04 Ağustos 2006 Sayı: 2006/30 (30)
  Kızıl Bayrak'tan
   Ortadoğudaki güncel direnişin anlamı ve sınırları
  Lübnan'da direniş yayılıyor!
  "Bağımsız, demokratik ve sosyal tarım politikası" ancak işçi sınıfı tarafından uygulanabilir
  Bombacı paşanın itirafları
  Ortadoğu halklarıyla dayanışma eylemlerinden...
İstanbul'da yapılan dayanışma eylemine vahşi polis saldırısı
Sendikal ihanet çeteleri örgütlenmenin önünde engel
Niyet mektubundan emekçiye ölüm çıktı
MESS ve Türk Metal elele; Metal işçileri ihanete karşı harekete geçmelidir!
  Ortadoğu'da toplumsal muhalefet ve siyasal akımlar / Orta sayfa
  KİT'lerin talanına, nükleer santrallere ve sermayenin saldırılarına karşı mücadeleyi yükseltelim
  Siyonist cellatların suç ortakları Kana katliamı için timsah gözyaşları döküyor
  Chavez İsrail'in faşist zulmünü kınadı
  Dünyada Ortadoğu halklarıyla dayanışma eylemlerinden
  Hiroşime ve Nagazaki katliamlarının yıldönümünde; Kana'da öldürülen çocukların anısına!
  İsrail ve ABD zulmü devam ediyor
  Sıradan savaşın sıradan ölüleri
  Patronların kar hırsı halkın sağlığından daha önemli
  Üniversite öğrencilerinin ücretsiz sağlık hakkı gaspedildi
  Eylem ve etkinliklerden
  Mücadele Postası

Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın


 

Dünyada Ortadoğu halklarıyla dayanışma eylemlerinden...

Köln'de katliamlar protesto edildi

İsrail siyonizminin, Filistin ve Lübnan'a yönelik katliamlarını protesto eylemlerinden biri de 29 Temmuz Cumartesi günü Almanya'nın Köln kentinde yapıldı. Geçen hafta da gerçekleştirilen protesto eylemini, yeni oluşmaya başlayan içinde bizim de yer aldığımız “Gazze'de ve Lübnan'da İsrail İşgaline Son İnisiyatifi” düzenledi.

İnisiyatifin kısa ama nispeten iyi bir ön çalışma yapmasının sonucu olarak bu haftaki eyleme katılım daha iyiydi. Oldukça coşkulu geçen eyleme yaklaşık 150 kişi katıldı.

Çeşitli Alman ve göçmen kurumların pankart ve dövizleri ile katıldığı protesto yürüyüşü saat 16.00'da başladı. Yürüyüş boyunca Almanca ve Türkçe konuşmalar yapıldı, çevredeki işçi ve emekçilere dayanışma çağrısı yapıldı.

Eylemde “Filistin halkı yalnız değildir!”, “ABD emperyalizmi Ortadoğu'dan defol!”, “Yaşasın halkların kardeşliği!”, “Yaşasın enternasyonal dayanışma!” sloganları sıklıkla atıldı.

Eyleme biz de Bir-Kar imzalı‚ “Filistin'e özgürlük!” pankartı ile katıldık. “ABD destekli İsrail siyonizminin katliamlarına karşı Filistin halkı ile dayanışmaya!” başlıklı bildirilerimizi dağıttık.

Eylemden sonra İnisiyatif bileşenleri toplanarak halihazırdaki çalışmaları değerlendirdi. Platformun daha da genişletilmesi ve eylemlerin her hafta Cumartesi günü Köln'ün değişik semtlerinde tekrarlanması yönünde bir karar alındı. (Bir-Kar/Köln)

 

Stuttgart'da Ortadoğu halklarıyla dayanışma yürüyüşü

İsrail'in katliam ve saldırılarını protesto etmek için 29 Temmuz Cumartesi günü Türkiyeliler, Almanya'dan MLPD, Filistin ve Lübnan halkları biraraya geldi. Yaklaşık 500 kişi saat 14:00'te Hauptbahnhof'ta toplandı. Saat 14:30'da yürüyüşe geçildi. Eylem boyunca Bush ve siyonizm karşıtı sloganlar ile enternasyonalizmi vurgulayan sloganlar atıldı. Tüm emperyalistlerin bu saldırıda suç ortağı olduğunu anlatan pankart ve sloganlar öne çıktı.

