25 Şubat 2006 Sayı: 2006/07 (07)
  Kızıl Bayrak'tan
   Merkezi işçi kurultayı için asgari zemin
yakalanmıştır!
  Türkiye-İsrail ilişkilerinin “derin yara”
aldığı iddiaları temelden yoksundur
  Hamas heyetinin Türkiye ziyareti
  DİSK’in İzmit mitingine binlerce emekçi katıldı
Son eylemler ve gösterdikleri
  “Genel Sağlık Sigortası geri çekilsin!”
“Mezarda emeklilik istemiyoruz!”
Tersanelerde ücret gaspları artıyor...
  “Yeşil” ve çeteleşen devlet gerçeği.
  Devletin “yetkin mühendislik” saldırısı ve
TMMOB’un tutumu
Avrupa sosyal modeli: Bir, iki, üç... Daha fazla Bolkestein Yönergesi!/ Yüksel Akkaya
  Tarihten günümüze kadın ezilmişliği ve
kapitalizm (Orta sayfa)
  Bültenlerden
   8 Mart çalışmalarından...
   Güney’de bölgesel lise kampanyası...
Geleceğimiz ve özgürlüğümüz
için mücadeleye!
   Sanayi İşçileri Derneği Girişimi etkinliği
  Karikatür krizi Müslüman-Hıristiyan
çatışmasını körüklüyor...
  Irak’ta sistematik işkence!
  Almanya’da işçi-emekçi eylemleri
yayılıyor..
  Bir cinayetin ardından...
  Yeni dönem liberallerinin AKP hükümetinden beklentileri
  Basından
  Mücadele Postası

Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın


 

Dr. Kemal Said Kadir'e “Pişmanlık” dayatması

Gelawej / Güney Kürdistan'da 4 aydır tutuklu bulunan ve tek celsede 30 yıla mahkum edilen Avusturya vatandaşı Kürd asıllı Dr.Kemal Said Kadir'in, KDP tarafından verilen haberlerde serbest bırakıldığının söylenmesine rağmen halen hapiste tutulduğu belirtildi. “Dr. Kemal Said Kadir'e Özgürlük Kampanyası” yürütücüleri tarafından “Dr Said Kadir'ın Hayatı Ciddi Tehlike Altında!” başlığıyla yapılan basın açıklamasında Kadir'in serbest bırakılmasına bir önkoşul olarak kendisine pişmanlık dayatıldığını öne sürdüler.

“Dr. Kemal Said Kadir'e Özgürlük Kampanyası” tarafından 16 Şubat 2006 tarihinde yayınlanan Dr Said Kadir'ın Hayatı Ciddi Tehlike Altında! Dünya Kamuoyuna Açık Mektup:” başlığıyla yayınlanan bildiride şu görüşlere yer veriliyor:

“Kürdistan Demokratik Partisi (KDP)'nin kötü şöhretli gizli servisi Parastin tarafından kaçırıldıktan sonra, 4 aydır tutuklu bulunan Dr. Kemal Said Kadir akademik bir yazar, politik bir eylemci ve bir insan hakları savunucusudur. Kürd asıllı bir Avusturya vatandaşıdır. Parastin tarafından Ekim 2005'de kaçırıldı. Sonra, Erbil'de bir KDP mahkemesi tarafından sadece beş dakika süren bir duruşma sonucu, Saddam yasaları uygulanarak, yurt dışında bulunan bağımsız internet sitelerinde Barzani ailesini eleştiren ve onları diktatörlük, hainlik ve rüşvet ile suçlayan iki makaleyi yayınlaması nedeni ile 30 yıl hapis cezasına carptırıldı, Bu ağır karar KDP lideri ve özellikle Barzani ailesinin siyasi intikamıdır. Kanun ve Hukuk sistemi siyasi olarak motive edilmektedir ve Hukuk sisteminin tamamı, böyle bir sistemin var olduğunu kabul etsek bile, daha önce Saddam ailesinin kontrolü altında olduğu gibi, şimdi de Barzani ailesinin kontrolü altındadır.

