03 Haziran 2006 Sayı: 2006/21 (21)
  Kızıl Bayrak'tan
  Sınıfın devrimci iradesiyle sürece yüklenelim!
  Eğitim-Sen yetkiyi kaybetti; Devrimci, militan bir kamu emekçileri
hareketi yaratmak için görev başına!
  Yüzümüzü kitlelere dönelim, fiili mücadeleyi yükseltelim!
  Danıştay’a saldırı komplosu kapatılmaya
çalışılıyor
  Savaş aygıtı NATO İran'ı hedef aldı
  “Zafer direnen emekçinin olacak!”
Desan direnişi havzada yeni bir sürecin önünü açtı!
İşçi-emekçi eylemlerinden...
Kartal Belediyesi işçileri GREV kararını
belediyeye astılar!
Muharrem Kılıçlar yeni bir satışa hazırlanıyorlar!.. Castleblair’de "D"İSK
Tekstil ihaneti sürüyor!
“D”İSK’in DİSK’e ihaneti: Sosyal diyalog! / Yüksel Akkaya
  Sosyal yıkım saldırısı ve sendikal ihanet / Orta sayfa
   Ticari Eğitime Karşı Gençlik Koordinasyonu 1. Toplantısı Sonuç
Bildirgesi
  ODTÜ; Perinçek
ve çetesine gereken yanıt verildi!
  Fransa’da gençler yeniden hareketleniyor!
  L. Amerika:Bolivarcı alternatif güçleniyor
  Filistin’de gergin günler...
  İran’dan sonra Venezüella da
avroya geçişi tartışıyor
  TMMOB Genel Kurulu’ndan
yansıyanlar
  İÜ’de saldırılar devam ediyor!
  Ulus-Devlet üzerine kısa notlar...-1-
  Eylemlerden...
  Mücadele Postası

Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın


 

İran'dan sonra Venezüella da avroya geçişi tartışıyor

Dünyanın en büyük petrol ve doğalgaz üreticilerinden İran, geçen ayın başında petrol satışı konusunda ABD dolarını bırakıp, avroya geçeceğini açıklamıştı. Bu sefer benzer bir açıklama dünyanın en büyük beşinci petrol üreticisi Venezüella'dan geldi. Venezüella yönetimi, petrol satışı konusunda avroya geçiş yapmayı düşündüğünü açıkladı.

Devlet Başkanı Hugo Chavez, avroya geçme planında benzer bir uygulama yapan İran'ın etkili olduğunu belirterek, şunları söyledi: “İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad'ın açıklaması gerçekten ilginçti. Ayrıca bizim de, dolar ya da avro arasında bir seçim yapma hakkımız bulunuyor. Sanırım, bu karar Avrupa piyasalarının büyük atılım yapmasına neden olacak... Bir bakıma İran lideri, avroya geçiş kararıyla AB'nin gücünü ve avronun para piyasalarındaki istikrarını hatırlatmış oldu. İran, entegrasyon konusunda başarıya ulaşmış ve bu haliyle dolarla mücadele edebilecek durumda. Bunu Venezüella da yapacak.”

Chavez'in açıklaması, ABD-İsrail kuşatması altındaki İran'ı kısmen de olsa rahatlattı. İki büyük petrol ve doğalgaz üreticisi ülkenin avroya geçiş yapması, ABD emperyalizminin dünya ekonomisi üzerindeki etkisini ve bu etki sayesindeki avantajlarını azaltacaktır. Nitekim avroya geçiş planından sözedilmesi bile, doların avroya karşı değer kaybetmesine yolaçabildi. Chavez yönetiminin, geçen Ekim ayında yaklaşık 31 milyar dolarlık rezervleri ile değerli kağıtlarını, ABD bankalarından çekerek Avrupalı bankalara yatırmasının da, doların değer kaybetmesinde etkili olduğu ifade ediliyor.

Ahmedinecad'ın ardından gelen Chavez'in açıklamasını da gözönünde bulunduran birçok ülkenin merkez bankalarının, rezervlerini dolardan avroya geçirmeyi tartışmaya başladığı bildiriliyor. Gelişmeleri değerlendiren bazı uzmanlar ise, “Kuşkusuz, bu durumdan en çok zararlı çıkan ABD ve bu ülkenin piyasalardaki egemenliği olur” görüşünü dile getirdiler. Rusya ve Çin gibi büyük rezervlere sahip ülkelerin de rezervleri çeşitlendirme eğiliminde olduğu biliniyor.

ABD emperyalizminin savaş makinesi ordusunu harekete geçirmesinin en önemli nedeni, ekonomik alandaki gerilemenin önünü kesmek, hiç değilse kontrol altında tutmaktı. Ancak tüm bu gelişmeler emperyalist savaş makinesinin dünyanın dört bir yanında saldırıya geçmesinin ekonomik alandaki gerilemeyi durdurmaya yetmediğini gösteriyor.

