20 Mayıs 2006 Sayı: 2006/19 (19)
  Kızıl Bayrak'tan
   Düzen cephesinde iç çatışma sertleşiyor! İşçilerin ve emekçilerin yeri devrimin safıdır!
  28 Şubatlar yeni yöntem ve araçlarla gündemde
  Düzen siyasetinde kriz ve düzen cephesinde yeni arayışlar
  Polis yeni yasal zırhı beklemeden terörünü artırdı
  Sermaye sosyal yıkımda kararlı
  İstanbul İşçi Kurultayı'na giderken...
Ekonomide çöküş işaretleri
Devrimci 1 Mayıs Platformu'nun 1 Mayıs değerlendirmesi
Milletvekili kadın dövüyor, düzen seyrediyor
Ticari Eğitime Karşı Gençlik Kurultayı başarıyla gerçekleşti!
"Ticari Eğitime Karşı Gençlik Kurultayı" ve saçtığı umut
  Ticari Eğitime Karşı Gençlik Kurultayı Sonuç Bildirgesi / (Orta sayfa)
  Kürt sorunu ve AB emperyalizmi
  Bolivya yönetimi toprak reformuna hazırlanıyor
  İstihbarat örgütleri 200 milyon Amerikalı'nın telefonlarını dinliyor
  Rusya "herşeyi yiyen aç kurda" rest çekti
  Paris'te onbinler ırkçı "Göçmen Yasası"nı protesto etti.
  Trabzon'da gençlik çalışması
  TMMOB'da yeni bir döneme girerken
  TMMOB'da yaşananlar
  Öğrenci gençlik
  Bakış açısına ve zamana dayanıklılığa duyulan güven! (Parti değerlendirmelerine önsöz)
  Frankfurt'ta "71 Devrimci Hareketi ve İbrahim Kaypakkaya" sempozyumu
  Mücadele Postası

Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın


 

TMMOB'ta yaşananlar

Son dönemde TMMOB'da yaşanan olaylar akıl almaz bir hal aldı. İMO'nun (İnşaat Mühendisleri Odası) hazırladığı Yetkin Mühendislik Yasa Tasarısı ve EMO'nun (Elektrik Mühendisleri Odası) sendikalaşan büro çalışanlarını işten çıkarmaya dek varan uygulamaları ile ayyuka çıkan oda yönetimlerinin tavrı, yetkin mühendislik konusunda ise gençlik örgütlenmelerine dönük bir saldırıya dönüştü. TMMOB öğrenci kurultayında EMO Genç'e yönelik baskılar ile kurultay dışına atılması, MMO (Makine Mühendisleri Odası) öğrenci komisyonlarının tebliğlerine müdahale edilmesi ve yönetimi eleştiren bir öğrencinin savunmasının istenmesi, tüm bu olaylar bir arada oda yönetimlerinin reformist çizginin de gerisine düştüklerini göstermektedir.

Saldırının son hedefi, “yetkin mühendisliği” ve “AB sürecinin mühendisliğe etkisini” temel alan bir kampanyaya hazırlanan İstanbul TMMOB öğrencileri oldu. İstanbul'daki TMMOB öğrenci çalışmasının en temel dinamiği olan MMO Öğrenci Komisyonu fiili bir şekilde dağıtılmış, böylece özellikle yetkin mühendisliğe dönük tüm seslerin susturulması istenmiştir.

Oda “bey”lerince alınan bu tavır “sizi yetkin mühendisliğe karşı olduğunuz ve fazla politik olduğunuz için dağıttık” sözleri ile somutlanmıştı. Benzer bir tepki de Ankara'da gerçekleşen Ticari Eğitime Karşı Gençlik Kurultayı için MMO İstanbul Şubesi'nden destek isteyen arkadaşlarımıza gösterilmiştir. El ilanlarımızı Şube Başkanı'na gösteren arkadaşlarımıza verilen cevap, “biz yetkin mühendisliği savunuyoruz, niye kendimize karşı bir işe destek verelim ki?” olmuştur.

MMO yönetimi kararını vermiş ve sanıyorlar ki bu iş hiçbir tartışmaya konu edilmeden sessiz sedasız onay görecek. Ancak biz TMMOB Genel Kurulu'nda olacağız ve sözümüzü söyleyeceğiz. Genel Kurul'un ön sıralarda yeralan “protokolü” o koltuklarda çok rahat oturtmayacağız. Kimse bizim geleceğimize oturduğu yerden ipotek koyamaz, bunu öğrenecekler!

