22 Aralık 2006 Sayı: 2006/50 (50)
  Kızıl Bayrak'tan
   Seçimler, rant kavgası ve işçi sınıfını bekleyen seçim...
  İşçi-memur elele, mücadeleye!
  Anayasa Mahkemesi GSS Yasası’nı sadece “kamu görevlileri” yönünden iptal etti…
  Cevahir’deki işkence açığa çıktı, ya diğerleri!..
Porno operasyonlarının asıl hedefi devrimci faaliyettir...
Asgari ücret mi, askeri ücret mi? - Yüksel Akkaya
Gençlikten...
 Erdal Eren anmalarından...
  6. ayında günlük Kızıl Bayrak sitesi...
  19 Aralık katliamı unutulmadı, unutulmayacak!
  Emperyalist/siyonist güçler Filistin’de iç savaşı kışkırtıyor!..
  İran: Emperyalistler arası çekişme arenası
  “Yeni” sendikal anlayış ya da faşist hareketin yeni tuzakları - Yüksel Akkaya
  Türk-İş Başkanı Salih Kılıç patronlarla boy gösteriyor!
  Haklarımızı kazanmak için ölümüne direnmeliyiz!
  Mücadele postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın


 

 

19 Aralık katliamı unutulmadı, unutulmayacak!

Direniş ülke çapında protesto gösterileri ile selamlandı...

Kartal’da 19 Aralık katliamı protestosu

19 Aralık katliamını protesto etmek amacıyla biraraya gelen BDSP, Partizan, DHP, EKD, ESP, HKM, İLPS, Kaldıraç, Kurtuluş Sosyalist Dergi ve PSAKD Kartal Şubesi 15 Aralık günü saat 13:30’da Kartal Meydanı’nda bir basın açıklaması gerçekleştirdi.

“Katliamlar, baskılar bizi yıldıramaz!” ve “Devrimci irade teslim alınamaz!” pankartının açıldığı eylem sloganlar eşliğinde başladı. Bileşen adına okunan basın açıklamasında, “Bizler bugün burada bir kez daha 19 Aralık katliamını unutmadığımızı ve unutturmayacağımızı ilan ederken, aynı zamanda da son dönemde devrimci kurum ve kişilere karşı gerçekleşen saldırılara karşı da sessiz kalmadığımızı ve bundan sonra da kalmayacağımızı haykırıyoruz” denildi.

Yaklaşık 50 kişinin katıldığı eyleme Emekli-Sen, Limter-İş, Alınteri destek verdi. Sık sık “19 Aralık’ı unutmadık, unutturmayacağız!”, “Devrimci irade teslim alınamaz!”, “Yaşasın devrimci dayanışma!”, “Zindanlar yıkılsın tutsaklara özgürlük!” sloganları atıldı.

Kızıl Bayrak/Kartal


İstanbul: 17 Aralık’ta Kadıköy’deyiz!

19 Aralık katliamının 6. yılında Bağımsız Devrimci Sınıf Platformu, Emekçi Kadınlar Derneği, Ezilenlerin Sosyalist Platformu, Halk Kültür Merkezleri, Odak, Özgürlükler İçin Mücadele Platformu, Partizan ve TUYAB 15 Aralık’ta Kadıköy İskele Meydanı’nda saat 11: 00’de bir araya gelerek, mitinge çağrı amacıyla bir basın açıklaması gerçekleştirdiler.

“19 Aralık katliamını unutmadık, unutturmayacağız! 17 Aralık’ta Kadıköy’e!” pankartının açıldığı basın açıklamasında sık sık “Yaşasın 19 Aralık direnişimiz!”, “İçerde dışarda hücreleri parçala!”, “Devrimci tutsaklar onurumuzdur!”, “Katil devlet hesap verecek!”, “Devrimci irade teslim alınamaz!” sloganları atıldı.

Basın açıklamasında , 19 Aralık sonrasında ölüm oruçlarında 122 kişinin şehit düştüğü ve devrimci tutsakların hala ölüme yattığı ifade edildikten sonra şunlar söylendi: “Ancak tecrit saldırısına karşı mücadele hala kararlılıkla sürmektedir. Devrimci tutsaklar teslim alınmadı. Devrimci irade faşizme karşı en ön safta barikat olmaya devam ediyor. Bizler Tecrit kaldırılsın, TMY, CMK, CİK tüm anti demokratik yasalar iptal edilsin, hapishanelerde keyfi baskı ve uygulamalara son verilsin, 19 Aralık katliamcıları yargılansın demek için 17 Aralık günü saat 13:00’te Kadıköy Meydanı’nda olacağız. Emekçi halkımızı, işçileri, sendikaları, demokratik kitle örgütlerini, devrimcileri, ilerici kesimleri mitinge katılmaya çağırıyoruz.”

Kızıl Bayrak/İstanbul


Adana’da 19 Aralık katliamı protesto edildi!

Adana’da, 19 Aralık katliamı ve tecrit düzenlenen mitingle protesto edildi. Mitingde katliamlar karşısında devrimcilerin ortaya koydukları irade ve kararlılık bir kez daha selamlandı.

