22 Nisan 2006 Sayı: 2006/15 (15)
  Kızıl Bayrak'tan
   Sermaye ve uşaklarına karşı birlik, mücadele ve dayanışma!
  Sosyal yıkım saldırısına 1 Mayıs alanlarında yanıt verelim!
  TMY'ye geçit verme!
  Enerjide özelleştirme ve Latin Amerika örneği
  SSGSS Yasa tasarısı karşıtı eylemler
  İstanbul liseli gençlik çalışmasında yeni dönem
Güney Lise Kurultayı başarıyla gerçekleşti...
Bilmekten korkmak ya da praksis / Yüksel Akkaya
GOP'da başarılı 1 Mayıs etkinliği
1 Mayıs: Hazırlık çalışmaları ve çağrılar
  1 Mayıs devrimci sınıf mücadelesini yükseltmek için tarihsel bir çağrıdır! / (Orta sayfa)
  TKİP'nin işçi sınıfına ve emekçilere 1 Mayıs çağrısı; 1 Mayıs'ta mücadele alanlarına!
  TKİP İstanbul İl Komitesi'nin 1 Mayıs çağrısı
  Filistin halkına boyun eğdiremeyecekler!
  İran direnme kararlılığında!
  Endonezya, Bolivya ve Kore'de işçi eylemleri
  SCT Filtre işçilerinin grevi kararlılıkla sürüyor
  Gençlik çalışmalarından...
  YTÜ Toplumcu Mühendislik-Mimarlık Öğrencileri çalışması
  Özel savaş, ırkçı şoven hareket ve devrimci görevler / M. Can Yüce
  Üniversitelerde faşist saldırılar
  Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri Diyarbakır'da
  Evrim (bilim) ve akıllı tasarım (din)
  Ben Avukat Behiç Aşçı; Ölüm Orucuna başlıyorum
  Mücadele Postası

Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın


 

Güney Lise Kurultayı başarıyla gerçekleşti...

Kurultayımızdan aldığımız güçle 1 Mayıs'a yürüyoruz!

Yaklaşık iki aydır ‘Müşteri değil öğrenciyiz, paralı eğitime karşı mücadeleye!' şiarıyla sürdürdüğümüz kampanyamızın son adımı olan, bölgesel Liseli Gençlik Kurultayımız başarıyla gerçekleştirildi. 15 Nisan'da, Adana İnşaat Mühendisleri Odası'nda gerçekleştirdiğimiz kurultayımız, yaklaşık 60 kişinin katılımıyla ve coşkulu bir atmosferde, anlamlı bir dizi tebliğ sunumu ve verimli tartışmalarla sona erdi. Önümüzdeki döneme anlamlı birçok olanak, deneyim ve güç bıraktı. Şimdi önümüzde 1 Mayıs var. Bölgesel olarak Liseli Gençlik Kurultayımız'dan aldığımız güç ve moralle, tüm hızımızla 1 Mayıs'a hazırlanıyoruz.

Liseli gençlik geleceği için mücadeleye!

Bölgesel olarak yaptığımız bir dizi tartışmanın ardından, ‘Müşteri değil öğrenciyiz, paralı eğitime karşı mücadeleye!' şiarlı kampanyamızı başlattık. Kampanyamız içerisinde birçok araç ve yöntem belirleyerek, liseli gençliğin geniş kesimlerini ulaşmaya ve onları kendi talepleri etrafında birleştirerek taraflaştırmaya çalıştık. Kampanya ve kurultayın örgütlenme sürecini oluşturacağımız ve liseli gençliğin genelini katmaya çalıştığımız Kurultay Hazırlık Komiteleri üzerinden gerçekleştirmeyi hedefledik. Bu komiteleri kurultay sonrasına da birer liseli örgütlülüğü olarak bırakabilmek için özel bir çaba sarfettik. Sürecin başarısını da, bu komitelerin ne kadar yaygın oluşturulabileceği ve aktif olarak faaliyet yürütebileceğiyle ilişkilendirdik. Temel hedefimizi de bu komiteler etrafında birleştireceğimiz liselilerin kampanyayı ve kurultayı örgütlemesi olarak koyduk.

