03 Haziran 2006 Sayı: 2006/21 (21)
  Kızıl Bayrak'tan
  Sınıfın devrimci iradesiyle sürece yüklenelim!
  Eğitim-Sen yetkiyi kaybetti; Devrimci, militan bir kamu emekçileri
hareketi yaratmak için görev başına!
  Yüzümüzü kitlelere dönelim, fiili mücadeleyi yükseltelim!
  Danıştay’a saldırı komplosu kapatılmaya
çalışılıyor
  Savaş aygıtı NATO İran'ı hedef aldı
  “Zafer direnen emekçinin olacak!”
Desan direnişi havzada yeni bir sürecin önünü açtı!
İşçi-emekçi eylemlerinden...
Kartal Belediyesi işçileri GREV kararını
belediyeye astılar!
Muharrem Kılıçlar yeni bir satışa hazırlanıyorlar!.. Castleblair’de "D"İSK
Tekstil ihaneti sürüyor!
“D”İSK’in DİSK’e ihaneti: Sosyal diyalog! / Yüksel Akkaya
  Sosyal yıkım saldırısı ve sendikal ihanet / Orta sayfa
   Ticari Eğitime Karşı Gençlik Koordinasyonu 1. Toplantısı Sonuç
Bildirgesi
  ODTÜ; Perinçek
ve çetesine gereken yanıt verildi!
  Fransa’da gençler yeniden hareketleniyor!
  L. Amerika:Bolivarcı alternatif güçleniyor
  Filistin’de gergin günler...
  İran’dan sonra Venezüella da
avroya geçişi tartışıyor
  TMMOB Genel Kurulu’ndan
yansıyanlar
  İÜ’de saldırılar devam ediyor!
  Ulus-Devlet üzerine kısa notlar...-1-
  Eylemlerden...
  Mücadele Postası

Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın


 

Eğitim-Sen'in “Baskı, sürgün ve kadrolaşmaya karşı demokratik yaşam” yürüyüşü...

“Zafer direnen emekçinin olacak!”

Eğitim-Sen, AKP'nin eğitim alanındaki yoğun kadrolaşmasına, sendikal faaliyet nedeniyle baskı ve sürgünlere uğrayan üyelerine yönelik uygulamalara karşı “Baskı, sürgün ve kadrolaşmaya karşı demokratik yaşam” talebiyle Ankara yürüyüşü başlattı.

Yürüyüş 26 Mayıs günü üç ilden başladı. İstanbul, İzmir ve Urfa'dan yola çıkan emekçiler 28 Mayıs'ta Ankara'da biraraya geldiler.

İstanbul: “Direne direne kazanacağız!”

Marmara yürüyüş kolu 26 Mayıs günü Taksim Gezi Parkı'nda yapılan basın açıklaması sonrası yola çıktı. Gezi Parkı'nda açıklama yapan Eğitim-Sen Genel Sekreteri Emirali Şimşek, AKP hükümenin eğitim alanında 1041 yöneticiyi görevden aldığını söyledi. Son 3.5 yıl içinde görevden alınan ve göreve yeni atanan yönetici sayısının ise onbinlere ulaştığını belirtti.

Harbiye Açık Hava Tiyatrosu'na kadar sloganlarla yürüyen eğitim emekçileri buradan otobüslere binerek Gebze'ye doğru yola çıktılar.

 

Gebze'de İstanbul yürüyüş koluna katılan emekçiler Cumhuriyet Meydanı'nda bir basın açıklaması gerçekleştirdiler.

Basın açıklamasını okuyan Emirali Şimşek Türk-Kürt, laik-şeriatçı kutuplaşmaları yaratılarak emekçilerin birbirine kırdırılmak istendiğini söyledi. Şimşek üyelerine yönelik baskılara, sürgünlere ve kadrolaşmaya karşı mücadele edeceklerini ifade etti.

En ufak toplumsal olayları dahi terör tanımı içine almak istediklerini vurgulayan Şimşek bu saldırılara karşı sessiz kalmayacaklarını söyledi.

