22 Nisan 2006 Sayı: 2006/15 (15)
  Kızıl Bayrak'tan
   Sermaye ve uşaklarına karşı birlik, mücadele ve dayanışma!
  Sosyal yıkım saldırısına 1 Mayıs alanlarında yanıt verelim!
  TMY'ye geçit verme!
  Enerjide özelleştirme ve Latin Amerika örneği
  SSGSS Yasa tasarısı karşıtı eylemler
  İstanbul liseli gençlik çalışmasında yeni dönem
Güney Lise Kurultayı başarıyla gerçekleşti...
Bilmekten korkmak ya da praksis / Yüksel Akkaya
GOP'da başarılı 1 Mayıs etkinliği
1 Mayıs: Hazırlık çalışmaları ve çağrılar
  1 Mayıs devrimci sınıf mücadelesini yükseltmek için tarihsel bir çağrıdır! / (Orta sayfa)
  TKİP'nin işçi sınıfına ve emekçilere 1 Mayıs çağrısı; 1 Mayıs'ta mücadele alanlarına!
  TKİP İstanbul İl Komitesi'nin 1 Mayıs çağrısı
  Filistin halkına boyun eğdiremeyecekler!
  İran direnme kararlılığında!
  Endonezya, Bolivya ve Kore'de işçi eylemleri
  SCT Filtre işçilerinin grevi kararlılıkla sürüyor
  Gençlik çalışmalarından...
  YTÜ Toplumcu Mühendislik-Mimarlık Öğrencileri çalışması
  Özel savaş, ırkçı şoven hareket ve devrimci görevler / M. Can Yüce
  Üniversitelerde faşist saldırılar
  Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri Diyarbakır'da
  Evrim (bilim) ve akıllı tasarım (din)
  Ben Avukat Behiç Aşçı; Ölüm Orucuna başlıyorum
  Mücadele Postası

Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın


 

İstanbul liseli gençlik çalışmasında yeni dönem

İstanbul liseli gençlik çalışmamız örgütlediği kurultay ve bu kurultayın ön çalışması ile beraber yeni bir döneme girmiş bulunmaktadır. Bu yeni dönem, artık politik faaliyetin önüne İstanbul genelinde yayılmayı hedef olarak koyacağı ve daha cüretli adımlar atacağı bir dönem olarak tanımlanmalıdır. Zira kurultay çalışmasının açığa çıkarttığı gerçek, liseli gençliğe ancak sistemli bir yönelişle sonuç alınabildiği yönündedir.

Liseli gençlik çalışmamız bugüne kadar, yürütülen çalışmanın, bulunulan alanın özgünlüklerini gözeten bir politik faaliyet olarak ele alınması gerektiğini savundu ve bunun gereklerini yerine getirmeye çalıştı. Gelinen yerde bu söylemin doğruluğunun altı bir kez daha çizilmiş oldu. Toplumun en dinamik kesimlerinden birini oluşturan liseli gençliğin politizasyonu sorunu bugün hala en temel ve yakıcı sorunlardan birini oluşturmaktadır. İstanbul liseli gençlik çalışmamız ise bu konuda geçmişe oranla bugün daha büyük bir avantaja sahiptir. Zira kurultayın ön çalışması geçmiş yıllarda denenmemiş bir dizi adımın atılmasına vesile olmuş ve birbuçuk aylık kısa sayılabilecek bir çalışma dönemi ortaya, bir dönem çalışmaya ışık tutabilecek deneyimler çıkartmıştır. Şimdi bu deneyimlerin ışığında daha yaygın ve etkili bir çalışma örebilmek en temel sorumluluktur.

Liselerin kapanacağı sürece dek İstanbul liseli gençlik çalışmamızın hedefleri belirlidir. Bugünden sonra yapılacak olan, kurultayda açığa çıkan güçle beraber bu hedefleri hayata geçirmeye çalışmak ve faaliyetin etki alanını İstanbul'un geneline yaygınlaştırmaktır.

1 Mayıs'ta liseli gençlik alanlarda olacak!

Önümüzdeki ilk ve en öncelikli hedef açık ki 1 Mayıs alanına liseli gençliğin katılımını geçen yıllara göre daha güçlü bir biçimde sağlayabilmektir. Kurultay boyunca okunan her tebliğ içerisinde dile getirilen bu hedef, kurultay sonrasında çalışmanın da bu yöne kilitleneceğinin bir göstergesidir.

