04 Ağustos 2006 Sayı: 2006/30 (30)
  Kızıl Bayrak'tan
   Ortadoğudaki güncel direnişin anlamı ve sınırları
  Lübnan'da direniş yayılıyor!
  "Bağımsız, demokratik ve sosyal tarım politikası" ancak işçi sınıfı tarafından uygulanabilir
  Bombacı paşanın itirafları
  Ortadoğu halklarıyla dayanışma eylemlerinden...
İstanbul'da yapılan dayanışma eylemine vahşi polis saldırısı
Sendikal ihanet çeteleri örgütlenmenin önünde engel
Niyet mektubundan emekçiye ölüm çıktı
MESS ve Türk Metal elele; Metal işçileri ihanete karşı harekete geçmelidir!
  Ortadoğu'da toplumsal muhalefet ve siyasal akımlar / Orta sayfa
  KİT'lerin talanına, nükleer santrallere ve sermayenin saldırılarına karşı mücadeleyi yükseltelim
  Siyonist cellatların suç ortakları Kana katliamı için timsah gözyaşları döküyor
  Chavez İsrail'in faşist zulmünü kınadı
  Dünyada Ortadoğu halklarıyla dayanışma eylemlerinden
  Hiroşime ve Nagazaki katliamlarının yıldönümünde; Kana'da öldürülen çocukların anısına!
  İsrail ve ABD zulmü devam ediyor
  Sıradan savaşın sıradan ölüleri
  Patronların kar hırsı halkın sağlığından daha önemli
  Üniversite öğrencilerinin ücretsiz sağlık hakkı gaspedildi
  Eylem ve etkinliklerden
  Mücadele Postası

Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın


 

Ortadoğu halklarıyla dayanışma eylemlerinden...

Gebze Sendikalar Birliği'nden İsrail protestosu…

Gebze Sendikalar Birliği çeşitli parti ve kurumların da desteğiyle İsrail siyonizminin Lübnan saldırısını protesto etmek amacıyla bir yürüyüş gerçekleştirdi.

2 Ağustos günü saat 17.00'de Gebze Evlendirme Dairesi önünde toplanan kitle, sendika pankartlarıyla yürüyüşe geçti. Polis, basın açıklamasının toplanma noktasında yapılmadığı durumda suç duyurusunda bulunacağı uyarısı yapmasına rağmen yürüyüş gerçekleştirildi. En önde Petrol-İş Gebze Şubesi pankartının ardından Kristal-İş, Çelik-İş, DİSK/Genel-İş, DİSK/Birleşik Metal-İş, DİSK/Nakliyat-İş, Eğitim-Sen Gebze Şubesi pankartları sıralandı. Ardından ÖDP, EMEP, ESP ve Tümtis pankart ve flamalarıyla yürüyüşe destek verdi. Petrol-İş Sendikası'na üye oldukları için işten atılan Öncü A.Ş. işçileri de pankartların arkasında yerlerini aldılar. Cumhuriyet Meydanı'na sloganlarla yürüyen kitle sıklıkla “Katil ABD Ortadoğu'dan defol!”, “Kahrolsun ABD işbirlikçi AKP!”, “ABD askeri olmayacağız!” sloganları attı.

Yürüyüş boyunca ses aracından Ortadoğu halklarının direnişiyle dayanışma ve yürüyüşe destek verme çağrısı yapıldı. Cumhuriyet Meydanı'na gelindiğinde Gebze Sendikalar Birliği dönem sözcüsü Şerafettin Koç kitleyi Ortadoğu'da İsrail'in vahşice katlettiği insanlar için bir dakikalık saygı duruşuna davet etti. Ardından basın metnini okudu. Açıklamada şu ifadeler yer aldı: “Filistin'de acı hiç dinmedi, Afganistan işgal altında, Irak yıllar süren ambargo ve savaşlardan sonra son üç yıldır ABD işgali altında yakılıp yıkıldı. Şimdi sıra Lübnan'da. Ve biz biliyoruz ki İran da, Suriye de hedef tahtasında. İki yüzlü hükümetlerin işgal yalanlarına karşı, Bush'a ve İsrail yönetimine karşı sesimizi yükseltmek için kaybedeceğimiz tek bir dakikamız yok. Sesimizi yükseltelim: İsrail, Filistin ve Lübnan'dan derhal geri çekilmelidir! Dünyada savaş politikalarının mimarı, yalancı ABD yönetimi askerlerini Irak'tan geri çekmelidir. AKP hükümeti timsah göz yaşları dökmeye bir son vermeli ve Filistin ve Lübnan halkıyla gerçekten dayanışmak istiyorsa, İsrail'le her türden askeri ve siyasi işbirliğine son vermelidir! Türkiye oluşturulacak sözde barış gücüne kesinlikle asker vermemelidir. ABD'nin Irak, İsrail'in Filistin ve Lübnan işgali sona erdirilmelidir. ABD'nin askeri üsleri, en başta da İncirlik Üssü'nü kapatmalıdır. Türkiye-İsrail Parlamentoları arası dostluk grubu üyesi milletvekilleri bu dostluk grubundan istifa etmelidir.”