Haftalar öncesi İHD Cezaevleri Komisyonu bünyesinde biraraya gelen kurumlar, 19 Aralık’a kadar devam edecek bir eylem takvimi belirlediler. Bu çerçevede her Cuma günü Kültür Sokağı girişinde oturma eylemleri gerçekleştirildi. Eylemlerde cezaevlerinde yaşanan saldırılar ve F tipi cezaevlerinin açılmasıyla birlikte dayatılan tecrit işkencesi gündemleştirildi. Bu çerçevede 19 Aralık günü bir miting düzenlenmesi kararlaştırıldı. 17 Aralık günü İnönü Parkı’ndan Uğur Mumcu Meydanı’na kadar fiili bir yürüyüşün ardından bir miting gerçekleştirildi. Öncesinde binlerce bildiri ve afişle mitinge çağrı yapıldı.

Miting günü İnönü Parkı’nda toplanan kitle pankartlarını açarak ve yolu tek taraflı trafiğe kapatarak yürüyüşe geçti. Yürüyüşte sırasıyla; İHD, KESK, THAY-DER, Alınteri, BDSP, ÇHKM, DGD, DHP, ESP, Halkevleri, İşçi Mücadelesi, Mücadele Birliği, Partizan, TÖP, SDP pankartlarıyla, ÖDP ise flamalarıyla yerini aldı. Mitingde tertip komitesi adına bir metin okundu. Ardından sahneye müzik grubu çıktı. Miting atılan sloganlarla sona erdi.

Komünistler eyleme “Devrimci irade teslim alınamaz!/BDSP” imzalı pankartlarıyla katıldılar. Yürüyüş boyunca tüm kitle coşkulu bir şekilde belirlenen ortak sloganları hep bir ağızdan haykırdı. “Yaşasın 19 Aralık direnişimiz!”, “Katil devlet hesap verecek!”, “Devrim şehitleri ölümsüzdür!”, “Behiç Aşçı/Gülcan Görüroğlu/Sevgi Saymaz yalnız değildir!”, “Devrimci tutsaklar onurumuzdur!”, “Tecridi kaldırın ölümleri durdurun!”, “Devrimci irade teslim alınamaz!” sloganları sıklıkla atıldı. Mitinge yaklaşık 400 kişi katıldı.

Kızıl Bayrak/Adana


Ankara: “Yaşasın 19-22 Aralık direnişimiz!”

Ankara’da 19 Aralık katliamını lanetlemek ve direnişi selamlamak için biraraya gelen devrimci gruplar yapılacak eylemleri bir hafta olarak planladı. Etkinlikler 17 Aralık günü saat 14:00’te Yüksel Caddesi’nde tutsakların çizmiş olduğu karikatürlerden oluşan sergi ile başladı. Sergiye halkın ilgisi yoğun oldu. Etkinlikte ortak bildiriler dağıtıldı.

Saat 17:00’de ise Sakarya Caddesi’nden Yüksel Caddesi’ne yürüyüş gerçekleştirildi. Kolluk güçlerinin yoğun ablukası altında gerçekleşen eylemde polis kitlenin yürümesine engel olmak istedi. Kitlenin kararlı tutumu sonucunda yürüyüş cadde üzerinden gerçekleştirildi. Eylemde “19-22 Aralık katliamını unutmadık, unutturmayacağız!” pankartı taşındı. “Yaşasın 19 Aralık direnişimiz!”, “Bedel ödedik, bedel ödeteceğiz!”, “Katil devlet hesap verecek!”, “İçerde dışarıda hücreleri parçala!”, “Yaşasın devrimci dayanışma!” sloganları atıldı.

Yüksel Caddesi’ne geldiğinde ortak konuşma yapıldı. Eylemde 19 Aralık’la ilgili hazırlanan belgesel gösterildi. Belgeselin ardından “Katil devlet hesap verecek!” sloganı atıldı.

Eyleme 150 kişi katıldı. Sinevizyon gösterimi sırasında kitle 200 kişi oldu.

19-22 Aralık haftasını Alınteri, BDSP, ÇHD Ankara Şube, DHP, Devrimci Hareket, EKD, ESP, Halkın Kurtuluş Partisi, İHD Ankara Şube, Kaldıraç, Odak, Partizan, KESK Şubeler Platformu, ATO örgütlüyor.

Kızıl Bayrak/Ankara


İzmir: “19 Aralık’ı unutmadık, unutturmayacağız!”

19 Aralık katliamının 6. yıldönümü İzmir’de yapılan mitingle lanetlendi. 17 Aralık günü Bornova Cumhuriyet Meydanı’nda yapılan miting saat 13:30’da kitlenin Bornova Stadyumu önünde toplanmasıyla başladı. Buradan mitingin yapılacağı meydana doğru kortejler oluşturularak yürüyüşe geçildi. En önde “19 Aralık katliamını unutmadık, unutturmayacağız!” yazılı ortak pankart taşındı 19 Aralık katliamında ve ölüm oruçlarında şehit düşen devrimcilerin resimleri tüm kortejlerde taşındı. Ortak pankartın ardında Alınteri, BDSP, DHP, ESP, HKP, İşçi Mücadelesi, Mücadele Birliği, Kaldıraç, Köz ve Partizan yürüdü.

