22 Nisan 2006 Sayı: 2006/15 (15)
  Kızıl Bayrak'tan
   Sermaye ve uşaklarına karşı birlik, mücadele ve dayanışma!
  Sosyal yıkım saldırısına 1 Mayıs alanlarında yanıt verelim!
  TMY'ye geçit verme!
  Enerjide özelleştirme ve Latin Amerika örneği
  SSGSS Yasa tasarısı karşıtı eylemler
  İstanbul liseli gençlik çalışmasında yeni dönem
Güney Lise Kurultayı başarıyla gerçekleşti...
Bilmekten korkmak ya da praksis / Yüksel Akkaya
GOP'da başarılı 1 Mayıs etkinliği
1 Mayıs: Hazırlık çalışmaları ve çağrılar
  1 Mayıs devrimci sınıf mücadelesini yükseltmek için tarihsel bir çağrıdır! / (Orta sayfa)
  TKİP'nin işçi sınıfına ve emekçilere 1 Mayıs çağrısı; 1 Mayıs'ta mücadele alanlarına!
  TKİP İstanbul İl Komitesi'nin 1 Mayıs çağrısı
  Filistin halkına boyun eğdiremeyecekler!
  İran direnme kararlılığında!
  Endonezya, Bolivya ve Kore'de işçi eylemleri
  SCT Filtre işçilerinin grevi kararlılıkla sürüyor
  Gençlik çalışmalarından...
  YTÜ Toplumcu Mühendislik-Mimarlık Öğrencileri çalışması
  Özel savaş, ırkçı şoven hareket ve devrimci görevler / M. Can Yüce
  Üniversitelerde faşist saldırılar
  Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri Diyarbakır'da
  Evrim (bilim) ve akıllı tasarım (din)
  Ben Avukat Behiç Aşçı; Ölüm Orucuna başlıyorum
  Mücadele Postası

Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın


 

Ümraniye'de 1 Mayıs çalışmaları...

1 Mayıs'ta mücadele alanlarına!

Geçtiğimiz haftalarda gerçekleştirdiğimiz semt toplantılarından sonra 16 Nisan'da “İşçiler 1 Mayıs'ı tartışıyor!” toplantısı gerçekleştirdik. Katılım sınırlı olmasına karşın tartışmalar oldukça canlı geçti. Yaklaşık iki saat süren etkinlikte 1 Mayıs'ın anlam ve önemine vurgu yapıldı. 1 Mayıs çalışmasını sadece bu süreçle sınırlamamak gerektiği, aynı ısrar ve temponun günlük faaliyetin yoğunluğu içerisinde ele almak gerektiği özel olarak vurgulandı.

Gerçekleştirilen toplantılarda ve birebir ulaştığımız işçi ve emekçilere 1 Mayıs'ı anlatmak dışında yaygın bir propaganda ve ajitasyon faaliyeti de yürütüyoruz. Halihazırda 1500'ün üzerinde afişimizle ve 4 bin civarında bildirimizle işçi ve emekçilere seslendik. Mücadeleye ve alana çağrı üzerinden yürüttüğümüz faaliyetimizi yerel işçi platformu üzerinden de sürdürüyoruz.

Çalışma yürüttüğümüz bölgenin sanayi havzası olması “1 Mayıs'ta iş bırakarak alanlara!” çağrısını ayrıca önemli kılıyor. Bundan dolayı çalışmalarımızı bu eksende yürütüyoruz. Hem birebir ilişkilerimizde hem de afiş ve bildirilerimizde iş bırakma vurgusunu öne çıkarıyoruz. Yanısıra 1 Mayıs pikniğinin davetiyelerini de yaygın bir şekilde kullanıyoruz.

1 Mayıs çalışmalarımızın temposu yoğunlaşarak devam edecek.

Ümraniye'den sınıf devrimcileri

---------------------------------------------------------------------------------

Pendik-Kartal-Maltepe İşçi Platformu'ndan çağrı:

1 Mayıs'ta iş bırakarak alanlara!

Kuruluşunu 1 Nisan günü Pendik Dolayoba'da fabrikaları önündeki direnişlerini sürdüren Has Alüminyum işçilerine yaptığı ziyaretle ilan eden Pendik-Kartal-Maltepe İşçi Platformu, 1 Mayıs hazırlık çalışmalarına tüm hızıyla devam ediyor.

