22 Nisan 2006 Sayı: 2006/15 (15)
  Kızıl Bayrak'tan
   Sermaye ve uşaklarına karşı birlik, mücadele ve dayanışma!
  Sosyal yıkım saldırısına 1 Mayıs alanlarında yanıt verelim!
  TMY'ye geçit verme!
  Enerjide özelleştirme ve Latin Amerika örneği
  SSGSS Yasa tasarısı karşıtı eylemler
  İstanbul liseli gençlik çalışmasında yeni dönem
Güney Lise Kurultayı başarıyla gerçekleşti...
Bilmekten korkmak ya da praksis / Yüksel Akkaya
GOP'da başarılı 1 Mayıs etkinliği
1 Mayıs: Hazırlık çalışmaları ve çağrılar
  1 Mayıs devrimci sınıf mücadelesini yükseltmek için tarihsel bir çağrıdır! / (Orta sayfa)
  TKİP'nin işçi sınıfına ve emekçilere 1 Mayıs çağrısı; 1 Mayıs'ta mücadele alanlarına!
  TKİP İstanbul İl Komitesi'nin 1 Mayıs çağrısı
  Filistin halkına boyun eğdiremeyecekler!
  İran direnme kararlılığında!
  Endonezya, Bolivya ve Kore'de işçi eylemleri
  SCT Filtre işçilerinin grevi kararlılıkla sürüyor
  Gençlik çalışmalarından...
  YTÜ Toplumcu Mühendislik-Mimarlık Öğrencileri çalışması
  Özel savaş, ırkçı şoven hareket ve devrimci görevler / M. Can Yüce
  Üniversitelerde faşist saldırılar
  Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri Diyarbakır'da
  Evrim (bilim) ve akıllı tasarım (din)
  Ben Avukat Behiç Aşçı; Ölüm Orucuna başlıyorum
  Mücadele Postası

Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın


 

Ankara'da GSS'ye karşı eylem

Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasa Tasarısı'nın meclis gündemine gelmesiyle,15 Nisan günü KESK Ankara Şubeler Platformu'nun çağırıcısı olduğu bir eylem gerçekleştirildi. Eyleme DİSK, TMMOB ve TTB de destek verdi. Saat 14:00'te Milli Eğitim Bakanlığı önünde toplanan kamu emekçileri Meşrutiyet Caddesi'nden AKP il binasına kadar sloganlar, ıslık ve alkışlarla yürüdüler. Başlangıçta oldukça sessiz ve coşkusuz olan yürüyüş, Meşrutiyet Caddesi'nde yolun yarısının tarafiğe kapatılması ve katılımın artmasıyla hareketlendi.

Eylemde “Bu yasa meclisten geçmeyecek!”, “Zafer direnen emekçinin olacak!”, “Hak verilmez alınır, zafer sokakta kazanılır!”, “Susma sustukça sıra sana gelecek!”, “Hasta hastane kapısında ölecek!” sloganları gür bir şekilde atıldı.

Yoğun polis ablukasıyla devam eden yürüyüş AKP il binasının 100 metre gerisine kurulan panzerli barikata kadar devam etti. Burada basın açıklamasını okuyan KESK Genel Başkanı İsmail Hakkı Tombul; referandumda halkın %99.4'ünün bu yasaya hayır dediğini söyleyerek tüm halkı yasanın görüşüleceği Salı ve Çarşamba günleri alanlarda olmaya çağırdı. Eyleme 500'ü aşkın işçi ve emekçi katıldı.

Kızıl Bayrak/Ankara

--------------------------------------------------------------------------------

Bursa'da GSS protestosu

18 Nisan günü Sosyal Güvenlik ve Genel Sağlık Sigortası yasa tasarılarının Meclis Genel Kurulu'nda görüşülmesini protesto etmek için Bursa AVP Tiyatro önünde basın açıklaması ve oturma eylemi yapıldı. Eyleme 200 emekçi katıldı. KESK dışındaki diğer bileşenler eyleme temsilci düzeyinde katılım sağladı. Eylemde “Zafer direnen emekçinin olacak!”, “Parasız eğitim, parasız sağlık!” sloganları atıldı.