Alana girildiğinde Enternasyonal marşı eşliğinde saygı duruşu yapıldı. Daha sonra ortak metin okundu. Yapılan açıklamanın ardından tutsak yakını olan Gülnaz Ana söz alarak duygularını paylaştı. F tipi hapishanelerden gelen devrimci tutsakların mektupları ve şiirler okundu. Yeni Kapı Tiyatro topluluğu tecrit konulu bir oyun sundu. Eylem çekilen halaylarla sona erdi.

Eylemde “Anaların öfkesi katilleri boğacak!”, “Katil devlet heasap verecek!”, “Yaşasın devrimci dayanışma!”, “İçerde dışarıda hücreleri parçala!”, “Devrimci tutsaklar onurumuzdur!”, “Tecridi kaldırın, ölümleri durdurun!”, “Bedel ödedik, bedel ödeteceğiz!” sloganları haykırıldı. Eyleme yaklaşık 400 kişi katıldı.

Komünistler eyleme “Ne katliamlar, F tipleri, devlet terörü… Devrimci irade teslim alınamaz!/BDSP” imzalı pankartları ve kızıl bayraklarıyla katıldı.

Kızıl Bayrak/İzmir


PSA Maltepe Şubesi’nde 19 Aralık anması

19 Aralık katliamı’nın yıldönümünde PSAKD Maltepe Şubesi’nde de bir anma gerçekleştirildi. Etkinlik 17 Aralık günü şube yönetimi adına gündeme ilişkin yapılan konuşmayla başladı.

Açılış konuşmasının ardından 19 Aralık katliamına Çankırı Cezaevi’nde tanık olan Ölüm Orucu direnişçisi Muharrem Kurşun söz alarak katliamı ve direnişi anlattı. Kurşun’un ardından iki ay önce tahliye olan Zeki Şahin konuştu. Konuşmaların ardından etkinliğe gelenlerin sorduğu sorularla oldukça canlı tartışmalar ve konuşmalar gerçekleştirildi. 35 kişinin katıldığı etkinlik, Grup Fırtına’nın söylediği türkü ve marşlarla sona erdi.

Kızıl Bayrak/Kartal


Eskişehir: Yaşasın 19 Aralık direnişimiz!

17 Aralık Pazar günü Eskişehir’de 19 Aralık katliamı lanetlendi. Saat 13:00’de Atatürk Caddesi Adalar girişinde toplanan kitle “19 Aralık katliamını unutmadık!” pankartı arkasında Adalar Migros önüne kadar bir yürüyüş gerçekleştirdi. Burada yapılan açıklamada, kanlı katliamlara rağmen devrimci iradenin teslim alınamadığı vurgulandı. Temsili hücre parçalanarak basın açıklaması bitirildi. BDSP, DİSK, DGH, DPG, EHP, ESP, EMEP, Halkevleri, İHD, Mücadele Birliği Platformu, ÖDP, SDP, SGD’nin örgütlediği eyleme yaklaşık 130 kişi katıldı.

Eylemde “Devrim şehitleri ölümsüzdür!”, “Bedel ödedik bedel ödeteceğiz!”, “Devrimci irade teslim alınamaz!”, “Devrimciler ölmez, devrim davası yenilmezdir!”, “Katiller halklara hesap verecek!”, “İçerde, dışarıda hücreleri parçala!”, “Devrimci tutsaklar onurumuzdur!”, “Behiç Aşçı yalnız değildir!”, “Gülcan Görüroğlu/Sevgiy Saymaz yalnız değildir!”, “Tecridi kaldırın ölümleri durdurun!”, “Yaşasın devrimci dayanışma!” sloganları atıldı.

Kızıl Bayrak/Eskişehir


Bursa’da 19 Aralık katliamı lanetlendi

19 Aralık katliamı protesto etmek ve devrimci tutsakların sergilediği destansı direnişi selamlamak için 17 Aralık Pazar günü Bursa’da meşaleli bir eylem gerçekleştirildi. Eylemde “19 Aralık katliamını unutmayacağız, unutturmayacağız! Devlet terörüne, TMY ve tecrite karşı birleşik devrimci mücadeleyi yükseltelim!” yazılı ortak pankart taşındı. Osmangazi Metro İstasyonu önünden otobüs duraklarına kadar yürüyen kitle burada bir basın açıklaması gerçekleştirdi. Yaklaşık 70 kişinin katıldığı eylemde “Katil devlet hesap verecek!”, “Yaşasın devrimci dayanışma!”, “İçerde dışarıda hücreleri parçala!”, “Bedel ödedik bedel ödeteceğiz!” sloganları coşkuyla haykırıldı. Eylemin sonunda 19 Aralık’ta katledilen devrimcilerin isimleri tek tek okundu. Her şehidin isminin ardından kitle “Yaşıyor!” sloganını haykırdı.

Alınteri, BDSP, DHP, DPG, ESP, İHD, Kurtuluş Partisi, Partizan tarafından örgütlenen eyleme SDP, DTP, Tunceliler Derneği, KESK ve Halkevleri destek verdi.

19 Aralık günü ise Bursa Cezaevi önünde bir eylem yapıldı. 19 Aralık katliamında Bursa Cezaevi’nde şehit düşen Ali İhsan Özkan ve Murat Özdemir’in şahsında tüm devrim şehitleri için yapılan saygı duruşunun ardından açıklama yapıldı. 19 Aralık şehitlerinin isimleri okunduktan sonra “Yaşıyor!” sloganı atıldı. Açıklamanın ardından cezaevinin kapısı önüne karanfil bırakıldı.