Platform olarak hazırlıklar çerçevesinde 16 Nisan günü Kartal Meydanı'nda bir basın açıklaması gerçekleştirdik. “Köleliğe, sömürüye, düşük ücrete karşı 1 Mayıs'ta iş bırakarak alanlara!” şiarlı pankartımızı açarak yaptığımız basın açıklamasıyla bölge işçilerini 1 Mayıs alanlarına çağırdık.

Okunan basın metninde şunlar söylendi:

“Bölgemiz işçi sınıfı da sermayenin bu saldırılarından nasibini fazlasıyla almaktadır. İşçi ve emekçilerin yılları bulan suskunluğu baharla birlikte değişme ve gelişme eğilimi göstermektedir. Henüz sınırlı sayılabilecek düzeyde olsa da işçiler sendikal hak ve özgürlüklerini kazanma yönünde bir mücadele eğilimi göstermektedirler. Bu hakkı kazanmak için mücadele eden işçiler Anadolu Yakası'nda 6 fabrikada direnişlerini devam ettiriyorlar. Has Alüminyum, Mito Radyatör, Cevahir ve Dünya Deri, Serna-Seral, GU işçileri bunlardan bazılarıdır. Direnişte olan işçilerin ortak mücadelesini sağlamak ve diğer sınıf bölüklerinin bu direnişlerle dayanışma içinde olması, direnişlerin kazanması için zorunludur. Direnişlerin zaferle sonuçlandırılması bölgemiz işçi sınıfı için de ön açıcı bir rol oynayacak ve moral güç sağlayacaktır.

“Bizler Pendik-Kartal-Maltepe İşçi Platformu çatısı altında ortaklaşan ve mücadele eden işçiler olarak bir kez daha direnişteki işçilerin yanında olduğumuzu ifade ediyoruz. Yaklaşan 1 Mayıs vesilesiyle karşı karşıya kaldığımız ekonomik, sosyal ve siyasal saldırılara karşı, sermayenin köleleştirme ve sömürü politikalarına karşı, işçi sınıfının birlik, mücadele ve dayanışması için bölgemiz işçi ve emekçilerini, gençliğini, tüm emek güçlerini iş bırakarak 1 Mayıs'ta alanlarda olmaya çağırıyoruz...”

“Taban örgütlülüklerini kuralım sendikalarda örgütlenelim!”, “1 Mayıs resmi tatil ilan edilsin!” şiarlı dövizlerin açıldığı basın açıklamasını atılan sloganlarla son buldu.

Pendik-Kartal -Maltepe İşçi Platformu

----------------------------------------------------------------------------------

Küçükçekmece Emekçi Kadın Komisyonu bütün işçi ve emekçi kadınları, 1 Mayıs'ta alanlara, özgürleşmeye çağırıyor!

1 Mayıs'ta alanlardayız, bu kavgada biz de varız!

Sömürüye, barbarca savaşlara, açlığa ve zulme karşı tüm dünya işçilerinin dayanışma ve mücadele için birlik oldukları bir gündür 1 Mayıs. 1886 yılında Şikago işçilerinin 8 saatlik işgünü talebi kıvılcımı çaktı. Sonraki günlerde gösterilerini sürdüren işçilere yönelik saldırılarla, kan dökerek boğmaya çalıştı Amerikan sermaye sınıfı. Ne provokasyonlar, ne katliamlar, ne de 4 işçi önderinin asılarak katledilmesi söndüremedi bu ateşi. İdam edilen işçi önderlerinden August Spies'ın “mezardaki sessizliğimiz, hayattaki konuşmalarımızdan daha etkili olacaktır' sözleri çok geçmeden karşılığını buldu. 1889'da toplanan 2. Enternasyonal, silinmemecesine mücadele tarihine kazıyacak bir karar alarak 1 Mayıs'ı sömürüden kurtuluş yolunda işçi sınıfının bayramı olarak ilan etti. O gün bugündür bir bayraktır ellerimizde 1 Mayıs.

