12 Ocak 2007 Sayı: 2007/01(01)

  Kızıl Bayrak'tan
   Topyekûn saldırılara karşı direniş yılı!
  Saldırılara karşı
birleşik devrimci direniş!..
  2006 yılında sınıf hareketi
  2006 emperyalist/siyonist güçlerin Irak’ta bataklığa saplandıklarının resmen tescil edildiği yıl oldu!
Üçlü “Şer mihveri” komşu halklara karşı hazırlanıyor!
Asgari ücret kimin meselesi? - Yüksel Akkaya
Hava-İş Örgütlenme ve Eğitim Uzmanı Munzur Pekgüleç ile asgari ücret üzerine konuştuk...
 Özel güvenlik şirketleri
  Yeni bir yılın başında dünya, Ortadoğu ve Türkiye
  Nükleer silah deposu siyonist rejim bölge
halklarını tehdit ediyor!
  Filistin halkı kazanacak!
  Somali’ye saldırı emrini ABD emperyalizmi verdi
  Bağdat-Mogadişu
  Faşizmle hesaplaşmak kapitalizmle hesaplaşmaktan geçiyor!
  Oaxaca’nın ruhu! -
Mumia Abu-Jamal
  Saddam’ın idamı ve düşündürdükleri -
M. Can Yüce
  2007’ye girerken
  Diyeti ödenmeyen
çalıntı bir hayatın rüyası -
H. Eylül
  Başka türlü bir tribün, başka türlü bir futbol:
LİVORNO CALCIO -
Cem Taylan
  Mücadele postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın


 

Oaxaca’nın ruhu!

Mumia Abu-Jamal

Meksika’nın güneyindeki halk hareketi direniş örneği oldu. Bağımsız seçimler için mücadele, ABD’deki seçim sandıklarındaki hileyi anımsatmakta.

Bundan birkaç ay önce binlerce insan Meksika’nın güney eyaleti Oaxaca’da Meksika-Kentine doğru uzun yürüyüş için yola koyuldu. Demokrasi talep etmek ve Valinin istifa etmesini sağlamak için 800 kilometreden fazla yolu yürüdüler. Ulises Ruiz (PRİ partisi) makamı sahtekarlık ve seçimlerde yaptığı hile sonucu elde etmişti. Öğretmenler, üniversite öğrencileri, köylü ve küçük tüccarlardan oluşan göstericiler dağları ve tepeleri aştılar. Federal hükümetle görüşmek için 19 gün dondurucu soğuklara, yağmura ve yakıcı sıcaklara karşı direndiler.

Oaxaca halklarının (Asembea Popular de los Pueslos de Oaxaca, APPO) halk toplantısı Meksika’yı sarstı. Kararlı ve prensiplerine sadık kalarak bağımsız ve hilesiz seçim talep etti. Halkın iradesi artık kabul edilsin.

Oaxaca’daki gelişmeler ABD’de bize, ABD halkının büyük çoğunluğu tarafından 2000 ve 2004 yıllarındaki Başkanlık seçimlerindeki hileleri sessiz sedasız kabul etmelerini anımsatmakta. Mezbahaya götürülen kurbanlık koyunun teslim olması gibi.

2000’de Florida ve 2004 Ohio’da seçimlerde yapılan hileler ABD demokrasisine büyük zarar verdi ve milyonlarca insanın seçimlere olan güvenini sarstı. Oaxaca’lılar polisin ve ordunun şiddet uygulamalarına karşı kararlı protestoları ile demokrasinin insanlar için son derece önemli olduğunu kanıtladılar. Meksika-Şehri ve ülkenin diğer kesimlerini de direniş için motive eden APPO, adeta katalizatör işlevi gördü. Meksika’daki politik krizi gözler önüne serdi. Bu krizin nedenlerinden biri, iktidardaki partilerin halkı sindirmek ve susturmak için her türlü yola başvurmalarıdır. Artık sessiz kalmak istemeyenlerin amaçları doğrultusunda gelişmesi durumunda - elit rüşvetçiler - yakında iki, üç ya da düzinelerce Oaxacaların oluşmasından korkmaktalar.

Oaxaca, Meksika’nın yerli halkının yoğun olduğu en fakir eyaletlerinden biri olmasına rağmen, muhalefetteki halk hareketi Meksika sınırlarının da dışında esin kaynağıdır. Hareket, Vali Ruiz’in Haziran (2006) ayında polisleri öğretmenler sendikasının bir grevine saldırtmasına karşı direniş içinde doğdu. Birkaç gün içerisinde yüzbinlerce insan öğretmenleri desteklemek için bir araya geldi. APPO ve Halk toplantısı doğmuştu ve sürmekte olan politik kriz giderek farklı toplumsal güçlerin de radikalleşmelerini sağlamaktaydı.

Eğer gelişme böyle devam ederse saldırılarda sertleşecektir. Ama Oaxaca halkları ve Meksika daha son sözünü söylemedi.

APPO’ya güç veren şey ülkenin diğer bölgelerinde de mevcuttur. Globalleşen açgözlü güçlere karşı koyan işçi ve yoksulların olduğu her yerde çatışmalar patlak verebilir. Yoksullar daha çok sefalete itilir, işçilere daha düşük ücretler ödenirse; işte o zaman direniş zemini hazırdır. Oaxaca’nın ruhu yayılmaktadır ve Meksika halk direnişi, APPO ve Zapatistler tarafından temsil edildiği biçimi ile Latin Amerika’nın başka ülkelerinde de mevcuttur. Halk ve Oaxaca direniş hareketinin her türlü desteğe ihtiyacı vardır. Sadece sözde değil, dünyanın her yerinde benzeri örgütlenmelere gitme çabası içine girmek. ABD halkının böylesi bir adımı atması için yeterli nedenleri var ve aynı zamanda demokratik ve hilesiz seçimler için de mücadele etmeli.

Çeviri: J. Özgür

(Junge Welt’in 30/31 Aralık tarihli sayısından alınmıştır...)