“19 Aralık katliamını unutmadık, unutturmayacağız! Devlet terörüne, TMY ve tecrite karşı birleşik devrimci mücadeleyi yükseltelim!” pankartının açıldığı eylemde “Devrim şehitleri ölümsüzdür!”, “Yaşasın 19 Aralık direnişimiz!”, “Devrimci irade teslim alınamaz!” sloganları atıldı. Eylemi Alınteri, BDSP, ESP ve Partizan örgütledi.

Kızıl Bayrak/Bursa


Adana: “Devrimci tutsaklar teslim alınamaz!”

19 Aralık günü, 19 Aralık katliamını protesto etmek için Adana Kürkçüler F Tipi Cezaevi önünde bir basın açıklaması yapıldı. Eylem Alınteri, BDSP, ÇHKM, DHP, ESP, THAYD-DER tarafından gerçekleştirildi. Eylemde “19 Aralık’ı unutmadık unutturmayacağız!” pankartı açıldı, sloganlarla cezaevi kapısına kadar yüründü. Burada okunan açıklamada , “İnsanlık tarihi göstermektedir ki ezilenler tüm saldırılara karşı direniş bayrağını yükseltmeyi başarmışlardır. Bugün bu direniş bayrağını baskı, işkence ve katliamlar karşısında bizler taşıyoruz ve taşımaya da devam edeceğiz… Yine burada Kürkçüler F Tipi Hapishanesi önünde ilan ediyoruz ki biz kazanacağız.” denildi.

Eylem “Yaşasın 19 Aralık direnişimiz!”, “İçerde, dışarda hücreleri parçala!”, “Devrimci tutsaklar onurumuzdur!”, “Devrim şehitleri ölümsüzdür!” sloganlarının ardından sona erdi.

Kızıl Bayrak/Adana


Ankara’da 19 Aralık protestoları

19 Aralık günü biraraya gelen devrimci siyasetler, çeşitli sendika ve demokratik kitle örgütleri, katliamı protesto etmek için bir haftalık bir program oluşturdu. Bu program kapsamında 17 Aralık Pazar günü Yüksel’de devrimci tutsakların çizmiş olduğu “F Tipi karikatürler” sergilendi. Ardından Sakarya’dan Yüksel’e bir yürüyüş gerçekleştirildi.

19 Aralık günü ise Adalet Bakanlığı’na siyah çelenk bırakıldı. Yürüyüş YKM önünde saat 12:30’da başlatıldı. En önde “19-22 Aralık katliamını unutmadık unutturmayacağız!” şiarlı pankart açıldı. Yürüyüş sırasında “Yaşasın 19 Aralık direnişimiz!”, “Katil devlet hesap verecek!”, “Yaşasın devrimci dayanışma!”, “Tecridi kaldırın ölümleri durdurun!” sloganları atıldı. Kitle Adalet Bakanlığı’nın önüne geldiğinde hazırlanan basın açıklaması okundu. Ardından Bakanlığın kapısına siyah çelenk bırakıldı ve 19 Aralık şehitlerinin mezarlarını ziyaret etmek için yola çıkıldı. Buradaki eyleme yaklaşık 150 kişi katıldı.

Karşıyaka Mezarlığı’na gelindiğinde “19 Aralık katliamını unutmadık unutturmayacağız!” pankartı açıldı. Anma Cafer Tayyar Bektaş, İrfan Ortakçı, Ali İhsan Özkan’ın mezarları başında gerçekleştirildi. Saygı duruşuyla başlayan anmada şehitlerin mücadelesi anlatıldı ve devrimci siper yoldaşlığına vurgu yapıldı. Anmada “Katil devlet hesap verecek!”, “Devrimci irade teslim alınamaz!”, “Devrim şehitleri ölümsüzdür!”, “Yaşasın 19 Aralık direnişimiz!”, ”Yaşasın devrim ve sosyalizm!”, “Devrimci tutsaklar onurumuzdur!” sloganları sıklıkla atıldı.

Kızıl Bayrak/Ankara


Antakya’da 19 Aralık katliamı lanetlendi

19 Aralık katliamını lanetlemek, direnişi selamlamak için Antakya’da çeşitli eylem ve etkinlikler gerçekleştirildi. Eylemlerin ilki 19 Aralık günü Antakya Demokrasi Platformu tarafından saat 12:30’da Ulus Alanı’nda gerçekleştirildi. Platform adına açıklamayı dönem sözcüsü İHD Şubesi sekreteri yaptı. Eylemde sık sık “Devrimci irade teslim alınamaz!”, “İnsanlık onuru işkenceyi yenecek!”, “Tecridi kaldırın ölümleri durdurun!” sloganları atıldı.

İkinci eylem saat 13:30’da HÖC, ESP ve BDSP tarafından gerçekleştirildi. Eylem Ulus Alanı’nda kitlenin toplanmasıyla başladı. Burada yapılan açıklamada tecritin halen sürdüğü, 122 devrimcinin katledildiği ifade edildi.