Kızıl Bayrak/Bursa

----------------------------------------------------------------------------

Eskişehir'de eylem...

“GSS yasa tasarısı geri çekilsin!”

15 Nisan günü Eskişehir'de TTB, DİSK, KESK ve TMMOB tarafından SSGSS'ye karşı bir basın açıklaması gerçekleştirildi. Eskişehir AKP İl ve İlçe Başkanlığı'na doğru yürüyüşe başlayan işçi ve emekçiler AKP İl ve İlçe binası önünde bir basın açıklaması gerçekleştirdiler.

Basın açıklamasında; Türkiye genelinde yapılan referandumda toplam 2 milyon 241 bin 738 kişinin oy kullandığı ve bunlardan 2 milyon 228 bin 292 kişinin GSS'ye karşı çıkarak hayır derken, 13 bin 146 kişinin de GSS'yi desteklediği açıklandı. Ayrıca bu yasa tasarısıyla nelerin amaçlandığı anlatılarak, tasarının hemen geri çekilmesi istendi. AKP İl ve İlçe binası önüne siyah çelenk bırakıldıktan sonra basın açıklaması bitirildi.

Yaklaşık yüz kişinin katıldığı eylemde “Ücretli köle olmayacağız!”, “Hastaneler halkındır, satılamaz!”, “IMF'ye değil sağlığa bütçe!” sloganlar atıldı. Basın açıklamasına BDSP, ESP, SDP, Halkevleri destek verdi.

Kızıl Bayrak/Eskişehir

--------------------------------------------------------------------------------

Kayseri: GSS yasa tasarısı geri çekilsin!

15 Nisan günü KESK tarafından, AKP Kayseri İl Başkanlığı önünde Genel Sağlık Sigortası ve Sosyal Sigortalar Kanun Tasarısı'na karşı basın açıklaması yapıldı. Eylem Eğitim-Sen'in önünden yürüyüşle başladı. Yaklaşık 60 kişinin katıldığı eylemde; bu yasayla geleceğimizin karartıldığı ve sağlıkta, eğitimde dönüşüm adı altında sermayeye peşkeş çekildiği vurgulandı. Açıklamada “Birleşe birleşe kazanacağız1”, “Direne direne kazanacağız1”, “Kahrolsun İMF, bağımsız Türkiye!” sloganları atıldı. Eylem AKP binası önüne siyah çelenk bırakılmasıyla sona erdi.

Kızıl Bayrak/Kayseri

------------------------------------------------------------------------------------

Kocaeli'nde GSS eylemine polis saldırısı...

“Faşizme karşı omuz omuza!”

Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasa Tasarısı'nın geri çekilmesi için, 15 Nisan günü, Eğitim-Sen'in de içinde yeraldığı sendikalar tarafından organize edilen bir yürüyüş gerçekleştirildi. Aralarında bazı gençlik gruplarının da bulunduğu kitle, saat 15.00'te Belediye İşhanı önünden harekete geçti.100'ü aşkın kişinin katıldığı yürüyüşte, “Hastaneler halkındır, satılamaz!”, “Direne direne kazanacağız!”, “AKP şaşırma, sabrımızı taşırma!”, “Parasız eğitim, parasız sağlık!”, “Tayyip İMF'ye uşak, halka Kasımpaşalı!” sloganları sıkça atıldı.