1 Mayıs çalışmamız belirli gündemlerin liselerde etkin bir tarzda işlenmesi ile yürütülecektir. Bu gündemlerden en önceliklisi, 1 Mayıs sonrası temel çalışma gündemimiz olacağı düşünülürse, ÖSS olmak zorundadır. Yine eğitimin ticarileşmesi, gerici eğitim müfredatı, disiplin yönetmelikleri, okullardaki baskılar çeşitli yerellerde öne çıkartılan gündemler olacaktır.

Meslek liselerinde ise 1 Mayıs çalışmamız kurultayın hemen ardından çıkartılacak olan meslek lisesi bülteni ile örülecektir. 1 Mayıs alanına somut bir sonuç taşıyıp taşıyamamasından bağımsız olarak, buraya yönelik 1 Mayıs çalışmasını genel liseli gençlik çalışmasından ayrı bir temelde yürütmeyi hedefliyoruz.

Kurultay çalışmamızın genel ajitasyon ve propaganda faaliyeti bir yana, birebir kullanılan çeşitli ve zengin araçlar ve düzenlenen etkinliklerle ön çalışma aşamasında bine yakın liseliyle birebir ilişkiye geçme ve tartışma imkanı yakalanmıştır. Kurultay etkinliği ulaşılan bu liselileri harekete geçirmenin bir aracıydı ve şimdi ise aynı hedef 1 Mayıs için gözetilmek durumundadır. Bu açıdan 1 Mayıs çalışması boyunca genel ajitasyon ve propagandaya ağırlık vermek yerine ilişkili olduğumuz okullarla 1 Mayıs'ı gündemleştirmeyi ve bu okullardaki liselileri alana taşımayı hedefliyoruz.

ÖSS'ye karşı tek seçenek mücadele!

1 Mayıs'ın ardından, “ÖSS kaldırılsın! Tek seçenek mücadele!” şiarıyla bir kampanya çalışması başlatacağız. ÖSS'ye karşı liseli gençliğin zaten yeterince duyarlı ve tepkili olduğu bir gerçek, ancak bu tepki mücadeleye kanalize edilebilmiş bir tepki değil. ÖSS'ye karşı kampanyamızda hedeflediğimiz bu olacak. Liselerde ÖSS'ye karşı çeşitli eylem ve etkinlikler örgütleyeceğiz. Daha sonra bu eylem ve etkinlikleri mümkün olduğunca geniş bir bileşenin katıldığı büyük bir buluşmayla sonlandıracağız. Bir miting örgütlenebilir, bir etkinlik yapılabilir, ancak önemli olan bu örgütlenen eylem veya etkinliğin toplumun çok çeşitli kesimlerini biraraya getirebilmesidir. Çünkü ÖSS geleceksizliğin ifadesidir ve toplumdaki genel çürümeden ve eşitsizlikten bağımsız olmayan bir sorundur. Bundan dolayı tüm duyarlı kesimlerin bütünlüklü bir karşı çıkışını gerektirmektedir. Birleşik mücadelenin öneminin bir gereği olarak, İstanbul liseli gençlik çalışmamız, üniversiteli gençliğin örgütleyeceği ticari eğitim gündemli kurultayın çalışmalarına da katılacak ve liselerde bu kurultaya katılım örgütleme çabasını harcayacaktır. 1 Mayıs'ın hemen ardından başlatacağımız bu kampanya ile liseli gençliğin dinamik bir süreç örebilmesini sağlamaya çalışacağız!

Bugün Türkiye'de yaşanan süreç düşünüldüğünde, devrimci değerlere sahip çıkmanın ve bu sahiplenmeyi geniş kesimlere maletmenin anlamı ve önemi görülecektir. Bu doğrultuda liseli gençlik çalışmamız öreceği kampanyanın yoğunluğuna takılmadan, çok yönlü bir faaliyet örebilmenin gereği olarak Mayıs ayı içerisinde Mayıs şehitlerini andığı bir etkinlik gerçekleştirecektir.

Yaşasın liselilerin örgütlü mücadelesi!

Liseli gençliğin bugün örgütlü bir politik mücadeleye yönelmesinin önemi büyüktür. Bizler bunu yaratmaya, liselerde varolan gücü açığa çıkartmaya çalışıyoruz. Önümüzdeki dönemde de kampanya-kurultay çalışması sürecinde harcadığımız çabayı harcadığımız koşullarda daha somut ve kalıcı sonuçlara ulaşabileceğimizi biliyoruz.

