16 Mart 2007 Sayı: 2007/10(10)

  Kızıl Bayrak'tan
   Saldırılara karşı Newroz’da “İşçilerin birliği halkların kardeşliği” şiarını yükseltelim!
  Newroz ve düzenin nevrotik krizi
  “İşçilerin birliği halkların kardeşliği!”
bilinciyle Newroz alanlarına!
Düzen medyası yine andıçlandı...
Seçim yalanları başladı
8 Mart eylem ve etkinlikleri bu hafta da ülke çapında sürdü...
 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nün ardından…
  Parti programımızda ulusal sorun - 1. Bölüm
  Yurtdışında 8 Mart etkinlikleri
  Bir kitap, bir sempozyum ve
sendikacılığa dair
Yüksel Akkaya
  İşçi-emekçi hareketinden...
  “Arka bahçe”de onbinler Bush’u
protestolarla karşıladı
  Irak’a komşu ülkeler Bağdat’ta konferans düzenledi ...
  Gazi katliamı protestoları...
  ODTÜ: Baskılar bizi yıldıramaz!
  Devrimci yurtsever gençlik, durumu,
görev ve sorumlulukları/II
  Bültenlerden...
  Mücadele postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın


 

ODTÜ: Baskılar bizi yıldıramaz!

Geçen yıl Doğu Perinçek’in ODTÜ’ye gelmesinin ardından çıkan olaylarda 5 öğrenci birer yıl uzaklaştırma cezası almıştı. Bu cezalara karşı mücadele çok yönlü olarak örgütleniyor.

14 Mart günü, bir süredir “Kim o?” “Kapıda biri var” vb. sorularla duyurusu yapılan eylem gerçekleştirildi. Bu eylemde “kapıdaki biziz, uzaklaştırılan öğrencileriz!” denilerek kapıya bir çadır açıldı. Çadırın başında okuldan uzaklaştırma cezası alan arkadaşlarımız bekledi. Bunun dışında bilim ağacına konuyla ilgili büyük bir pankart ve “Ortadoğu Teknik Üniversitesi” üzerine de “Atmak yetmez, asın bizi!” şiarlı bir döviz asıldı. Sabahın erken saatlerinden başlayan bu eylem büyük bir ilgi çekti.

Eylem başladıktan kısa bir süre sonra jandarma gelip tehditler savurdu. Bu tehditleri muhatap almayarak eylemimizi sürdürdük. Öğlen saatlerinde öğrencilerin yürüyüşü ile çadır eylemine anlamlı bir destek verildi.Yaklaşık 100 kişilik kitle okulun kapısından çıkarak yolu kapadı ve burada basın açıklaması gerçekleştirdi. Çekilen halayların ve konuşmaların ardından çadırdaki arkadaşlarımız eylemlerini sürdürürken, kitle okula geri döndü.

Saat 14.00 civarında çadırımızı yavaş yavaş toplayarak eylemimizi sona erdirmeye karar verdik. Bu sırada sivil polisler gelerek pankartımızı kapatıp ayrılmamızı söylediler. Bu tehdit üzerine akşama kadar burada olacağımızı ifade ettik. Bir süre sonra jandarma robokopları kapıya geldiler. Bu sırada gelen rektörlük temsilcileri ile yaptığımız konuşmada; mevcut durumda (3 öğrenciye karşı 100 robokop) eylemi bitirmemiz kesinlikle mümkün değildir; bu tablo üniversite adına utanç vericidir ve sorumlusu rektörlüktür; rektörlük bu savaş gücünü buradan çekmelidir, dedik.

Rektörlüğün verdiği karar onursuzlaşmanın ifadesi oldu. Rektörlük temsilcileri ortadan kaybolurken jandarma robokopları öğrencilerin üzerine yürümeye başladılar. Bu arada sayımız 16’yı buldu. Jandarmanın karşısında kolkola giren öğrenciler olarak bilim ağacının etrafında bekleyip sloganlarımızı haykırmaya başladık. Süren arbedede jandarma bizi gözaltı aldı.

Haklılığımızdan aldığımız güç ve irade gözaltı süresi boyunca sergilendi. Gözaltı aracında söylenen marşlar ve atılan sloganlar bu iradenin ifadesiydi.