Henüz yürüyüşe başlayalı 15 dakika olmuştu ki, çelik kuvvet kitlenin önünü kesti. Ön tarafta bulunan eylemcilere biber gazı sıkıldı ve cop kullanıldı. Bunun üzerine “Faşizme karşı tek yumruk, tek yürek!”, “Faşizme karşı omuz omuza!”, “Tek yol devrim!”, “Yılgınlık yok direniş var!” sloganları atılmaya başladı. Polisin çembere aldığı kitle oturma eylemine geçti. Tüm Bel-Sen sözcüsü; “Bizler bu ülkenin doktorları, mühendisleri, öğretmenleriyiz, terörist değiliz. En demokratik tepkimiz olan yürüyüş hakkımızı engelleyemezsiniz. Bu anti-demokratik tutuma bir an önce son verin, ablukayı kaldırın” şeklinde konuşmalar yaptı. “Yürüyüş hakkımız engellenemez!”, “Faşizme karşı omuz omuza!” sloganları atılmaya başladı. Tekrar konuşan Tüm Bel-Sen sözcüsü “Abluka dağılmadığı müddetçe açıklama yapmayacağız, ablukayı dağıtın” sözlerini tekrarladı. Çevreden eylemcilere alkışlarla destek sunanlar olduğu gibi, “Şehitlerimizi hiç mi düşünmüyorsunuz, ne yaptığınızı sanıyorsunuz” diyerek provoke etmeye çalışanlar da oldu.Yarım saati bulan oturma eylemi sonrasında polisin ablukayı dağıtmaması üzerine Eğitim-Sen'li bir öğretmenle polis arasında tartışma çıktı. Bunun üzerine çelik kuvvet kitlenin üzerine ikinci kez coplarla saldırdı. 4 kişi gözaltına alındı, onlarca kişi aldığı darbelerle yaralandı.

Önümüzdeki günlerde “Terörle Mücadele Yasası”nı meclisten geçirecek olan faşist sermaye devleti, Newroz'un ardından yoğunlaştırdığı saldırılarını daha da ağırlaştıracaktır. Tüm ilericiler, özelde ise devrimciler, faşist saldırganlığı göğüsleyebilmek için mücadeleye daha sıkı sarılmalıdır.

Baskılar bizleri yolumuzdan alıkoyamaz!

Kahrolsun faşist sermaye devleti!

Kızıl Bayrak/Kocaeli

---------------------------------------------------------------------------------

Edirne'de GSS yasa tasarısına karşı eylem...

12 ve 15 Nisan günleri Edirne Emek Platformu tarafından GSS yasa tasarısına karşı bir basın açıklaması gerçekleştirildi.

12 Nisan günkü basın açıklamasında GSS'nın sağlık alanında tam bir yıkım olduğu belirtildi ve sık sık sloganlar atıldı. Yaklaşık 80 kişinin katıldığı basın açıklamasına öğrenci gençlik de destek verdi.

15 Nisan günkü basın açıklamasında ise Fransa'daki mücadeleler örnek gösterilerek, burada da aynı kararlılıkla mücadelenin sürdürüleceği belirtildi. “AKP halka zarar veriyor!”, “Sağlık haktır, satılamaz!”, “Kahrolsun ABD, işbirlikçi AKP!” sloganlı gür bir şekilde ve sık sık atıldı. 80 kişinin katıldığı basın açıklamasının ardından AKP binasına kadar sloganlar eşliğinde yürüyüş gerçekleştirildi ve AKP önüne siyah çelenk bırakıldı.

Ekim Gençliği/Edirne

--------------------------------------------------------------------------------

Ankara'daki son eyleme bin kişi katıldı...

GSS protestosuna polis saldırısı

Sermaye devletinin yoğunlaşan sosyal yıkım saldırılarının büyük bir hamlesi olan Sosyal Güvenlik ve Genel Sağlık Sigortası Yasası 13 Nisan gününden itibaren meclis gündemine girdi ve bugünden itibaren bir dizi eylemlilikler gerçekleştirildi. 18 Nisan günü de DİSK, KESK, TTB ve TMMOB'un çağrısını yaptığı ve örgütlediği bir eylem gerçekleşti.