NATO üslerinin kapatılması talebi “İncirlik yıkılsın, çocuk parkı yapılsın!” sloganıyla karşılandı.

Yürüyüşe 500'ün üzerinde katılım oldu. (Kızıl Bayrak/Kartal)

 

Adana'da Ortadoğu halklarının direnişi selamlandı…

2 Ağustos Adana'da yapılan eylemle emperyalist-siyonist güçler lanetlendi, Ortadoğu halklarının direnişi selamlandı. Saat 20.00'de Adana'nın en işlek yeri olan Çakmak Caddesi girişinde toplanan kitle buradan sloganlarla yürüyüşe geçti. Kitlenin önünde Amerika'yı ve işbirlikçilerini temsil eden Azrail kıyafeti giymiş bir arkadaşımız yürüdü.

Yürüyüş boyunca “Direnen halklar kazanacak!”, “Katil ABD Ortadoğu'dan defol!”, “Filistin halkı yalnız değildir!”, “Yaşasın devrim ve sosyalizm!”, “Yaşasın halkların kardeşliği!”, “Yaşasın devrimci dayanışma!” sloganları sıklıkla atıldı.

İnönü Parkı'na gelindiğinde burada bir basın açıklaması yapıldı. Alınteri, BDSP, ÇHKM, DHP, HÖC, İşçi Mücadelesi ve Partizan adına okunan basın açıklamasında şunlar denildi: “Yüzyıllardan beridir sömürgecilerin kurşunlarına hedef olan Ortadoğu halkları, kahramanca direnişleriyle bugün oynanmakta olan bu oyunu bozacaklardır. Ortadoğu halkları, ancak devrimle tüm bu oyunları tarihin çöplüğündeki hak ettikleri yere göndereceklerdir. Bizler bu mücadelesinde Filistin, Lübnan, Irak halkları başta olmak üzere tüm direnen halkların yanında enternasyonalist, anti-emperyalizm cephesindeki yerimizi almaktan bu uğurda kanımızı, canımızı vermekten hiçbir zaman geri durmayacağız ve emperyalizmin uşağı siyonist katillerden devrimle hesap soracağız.”

Eylemde İsrail bayrağı yakıldı. Bayrak yakılırken kitle hep bir ağızdan “Kahrolsun İsrail siyonizmi!” sloganını gür bir şekilde haykırdı. Marşlarla, halaylar ve sloganlarla eylem son buldu.

Yaklaşık 70 kişinin katıldığı eyleme ilgi yoğundu. Yürüyüş sırasında çevreden eyleme katılanlar oldu. (Kızıl Bayrak/Adana)

 

Esenyurt: “Kahrolsun İsrail siyonizmi!”

ABD emperyalizminin tam desteğini arkasına alarak, önce Filistin'e daha sonra da Lübnan'a saldıran siyonist İsrail devletine tepkiler her geçen gün artıyor. Emperyalist ve siyonist saldırganlığa karşı, Filistin ve Lübnan halklarıyla dayanışmayı yükseltmek ve destek olmak amacıyla Esenyurt Köyiçi Meydanı'nda 1 Ağustos günü saat 20.00'de basın açıklaması yapıldı.

DTP, BDSP, ESP, Partizan ve Tunceliler Derneği'nin ortak düzenlediği eyleme yaklaşık 70 kişi katıldı. “Filistin/Lübnan halkı yalnız değildir!”, “Her yer Filistin, hepimiz Filistinliyiz!”, “Kahrolsun İsrail siyonizmi!” sloganlarıyla başlayan eylem basın metninin okunmasıyla devam etti.

