20 Mayıs 2006 Sayı: 2006/19 (19)
  Kızıl Bayrak'tan
   Düzen cephesinde iç çatışma sertleşiyor! İşçilerin ve emekçilerin yeri devrimin safıdır!
  28 Şubatlar yeni yöntem ve araçlarla gündemde
  Düzen siyasetinde kriz ve düzen cephesinde yeni arayışlar
  Polis yeni yasal zırhı beklemeden terörünü artırdı
  Sermaye sosyal yıkımda kararlı
  İstanbul İşçi Kurultayı'na giderken...
Ekonomide çöküş işaretleri
Devrimci 1 Mayıs Platformu'nun 1 Mayıs değerlendirmesi
Milletvekili kadın dövüyor, düzen seyrediyor
Ticari Eğitime Karşı Gençlik Kurultayı başarıyla gerçekleşti!
"Ticari Eğitime Karşı Gençlik Kurultayı" ve saçtığı umut
  Ticari Eğitime Karşı Gençlik Kurultayı Sonuç Bildirgesi / (Orta sayfa)
  Kürt sorunu ve AB emperyalizmi
  Bolivya yönetimi toprak reformuna hazırlanıyor
  İstihbarat örgütleri 200 milyon Amerikalı'nın telefonlarını dinliyor
  Rusya "herşeyi yiyen aç kurda" rest çekti
  Paris'te onbinler ırkçı "Göçmen Yasası"nı protesto etti.
  Trabzon'da gençlik çalışması
  TMMOB'da yeni bir döneme girerken
  TMMOB'da yaşananlar
  Öğrenci gençlik
  Bakış açısına ve zamana dayanıklılığa duyulan güven! (Parti değerlendirmelerine önsöz)
  Frankfurt'ta "71 Devrimci Hareketi ve İbrahim Kaypakkaya" sempozyumu
  Mücadele Postası

Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın


 

Nürnberg BİR-KAR'dan Has Alimünyum işçileriyle sınıf dayanışması...

“Yaşasın proletarya enternasyonalizmi!”

Yaklaşık 3 aydır direnişte olan Has Alüminyum işçileri BİR-KAR'a destek çağrısı yapmış, BİR-KAR da buna karşılık maddi ve manevi destek kampanyası başlatmıştı.

Bizler de, BİR-KAR Nürnberg çalışanları olarak, Has Alüminyum işçilerinin direnişini Nürnberg yerelinde en yaygın şekilde duyurmaya çalışacağımızı ve imkanlar ölçüsünde maddi destek toplayacağımızı belirtmiştik. Verdiğimiz sözü tutmuş bulunuyoruz.

İlk olarak, çalıştığımız fabrikalarda ve çevremizde direnen işçilerin sesini duyurarak, çeşitlik uluslardan işçiler de dahil olmak üzere (Alman, Yunan, Türk, Kürt vb.), işçi ve emekçilerden Has Alüminyum işçileri adına maddi destek topladık. Topladığımız miktardan bağımsız olarak, yardımın özellikle fabrikalarda ve çeşitli işyerlerinde çalışan işçi ve emekçilerden toplanmış olması sınıf dayanışması açısından anlamlıdır. Şu ana kadar topladığımız 200 Euro tutarındaki maddi yardımı en kısa zamanda direnen Has Alüminyum işçilerine ulaştıracağız.

İkinci olarak, Nürnberg'de Pazar günü iki saatlik Türkçe yayın yapan bir radyo üzerinden Has Alüminyum işçilerinin direnişini daha yaygın duyurma sözümüzü gerçekleştirmiş bulunuyoruz. Bu radyo aracılığıyla direnişçi işçilerle röportaj yapılarak, direnişin nasıl başladığı, direnişte sendikanın tutumu, direnişin gelişme süreci ve şu an geldiği nokta vb. konusunda somut bilgiler verilerek, Nürnberg`te yaşayan işçi ve emekçilere destek çağrısı yapıldı ve direnişçi işçiler adına açılmış bir banka hesabı verildi.

Has Alüminyum işçilerinin direnişini bir kez daha selamlıyor ve direnişleri bitene kadar yapabileceğimiz her türlü desteği sunmaya devam edeceğimizi yineliyoruz.