Biz de Bir-Kar olarak yürüyüşte yerimizi aldık. Bir-Kar imzalı “ABD destekli siyonist barbarlığa karşı Filistin halkıyla dayanışmaya!” başlıklı bildirilerimizi dağıttık. Eylem canlı ve coşkulu geçti. (Bir-Kar/Stuttgart)

 

Berlin'de İsrail karşıtı yürüyüş

“Savaşı durdurun!”, “Lübnan ve Filistin'deki katliamlara son!” şiarıyla Berlin'de biraraya gelen 10 bin kişi, 29 Temmuz Cumartesi günü İsrail'in saldırılarını protesto etti.

Yürüyüş Berlin'in tarihi Alexanderplatz Meydanı'nda başladı ve büyük bir alışveriş merkezi haline gelen Potsdamer Platz Meydanı'nda son buldu. Yaklaşık üç saat süren yürüyüş canlı geçti. Eylem boyunca sloganlar hiç susmadı.

Yürüyüşte “Katil İsrail!”, “Katil ABD!”, “Çocuk ve kadın katili İsrail!”, “Uluslararası halkların katliam merkezi ABD!”, “Savaşı durdurun!”, “Katliamı durdurun!” sloganlarının yanısıra Hizbullah yanlısı sloganlar atıldı. (Kızıl Bayrak/Berlin)

---------------------------------------------------------------------------------------

İsviçre/Bern'de siyonizm ve emperyalizm karşıtı kitlesel gösteri

Siyonist İsrail devletinin Filistin ve Lübnan'a yönelik başlattığı topyekûn yıkım ve katliamlara karşı, 29 Temmuz Cumartesi günü, İsviçre'nin başkenti Bern'de bir yürüyüş ve miting gerçekleştirildi. 5 bini aşkın kişinin katıldığı kitlesel gösterinin bileşiminde İsviçreli ilerici güçlerin ve Araplar'ın belirgin bir ağırlığı vardı.

Yürüyüş boyunca İsrail ve Amerikan karşıtı sloganlar öfkeyle atıldı. “Terörist İsrail!”, “Terörist ABD!”, “Kahrolsun Amerika ve İsrail!” en çok atılan sloganlardı. Eyleme toplamında öfke ve coşku egemendi. Yaz aylarının ve tatil döneminin rehavetine rağmen İsviçre gibi bir ülkede böyle bir eylemin gerçekleşmesi ve eyleme 5 bin kişinin katılmış olması anlamlı. Daha önce yine Bern'de hafta içinde daha düşük katılımlı bir başka eylem yapılmıştı.

BİR-KAR olarak eyleme emperyalizmi ve siyonizmi hedefleyen pankartımızla katıldık. Almanca hazırladığımız bildiriyi gösteri boyunca yaygın biçimde dağıttık.

BİR-KAR olarak bu tür eylemlere katılmaya devam edeceğiz. Ayrıca önümüzdeki süreçte Ortadoğu halklarıyla dayanışmak amacıyla çeşitli eylem ve etkinlikler gerçekleştirerek konuyu kitlelere taşımaya çalışacağız.

BİR-KAR/İsviçre

---------------------------------------------------------------------------------------

Paris'te Kana katliamı protesto edildi

İsrail ordusunun 30 Temmuz sabahı Lübnan'ın güneyindeki Kana köyünde 50'den fazla sivilin ölmesine yolaçan bombardıman saldırısı, Paris'te 600'ü aşkın bir kitlenin katıldığı eylemle protesto edildi.

Çok sayıda Lübnanlı ve Fransız kurum ve kuruluşun yaptığı çağrı üzerine saat 18.00'te Trocadero Meydanı'nda toplanan kitle, Kana saldırısında yaşamını yitirenler için bir dakikalık saygı yaptı.

Eylemde ‘'Bush, Olmert, katiller!'' ve ‘'İsrail, terörist devlet!'' sloganları sıklıkla atıldı. Eylemde uluslararası toplum sessiz kalmamaya çağrıldı.

Eylemciler daha sonra saat 21.00'de Paris Büyükşehir Belediyesi önünde biraraya gelerek mumlar yaktı. 29 Temmuz günü de Paris, Lille, Lyon ve Marsilya kentlerinde “Bombardıman derhal durdurulsun!'' sloganı ile 3 bini aşkın bir kitlenin katıldığı eylemler gerçekleştirilmişti.

----------------------------------------------------------------------------------------

İranlı kadınlar İsrail'i lanetledi!

31 Temmuz günü İran'ın başkenti Tahran'da bir eylem düzenleyen İran kadın kuruluşları, İsrail'in Lübnan ve Filistin'de gerçekleştirdiği katliamları lanetledi.