Açıklamanın ardından sloganlarla cezaevlerindeki tutsaklara kart atmak için postaneye doğru yürüyüşe geçildi. Kart atma eyleminden sonra toplu halde 19 Aralık katliamında katledilen Yazgülü Güder Öztürk’ün mezarına gidildi. Mezarlık girişinden Yazgülü’nün mezarına sloganlarla yüründü ve devrim şehitleri adına bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu. Anma marşlar ve sloganlar eşliğinde sona erdi.

Kızıl Bayrak/Antakya


İzmir’de 19 Aralık protestoları...

Adliye önünde eylem

19 Aralık günü katliamın yıldönümünde ÇHD, KESK, DİSK, TMMOB ve TTB tarafından İzmir Adliyesi önünde saat 11:00’de basın açıklaması gerçekleştirildi. Açıklamada iktidarın F tipi cezaevleri konusundaki çözümsüzlükte ısrar etmesine dikkat çekildi. Tecridin son bulması için Av. Behiç Aşçı’nın ölüm orucuna devam ettiği ifade edildi. Eylem açıklamanın ardından sona erdi.

Buca Cezaevi önünde 19 Aralık protestoları

Buca Cezaevi önünde ilk protesto eylemi HÖC tarafından gerçekleştirildi. Cezaevi kapısı önünde gerçekleştirilen eylemde “19 Aralık’ın katillerinden hesap sorulmalı!/HÖC” pankartı açıldı. Kitle adına yapılan basın açıklamasının ardından hapishane önüne F tiplerinde şehit düşen devrimci tutsakları temsilen kızıl karanfiller atıldı.

Ardından Buca Cezaevi’nin karşısında İHD tarafından bir eylem gerçekleştirildi. ÇHD’den eylem

19 Aralık günü ayrıca ÇHD İzmir Şubesi tarafından Kırıklar F Tipi Hapishanesi önünde bir eylem gerçekleştirildi. Kısa bir açıklamanın ardından ıslıklarla, sloganlarla hapishane bahçesine doğru karanfiller atıldı. Hapishane idaresi atılan sloganları siren sesleriyle bastırmaya çalıştı. Tutsaklar da dışarıdakilere sloganlarla yanıt verdi.

Kızıl Bayrak/İzmir


Kayseri’de 19 Aralık katliamı lanetlendi

19 Aralık Salı günü saat 16:00’da Kayseri İnsan Hakları Derneği’nde 19 Aralık katliamını protesto etmek amacıyla basın açıklaması yapıldı. BDSP, ESP, İHD, TKP’nin ortak yaptığı açıklamada sermaye iktidarının zindan katliamı ile tüm toplumsal muhalefeti hedef aldığı vurgulandı. Açıklama mücadele çağrısıyla sona erdi, “19 Aralık’ta ölümsüzlüğe ulaşan devrimci tutsakların anıları önünde bir kez daha saygıyla eğiliyor; tüm işçileri, emekçileri, ilerici ve devrimcileri, zindanlarda direnen devrimci tutsaklara sahip çıkmaya, 19 Aralık katliamının sorumlularından hesap sormaya, yeni ölümleri durdurmak üzere devrimci tutsaklarla eylemli biçimde dayanışmaya çağırıyoruz” denildi.

Kızıl Bayrak/Kayseri


Şakirpaşa’da 19 Aralık katliamı protesto edildi!

19 Aralık günü Şakirpaşa’da meşaleli yürüyüşün ardından basın açıklaması gerçekleştirildi.

Eylem saat 19:00’da Şakirpaşa Salı Pazarı girişinde kitlenin toplanmasıyla başladı. Alınteri, BDSP, ÇHKM, DHP, ESP’nin örgütlediği eylemde “Yaşasın 19 Aralık direnişimiz!”, “Devrimci irade teslim alınamaz!”, “Behiç Aşçı, Gülcan Görüroğlu, Sevgi Saymaz yalnız değildir!”, “İçerde, dışarda hücreleri parçala!”, “Devrimci tutsaklar onurumuzdur!” sloganları atıldı. Yürüyüş sırasında Şakirpaşa Caddesi tek taraflı trafiğe kapatıldı, Pasaj Durağı’na kadar yüründü. Yürüyüş sırasında ajitasyon konuşmaları yapıldı. Eylem Pasaj Durağı’nda okunan basın metninin ardından sloganlarla sona erdi.

Kızıl Bayrak/Adana


Esenyurt: “19 Aralık 2000... Hesabını soracağız!”

19 Aralık günü Esenyurt Depo Durağı’nda meşaleli bir yürüyüş gerçekleştirildi. Yaklaşık 30 kişinin katıldığı yürüyüş sloganlarla başladı. “19 Aralık 2000... 28 devrimci katledildi... Hesabını soracağız!” yazılı pankartın açıldığı eylemde “Yaşasın 19 Aralık direnişimiz!”, “Katil devlet hesap verecek!”, “Bedel ödedik bedel ödeteceğiz!”, “İçerde, dışarda hücreleri parçala!”, “Yaşasın devrimci dayanışma!” sloganları atıldı. BDSP, ESP, Partizan ve Tunceliler Derneği’nin ortak örgütlediği eylem basın açıklamasının ardından sona erdi. Jandarma bölgeyi ablukaya alarak ortamı terörize etmeye çalıştı. Buna rağmen eylem coşkulu geçti.

Esenyurt/Kızıl Bayrak


Gülsuyu’nda 19 Aralık direnişi selamlandı!