Yaşasın proletarya enternasyonalizmi!

Yaşasın işçilerin birliği halkların kardeşliği!

İşçi sınıfı savaşacak, sosyalizm kazanacak!

BİR-KAR/Nürnberg

--------------------------------------------------------------------------------------

Adana Advansa SASA'da grev kararı!

11 Mayıs günü Petrol-İş Sendikası Adana Şubesi yöneticileri, toplusözleşme görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması üzerine, Advansa Sasa'da grev kararını astılar. Sendika Şube Başkanı Ahmet Kabaca işyeri önünde grev kararı alınmasına ilişkin bir açıklama yaptı. 1 Ocak'ta başlayan 15. dönem toplu iş sözleşmesi görüşmelerinin işverenin tutumu nedeniyle tıkandığını belirterek, grev kararı almak zorunda kaldıklarını söyledi. İşçilerin, çalışma şartlarının iyileştirilmesini ve yeni kazanımlar elde edilmesini istediklerini belirten Kabaca, işverenin ise mevcut kazanımları geri almak istediğini kaydetti. İşverenin birinci yıl zammını vermek istemediğini, ikinci yıl için zam konusunu görüşme teklifinde bulunduğunu, işçilerin kazanılmış haklarını ellerinden almayı içeren 20 maddelik bir liste sunulduğunu, bunu asla kabul etmeyeceklerini söyledi.

Toplu iş sözleşmesinde yeralan 69 maddenin 36'sında uyuşmazlık yaşandığını ifade eden Kabaca, “Amacımız, grevsiz bir toplu sözleşme yapılması ve haklarımızın korunması. İyi niyetli yaklaşımlara rağmen taleplerimizin yerine gelmemesi halinde yasal hakkımız olan grev uygulamasını başlatmaktan çekinmeyeceğiz. Bunun sorumlusu da anlaşılmaz tutum ve davranış içerisinde olan işveren olacaktır” dedi. 732 işçiyi kapsayan toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde, birinci 6 ay yüzde 12, ikinci 6 ay yüzde 12, ikinci yıl 6'şar aylık dilimlerde enflasyon artı yüzde 3 ve sosyal haklarda da yüzde 25 oranından ücret artışı talebinde bulunduklarını bildirdi.

Kızıl Bayrak/Adana

-----------------------------------------------------------------------------------

Adana MENSA'da işten atma saldırısı!

Mensa'da gerilim sürüyor. 9 Mayıs günü işçiler ücretlerini alamadıkları için eylem yapmışlardı. Bunun üzerine Mensa patronu 15 Mayıs günü ilk olarak 15 işçiyi işten attı. Ardından 16 Mayıs günü işten çıkartmalar devam etti ve böylece işten atılan işçi sayısı 115'i buldu.

İşten atılmalar devam ediyor. İşten atılanlar arasında DİSK/Mensa Şubesi sendika temsilcileri ve baştemsilci de var. Bunun üzerine 15 Mayıs günü işçiler fabrika önünde eylem başlattılar. 16 Mayıs günü kapı önünde atılan ve içeride çalışan toplam 200 işçi toplandı. Ayrıca diğer vardiyalardan da destek geliyor. Önümüzdeki günlerde çok sayıda işçinin daha işten atılacağından söz ediliyor. İki gündür işçiler fabrikanın önünde geceleri de bekliyorlar.

DİSK Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Kılıç patronla görüştü ve ardından işçilere açıklama yaparak, “ İşverenle görüştüm. Nasıl devlet baba zaman zaman bize babalık yapıyorsa senin de bize, işçilere babalık yapman gerekir. Gerektiği şekilde tepkimizi koyacağız. Mahkemeye gideceğiz, işe dönmek için elimizden geleni yapacağız” dedi.

Muharrem Kılıç'ın bu açıklaması yüzlerce işçinin kapı önüne konulduğu bir saldırı karşısında atılan işçilere doğrudan sahip çıkan ve işten atmalara karşı işçilerin beklediği direniş yolunu izlemek tutumundan uzak olduğunu gösteriyor.

İşçilerin fabrikayı terketmeme eylemi devam ediyor. Jandarma da fabrika önündeki bekleyişini sürdürüyor.

Kızıl Bayrak/Adana

---------------------------------------------------------------------------------------

Mensa'da direniş ve saldırı...