Eyleme İslam İnkılabı Kadınlar Cemiyeti, Mesaj Veren Kadınlar Cemiyeti, Araştırmacı Müslüman Kadınlar Cemiyeti, Barış ve Adalet İsteyen Kadınlar Cemiyeti, Hukukçu Kadınlar Cemiyeti ve Filistin Halkını Savunma Cemiyeti Kadınlar Kolu'nun da bulunduğu 21 sivil toplum kuruluşundan temsilciler ve 300 sivil toplum kuruluşunun kadın kolları destek verdi.

Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmednecad'ın Kadın ve Aileden Sorumlu Müşaviri Dr. Talibzade eylemde bir konuşma yaparak, “Lübnan ve Filistin'de haftalardır süren cinayet ve katliama karşı uluslararası tepkisizlik, Kana katliamını da beraberinde getirdi. Siyonist rejimin cinayetlerine suskun kalanlar da cinayete ortak oluyor. İranlı kadınlar ve anneler olarak, Lübnan ve Filistinli kadın ve annelerin yanında yer alıyor ve onların acılarına ortak oluyoruz” dedi.

Eylemde Hizbullah'ın Tahran temsilciliğinden bir görevli de konuşma yaptı. “İsrail özellikle 2000 yılındaki ağır yenilgisini telafi etmek için bir saldırıya hazırlanıyordu. Siyonistler, Hizbullah'ı silahsızlandırıp yok etmek için, ABD ve batılı güçlerin desteğiyle ve bütün imkanlarını kullanarak yaptıkları saldırıda hiç bir başarı elde edemedikleri gibi, zelil bir şekilde geri çekilmek zorunda kaldılar” dedi.

Azerbaycan, Lübnan ve Pakistan'dan kadın dernekleri temsilcilerinin de konuşma yaptığı gösteride, ABD ve İsrail bayrakları yakıldı.

İsrail'in katliamlarını teşhir eden göstericiler Lübnan, Filistin ve Hizbullah bayrakları taşıdılar. Protesto gösterisinde üzerlerine patlayıcılar bağlayarak kefen giyen kadınlar dikkat çekti. Yanısıra çocuklarıyla eyleme katılan kadınlar da oldu. Eylemde uluslararası camia göreve çağrıldı.

Aynı gün 10-14 yaşlarındaki bir grup çocuk ile İran'da okuyan yabancı kız öğrenciler de BM'nin Tahran temsilciliği önünde iki ayrı eylem düzenlediler.

---------------------------------------------------------------------------------------

Suriyeli kadınlar İsrail'i protesto etti

Suriye'nin başkenti Şam'ın merkezinde biraraya gelen Suriyeli kadınlar Kana katliamını gerçekleştiren İsrail'i protesto ettiler.

Kana'da öldürülen çocuklar için temsili bir cenaze töreni düzenleyen kadınlar sık sık “İsrail'in katliamlarını durdurun!”, “Kanımız Hizbullah'a feda olsun!”, “İşgale son!” sloganları attılar.

Kadın sendikalarının düzenlediği eylemde göstericiler Birleşmiş Milletler'in Şam'daki bürosuna yürüdü.

Kadınların çoğu siyah giysiler giydi. Eylemde Kana'da öldürülen çocukları simgeleyen küçük siyah tabutlar taşındı.

Göstericiler Hizbullah ve Hizbullah lideri Şeyh Nasrallah'a desteklerini dile getirerek Amerika Birleşik Devletleri'ni ve Birleşmiş Milletler'i kınadılar. Kana'ya düzenlenen İsrail saldırısının Arapları, hatta Sünni Müslümanlarla Hıristiyan Arapları bile Hizbullah konusunda birleştirdiğini ifade ettiler. Birleşmiş Milletler Suriye'yi Lübnan'da yaptıklarından dolayı birçok defa kınamışken, neden dün Kana'da yaptıklarından dolayı İsrail'i kınamadığını sordular.

Eylemde konuşan Suriyeli bir kadın gösterici, “Hizbullah'ı seviyorum ve ona Tel Aviv'i vurması için bir mesaj göndermek için buradayım. Maalesef Suudi Arabistanlı din adamları, çıkardıkları fetvayla Yahudilerin kanlarını haram, Müslümanların kanlarını ise mübah kıldılar. Çocuklar yarın mukaddes topraklara hac ve umre için nasıl gidecekler? Amerikan demokrasisini istemiyoruz. Arap ve İslam alemi birleşmeli” dedi.