grup Tanura

Grup Bozkır

Kara Güneş

Ruhan Mavruk

Toprak Kara

Sinevizyon: Mücadelenin Dili

Yer : Semiramis (La Bela) Düğün Salonu Rumeli Cd. No:142/4 Osmanbey

Saat : 12.00-18.00

Davetiyeler için:

Taksim Mephisto kitapevi

Taksim Pentimento (Halep Pasajı)

Taksim Le Jardin Kafe

Kadıköy Khalkedon Kitap Kafe (Caferağa)

İrtibat için: 0 555 684 64 25