Gülsuyu’nda 19 Aralık günü Alınteri, BDSP, DHP, ESP, HKM, Partizan, PDD, SDP tarafından gerçekleştirilen eylemle katliam lanetlendi. Eyleme çağrı yapan afişler iki gün öncesinden kahvelere, dükkanlara ve minibüslere asıldı. Eylemden iki saat önce kahveler gezilerek ajitasyon konuşmalarıya çağrı yapıldı. Saat 19:00’da Tepe son durakta toplanan kitle “19 Aralık katliamını unutmadık hesabını soracağız!” yazılı pankart açtı. Yürüyüş sırasında “Yaşasın devrimci dayanışma!”, “Yaşasın 19 Aralık direnişimiz!”, “Devrimci irade teslim alınamaz!”, “19 Aralık katliamının hesabını soracağız!”, “Zindanlar yıkılsın tutsaklara özgürlük!” sloganları atıldı. Okul durağına gelindiğinde meşaleler yakıldı ve Heykel’e kadar yüründü. Basın açıklamasına geçmeden önce 19 Aralık şehitleri şahsında tüm devrim şehitleri anısına saygı duruşu yapıldı. Açılış konuşmasının ardından basın açıklaması metni okundu.

200 kişinin katıldığı eylem “Yaşasın devrimci dayanışma!”, “Yaşasın 19 Aralık direnişimiz!” sloganlarıyla sona erdi. Eyleme Kurtuluş Sosyalist Dergi de destek verdi.

Gülsuyu’ndan komünistler


19 Aralık katliamı Bayrampaşa önünde protesto edildi

19 Aralık günü katliamın 6. yıldönümünde 6 kadın devrimci tutsağın diri diri yakılarak katledildiği Bayrampaşa Cezaevi önünde devrimci gruplar tarafından ortak basın açıklaması düzenlendi. TUYAB, BDSP, DHP, EKD, ESP, HKM, Odak, ÖMP, Partizan tarafından düzenlenen eyleme İHD ve Tekstil-Sen de destek verdi. Eylem saat 12.00’de Bayrampaşa Cezaevi kapısı önünde yapıldı. “Yaşasın 19 Aralık direnişimiz!/19 Aralık katliamını unutmadık, unutturmayacağız!” pankartının açıldığı eylemde, katliamda şehit düşen devrimci tutsakların resimleri taşındı.

“Yaşasın 19 Aralık direnişimiz!”, “Katil devlet hesap verecek!”, “Devrim şehitleri ölümsüzdür!” sloganlarının sıklıkla atıldığı eylemde yapılan açıklamada, “19 Aralık katliamı öncelikle devrimci tutsakları hedef almaktadır. Ancak 19 Aralık sadece devrimci tutsaklarla sınırlı bir saldırı değildir. Bu saldırı özünde işçi ve emekçileri, gençliği, Kürt halkını, kadınları, üretici köylülüğü kısaca muhalif tüm kesimleri sindirme, örgütsüzleştirme ve teslim alma saldırısıdır. Bugün tüm duyarlı kesimleri 19 Aralık direnişi ruhuyla tecride, faşist baskılara, anti demokratik yasalara karşı mücadeleyi yükseltmeye çağırıyoruz” denildi.

Eylemde İHD İstanbul Şubesi adına da bir konuşma yapıldı. “19 Aralık katilamında yaşanan terörü anlatacak hiçbir cümle yoktur. Hala bu terör F tiplerinde 6 yıldır devam ediyor. Bizler bir an önce ölümlerin durdurulmasını istiyoruz. Bizler, işkencenin olmadığı, hapishanelerin olmadığı bir dünya istiyoruz” denildi.

100’ü aşkın kişinin katıldığı eylem “Anaların öfkesi katilleri boğacak!” sloganı ile bitirildi.

Kızıl Bayrak/İstanbul


TAYAD: “Diri diri yakanlar, halka hesap verecek!”

TAYAD Bayrampaşa Cezaevi önünde 19 Aralık katliamını protesto etti. Saat 13.00’te hapishane önünde toplanan TAYAD’lılar “Diri diri yaktılar!” yazılı ve katliama dair görüntülerden oluşan dövizler ve “19 Aralık katlilerinden hesap sorulmalı!” şiarlı bir pankart taşıdılar. Ölüm orucunda şehit düşenlerin fotoğraflarının da taşındığı eyleme yaklaşık 250 kişi katıldı. TAYAD’lı Aileler adına bir açıklama yapıldı ve sık sık “Yaşasın ölüm orucu direnişimiz!”, “Diri diri yakanlar, halka hesap verecek!”, “19 Aralık şehitleri ölümsüzdür!” sloganları atıldı. Basın açıklamasının okunmasının ardından 19 Aralık’ı anlatan kısa bir tiyatro oyunu sahnelendi ve Grup Yorum Korosu “Bize ölüm yok” marşını söyledi. Eylem atılan sloganlarla son buldu.

Kızıl Bayrak/İstanbul


Gazi’de meşaleli yürüyüş...