Adana ve Mersin'de gerçekleştirdiğimiz basın açıklamalarıyla kampanyamızın duyurusunu ve içeriğini kamuoyuna deklare ettik. Antakya'da ise yaşanan bir aksaklık yüzünden basın açıklamamızı gerçekleştirememiş olmamız bir olumsuzluktu. Yine de genel olarak yürütülen çalışmayla planlamada yaşanan bu aksaklık giderilebildi. Basın açıklamalarının ardından hemen paralı eğitim ile ilgili anketlerimizi liselere taşıdık ve başlatmış olduğumuz kampanyayı liselilere anlatmaya ve onlarla daha ileriden bağ kurmaya çalıştık. KHK'ları daha da işlevselleştirmek için liseli gençliğe, örgütlenme adresi olarak her fırsatta KHK'ları gösterdik ve buralarda gençliği kampanyamızın bir parçası haline getirmeye çalıştık. İstenilen düzeyde olmasa da anketlerimizi üç ilde yaygın bir şekilde yapmaya çalıştık. Kurultay Hazırlık Komitesi Bülteni olarak çıkarttığımız Asi Güney'i, olabildiğince fazla liseye ve liseliye taşımaya çalıştık. İçeriğini kampanyamız ve kurultayımızla paralel olarak kurguladığımız bültenimizle, 15 Nisan'da gerçekleştirdiğimiz kurultayımıza çağrıda bulunduk. Adana KHK olarak, Liselilerin Sesi imzalı afişlerimizi, ‘Özel eğitim kurumları kapatılsın!' başlığı altında taleplerimizin yeraldığı imza kampanyamızla beraber yaygın bir şekilde yaptık. Aynı zamanda imza kampanyamızı liselere taşıyarak yüzlerce liseliden paralı eğitime karşı imza topladık. Yaklaşık üç hafta sürdürdüğümüz imza kampanyamızın sonucunda topladığımız imzaları, Adana KHK olarak gerçekleştirdiğimiz bir basın açıklamasıyla Meclis'e yolladık.

Diğer illerde imza kampanyamızı yapamamış olmamız kampanya sürecinde yaşadığımız eksikliklerden bir tanesiydi. Adana KHK olarak çalışmalarımız sürecinde ve çalışmalarımızın bir parçası olarak kurguladığımız bir etkinlik gerçekleştirdik. Kampanyamızı, kurultayımızı ve çalışmalarımızı anlatarak başladığımız etkinliğimize şiirler ve müzik dinletisi ile devam ettik. Liselileri kurultayımıza ve mücadeleye çağırarak etkinliğimizi bitirdik. Üç ilde de liselilerle düzenli olarak toplantılar yapmaya çalıştık ve bu toplantılarımızı kurultaydan sonra da devam edecek şekilde planladık. Kampanya sürecinde kazandığımız deneyim, ortaya çıkan güç ve olanakları önümüzdeki döneme taşımaya çalışacağız.

Kurultay tarihi yaklaştıkça bütün güçlerimizle beraber kurultaya kilitlendik. Üç ilde de çalışmalarımızı kurultaya katılımı artırmak noktasında yoğunlaştırdık. Çıkarttığımız ‘Özgürlüğümüz ve geleceğimiz için yürüyoruz! 15 Nisan'da Lise Kurultayı'nda buluşalım!' şiarlı afişlerimizi, aynı şiarlı çağrılarımızı ve kuşlarımızı liselerde yaygın bir şekilde kullandık. Binlerce çağrı bildirisi ve yüzlerce afişle kurultayımıza çağrı yaptık. Kampanya sürecinde Liselilerin Sesi dergimizi de yaygın bir şekilde kullanmaya ve liselilere ulaştırmaya çalıştık. Bu yanıyla da anlamlı başarı elde ettiğimizi söyleyebiliriz.

Liseli Gençlik Kurultay'da sorunlarını tartıştı!

Uzun bir kampanya döneminin ardından gerçekleştirdiğimiz kurultayımız coşkulu bir havada güçlü tartışmaların yapıldığı, geleceğe dönük bir dizi kararın alındığı ve mücadele ihtiyacının ortaya konulduğu bir atmosferde gerçekleşti.