Açıklamada “... İsrail'e destek ve cesaret veren, onu silahlandırarak Filistin ve Lübnan halklarının üzerine salan asıl güç ABD'dir. AB emperyalizmi de İsrail'in arkasındadır. Sahte gözyaşları ve sonuçsuz açıklamalar bu gerçeğin üzerini örtmeyi amaçlamaktadır. Yani saldırıların gerisinde emperyalistler, hedefinde ise emperyalizmin denetim altına almak, zengin yeraltı kaynaklarını yağmalamak istediği bütün bölge halkları vardır” denilerek, Türkiye'deki egemen sınıfların da Kürt halkına karşı İsrail'i örnek aldığı belirtildi. “Benzer imha politikalarını Kürt halkına karşı hayata geçirmenin planlarını yapmaktadırlar. Kürt halkına dönük kanlı planlarını hayata geçirmenin yolunu ise emperyalizme uşaklıkta bir adım daha ileriye gitmekte, ABD'nin emirleri doğrultusunda Lübnan'a asker göndermekte bulmaktadırlar” denilen açıklama şu sözlerle son buldu: “Bundan dolayı da demokrasi ve özgürlük vaatleri eşliğinde halkların üzerine bomba yağdıranların, ülkeleri birer birer işgal edenlerin değil, onlara karşı direnenlerin yanındayız. Emperyalist işgale karşı direnen Irak halkının, siyonist saldırganlığa karşı direnen Filistin ve Lübnan halkının yanındayız. Bu katliamlara sessiz kalmayacağız. Filistin halkı yalnız değildir. Ortadoğu'nun emperyalizme ve siyonizme karşı direnen halkları yalnız değildir.”

Eylem sloganlarla sona erdi. (Kızıl Bayrak/Esenyurt)

 

İstanbul'daki İsrail karşıtı eyleme yönelik saldırı protesto edildi

31 Temmuz akşamı emperyalistlerin ve siyonistlerin Ortadoğu'ya yönelik saldırılarını protesto etmek için Taksim Tünel'de toplanarak AB Bilgi İşlem binası önüne yürümek isteyen kitleye yönelik polis saldırısı İzmir'de, 1 Ağustos günü Konak Kemeraltı girişinde yapılan basın açıklaması ile, protesto edildi.

Alınteri, Belediye-İş (2, 4, 6 No'lu şubeler), BDSP, DHP, Devrimci Hareket, EHP, ESP, HÖC, Ege ‘78'liler Derneği, Kaldıraç, Kurtuluş Partisi, ILPS tarafından yapılan açıklamada, saldırının Türkiye'deki siyasal iktidarın emperyalistlerle ve siyonist İsrail ile yaptığı işbirliğine dayandığı ifade edildi. İşgale ve katliamlara seyirci kalınmayacağı vurgusu yapıldı.

Yaklaşık 40 kişinin katıldığı eylemde “Baskılar bizi yıldıramaz!”, “Kahrolsun ABD emperyalizmi!”, “Emperyalizm yenilecek, direnen halklar kazanacak!” sloganları atıldı. (Kızıl Bayrak/İzmir)

 

İstanbul'daki saldırı kınandı...

İstanbul'da düzenin kolluk güçleri Filistin ve Lübnan'daki siyonist saldırı ve katliamları kınayan, Filistin ve Lübnan halklarıyla eylemli dayanışma içerisinde olan göstericilere saldırmıştı. 2 Ağustos günü Ankara'da Yüksel Caddesi'nde polisin dünkü saldırısını kınayan bir basın açıklaması gerçekleştirildi. Emperyalizme ve Siyonizme Karşı Ankara Platformu'nun düzenlediği basın açıklamasına yaklaşık 50 kişi katıldı.

Açıklamada emperyalizm destekli siyonist saldırganlık ve işbirlikçi sermaye iktidarının emperyalizme uşaklık politikaları teşhir edildi. Emperyalizm karşıtlarına yönelik gerçekleştirilen bu saldırının da yine bu işbirlikçi yaklaşımın bir ürünü olduğu vurgulandı. Ardından böylesi baskıların tıpkı İsrail siyonizminin 50 yılı aşkındır Filistin halkını teslim alamadığı gibi devrimcileri de teslim alamayacağı vurgulandı. Mücadelenin baskılara, saldırılara rağmen süreceği ifade edildi. (Kızıl Bayrak/Ankara)

 