19 Aralık günü Gazi Mahallesi’nde yapılan meşaleli yürüyüşle katliam lanetlendi. Yürüyüşün duyurusunu yapmak için çeşitli yerlere ozalitler, dükkanlara ve sokaklara çağrı afişleri asıldı. Eylemden birkaç saat önce Gazi Mahallesi’ndeki kahveler dolaşıldı ve yürüyüşe katılma çağrısı yapıldı. BDSP, ESP ve DHP’nin birlikte örgütlediği yürüyüş, Gazi Heykel Parkı’nda kitlenin saat 20:30’da toplanmasıyla başladı. Yürüyüş boyunca devletin katliamcı kimliğini teşhir eden konuşmalar yapıldı. Cemevi önüne kadar süren yürüyüş boyunca “İçerde, dışarda hücreleri parçala!”, “Yaşasın 19 Aralık direnişimiz!”, “Zindanlar yıkılsın tutsaklara özgürlük!” sloganları atıldı. Cemevi önünde yapılan açıklamayya eylem sona erdi. 200’ü aşkın kişinin katıldığı eyleme TÖP, Partizan ve Mücadele Birliği de destek verdi.

GOP/Kızıl Bayrak


Ümraniye ve Sarıgazi’de 19 Aralık protestoları…

19 Aralık katliamı 1 Mayıs Mahallesi ve Sarıgazi’de gerçekleştirilen eylemlerle protesto edildi. Her iki eyleme de devlet saldırdı. Kolluk güçleriyle kitle arasında çatışmalar yaşandı.

1 Mayıs Mahallesi’nde “Yaşasın 19-22 Aralık direnişimiz!” pankartı arkasında Karakol durağında buluşan kitle yürüyüşe geçti. Katliamı lanetleyen sloganların atıldığı yürüyüş sırasında polis gaz bombaları ile saldırıya geçti. Ara sokaklara çekilen devrimciler barikatlar kurarak direnişe geçtiler. 5 eylemcinin gözaltına alındığı çatışmalar gece geç saatlere kadar devam etti.

Sarıgazi’de Demokrasi Caddesi’nde biraraya gelen kitle jandarmanın tehditlerine rağmen yürüyüşe geçti. Hemen ardından kitleye azgınca saldıran jandarma burada 30 kişiyi gözaltına aldı. Geri kalan kitle ara sokaklara kurdukları barikatlarla jandarmanın saldırısına direnişle yanıt verdiler. Mahallede terör estirmeye çalışan jandarma zor anlar yaşadı. Oldukça geniş bir alana yayılan çatışmalar yaklaşık üç saat devam etti.

Kızıl Bayrak/Ümraniye


Samsun’da 19 Aralık protestosu...

Samsun’da oluşturulan Tecrit Karşıtı Birlik, 19 Aralık katliamını kınayan bir basın açıklaması gerçekleştirdi. İtri durağında toplanan kitle pankart açarak meşalelerle basın açıklamasının yapılacağı Süleymaniye Geçidi’ne kadar bir yürüyüş gerçekleştirdi. Polisin müdahalesi sonucunda pankartlar indirilerek sessiz bir şekilde yüründü. Eylemde “İçerde, dışarda hücreleri parçala!”, “Yaşasın devrimci dayanışma!”, “Faşizme karşı omuz omuza!” sloganları atıldı. Eylem basın açıklamasının okunması ile sona erdi.

Kızıl Bayrak/Samsun


İstanbul: 19 Aralık direnişi selamlandı!

“Devrimci irade teslim alınamaz!”

19 Aralık katliamının ve direnişinin üzerinden 6 yıl geçti. 6 yıldır düzenlenen çeşitli eylem ve etkinliklerle, mitinglerle katliam lanetleniyor, 19 Aralık direnişi selamlanıyor. Bu yıl Kadıköy Meydanı’nda yapılan mitingle 19 Aralık direnişi bir kez daha selamlandı.

Kadıköy’de biraraya gelen kitle 19 Aralık’ın 6. yılında katliamların hesabını sormak, şehit düşen devrimcileri anmak, tecride, TMY, CİK vb. anti-demokratik yasalara hayır demek için toplandı. Zindanlarda tecride karşı çeşitli biçimlerde direnen devrimci tutsakların yalnız olmadığını haykırmak için toplandı. Ölüm orucu direnişini sürdüren Behiç Aşçı’yı, Gülcan Görüroğlu’nu, Sevgi Saymaz’ı selamlamak için toplandı.

Eylem saat 11:00’de kitlenin Tepe Nautilus’un önünde toplanmasıyla başladı. Düzenli kortejler oluşturan devrimci gruplar pankartları, dövizleri, flamaları ve coşkulu sloganlarıyla yürüyüşe geçti. En önde “19 Aralık katliamını unutmadık, unutturmayacağız!” TUYAB pankartı taşındı. Sırasıyla BDSP, EKD, Limter-İş, ESP, İHD, HKM, Odak, ÖMP, Partizan, YDG, Çağrı, Kaldıraç, SDP, TÖP, EHP, Halkevleri, Öğrenci Kollektifi, PDD, SODAP, Anarşist Komünist İnisiyatif, Anarşist Blok, İşçi Mücadelesi ve Köz yürüdü. Eylem boyunca “Yaşasın 19 Aralık direnişimiz!”, “Yaşasın devrimci dayanışma!”, “Devrimciler ölmez, devrim davası yenilmezdir!”, “Tecrit kaldırılsın, talepler kabul edilsin!”, “Katil devlet hesap verecek!”, “Gözaltılar, tutuklamalar, baskılar bizi yıldıramaz!”, “Katillerden hesabı emekçiler soracak!”, “ Bedel ödedik, bedel ödeteceğiz!”, “Faşizmi döktüğü kanda boğacağız!”, “Katil ABD Ortadoğu’dan defol!”, “Anaların öfkesi katileri boğacak!”, “Emperyalizm yenilecek, direnen halklar kazanacak!”, “Yaşasın devrimci dayanışma!”, “Devrimci irade teslim alınamaz!”, “Devrimci tutsaklar onurumuzdur!” sloganları coşkuyla atıldı.