Açıklamanın ardından İzmit'e doğru yola çıkıldı.

 

İzmir: “TMY geri çekilsin!”

Konak Sümerbank önünde biraraya gelen eğitim emekçileri, “Gerici kadrolaşmaya hayır!”, “TMY geri çekilsin!” sloganlarıyla Cumhuriyet Meydanı'na kadar yürüdüler. Burada yapılan açıklamayı Eğitim-Sen Genel Merkez yöneticisi Sayim Gültekin okudu. Gültekin baskı, sürgün ve kadrolaşmaya karşı demokratik bir yaşam için yürüdüklerini ifade etti. GSS ve TMY tasarılarının geri çekilmesini istedi. Açıklamanın ardından otobüslere binen eğitim emekçileri Ankara'ya doğru yola çıktılar.

 

Bursa: “Baskı, sürgün, cezalara son!”

Eğitim-Sen'in başlattığı İzmir kolu 27 Mayıs günü Bursa'ya ulaştı. Yürüyüş kolunu Atatürk Stadyumu önünde karşılayan kitle Darmstad Caddesi'nden Bursaray Osmangazi İstasyonu önüne kadar sloganlarla yürüdü.

Yaklaşık 250 kişinin katıldığı eylem sıcak havaya rağmen coşkulu geçti. Yapılan açıklamalarda, sloganlarda ve dövizlerde baskı-sürgün ve kadrolaşmaya, sosyal güvenliğin tasfiyesine, eğitimin ticarileştirilmesine ve TMY'ye karşı mücadele vurgusu öne çıktı. “Gerici, faşist kadrolaşmaya hayır!”, “Baskı, sürgün, cezalara son!”, “Zafer direnen emekçinin olacak!” sloganları atıldı. Eylem yürüyüş kolunun uğurlanmasıyla sona erdi. (Kızıl Bayrak/Bursa)

 

Urfa: “Gerici, faşist kadrolaşmaya hayır!”

Karakoyun İş Merkezi önünde toplanan eğitim emekçileri adına basın açıklamasını Eğitim-Sen Genel Başkanı Alaaddin Dinçer yaptı.

Sloganlarla Balıklıgöl'e kadar yürüyen emekçiler burada otobüslere binerek ilk durakları olan Antep'e doğru yola çıktılar.

 

Adana: “Devlet güdümlü sendikaya hayır!”

27 Mayıs Cumartesi günü saat 10:00'da Adana Eğitim-Sen Şubesi önünde toplanan kamu emekçileri baskılara, sürgünlere ve kadrolaşmaya karşı gerçekleştirilen Ankara yürüyüşü kapsamında Adana'ya uğrayan Antep ve Urfa Eğitim-Sen şubelerini yolcu ettiler.

Eğitim-Sen önünden İstasyon Meydanı'na gerçekleştirilen yürüyüşte “Direne direne kazanacağız!”, “Baskı, sürgün değil insanca yaşam istiyoruz!”, “Irkçı, gerici eğitime hayır!”, “Zafer direnen emekçinin olacak!”, “Kurtuluş yok tek başına, ya hep beraber ya hiçbirimiz!”, “Devlet güdümlü sendikaya hayır!” sloganları coşkuyla atıldı. Yaklaşık 500 emekçinin katıldığı yürüyüşe işten atılan Seyhan Belediyesi temizlik işçileri de destek verdiler.

İstasyon Meydanı'nda konuşma yapan Alaaddin Dinçer AKP hükümetinin işbaşına geldiği andan itibaren eğitim alanını kendi tekkesi gibi gördüğünü, yandaşlarını MEB'in çeşitli yerlerine yerleştirdiğini vurguladı.

Eylemde işten atılan ve direnişlerinin 19. gününde olan Seyhan Belediyesi temizlik işçileri de konuşma yaptı. Ardından Ankara'ya hareket eden emekçiler uğurlandı. (Kızıl Bayrak/Adana)

 

Ankara: “Baskılar bizi yıldıramaz!”