Gülsuyu'nda Ortadoğu halklarıyla dayanışma eylemi

30 Temmuz günü saat 14.00'de Maltepe Meydanı'nda Ortadoğu halklarıyla dayanışmak amacıyla eylem yapan Gülsuyu Temel Haklar Derneği ve Başıbüyük Koruma Yaşatma Derneği üyeleri ortak imzalı “Emperyalizm yenilecek, direnen Filistin ve Lübnan kazanacak!” pankartı açtılar. Direnişi yansıtan fotoğrafların yanısıra “Filistin ve Lübnan halkları kazanacak!”, “Emperyalizm yenilecek direnen halklar kazanacak!” dövizlerinin taşındığı basın açıklamasında İsrail ordusunun Ortadoğu'yu kana bulamasına dikkat çekildi. İşbirlikçi AKP hükümetinin ABD emperyalizmi ve İsrail siyonizmiyle yaptığı anlaşmaların iptali istendi. Açıklama direnen Ortadoğu halklarıyla dayanışma çağrısıyla son buldu. Eylemde “Her yer Filistin hepimiz Filistinli'yiz!”, “Kahrolsun ABD emperyalizmi!”, “Kahrolsun ABD işbirlikçi AKP!”, “Yaşasın halkların kardeşliği!” sloganları atıldı. (Kızıl Bayrak/Kartal)

 

BAK'tan İsrail protestosu...

BAK bileşenleri 30 Temmuz'da İsrail devletinin Filistin ve Lübnan halklarına karşı gerçekleştirdiği katliamı protesto eden bir açıklama yaptı.

Yüksel Caddesi'nde toplanan kitle “Filistine özgürlük, vahşeti durdurun!/Küresel Barış ve Adelat Koalisyonu!” imzalı pankartı açtı ve Sakarya Meydanı'na doğru yürüyüşe geçti. Yürüyüşte “Katil Bush hesap ver, bugün kaç çocuk öldürdün!”, “Selam selam Filistin'e bin selam!” , “Vahşeti durdurun!”, “Katil İsrail Filistin'den defol!”, “Yaşasın halkların kardeşliği!” sloganları atıldı.

Sakarya Meydanı'nında kısa bir açıklama yapıldı. Açıklamada, “Filistin ve Lübnan'a yönelik vahşi saldırılarda 600'ü aşkın insan katledildi. Bush buna ‘kendini savunma hakkı' diyor, Rice ise ‘yeni Ortadoğu'nun doğumu'... biz buna müsade etmeyeceğiz” denildi. Ardından KESK Başkanı İsmail Hakkı Tombul yaptığı açıklamada AKP'ye yüklendi.

Basın açıklaması işgal ve katliamların devam etmesi durumunda eylemlerin daha etkili bir şekilde süreceği sözü ile bitirildi. (Kızıl Bayrak/Ankara)

 

İzmir'de İsrail siyonizmi protesto edildi

İzmir'de biraraya gelen devrimci, demokrat, ileri kurumlar İsrail'in Lübnan ve Filistin'de yaptığı katliamları kınamak amacıyla bir eylem gerçekleşirdi. 29 Temmuz Cumartesi günü Konak Pier önünde saat 19:00'da toplanan yaklaşık 150 kişi buradan Konak Sümerbank önüne doğru yürüyüşe geçti. Filistin bayraklarının ve emperyalizmi simgeleyen maketin taşındığı eylem oldukça coşkulu geçti.

Alana gelindikten sonra yapılan açıklamanın ardından kısa bir oturma eylemi yapıldı. Emperyalizmi simgeleyen maket yakıldı. Eylemde “Katil ABD Ortadoğu'dan defol!”, “Katil İsrail Filistin'den defol!”, “Kahrolsun ABD emperyalizmi”, “Emperyalizm yenilecek direnen halklar kazanacak”, “Filistin/Lübnan halkı yalnız değildir!” sloganları atıldı. (Kızıl Bayrak/İzmir)

 

Direnen Ortadoğu halkları kazanacak!

Sefaköy İşçi Kültür Evi olarak 29 Temmuz Cumartesi günü siyonist İsrail barbarlığını lanetlemek için bir eylem gerçekleştirdik.

Saat 19.30'da 100. Yıl İlköğretim Okulu önünde toplandık ve yürüyüşe başladık. Yolu trafiğe kapatarak yaptığımız yürüyüş sırasında çevredeki halka yönelik konuşmalar yaptık.