Program “Kurultayımıza Hoşgeldiniz” sinevizyonu ile başadı. Ardından Erdal Eren ve tüm devrim şehitleri adına bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu. Peşisıra kampanyaızı ve kurultayımızı anlatan açılış konuşması yapıldı. Kurultayımıza katılan ve destek veren Eğitim-Sen Adana Şube Başkanı Güven Boğa'nın o gün yapılacak eylem nedeniyle erken gidecek olmasından dolayı kürsü ona bırakıldı. Kurultayımızı selamlayan ve destekleyen konuşmasıyla beraber liseli gençliğe dayatılan yoz kültüre ve saldırılara değinen Güven Boğa, çözümün mücadelede olduğunu söyleyerek konuşmasını bitirdi.

Ardından liseli gençliğin tebliğlerinin sunumuna geçildi. İlk olarak Adana KHK adına eğitimin ticarileşmesi tebliği sunuldu. Sunum liseli gençliği mücadeleye çağırarak bitirildi. İkinci olarak Mersin KHK adına, gerici eğitim müfredatları tebliği sunuldu. Ardından Antakya KHK olarak ÖSS ve AOBP tebliğinin sunumuna geçildi. Mersin Toroslar Lisesi KHK kurultayımıza disiplin yönetmelikleri tebliği ile katıldı. Kurultayımızda bizleri destekleyen Eğitim-Sen içerisindeki Sendikal İnisiyatif Platformu bileşeni eğitim emekçileri, örgütlü mücadeleyi anlatan tebliğlerini okudular ve bugün için yapılması gerekenlerle yükseltilmesi gereken bir dizi talebi sıralayarak mücadele çağrısı yaptılar.

Ardından okunan şiirler büyük bir coşkuyla dinlendi. Gençlik hareketi tarihini anlatan sinevizyon gösterimi ilgiyle izlendi. Gençliğin devrimci önderlerinin resimleri çıktığında salon alkışlarıyla Denizler'i, Mahirler'i, İbolar'ı selamladı. Sinevizyon gösteriminin ardından Adana Sabancı Tekstil Teknik Meslek Lisesi KHK'nın hazırladığı meslek liseleri tebliği sunuldu. Yozlaşma ve çeteleşme tebliği ile kurultayımıza katılan Adana Liseli Gençlik Platformu'nun sunumunun ardından Şakirpaşa Lisesi KHK dersaneler tebliğinin sunumunu gerçekleştirdi. Bu tebliğlerin ardından tiyatro oyunu sahne aldı. Ardından şiirlerin ikinci bölümü sunuldu.

Verilen arada kurultaya katılan liselilerle daha yakın ilişki kurma şansı yakaladık. İki liseli aradaşımızın sadece afişlerimizi görerek kurutaya katılmaları bizleri oldukça mutlu etti. Aradan sonra serbest kürsü yapıldı ve kürsü liseli gençliğe bırakıldı. Liseliler serbest kürsüde kendi liselerinde yaşadıkları sorunlara değindiler, mücadelenin önemine vurgu yaptılar. Kürsüye çıkan Eğitim-Sen'li bir öğretmenimiz yaşanan sorunlara değindi ve kurultayın anlamından bahsederek, bu tartışmaların kurultaydan sonra da devam etmesi gerekliliğini vurguladı. Serbest kürsünün ardından hep birlikte marş ve türkülerimizi söyledik.

Kurultayımızda Adana Ekim Gençliği de ‘ticari eğitime karşı' yürüttüğü kampanyasını anlatan ve liseli gençliği 13 Mayıs'ta Ankara'da yapılacak Gençlik Kurultayı'nın örgütleyicisi ve katılımcısı olmaya çağıran tebliğini sundu. Güney Lise Kurultay Hazırlık Komitesi adına kürsüye çıkan arkadaşımız ise kampanya sürecini, liseli gençliğin içerisinde bulunduğu durumu anlattı ve yaklaşan 1 Mayıs'ta alanlara çağırarak konuşmasını bitirdi. Kapanış konuşmasında mücadeleye ve 1 Mayıs'a çağrı yapıldı. Ve kurultayımız önerilerin okunmasıyla bitirildi.

Zamanın yetmemesi nedeniyle Adana Karşıyaka Endüstri Meslek Lisesi KHK ve Güney Lise KHK'nın 1 Mayıs tebliği okunamadı. Ama yapılan konuşmalarda bu eksiklik giderildi diye düşünüyoruz. İLGP, Adana BDSP, Bursa LGP-G, Zonguldak'tan liseliler, Adana'dan Sosyalist Kamu Emekçileri, Antakya'dan Kurtuluş Lisesi Öğrencileri mesaj göndererek kurultayımızı selamladılar.