Miting kortejlerin Kadıköy İskele Meydanı’na girmesiyle saat 14:00’te başladı. Denizler, Mahirler, İbrahimler’den devralınan mücadele bayrağını taşıyanlar için, Buca’da, Ümraniye’de, Diyarbakır’da, Ulucanlar’da, Ölüm Oruçları’nda ölümü en önde göğüsleyenler için, 19 Aralık’ta katledilenler için, sınıfsız, sömürüsüz, özgür bir dünya mücadelesinde ölümsüzleşen tüm devrim şehitleri için saygı duruşuyla devam etti. Saygı duruşunun ardından 19 Aralık’ta ölümsüzleşen 28 devrimcinin isimleri sayıldı ve herbiri kitle tarafından “Yaşıyor!” sloganıyla karşılandı.

Mitingi örgütleyenler adına kürsüye çıkan Çetin Poyraz açılış konuşmasını yaptı. Poyraz, 19 Aralık katliamının sadece devrimci tutsakları teslim alma saldırısı olarak bakılamayacağını, katliamın aynı zamanda tüm ezilen ve sömürülen, baskı ve zulüm altında tutulan emekçi halklara karşı yapıldığını vurguladı. Poyraz konuşmasında şunları söyledi: “19 Aralık katliamının bir yüzü katliam ise, diğer yüzü direniş ve onurdur. F tipi tecrit terörünün bir yüzü ölüm ve zulüm ise, diğer yüzü teslim olmamaktır, direnmektir. Devrim inancını ve davasını her koşul altında sürdürmektir. 19 Aralık, faşizme karşı büyük bir kahramanlık destanıdır. Topla, tüfekle, bombayla gelenler, devrimci direnişin barikatına çaptılar. Devrimci tutsakları teslim alamadılar.”

Zindanlarda sağlık sorunları yaşayan tutsaklardan Erol Zavar, Mesut Deniz, Yaşar İnce, Kemal Ertürk, Gökçe Otlu’nun F tipi hapishanelerde tutulduğunu, tedavilerinin engellendiğini ifade eden Poyraz, tedavileri cezaevi koşullarında yapılamayacak tutsakların bir an önce serbest bırakılmasını istedi. Kürt ulusuna yönelik imha ve inkar politikalarına, üniversitelerde devam eden faşist saldırılara, son dönemlerde devrimci kurum ve kişilere yönelik baskın, gözaltı ve tutuklama terörüne değinen Poyraz konuşmasını mücadele çağrısıyla sonlandırdı.

İlkay Akkaya’nın seslendirdiği parçaların ardından Grup Vardiya devrimci marş ve türkülerini söyledi. Daha sonra TUYAB adına İsmail Karagöz bir konuşma yaptı. Karagöz, “19 Aralık’ta egemenler, basınıyla, topuyla, tüfeğiyle saldırdılar. Niçin saldırıyorlardı? Devrimcilerin fikirlerinden, faşizme karşı mücadeleden korkuyorlardı. Cezaevinde açlık grevleri ve ölüm oruçları devam ediyor. Biz artık ölümlerin durmasını istiyoruz. Artık yeter diyoruz. Devrimci tutsaklar saldırılar karşısında geri adım atmayacaklar, bizler tutuklu aileleleri olarak da geri adım atmayacağız” dedi. Mitingde İHD’nin yolladığı mesaj okundu. Grup Diyar seslendirdiği Kürtçe parçaları ve marşlarıyla kısa bir dinleti verdi.

19 Aralık katliamı sırasında cezaevinde olan ve cezaevi sürecinde kör edilen Savaş Kör’ün yoldaşı Semiha Kırkoç ile tutsaklığı devam eden ve mesane kanseri olan Erol Zavar’ın yakını kürsüden sözaldı. Söz Alınterinin İşçi Korosu’nun marşlarıyla miting sona erdi.

Komünistler mitinge “Katiamlara, tecride, faşist devlet terörüne karşı birleşik devrimci direniş!/BDSP” imzalı pankartı, kızıl bayrakları ve sloganlarıyla katıldılar.

Bağımsız Devrimci Sınıf Patformu, Emekçi Kadınlar Derneği, Ezilenlerin Sosyalist Platformu, Halk Kültür Merkezleri, Odak, Özgürlükler İçin Mücadele Platformu, Partizan ve TUYAB’ın örgütlediği mitinge 1500 kişi katıldı. Mitinge EHP, Kaldıraç, Halkevleri, SDP, İHD, Çağrı, SODAP, TÖP, Limter-İş, İşçi Mücadelesi, Köz katılarak destek verdi.

Kızıl Bayrak/İstanbul