Eğitim-Sen'in 26 Mayıs'ta üç koldan başlattığı “Baskı, sürgün, kadrolaşma değil, demokratik bir yaşam istiyoruz” yürüyüşü 28 Mayıs günü Ankara'da yapılan eylemle sonlandırıldı.

26-27-28 Mayıs tarihlerinde İstanbul, İzmir ve Şanlıurfa kolları üzerinden hareket ederek Ankara'ya ulaşan kitle saat 10:30'da Gençlik Parkı'nda buluştu. Eyleme yaklaşık 1000 emekçi katıldı.

Gençlik Parkı'ndan Mithatpaşa ve Meşrutiyet Caddesi'ne yürüyüş şeklinde planlanan eylem, kolluk güçlerinin kortej halinde yoldan yürünmemesi konusunda uyguladığı baskı ve izinli olan eylemi “yasadışı” ilan etmesi üzerine 2.5 saat gecikmeli başladı. 10:30'da buluşan kitle Gençlik Parkı'ndan 13:00'te çıkabildi. Dahası, eylem sırasında kortej halinde ve yol kapatılarak değil zincir halinde kaldırımdan yüründü. Basın açıklaması için ise Mithatpaşa üzerinden Sakarya Caddesi'ne gidildi ve eylem burada gerçekleştirildi.

Eylemde “GSS/SGY geri çekilsin!”, “Sürgünler geri çekilsin!”, “Özel Okullar Yasası geri çekilsin!”, “TMY geri çekilsin!”, “Kadrolaşamaya hayır!”, “TİS ve grev hakkımızı kullanacağız!” dövizleri taşındı. Sık sık “Zafer direnen emekçinin olacak!”, “Kurtuluş yok tek başına, ya hep beraber ya hiçbirimiz!”, “Baskılar bizi yıldıramaz!”, “Irkçı, gerici kadrolara hayır!”, “Parasız eğitim, parasız sağlık!” sloganları atıldı.

Sakarya Caddesi'nde yapılan basın açıklamasında Eğitim-Sen Genel Başkanı Alaaddin Dinçer son dönemde hükümetin kadrolaşmasının ve sürgünlerin had safhaya ulaştığına değindi. Son birkaç ayda 20 bin atama yapıldığını, bunun yalnızca 100'ünün kadın olduğunu, sadece bu uygulamanın dahi hükümetin bakışaçısını gözler önüne serdiğini söyledi.

Daha sonra konuşan KESK Genel Başkanı İsmail Hakkı Tombul ise, son süreçte yaşananların 12 Eylül zihniyetinin eseri olduğunu, faşizmin tırmandırıldığını, Danıştay meselesinde de dikkatli davranmak gerektiğini söyledi.

Yapılan konuşmaların ardından 30 Mayıs Salı günü GSS'nin tekrar meclise getirilmesinden bir gün önce Emek Platformu'nun yarım saatlik iş bırakma ve uyarı eylemi yapacağı, yasanın görüşüleceği 31 Mayıs Çarşamba günü ise tüm illerdeki şube yöneticilerinin Ankara'ya gelerek Meclis önünde eylem yapacağı duyuruldu. (Kızıl Bayrak/Ankara)

-------------------------------------------------------------------------------------

Samsun Emek Platformu'ndan eylem...

“Hükümet al yasanı başına çal!''

Samsun Emek Platformu Samsun Sağlık İl Müdürlüğü önünde Genel Sağlık Sigortası ile ilgili 30 Mayıs günü saat 12:00'de bir basın açıklaması yaptı. “Kendi geleceğimize ve çocuklarımızın geleceğine sahip çıkıyoruz” pankartının taşındığı basın açıklamasında “Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiçbirimiz!”, “Hükümet al yasanı başına çal!'' sloganları atıldı. Basın açıklamasına 100'e yakın emekçi katıldı.