Dr. Said Kadir'in kaçırılması ve ortadan kaybolmasından sonra onun serbest bırakılması için uluslararası bir kampanya başlatıldı. Binlerce aydın, akademisyen, özgürlük aşığı insanlar değişik yollardan bu kampanyayı desteklediler. Bu kampanya saygınlığa sahip Af Örgütü, Uluslararası Pen Klüb gibi insan hakları örgütleri tarafından da desteklenmektedir. Ayrıca, ABD hükümeti ifade özgürlüğü ve insan haklarının bu ihlali nedeniyle resmi olarak KDP'yi eleştirdi ve ABD ve Avusturya hükümetleri adalet ve Dr Kadir Said'in serbest bırakılmasının sağlanması için teşebbüslerde bulundu. Bu baskılar sonucu, dört hafta önce KDP, bir yüksek mahkemenin Dr. Said Kadir'in 30 yıllık cezasını güzden geçirdiğini ve cezayı iptal ettiğini duyurdu, Dr.Said Kadir'in bazı işlemleri yerine getirdiği ve gerçekte serbest olduğunu duyurdu.

Buna ilave olarak, KDP'nin yüksek rütbeli bir üyesi olan ve Barzani ailesine yakınlığı ile bilinen Irak Dışişleri Bakanı bir ay önce Bagdat'da ki Avusturya elçiliğine Dr.Said Kadir'in resmen serbest bırakıldığını bildirdi.

Ancak, bu doğru değildir. Dr. Said Kadir halen hapistedir ve KDP çeşitli Saddamcı sorgulama methodları ve taktikleri kullanarak onu aşağılamaya ve itibarsız kılmaya çalışmaktadır. KDP Parastin ile bağlantılı yazarlar Dr Said Kadir'in pişmanlığı ve “onun bir ders haline gelmesi” hakkında yazmaktadırlar. Yurtdışında kampanyayı yürüten kişiler sürekli olarak yurt dışındaki Parastin ajanları tarafından rahatsız edilmekte ve tehditlere uğramaktadırlar. Ortada bulunan bütün deliller, KDP'nin Dr Said Kadir'in serbest bırakılmasının bir ön koşulu olarak onun karakterinin kirlenmesini ve onun kişiliksizlikleştirilmesini sağlamaya niyetli olduğunu gösteriyor.

Dr.Said Kadir'in güvenliği hakkında büyük korku ve kaygılara sahibiz. Aşiret mentalitesine sahip KDP liderliğinin intikam ve eleştiri sahiplerini susturmaktan başka bir şey ile yetinmeyeceği şeklinde bir kaygıya sahibiz. Onun sağlığı hakkında ciddi kuşkularımız vardır ve özellikle akrabaları ona uyuşturucu ilaç verildiğini sanıyorlar ve Dr Said Kadir'e igne yoluyla zehir verildiğine dair ciddi bir kaygıya sahipler. Dr Said Kadir halen cezaevinde tutulduğu için bu kaygılar hafife alınmamalıdır.

Kararlılıkla, dünya kamuoyu, uluslararası medya, bütün insan hakları kuruluşları, ve bütün Batı demokrasilerinden ve özellikle, Saddam'ın tiranlığı ve diktatörlüğünün ortadan kaldırılmasına katılanlardan, Kürdistan'da insan haklarını, basın özgürlüğünü desteklemelerini ve Dr Said Kadir'in herhangi bir koşula, kefalete, ve sınırlamalara tabii olmadan serbest bırakılması ve Avusturya'daki işine karakteri lekelenmemiş ve aydın onurunu korumuş bir kişi olarak geri dönmesi için KDP liderliğine etkili bir şekilde baskı yapmalarını talep ediyoruz.”