Küçükçekmece Emekçi Kadın Komisyonu olarak bu şanlı günü yaşatmanın bilinciyle işe başladık. 15 kişinin katıldığı bir toplantıyla 1 Mayıs çalışmalarını nasıl yürüteceğimizi tartıştık. Alınan kararlar gereğince önce bir film gösterimi gerçekleştirdik. 35 kişinin büyük bir ilgiyle izlediği İranlı yönetmen Majid Majidi'nin ‘Baran' isimli filmi, bütün insani değerlerin yozlaştığı günümüzde, gerçek ve yalın bir sevginin anlatımıydı.

Daha önceki toplantılarda ayda bir olarak karar verdiğimiz film gösterilerini bu ilgi karşısında, yine Türk ve dünya sinemalarının en değerli örneklerini seçip 15 günde bir gösterime sunmayı planlıyoruz.

Bunun dışında yine yaptığımız ara toplantılarla, 1 Mayıs öncesinde dünyada ‘tarihten günümüze 1 Mayıs' ve ‘işçiler' adlı fotoğraf sergisi düzenleyecek, kermes ve ev toplantılarını gerçekleştireceğiz. 1 Mayıs pikniği çalışmasına katılım sağlayacak ve 1 Mayıs günü alanlarda olacağız.

Eşit işe eşit ücret!

Cinsel, ulusal, sınıfsal sömürüye son!

Kahrolsun ücretli kölelik düzeni!

Küçükçekmece Emekçi Kadın Komisyonu

----------------------------------------------------------------------------

Maltepe BDSP'nin 1 Mayıs çalışmalarından...

Yoğun, ısrarlı ve tempolu bir çalışma!

İşçi sınıfının birlik, mücadele ve dayanışma günü olan 1 Mayıs'a az bir zaman kaldı.

Sermaye iktidarı işçi sınıfı ve emekçilere yönelik saldırılarını planlı ve kapsamlı bir şekilde hayata geçiriyor. 2006 1 Mayıs'ı öncesi bölgemizdeki işçi ve emekçileri sermayenin artan saldırılarına karşı harekete geçirmek için yoğun çaba harcıyoruz.

Bölgemizdeki 1 Mayıs çalışmasını komite ve ekiplere dayalı hale getirmek için iki toplantı yaptık. İlk toplantıyı genç güçlerimizle, ikinci toplantıyı okurlarımızla gerçekleştirdik. Böylelikle kendi temel güçlerimizi aşarak bir bileşen açığa çıkarıp 1 Mayıs faaliyetimizde iyi bir iş bölümü yapmış ve denetimi sağlamış olduk. Etkili ve yaygın bir 1 Mayıs çalışmasını yükseltmek için zengin araç ve yöntemlerimizi etkin bir şekilde kullanıyoruz. Bölgede BDSP imzalı 5 ayrı afişten 500 adet kullandık. Önümüzdeki dönemde kullanmaya devam edeceğiz. Ayrıca 3 bin adet “İşçiler birlik halklar kardeş olmalı!” şiarlı BDSP imzalı 1 Mayıs'a çağrı bildirilerini bölgemizdeki fabrikalara, işçi duraklarına, evlere, semt pazarına ve kahvelere dağıtımını yaptık. Pazar ve kahvelere yaptığımız bildiri dağıtımlarını ajitasyon konuşmaları eşliğinde gerçekleştirdik. Bildiri dağıtımlarımız bölgedeki işçi ve emekçilerden yoğun ilgi gördü.

Ayrıca “1 Mayıs resmi tatil ilan edilsin !” başlıklı imza kampanyasını Gülsuyu Heykel Meydanı ve Maltepe Merkez'de açılan imza standlarını 1 Mayıs alanına kitlesel bir katılım için açıyoruz. Bölgede bizim ve diğer devrimci yapıların yaygın bir 1 Mayıs faaliyeti yürütmesinden rahatsız olan sermayenin kolluk güçleri yapılan afişleri söktüler. Biz de buna karşılık sökülen afişlerin yerine inatla yenilerini yaptık. Sınıf devrimcileri olarak 1 Mayıs öncesi provokasyonlarını arttıran sermaye devletinin bu oyunlarını boşa çıkarmak için yoğun ve ısrarlı bir faaliyet yürütmemiz gerektiğinin bilincindeyiz.