Gün boyunca binlerce ODTÜ öğrencisine sesini duyuran, güçlü bir etki yaratan ve saldırıya uğrayan eylemimizin temel şiarı şu oldu: “Baskılar bizi yıldıramaz!”

Ankara Ekim Gençliği


Gözaltı terörüne karşı kitlesel tepki

ODTÜ’de soruşturma ve okuldan uzaklaştırma saldırısına karşı okul içinde çadır kuran ve kapıya yürüyen öğrencilere saldıran ve 16 öğrenciyi gözaltına alan jandarma terörü gerçekleştirilen bir eylemle protesto edildi. Gözaltına alınan öğrencilerin serbest bırakılması, cezaların geri çekilmesi, tüm üniversitelerdeki soruşturma terörüne son verilmesi talebiyle Yüksel Caddesi’nde 14 Mart günü saat 19.00’da bir basın açıklaması gerçekleştirildi. Basın açıklamasına yaklaşık 250 kişi katıldı.

ODTÜ’lü ve diğer üniversitelerden öğrencilerin katıldığı eylemde sık sık soruşturma karşıtı sloganlar atıldı. Birlik ve dayanışmanın ön plana çıktığı basın açıklaması, “Soruşturmalar, gözaltılar baskılar bizi yıldıramaz!”, “Üniversiteler bizimdir, bizimle özgürleşecek!” denilerek bitirildi. Ardından bir grup öğrenci gözaltındaki arkadaşlarını almak için adliyeye gitti. Adliye’de hep bir ağızdan, “Baskılar bizi yıldıramaz!”, “Gözaltılar serbest bırakılsın!”, “İçeride dışarıda hücreleri parçala!” sloganları atıldı. Gözaltıların serbest bırakılması ile eylem bitirildi.

Ankara Ekim Gençliği


ÇÜ’de faşizme ve şovenizme öfke!

Çukurova Üniversitesi’nde 14 Mart günü Halepçe ve Beyazıt katliamlarını kınamak için bir eylem gerçekleştirildi. R1’de “Beyazıt ve Halepçe katliamlarını unutmadık, unutturmayacağız!/ÇÜ Öğrencileri” yazılı pankartın arkasında biraraya gelen kitle, R1 derslikleri binasının içerisinden sloganlarla geçerek Fen-Edebiyatın önüne doğru yürüyüşe geçti ve Fen-Edebiyatın önünde bir süre durduktan sonra Amfi Kantini’ne doğru yürüyüşe devam edildi. Amfi Kantini’nin içerisinde kitle toplandıktan sonra Halepçe ve Beyazıt katliamlarında ölenler adına bir dakikalık saygı duruşu yapıldı. Saygı duruşunun ardından Kürdistan marşı ve Beyazıt marşı okundu. Marşlar okunduktan sonra tekrar sloganlarla R1 önüne doğru yürüyüşe geçildi ve R1 önünde basın metni okundu. Basın metninin ardından eylem bitirildi.

Eylemde “Faşizme karşı omuz omuza!”, “Faşizmi döktüğü kanda boğacağız!”, “Yaşasın hakların kardeşliği!”, “İmralı’ya bağımsız doktor heyeti!” sloganları atıldı. Eyleme yaklaşık 120 kişi katıldı.

Eylem bitirildikten sonra R2 dersliklerinde eyleme katılan arkadaşlara birkaç öğrencinin laf atması üzerine ufak çapta bir arbede yaşandı. Arbede anında çok sayıda sivil ve çevik kuvvet polisinin bulunması üzerine devrimci-demokrat öğrenciler de olaya müdahale etti ve bu müdahale üzerine polislerle öğrenciler arasında bir arbede yaşandı. Polisin müdahalesi kitle tarafından alkış ve sloganlarla protesto edilerek, polisin okulun dışına çıkarılması talep edildi. Kitlenin “Polis defol üniversiteler bizimdir!”, “YÖK kalkacak, polis gidecek üniversiteler bizimle özgürleşecek!”, “Faşizme karşı omuz omuza!”, “Baskılar bizi yıldıramaz!” sloganları atması ile polis R2 binasını terketti. R1 önünde tekrar biraraya gelen kitle kısa bir süre sonra dağıldı.

Çukurova Üniversitesi Ekim Gençliğ