Aşağıdaki yazı MMO İstanbul Öğrenci Komisyonu'ndan bir arkadaşımız tarafından kaleme alınmıştır. Komisyon'un fiilen dağıtılmıştır. TMMOB gibi bir “demokratik” kitle örgütüne duyulan güven oda “bey”lerince yokedilmiştir. Bu yazılanlar herkese, MMO İstanbul Şubesi şahsında TMMOB'nin düştüğü durumu anlatacaktır.

Toplumcu Mimarlık Mühendislik Öğrencileri

--------------------------------------------------------------------------------

MMO İstanbul Şube Öğrenci Komisyonuna ne oldu?

MMO İstanbul Şube 27. dönem yönetimi göreve başladığından beri öğrenci komisyonu çalışması yapılmamaktadır. Yaklaşık 6 ay geçmesine ve okullarda bir dönemin bu süre içinde boşa geçmiş olmasına rağmen, hala bu konuda bir adım atılmamıştır. Bu duruma neden olan sebepler ise tabloyu daha vahim hale sokmaktadır.

Öğrenci komisyonu ne yapmıştır ki, eski komisyon vekaleten atanmamış, ayrıca yeni bir komisyon kurulmamış, fiilen komisyon dağıtılmıştır. Yanıt çok basit, yönetimi eleştirmiş ve sorgulamıştır.

Sorunun başlangıcı geçen sene komisyonumuz tarafından örgütlenen MMO İstanbul Öğrenci Kurultayı'na kadar gidiyor. Bu kurultay sürecinde komisyonumuz çeşitli konularda tartışmalar yapmış ve bu tartışmaların birikimini aktarmıştı. Yetkin mühendisliğe karşı olduğumuzu açıkça belirtmiştik. Ayrıca taleplerimiz arasında AB'ye karşı çıkılması, hücrelerin kapatılması, vb. ilerici görüşler de öne sürmüştük. Bu metnimizin bir rahatsızlık yarattığını biliyoruz.

Hemen ardından örgütlenmesinde yeraldığımız MMO Merkezi Öğrenci Kurultayı'nda yapılan tartışmalarda, genel olarak benzer bir çizgide taleplerimizi savunduk. Fakat yetkin mühendislik tartışmaları sırasında bir arkadaşımızın söylediği rahatsız edici bir cümle, “oda bu işten rant mı sağlayacak?”, bir saldırı olanağına çevrildi. Bu noktada özür dilenmiş olması bile komisyona bakışı değiştirmedi. Sonuçta bu kurultayın sonuç bildirgesinde de, diğer şubelerden arkadaşların da ısrarı ile, yetkin mühendisliğin bu haliyle kabul edilemez olduğu, odanın öğrenci üyelerle bu konuda tartışma toplantıları düzenleyerek hareket etmesi gerektiği yazılması kararı çıktı. İlgili madde şöyledir:

“9. Eğitim sistemindeki çarpıklıkların eseri olarak gördüğümüz ve uygulanmaya çalışılan yetkin, yeterli mühendis vb. uygulamaların yerine Odanın ve TMMOB'nin mühendislik eğitiminde organik bir görev üstlenmesi ve bu konuların özgür platformlar oluşturularak tartışılması sağlanmalıdır.”

26 Kasım 2005 tarihinde TMMOB Öğrenci Kurultayı yapıldı. Bu kurultayın yapılacağı aylar öncesinden belli iken, MMO öğrenci komisyonlarını temsilen yürütmede bulunacak olan öğrencinin seçimle değil atamayla belirlenmesi kurultay sürecinin bizim açımızdan tartışmalı geçeceğini gösteriyordu. Ayrıca komisyonumuz son ana kadar kurultay hakkında bilgilendirilmeyip, son anda, “işte bu afiş, bu da bildiri, kurultay da şu tarihte katılın” denmiştir. Biz de bu şekilde bir katılımı doğru bulmadığımız için, kurultayın örgütleniş biçimini eleştiren ve nasıl olması gerektiğini söyleyen bir metin yazdık. Bu metinin yazılmasını MMO öğrenci komisyonları merkezi toplantısında bir karar olarak üzerimize aldık. Fakat metin oda yönetimi tarafından olağanüstü bir tepki ile karşılandı. Bu metin üzerinde son gün oda yönetimi ile birlikte bir tartışma yapıp, yönetimin istekleri doğrultusunda belli ifadeleri değiştirdik. Buna rağmen, İstanbul Şube Müdürü Faruk Sevim'e bu metni götürdüğümüzde, bize şunları söylemiştir: “Ben bu metni okumam. Siz bizim yaptığımız işe karşı çıkamazsınız. Yönetimin aldığı bir kararı eleştiremezsiniz. Biz 3. köprüye hayır dediğimizde ‘evet' diyen bir komisyon olursa biz o komisyonu dağıtırız. Sizin yaptığınızın ne farkı var?” demiştir.