Halihazırda aşamadığımız eksikliklerimiz mevcut. Bunların da üzerine gidebilmek zorundayız. Kampanya-kurultay çalışması sürecinde birebir diyalog kurduğumuz kişi sayısı ile kurultaya katılan kişi sayısı karşılaştırılırsa, hala liselileri harekete geçirmekte ciddi zorlanmalar yaşadığımız görülecektir. Bu sorunu aşmak zorunda olduğumuz açık!

Önümüzdeki dönemde de aynı ısrar ve inatla çalışmalarımızı sürdüreceğiz.

Yaşasın liselilerin örgütlü mücadelesi!

İstanbul Liseli Gençlik Platformu

-----------------------------------------------------------------------------------

İLGP 15 Nisan'da Lise Kurultayı'nı gerçekleştirdi...

Liseli gençliğin örgütlü devrimci mücadelesi için ileri!

İLGP olarak birbuçuk aydır çalışmasını yürüttüğümüz kurultayımızı örgütledik. Oldukça güçlü bir ön çalışmaya dayanan kurultayımız, coşkulu ve canlı bir atmosfer içerisinde gerçekleşti.

Kurultaya 80'i liseli genç olmak üzere 120 kişi katıldı. 24 liseden katılımın gerçekleştiği kurultayımızda 14 lise adına tebliğler okundu. Katılım beklentilerimizin altındaydı. Zira ön çalışma sürecinde düzenlediğimiz yerel etkinlikler çok daha güçlü bir tablo açığa çıkartmıştı. Bu tablonun 1 Mayıs'ta farklılaşacağını düşünüyor ve çalışmalarımızı bugün bu doğrultuda sürdürüyoruz.

Kurultayımıza bir açılış sinevizyonu ile başladık. Ardından saygı duruşu yapıldı. Daha sonra İLGP'li bir yoldaşımız açılış konuşmasını gerçekleştirdi. Bu konuşmadan sonra Ekim Gençliği'nin kurultayı selamlama konuşması yapıldı. Daha sonra ise tebliğlerin ilk kısmına geçildi. Oldukça coşkulu geçen bu kısımda 7 okul tebliğlerini sundu.

Ardından Hatice Bayraktar Lisesi çalışma grubunun hazırladığı tiyatro oyunu sahnelendi. Oldukça etkili olan bu oyunun ardından ilk bölüme ara verildi.

İkinci bölüme gençlik hareketi tarihini anlatan bir sinevizyonla başlandı. Sinevizyonun ardından tebliğlerin ikinci bölümüne geçildi. Daha sonra ise bütün bu tebliğlerde sunulan önerilerin oylamasına geçildi.

Oylama sonucunda kurultayda şu görevler karara bağlandı:

- 1 Mayıs'a güçlü bir katılım örgütlemek,

- Meslek Liseleri'ne özel bir bülten çıkartmak,

- Liselerimizde esnek kültür-sanat çalışmaları oluşturmak,

- ÖSS karşıtı bir miting örgütlemek,

- Ekim Gençliği'nin çağrısını yaptığı kurultaya örgütleyicisi olarak katılmak,

- Bulunduğumuz tüm liselerde çalışma grupları oluşturmak,

- Mayıs şehitlerini İstanbul merkezli bir anma etkinliğine konu etmek,

- Gülsuyu'nda yozlaşma karşıtı kampanyanın kurultay öncesinde hayata geçiremediği alternatif alanlar yaratma hedefini kurultay sonrası hayata geçirebilmesi için bu yönlü bir çalışma örmek.

Kararların alınmasının ardından Grup Göç sahneye çıktı ve kurultayımızı marşlar ve halaylarla sonlandırdık.

Kurultayın ardından Bakırköy Meydanı'nda bir basın açıklaması gerçekleştirdik. Basın açıklamamız öncesinde ve basın açıklaması sırasında polis sürekli taciz etti. Katılımı zayıflatmak ve katılanları korkutmak amacıyla tehditler savurdu. Ancak bütün bu yıldırma çabalarına karşın basın açıklamamızı coşkulu bir biçimde gerçekleştirdik. Kurultaya katılan bütün güçlerimizin katıldığı basın açıklamamız “1 Mayıs'da alanlardayız!” sloganlarıyla son buldu. Basın açıklaması süresince etrafta birçok insan toplandı ve yaklaşık 15-20 kişi bizimle beraber açıklama sonunda alkışladı. Bu bize ayrıca bir moral sağladı.

Başarılı bir kurultay gerçekleştirmiş olmanın coşkusuyla 1 Mayıs'ta alanlarda olacağız!

İstanbul Liseli Gençlik Platformu