Çevrede eylemi izleyen emekçiler alkışlarla, araçlar kornalarını çalarak bize destek verdiler. Yürüyüş sırasında artan sayımız basın açıklamasının okunacağı yer olan postane önünde iki katına çıkmıştı.

Açıklamada, Ortadoğu'da direnen halklarla dayanışmanın yükseltilmesi çağrısı yapıldı. Eylemin sonunda İsrail bayrağı yakıldı. Eylem coşkulu sloganlarla sona erdi.

Eylemde sık sık “Direnen halklar kazanacak!”, “Her yer Filistin hepimiz Filistinliyiz!”, “Kahrolsun İsrail siyonizmi!”, “Katil ABD Ortadoğu'dan defol!”, “Yaşasın halkların kardeşliği!” sloganları atıldı. (Sefaköy İşçi Kültür Evi)

 

Emperyalist/siyonist katliama karşı öfke büyüyor

İsrail'in Filistin ve Lübnan'da gerçekleştirdiği katliamlara ve işgala karşı öfke giderek büyüyor. Ankara'da bu öfkenin daha örgütlü ve birleşik olarak açığa çıkması amacıyla BDSP, ÇHD Ankara Şube, DHP, Devrimci Hareket, EHP, ESP, HÖC, Kurtuluş Partisi, Kaldıraç, Nakliyat-İş ve Partizan'ın içinde yeraldığı “Emperyalizme ve siyonizme karşı Ankara Platformu” kuruludu.

Platform, 29 Temmuz günü gerçekleştirdiği basın açıklamasıyla güncel gelişmelere ilişkin bir açıklama yaptı. Daha önce başlatılan imza kampanyasına bundan sonra platform imzasıyla devam edilecek.

Yaklaşık 150 kişinin katıldığı basın açıklaması coşkulu geçti. Eylem aynı zamanda çevreden geniş bir ilgi ve destek gördü. Basın açıklamasında düzenli açılan imza standının duyurusu yapıldı ve bundan sonra da sürecin eylem ve etkinliklerle örüleceği ifade edildi. Eylem sonrasında toplu olarak bildiri dağıtımı yapıldı. (Kızıl Bayrak/Ankara)

 

Kartal BDSP: Katil ABD ve İsrail Ortadoğu'dan defol!

Kartal BDSP geçen hafta Cuma günü Filistin ve Lübnan halklarının onurlu direnişini Kartal Meydanı'na yaptığı yürüyüşle selamlamıştı. Ortadoğu halklarıyla dayanışma eylemlerine 28 Temmuz Cuma günü de yaptığı yürüyüşle devam etti. Saat 19.00'da İstasyon Caddesi'nde toplanılarak “Emperyalizm yenilecek, direnen Ortadoğu halkları kazanacak!/BDSP” pankartı açıldı. Coşkulu ve gür sloganlar eşliğinde yapılan yürüyüş boyunca kızıl bayraklar taşınarak Kartal Meydanı'na inildi. Meydana girerken polisin yürüyüşü engelleme çabalarına tok bir şekilde yanıt verildi. Eylem çevredeki insanların yoğun ilgisiyle karşılaştı.

Basın açıklamasından önce etrafta toplanan kitleye ajitasyon konuşmaları yapıldı. Yapılan konuşmada; Filistin ve Lübnan halklarının direnişinin 17. gününde olduğu ve şimdiye kadar 600'ü aşkın insanın yaşamını yitirdiği, kimyasal silahlarla ve bombalarla toplu katliamlara imza atıldığı vurgulandı. İşbirlikçi AKP iktidarının ise yapılan görüşmelerle kardeş Ortadoğu halklarının katledilmesine ortak olduğu belirtildi. Bu katliamlara rağmen Filistin ve Lübnan halklarının direndiği, bu haksız savaşta ülkemizin kirli savaşa ortak edildiği vurgulanarak tüm emekçi halk mücadeleye çağrıldı.

Etrafta toplanan kitlenin büyük ilgi gösterdiği konuşmadan sonra basın metni okundu. Metinde; ABD ve İsrail siyonizminin kanlı saldırılarına ve Ortadoğu halklarının kararlı direnişlerine değinilerek, işbirlikçi/uşak AKP hükümetinin İsrail ve ABD'yle olan anlaşmalarının iptali istendi.