-------------------------------------------------------------------------------------

Venezüella: Büyük toprak sahipleri hizmetindeki paramiliter güçler iş başında

Büyük toprak sahipleriyle paramiliterlere karşı yeni bir kampanya başlatan Venezüella Ezequiel Zamora Çiftçi Cephesi (FNCEZ), kampanyanın başlamasından birkaç gün sonra saldırıyla uğradı.

Cephenin lider kadrosu 25 Mayıs günü ordu güçleri ve kırsal alan polisinin katıldığı bir operasyonda gözaltına alınarak tutuklandı. Tutuklananlar arasında, merkezi ve bölgesel sorumluların yanısıra aralarında 12 yaşında bir çocuğun da bulunduğu pek çok üye var. Saldırıyı haber yapmak üzere olay yerinde bulunan ViveTv muhabiri de tutuklananlar arasında.

Tutuklamalar sonrasında bir açıklama yapan FNCEZ, Bolivarcı Devrim ve Başkan Chavez'e bağlılığını yinelerken, bu tip olayların ordu ve bürokrasi içindeki devrim karşıtı unsurların marifeti olduğuna işaret etti. Sosyalizmi ve toprak sahiplerine karşı ulusal kampanyayı savunduğunu bildiren FNCEZ, devlet içindeki bazı kadro ve yapılanmaların bunu engellemeye çalıştığını ifade etti. 10 milyon Venezüellalı'nın rüşvet, bürokrasi ve emperyalizme karşı oy verdiğini anımsatan FNCEZ, herkesi buna sahip çıkmaya ve büyük toprak sahiplerine karşı topyekûn savaşa davet etti.

Venezüella'da yoksullar lehine yapılan pekçok sosyal düzenlemeye karşın, mülkiyet sorunu halen yerli yerinde duruyor. Oysa asıl sert çatışma, sınıflar mücadelesinin büyük hesaplaşması, bütün sömürücü sınıfların mülksüzleştirilmesi sürecinde yaşanacaktır. Devrimin kaderini belirleyecek olan da, işçi sınıfı ve emekçi kitlelerin seferber edilmesiyle bu çatışmanın kazanılması olacaktır.

----------------------------------------------------------------------------------------

Yunanistan'da öğrenci gençlik ile eğitim emekçileri süresiz greve hazırlanıyor

Özel üniversitelerin açılmasına olanak tanıyan yasa tasarısı hazırlayan Yunan hükümeti, öğrenci gençlik ve eğitim emekçilerinin güçlü muhalefetiyle karşılaşacak. Tasarı mecliste görüşülmeye başlamadan önce harekete geçen öğretim üyeleri ile öğrenciler, 25-26 Mayıs günleri, birçok kentte gösteriler düzenledi. Binlerce kişinin katıldığı eylemlerde, eğitimin özelleştirilmesi karşıtı şiarlar yükseltildi.

26 Mayıs günü Atina'da yapılan mitingi, Yunanistan Komünist Partisi'ne (KKE) bağlı öğrenciler ile Mücadeleci İşçiler Cephesi (PAME) ortaklaşa gerçekleştirdi. “Öğrenciler, işçiler, tek yürek, tek yumruk!”, “Kapitalist şirketler okullardan dışarı!” gibi sloganlar atan binlerce kişi meclis önüne kadar yürüdü.

Kostas Karamanlis hükümetine geri adım attırmaya hazırlanan öğretim üyeleriyle öğrenciler, yasa tasarısına karşı “parasız, demokratik eğitim” talebini ön plana çıkartıyorlar. 1 Haziran'dan itibaren süresiz grev, boykot, işgal kararı alan üniversite bileşenleri, mücadele konusundaki kararlılıklarını ortaya koymuş bulunuyorlar. Öğretim üyeleri, sınav döneminin başlayacağı Haziran'dan itibaren süresiz eyleme çıkma kararlarını, hükümetin özel üniversiteler açılmasında ısrar etmesine bağladılar. Öğrenciler ise 240 okulda işgal kararı almış bulunuyor. Hükümetin gündeme getirdiği yasa tasarısının, 2003 yılından bu yana üniversitelerdeki en kitlesel ve militan eylemlere vesile olması bekleniyor.

Eğitim emekçileriyle öğrencilerin muhalefetinden korkan eğitim bakanı, tasarıyı “eğitimde rekabeti sağlamak için” hazırladıklarını iddia ederken, ana muhalefet partisi “sosyalist” PASOK, tasarıya ancak “özel üniversite açılmasının şartlara bağlanması” halinde destek vereceğini bildirdi. KKE ise, tasarıya karşı mücadele edeceğini ilan etti.

Eğer hükümet geri adım atmazsa, Yunanistan'da önümüzdeki dönemde hareketli günler başlayacak. Fransa'daki direnişi örnek alması kuvvetle muhtemel olan öğrenci gençlik ile eğitim emekçilerinin, tasarıyı Yunan burjuvazisi adına gündeme getiren Karamanlis hükümetine geri adım attırmaları zor olmayacaktır.