Öğlen saat 12.00'de Mithat Paşa Caddesi üzerindeki Süleyman Sırrı Sokak'ta toplanan binden fazla emekçinin önü polis barikatıyla kesildi. Kitlenin kararlılığıyla polis barikatı aşılmasına rağmen, eylem komitesinin isteği üzerine tek sıra halinde meclise doğru yürüyüşe geçildi. Eylem öncesinde ve sırasında polisin emekçilere olan tahammülsüzlüğü ve yaptığı yığınak dikkat çekiyordu.

Yol boyunca “Parasız eğitim, parasız sağlık!” sloganlarıyla coşkulu ve disiplinli bir şekilde yüründü. Meclis'in protokol kapısına yakın olan Akay kavşağına gelindiğinde, alt geçitten geçmeyerek yoldan yürümek isteyen emekçilere polis saldırdı. Fakat bu sefer, emekçilerin taleplerine karşı sadece cop kullanılmadı. Tıpkı Gazi Mahallesi'nde, ‘96 1 Mayıs'ında, Diyarbakır'da olduğu gibi bu kez ateş de açıldı. Yaklaşık 10 el ateş edildi.

Polis barikatı ile kuşatılan gruba yürüyüşe katılan diğer emekçilerden de destek geldi. Barikat kaldırıldı ve yürüyüşe devam edildi. Bundan sonra da arbede sürdü. Yürüyüş, Meclis Dikmen Kapısı'nda son buldu. Burada, DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi konuşarak; oluşturdukları bir heyetle Meclis Genel Kurulu'na gideceklerini, halkın GSS'den duyduğu rahatsızlığı bir kez daha dile getireceklerini belirtti. Çelebi'nin konuşmasının ardından heyet Meclis'e girerken, geriye kalan eylemciler Meclis'in girişinde oturma eylemine başladılar

Kitle yaklaşık 4 saat boyunca halaylarla, türkülerle ve sloganlarla heyetin çıkmasını bekledi. Heyet akşam 18.00'de Meclis Genel Kurulu'ndan çıktı. Eylemcilere kurum temsilcileri birer konuşma yaptı.

TTB adına Metin Bakkalcı, TMMOB adına Mehmet Soğancı, KESK adına İsmail Hakkı Tombul, DİSK adına Süleyman Çelebi konuştu. Yasanın halk iradesine rağmen çıktığını, meşruiyetini halktan değil IMF'den aldığını söylediler. Yasa çıksa bile mücadelelerinin sona ermeyeceğini, bu yasayı uygulatmamakta kararlı olduklarını ifade ettiler. Eylem saat 18:30'da sona erdi.

Kızıl Bayrak/Ankara

-----------------------------------------------------------------------------------

İstanbul'da emekçi eylemleri...

“GSS Yasası geri çekilsin!”

Sosyal güvenlik ve sağlık hakkının gaspı anlamına gelen SSGSS yasa tasarılarının geri çekilmesi için gerçekleştirilen eylemlilikler sürüyor. 18 Nisan günü saat 12:45'te “İşimize, aşımıza ve geleceğimize sahip çıkıyoruz!” pankartı açan SES Şişli Şubesi, Okmeydanı Devlet (SSK) Hastanesi poliklinikler önünde bir basın açıklaması gerçekleştirdi. Eğitim-Sen 4 No'lu üyesi emekçilerin de katıldığı basın açıklamasına, hasta ve hasta yakınları da ilgi gösterdi.

100'e yakın emekçinin olduğu açıklamada “GSS yasası geri çekilsin!”, “ Parasız eğitim, parasız sağlık!”, “AKP halka hesap verecek!” sloganları atıldı.