“Katil ABD Ortadoğu'dan defol!”, “Filistin halkı, Lübnan halkı yalnız değildir!”, “ Katil İsrail Filistin'den, Lübnan'dan defol!”, “Yaşasın devrim ve sosyalizm!” sloganlarının atıldığı eylem yaklaşık yarım saat sürdü. Eylem atılan sloganlarla sona erdi. (Kızıl Bayrak/Kartal)

 

DİSK “barış” şişelerini suya bıraktı

DİSK 28 Eylül günü yaptığı eylemle, Ortadoğu halklarıyla dayanışmak amacıyla 3 gündür “Dünyanın bütün barışçıları birleşin! İsrail'i durdurun!” şiarıyla gerçekleştirdiği kampanyayı sonlandırdı.

Saat 20:00'de Taksim Gezi Parkı'nda bulunan çadırdan tek sıra halinde yürüyüşe geçen kitle Dolmabahçe'ye kadar sık sık “Lübnan halkı yalnız değildir!”, “Kahrolsun ABD emperyalizmi!”, “Barışçılar birleşin, İsrail'i durdurun!”, “Yaşasın halkların kardeşliği!”, “Katil ABD Ortadoğu'dan defol!”, “Filistin halkı yalnız değildir!” sloganlarını gür ve coşkulu bir şekilde attı.

Dolmabahçe'ye gelindiğinde ilk önce saygı duruşuna geçildi. Daha sonra DİSK Başkanı Süleyman Çelebi yaptığı konuşmada, “Ortadoğu'daki savaşa karşı biraraya gelen barışseverler, yurtseverler hoşgeldiniz. ABD emperyalizmi Ortadoğu'yu yeniden şekillendirmek ve petrolü elde etmek için bahaneler uyduruyor. Bu savaşta çocukların, gençlerin, anaların ölmememesi için mücadele ediyoruz. Bize düşen görev Türkiye'nin her yerinde mücadelemizi elele vererek bu saldırılara karşı tek yumuruk olmaktır” dedi.

Çelebi'nin konuşması bittikten sonra barış balonları uçuruldu ve her dilde barış mesajı içeren şişeler denize bırakıldı. Eyleme EMEP, CHP, SHP, Halkevleri, Türkiye Yazarlar Sendikası, HKP, Tüm-İGD bayrak ve flamalarıyla katılarak destek verdiler.

Eyleme yaklaşık bin kişi katıldı. (Kızıl Bayrak/İstanbul)

 

DİSK'in “İsrail'i durdurun!” eylemi

DİSK, “Dünyanın bütün barışçıları birleşin! İsrail'i durdurun!” şiarıyla eylemlerine devam ediyor. DİSK 27 Temmuz günü saat 11:30'da Levent'teki İsrail Konsolosluğu önünde bir basın açıklaması gerçekleştirdi.

Taksim Meydanı'ndaki imza çadırından 11:00'de toplu bir şekilde ellerinde dövizlerle ayrılan ve metroyla Levent'e haraket eden DİSK üyeleri metroya gidene kadar sürekli slogan attı. Çevrede bulunan halkın desteğini alan sloganlar kolluk güçlerini telaşlandırdı.

Levent Metro çıkışında tek sıra halinde İsrail Konsolosluğu önüne yüründü. Yürüyüş boyunca sık sık “Lübnan halkı yalnız değildir!”, “Katil ABD Ortadoğu'dan defol!”, “Barışçılar birleşin, İsrail'i durdurun!”, “Savaşa hayır, barış hemen şimdi!” sloganları atıldı. İsrail Konsolosluğu önüne gelindiğinde DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, İsrail Başbakanı Ehud Olmert'e yollanacak mektubu okudu. İsrail'in bugüne kadar işgal ettiği topraklarla yetinmeyerek Lübnan'a da saldırmasının kaygı verici olduğunu vurguladı.

Eyleme 50 kişi katıldı. (Kızıl Bayrak/İstanbul)

 

Bursa'da İsrail saldırganlığı protesto edildi

İsrail'in saldırganlığı ABD emperyalizminin tam desteğinde devam ediyor. Bu saldırganlığa dur demek ve Ortadoğu halklarıyla dayanışmak için

“Haydut devlet Ortadoğu'yu terket!” pankartıyla Bursa'da bir araya gelen Türk-İş, DİSK, KESK, TMMOB, ÇHD, İHD, ESP, EMEP, DTP, SDP, BATİS, İşçi Hakları Derneği, Doğa-Der, Küresel BAK, Özgür-Der ve Mazlum-Der Setbaşı-Mahfel'den Orhangazi Parkı'na kadar bir yürüyüş geçekleştirdiler.