Deneyimlerimizden öğrenerek 1 Mayıs'ta alanlarda olacağız

İstenilen düzeyde ve etkide olmasa da anlamlı sayılabilecek bir kampanya ve kurultay sürecini geride bıraktı. Kampanya sürecinde bir dizi aksaklık yaşadık, eksik bıraktığımız birçok ayrıntı oldu. Ama biz bu süreçte eksikliklere takılmadan önümüze koyduğumuz hedefi gerçekleştirmeye çalıştık. Katılım toplamda beklediğimizin altındaydı. Ama kurultayımızı bir ilk adım olarak değerlendiriyoruz. Bu yanıyla da başarılı bir süreç geçirdiğimizi düşünüyoruz.

Kampanya sürecinde bir dizi liseye kampanyamız aracılığıyla kendimizi anlatma, tanıtma, yayınlarımızı ulaştırma ve onlarla ileriki süreçler için bağ kurma şansı yakaladık. Bir dizi liseliyi kampanya sürecimizin bir parçası haline getirdik. Halihazırda bizimle hareket eden liseli güçlerimiz ise bu süreç içerisinde kendilerini geliştirme ve güçlendirme şansı yakaladılar.

Evet bugün ortaya çıkan güç ve imkanlarımızı yeni deneyimlerle büyüteceğiz ve güçlendireceğiz. Önümüzdeki 1 Mayıs'a bu moral ve güçle hazırlanıyoruz. Ardından başlatacağımız ÖSS karşıtı kampanyamızla mücadelemize devam edecek ve geleceği biz kazanacağız.

Güney Lise Kurultayı Hazırlık Komitesi

----------------------------------------------------------------------------------

Kurultay'dan 1 Mayıs'a...

Yaşasın örgütlü mücadelemiz!

Uzun süredir yoğun bir emekle ördüğümüz kampanyamız, gerçekleştirdiğimiz Liseli Gençlik Kurultayı ile sona erdi.

Çalışmamızı yeni bir düzeye sıçratmaya, daha da güçlendirmeye, liseli gençliğin temel sorunlarını işleyerek mücadelenin bir parçası haline getirmeye çalıştığımız kampanyamızı güçlü bir tarzda örmeye çalıştık. Kendi güçlerimizle yaptığımız toplantılarla başlattığımız süreci gerçekleştirdiğimiz basın açıklamasıyla devam ettirdik. Anketlerimizle, afişlerimizle, çağrılarımızla, imza kampanyamızla, basın açıklamalarıyla, etkinliklerle, bülten ve dergimizle yaygın bir faaliyet ördük. Bu çalışmada yeni birçok liseli ve dersaneli arkadaşla tanıştık. Materyallerimizi birçok liseye ve liseliye ulaştırmaya ve onları kampanyamızın bir parçası haline getirmeye çalıştık. Bu konuda geçmişe oranla hayli mesafe aldığımızı düşünüyoruz.

Faaliyetlerimiz sırasında birçok deneyim kazandık. Adana'nın birçok lisesine kurultay çağrısı afişlerimiz ile Liselilerin Sesi imzalı afişlerimizi taşıdık. Hem kampanyamıza hem de kurultayımıza çağrıda bulunduk. Liselilerle birebir ilgilenerek çalışmalarımıza onları da katmaya çalıştık. 15 Nisan'da Adana'da gerçekleştirdiğimiz bölgesel liseli kurultayımıza beklediğimizden az bir katılım olmasına rağmen sonucun anlamlı olduğunu düşünüyoruz.

Şimdi önümüzde 1 Mayıs ve ardından ÖSS gündemi var. İlk hedefimiz 1 Mayıs'ta ulaşabildiğimiz kadar liseliye ulaşmak ve liseli gençliği Adana Liseli Gençlik Platformu pankartıyla alana taşıyabilmek. Ardından “ÖSS kadırılsın, herkese sınavsız üniversite hakkı!” şiarıyla örgütleyeceğimiz kampanya var. Mücadelemize devam edeceğiz ve liseli gençliği kazanmak için yoğun bir faaliyet içinde olacağız. Kampanya ve kurultayımızın deneyimleri yolumuza ışık tutuyor ve bizleri daha da güçlendiriyor.

Adana Kurultay Hazırlık Komitesi