Saldırılara boyun eğmeyeceğiz!

 

Mensa'da daha önce yapmış olduğumuz 4 günlük eylemin ardından Mensa patronlarıyla birkaç konuda anlaşmıştık. Paramızı tam zamanında yatırması gerekiyordu. Fakat fabrikanın gene paramızı ödememesi üzerine 9 Mayıs günü akşam vardiyasında başlattığımız iş bırakma eylemini sabah 07.00 vardiyası ve 08:30 vardiyasının da destek vermesiyle devam ettirdik. Eylemin “yasal” olmaması gerekçesiyle, o saatler arasında çalışan vardiya işçilerinin yarıya yakını işe devam ettiler.

Patronların yemekhane girişine ve çeşitli yerlere astıkları metinlerle, eylemimizin “yasal” olmadığını ve eylemi bırakmamızı isteyen çağrıları üzerine ve birkaç sorun yüzünden iş bırakma eylemimizi saat 13:30'da son verdik.

Bunun üzerine 15 Mayıs günü fabrikaya geldiğimizde, kapıların kapalı olduğunu, servislerin içeri alınmadığını ve işçilerin de içeriye seçilerek alındıklarını gördük. İçimizden 15 işçi ve sendika temsilcilerinin de bulunduğu arkadaşlarımız fabrikaya alınmadılar.

Bizler neler olup bittiğini anladıktan sonra, 08.30 vardiyası, saat 15.00'te işe girenler ve çıkanlarla birlikte işyeri sendika temsilciliği önünde toplandık ve 100'ün üzerinde arkadaşla birlikte iş bırakma eylemi yaptık. O gün ve bütün gece boyunca işten atılan arkadaşlar destek verenler ve Mensa sendikası temsilcileri fabrika önünde oturma eylemi yapıyorlar. İşten çıkartmalar gece vardiyası ve sabah vardiyasında da devam etti. Şimdi 100'ün üzerinde işçi işten atıldı ve atılmaya devam ediyor. Bizim kararlılığımız da devam ediyor ve sonunda istediğimiz olacak.

MENSA'dan bir işçi

--------------------------------------------------------------------------------------

Direnişteki Mito işçilerine jandarma saldırısı...

Tuzla Aydınlı'da Birleşik Metal-İş Sendikası'na üye olan Mito işçileri patronun işten atma saldırısıyla karşı karşıya kalmışlardı. Arkasından birçok baskıyla karşılaşan Mito işçileri en son 15 Mayıs günü öğle saatlerinde Tuzla jandarma ekipleri tarafından saldırıya uğradılar. Fabrika önünde kurdukları direniş çadırına yapılan bu saldırı sermayenin kolluk güçlerinin hak alma mücadelesine tahammülsüzlüğünü bir kez daha gösterdi. Tüm baskı ve engellemelere rağmen Mito işçilerinin kararlı direnişi devam ediyor.

Kızıl Bayrak/Kartal

--------------------------------------------------------------------------------------

Tersane İşçileri Birliği-Dernek Girişimi'nden Mito işçilerine destek...

Mito işçisi yalnız değildir!

Sendikalaştıkları için işten atılan ve direnişe geçerek fabrika önünde direniş çadırı kuran Mito işçilerine dönük baskı ve saldırılar gün geçtikçe tırmanıyor. Direniş çadırına yönelik dördüncü saldırı 15 Mayıs tarihinde gerçekleşti. Daha önce de direniş çadırı gece yarısı jandarma tarafından dağıtılmıştı. Çadır 15 Mayıs günü patronun şikayeti üzerine gündüz sökülmeye çalışıldı. İşçilerin çadırı sahiplenmesi sonucu yer yer gerginlikler yaşandı.

Mito işçilerine yapılan saldırılar işçi sınıfının hak arama mücadelesine yönelik bir saldırıdır. Tersane işçileri olarak bizler Mito işçilerinin bu onurlu direnişini sahipleniyor, sınıfın diğer bölüklerini Mito işçileriyle dayanışmaya çağırıyoruz.

Yaşasın sınıf dayanışması!

İşçilerin birliği sermayeyi yencecek!

Tersane İşçileri Birliği (Dernek Girişimi)