“Yaşasın halkların kardeşliği!”, “Filistin'de intifada, Lübnan'da direniş kazanacak!” sloganlarının atıldığı eyleme yaklaşık 300 kişi katıldı.

Halkevleri de İsrail'in Lübnan ve Filistin halklarına karşı başlattığı kıyımı protesto etmek için bir eylem gerçekleştirildi. Setbaşı-Mahfel'de toplanan Halkevleri üyeleri buradan tek sıra halinde ajitasyon konuşmaları ve sloganlarla bildiri dağıtarak Orhangazi Parkı'na kadar yürüdüler. (Kızıl Bayrak/Bursa)

 

Batıkent Pir Sultan'da Filistin etkinliği

Hafta sonu Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Batıkent Şubesi'nde “Dayan Filistin türkülerimiz seninle” etkinliği gerçekleştirildi. Gençlik Komisyonu tarafından düzenlenen etkinlik kısa bir konuşma ile başladı. Genç bir arkadaşımızın okuduğu şiirin ardından Filistin tarihini anlatan özlü bir sunum yapıldı. Gençlik Komisyonu'ndan arkadaşların okuduğu şiirler etkinliğe renk kattı.

Halkevleri adına yapılan konuşmada Filistin ile ilgili kampanyanın duyurusu yapıldı. Tartışma bölümünde savaş karşısında örülecek muhalefete dair geniş bir tartışma yapıldı. Emek Gençliği'nin ortaya koyduğu çerçeve birçok bileşen tarafından eleştirildi.

Tartışmaların ardından etkinlik Gençlik Komisyonu'ndan bir arkadaşın söylediği türkülerle devam etti. Etkinliğe 50'yi aşkın kişi katıldı. (Kızıl Bayrak/Ankara)

--------------------------------------------------------------------------------------

İstanbul İşçi Kurultayı Hazırlık Komitesi'nden açıklama:

“Bir gün Filistin için çalışıyoruz!”

“Sınıfa karşı sınıf” şiarı ile çalışmalarını hızlandırarak sürdüren İstanbul İşçi Kurultayı Hazırlık Komitesi Ortadoğu'da yaşanan katliama dur demek ve direnişe destek olmak için bir açıklama yaparak yeni bir çalışma başlattığını duyurdu.

29 Temmuz günü öğlen saatlerinde Galatasaray Postanesi önünde toplanan İstanbul İşçi Kurultayı Hazırlık Komitesi “Emperyalizme ve siyonizme karşı her yer Filistin, hepimiz Filistinli'yiz!” yazılı pankart açtı.

Sloganlarla başlayan eylemde açıklamayı KHK adına Metin Yıldırım okudu. Açıklamada şunlar söylendi:

“Bizler bugün direnen Irak halkının yanındayız. Bizler bugün direnen Filistin halkının, Lübnan halkının yanındayız. Ve dünyanın efendilerinin gözlerini, kulaklarını kapattığı bu katliama bizler sesimizi yükselterek yanıt veriyoruz. Filistin halkı yalnız değildir. Ortadoğu'nun emperyalizme ve siyonizme karşı direnen halkları yalnız değildir. Biz İstanbul İşçi Kurultayı Hazırlık Komitesini oluşturan işçiler olarak Ortadoğu'nun direnen halklarının mücadelesini destekliyor, kendi mücadelemiz olarak görüyoruz. Bu tutumun sembolik bir göstergesi olarak olarak bizler ‘Bir gün Filistin için çalışıyoruz!' şiarı ile bir çalışma başlatıyoruz. Bir günlük yövmiyemizi Filistin halkına göndereceğiz. Tüm işçi kardeşlerimizi Ortadoğu'daki emperyalist saldırganlığın karşısında durmaya, eylem ve etkinliklerle bunu protesto etmeye ve dayanışmamızın sembolik bir göstergesi olan ‘Bir gün Filistin için çalışıyoruz!' çalışmamıza destek vermeye çağırıyoruz.”

Eylemde sıklıkla “Filistin/Lübnan halkı yalnız değildir!”, “Yaşasın işçilerin birliği, halkların kardeşliği!”, “Kahrolsun İsrail siyonizmi!”, “Katil ABD Ortadoğu'dan defol!”, “Her yer Filistin hepimiz Filistinli'yiz! “ sloganları atıldı.

Kızıl Bayrak/İstanbul