Biz de bu anlayışın baskıcı ve yasakçı bir anlayış olduğunu belirtip metnimizi tartışmadık. Fakat komisyonumuzun dağıtılacağı tehdidini net olarak almıştık. TMMOB Kurultayı'nda da metnimizi okuduk. Zaten kurultay, kurultayın örgütleniş biçimini eleştiren ve yetkin mühendisliğe karşı çıkan bir havada geçti. Bize benzer süreçler yaşamış olan EMO'dan öğrenci arkadaşlarımız, yaşadıkları baskıların sonucu olarak kurultayda yeralmadılar.

Sonuç olarak, İstanbul şube seçimleri yapıldıktan sonra komisyonumuz kurulmamıştır. Üstelik daha önceki dönemde çıkarmak istediğimiz ve yazılarını seçimden çok önce yönetime sunduğumuz bir bülten haftalarca ortada bırakılmış ve hala çıkarılmamıştır. Almış olduğumuz kampanya kararı yarıda kalmıştır. Sözlü olarak komisyon kurulması talebimiz yanıtsız bırakılmıştır. Bu durum üzerine okulların bahar döneminin başında resmi bir dilekçe ile komisyon kurulması talebimizi ilettik. Bu dilekçeye hala yanıt verilmemiştir.

Bu süreçte Faruk Sevim'le konuşmaya giden ve komisyon içinde yeni olan bir arkadaşımıza “Gerekirse öğrencisiz öğrenci komisyonu kurarız. Okullara teknik görevli gönderir, çalışma yaparız” denilmiştir.

Daha sonra dönemin ortasında şube yönetiminden Battal Kılıç ve Faruk Sevim'le ortak bir toplantı düzenlendi. Bu toplantıda şube yönetimi bize isteklerini aktarırken, biz de komisyonun kurulması isteğimizi ileterek tartışmalar yaptık. Maalesef bu toplantı sonrası da komisyon kurulmadı.

Öğrenci komisyonundan sorumlu olarak İstanbul şube yedek yönetim kurulu üyesi Güler Ayyıldız'ın belirlendiğini öğrendik. Fakat kendisi işi gereği toplantılara katılamadığından İl Şube yönetim kurulu yedek üyesi Metin Şen bir toplantımıza katıldı. Kendisi komisyonun kurulması yönündeki dileklerini bize iletmiş, ama yönetimin komisyona karşı duyduğu güvensizliği ve isteksizliği de net olarak ifade etmiştir. Daha sonrasında MMO Genel Kurulu'nda Güler Ayyıldız'la konuştuğumuzda, bu konuda bir şeyler yapmak istediğini, işten akşam 20:00'de çıktığını ancak 21:30'da odada olduğunu, o saatte de bizim odada olmadığımızı söylemiştir. Bizim o saatte odada olabileceğimizi söylediğimizde, “ama bana o saatte yurtlar kapanıyor öğrenciler o yüzden toplantıya katılamaz dediler” demiştir. Biz de kendisine yurtların en erken gece 24:00'te kapandığını belirttik. Sırf bu durum bile, kendi içlerinde dahi entrikalar döndüğünün göstergesidir.

Bu sürece rağmen öğrenci üyeler fiili olarak toplantılarına 8-9 hafta boyunca devam etmiş, fakat aldığı hiçbir karar yürürlüğe koyulmadığı ve onaylanmadığı için dağılmıştır.

Biz yetkin mühendisliğe karşı olduğumuz için, her yapılana sorgusuz evet demediğimiz için fiili olarak dağıtıldık. Fakat henüz yılmadık. Odalar bizimdir, ilerici ve devrimci mirasına sahip çıkanlarındır. Vermeyeceğiz!

MMO İstanbul Şubesi Öğrenci Komisyonu'ndan bir öğrenci