Aynı gün saat 17:30'da Mecidiyeköy Metrosu önünde toplanan çoğunluğunu KESK'li emekçilerin oluşturduğu 100'ü aşkın kitle Mecidiyeköy Meydanı'ndaki AKP ilçe örgütü önüne sloganlar atarak yürüdü. Bina önünde sloganlarla oturuldu. Basın açıklaması yapıldı. “İMF uşağı hükümet istifa!”, “Gün gelecek devran dönecek AKP halka hesap vercek!”, “ Biz çocuklarımıza onurlu bir gelecek bırakacağız, ya siz?” , “Parasız eğitim, parasız sağlık!”, “GSS yasası geri çekilsin!” sloganları atıldı.

Mesai bitimine denk gelen ve bir saat süren eyleme çevrenin ilgisi yoğun oldu.

Eylemde Sosyalist Kamu Emekçileri de “Sermayenin pervasız saldırılarına karşı 1 Mayıs'ta alanlara!” başlıklı Kamu Emekçileri Bülteni'ni dağıttılar.

Kızıl Bayrak/İstanbul

--------------------------------------------------------------------------------

Mersin'de SSGSS karşıtı eylem

14 Nisan günü saat 17.45'de Mersin Taşbina önünde KESK Mersin Şubeler Platforrmu tarafından SSGSS Yasa Tasarısı'na karşı bir basın açıklaması gerçekleştirildi. Açıklamada Mersin'de yapılan referandum sonucunda 40 bin hayır oyu çıktığı, Türkiye'de ise %99 hayır oyu çıktığı vurgulandı.

Yaklaşık 100 kişinin katıldığı basın açıklaması sloganlarla son buldu.

Kızıl Bayrak/Mersin

-----------------------------------------------------------------------------------

Zonguldak'ta GSS karşıtı eylem

KESK'li emekçiler 15 Nisan günü GSS'ye karşı Madenci Anıtı'nda bir eylem gerçekleştirdiler. Yaklaşık 250 emekçinin katıldığı eylemde KESK dönem sözcüsü Erdoğan Erdem basın metnini okudu. Açıklamada toplumun tüm kesimlerinin karşı çıktığı bu yasayı kabul etmediklerini, alanlarda olmaya devam edeceklerini, eylemlerini artırarak devam ettireceklerini ifade ettiler. Yasanın mecliste görüşüleceği gün olan 18 Nisan'da Ankara'da olacaklarını ilan ettiler.

Açıklamanın ardından oturma eylemi yapıldı. AKP il binası önüne siyah çelenk bırakldı. Eylemde sık sık saldırılara karşı sloganlar atıldı.

Kızıl Bayrak/Zonguldak

--------------------------------------------------------------------------------

İzmir'de SSGSS karşıtı eylem

İzmir'de 15 Nisan günü SSGSS Yasa Tasarısı'na karşı bir eylem yapıldı. Saat 14.30'da Konak Sümerbank önünde biraraya gelen kamu emekçileri buradan Büyükşehir Belediyesi'ne doğru yürüyüşe geçti. “Sağlıklı ve güvenli bir gelecek istiyoruz!/KESK” imzalı pankartın açıldığı eyleme yaklaşık 300 kişi katıldı. Büyükşehir önünde yapılan açıklamada AKP hükümeti teşhir edildi, İzmir halkına referandumda oylarının arkasında durmaya çağrıldı. Eyleme Tümtis Sendikası'na üye ambar işçileri pankartlarıyla katılarak destek verdi.

18 Nisan günü referandum kapsamında toplanan imzaları TBMM'ye göndermek için bir eylem yapıldı. DİSK, KESK, TTB, TMMOB tarafından örgütlenen eylem saat 17.30'da Konak Eski Sümerbank önünde başladı. Tek sıra halinde zincir oluşturarak Cumhuriyet Meydanı'ndaki büyük postaneye doğru el ele tutuşarak yürüyen kamu emekçileri toplanan imzaları taşıdılar. Postane önünde son bulan yürüyüşe 500 işçi ve emekçi katılırken KESK, DİSK ve TTB adına konuşmalar yapıldı.

Açıklamanın ardından imza metinleri postalandı.

Kızıl Bayrak/İzmir