Maltepe/BDSP

-------------------------------------------------------------------------------

Devrimci 1 Mayıs Platformu işçi direnişlerini ziyaret etti...

“Yaşasın sınıf dayanışması!”

Devrimci 1 Mayıs Platformu, 1 Mayıs hazırlık çalışmaları kapsamında, direnişte olan işçileri ziyaret etti. Ziyaret kapsamında Tuzla Deri-İş Sendikası'nda örgütlenen Dünya Deri işçileri, Birleşik Metal-İş Sendikası'nda örgütlenen Has Alimünyum işçileri ve Teksif Sendikası'nda örgütlenen Serna-Seral işçileri ziyaret edildi.

Platform, ilk olarak Dünya Deri işçilerini ziyaret etti. “Direne direne kazanacağız! Yaşasın sınıf dayanışması!/Devrimci 1 Mayıs Platformu” imzalı pankartının açıldığı ziyarette, Platform olarak Dünya Deri işçilerinin direnişi selamlandı. Ardından, Platformun kuruluş amacı ve çalışmaları direnişçi işçilere aktarıldı. Dünya Deri işçilerine alanlarda buluşma çağrısı yapıldı. Tuzla Deri-İş Sendikası temsilcisi ise, Dünya ve diğer direnişte olan işyerlerinin sürecini aktardı.

Ardından Birleşik Metal İş Sendikası'nda örgütlenen Has Alimünyum işçileri ziyaret edildi. Has işçileri ile yapılan sohbette, direnişin gelişim süreci üzerinden gerçekleşen konuşmaların ardından, Devrimci 1 Mayıs Platformu'nun çalışmaları hakkında bilgi verildi. Platform, Has Alimünyum işçilerinin direnişinin arkasında olduğunu vurguladı.

Son olarak Serna Seral işçilerinin grev çadırı ziyaret edildi. Ziyaretçileri sloganlarla karşılayan Serna Seral işçileri, birleşen işçilerin yenilmeyeceğini, plaform bileşenleri ile hep birlikte haykırdı. Ardından grev çadırında gerçekleşen sohbette, Serna Seral işçileri grevin gelişim sürecini anlatırken, Devrimci 1 Mayıs Platformu ise, Türk-İş'in 1 Mayıs'ı salonlarda kutlama kararı karşısında Serna Seral iççilerini, alanlarda yerini almaya davet etti.

Kızıl Bayrak/İstanbul

----------------------------------------------------------------------------------

Ankara'da Devrimci 1 Mayıs Platformu

işçi ve emekçileri 1 Mayıs'ta iş bırakarak alanlara çıkma çağrısı yaptı

Ankara'da Devrimci 1 Mayıs Platformu oluşturuldu. Bağımsız Devrimci Sınıf Platformu, Alınteri, Demokratik Haklar Platformu, Haklar ve Özgürlükler Cephesi, Halkın Kurtuluş Partisi, Kaldıraç ve Partizan tarafından kurulan Ankara Devrimci 1 Mayıs Platformu 1 Mayıs çağrısını 15 Nisan günü Yüksel Caddesi'nde bir basın açıklaması ile yaptı.

“Birleşik, kitlesel, devrimci 1 Mayıs için ileri!” pankartının açıldığı eylemde “Yaşasın 1 Mayıs!”, “1 Mayıs'ta alanlara, iş bırakmaya!” sloganları sıklıkla atılırken gündeme ilişkin sloganlar da atıldı. Eyleme 40 kişi katıldı.

Basın açıklmasında “Burjuvazinin bu saldırılarına karşı işçi sınıfının gücünü göstereceği gün olan 1 Mayıslar şu dönem, sendika konfederasyonları tarafından ne yazık ki tarihsel ve sınıfsal özüne uygun kutlanmamaktadır. Taksim ve Kızılay Meydanı bugün herkese açılırken, devrimci, demokrat, ilericilere ve işçi sınıfına kapatılmıştır. 2006 1 Mayıs'ında Taksim ve Kızılay Meydanı işçi sınıfına açılmalıdır” denildi.

Basın açıklamasının ardından platformun ortak bildirisi Yüksel Caddesi'nde dağıtıldı.

Kızıl Bayrak/Ankara