The Management Committee

P.O.BOX 9146

Harris Park NSW Australia

Phone:+612 9636 9647 or +61411328832

Email: freekamalqadir@hotmail.com

“Dr. Kemal Said Kadir'e Özgürlük Kampanyası” devam ediyor: Öte yandan düzenleyiciler, kampanyanın Dr.Said Kadir serbest bırakılana kadar süreceğini belirtiyorlar. Daha fazla bilgi için www.dengekan.com ve www.kurdistanreferendum.org sitelerini ziyaret ediniz.

Bu kampanyayı destekleyen bazı Kürt aydınlarının isimleri aşağıdadır:

(...)

21 Şubat 2006

(Gelawej.org sitesinden alınmıştır...)

------------------------------------------------------------------------------------------

Dr. Qadir için ABD elçisi Halilzad devrede

BERLİN (22.02.2006)- Barzani ailesini eleştirdiği için Hewler mahkemesi tarafından 30 yıl hapis cezasına çarpıtılan Dr. Kemal Seyid Qadir'in serbest bırakılması için Avusturya'nın talebi üzerine ABD'nin Irak Büyükelçisi Zalmay Halilzad'ı devreye girdi. “Pişmanım” demesi halinde özgürlüğüne kavuşacağı öne sürülen Qadir, yarın tekrar hakim karşısına çıkıyor.

Barzani ailesini eleştiren yazıları internet üzerinden yayımladığı için Hewler mahkemesi tarafından 30 yıl hapis cezasına çarptırılan öğretim görevlisi Dr. Seyid Kemal Qadir'in bu hafta içinde serbest bırakılacağı belirtilmişti. Ancak bunun gerçekleşmemesi üzerine Avusturya Dışişleri Bakanlığı'nın talebi doğrultusunda ABD'nin Irak Büyükelçisi Zalmay Halilzad devreye girdi.

YENİDEN MAHKEMEYE ÇIKARTILIYOR

Halilzad'ın Güney Kürdistan'daki hükümet ve KDP yetkilileriyle yaptığı görüşmelerde konuyu gündeme getirdiği ve en kısa zaman içinde Avusturya vatandaşı olan Dr. Seyid Kemal Qadir'in serbest bırakılmasını istediği öğrenildi. ABD ve Avusturyalı yetkililerin KDP yönetimi üzerindeki baskılarının yoğunlaştığı bir dönemde Dr. Qadir'in yeniden yargılanması gündeme geldi.

Önceki gün sabah saatlerinde cezaevi yetkililerinin Dr. Qadir'i zorla mahkemeye götürmek istediği öğrenildi. ANF'ye bilgiye veren Dr. Qadir'in ailesi “Hiç kimsenin haberi olmadan gelip onu hakim karşısına çıkartmak istediler. Ancak ağır hastaydı” şeklinde konuştu.

‘PİŞMANLIK DAYATILIYOR' İDDİASI

Bunun üzerine Dr.Qadir'in yarın Hewler saatiyle 9.00'da yeniden yargılanmasına karar verildi. “Dr. Kemal Seyid Kadir'e Özgürlük Kampanyası” yürüteceleri ise “Dr. Qadir'in hayatı ciddi tehlike altında” başlığıyla yaptıkları açıklamada Kürt tutuklunun serbest bırakılmasına bir ön koşul olarak kendisine pişmanlık dayatıldığını öne sürdüler.

Geçtiğimiz Ekim ayında Güney Kürdistan'a yaptı ziyaret sırasında tutuklandıktan sonra Erbil mahkemesi tarafından 30 yıl hapis cezasına çarpıtılan Qadir'in yakın bir süre zarfında serbest bırakılacağı belirtilmişti. KDP'nin Avrupa sorumlularından Dilşad Barzani'nin Qadir'in ailesine Kürt öğretim görevlisinin bu hafta içinde özgürlüğüne kavuşacağı şeklinde söz verdiği ifade ediliyor.

Avusturya, Barzani ailesini eleştirdiği için Hewler'de 30 yıl hapis cezasına çarpıtılan Dr. Kemal Seyid Qadir'in halen serbest bırakılmamasından rahatsızlığını dile getirmişti. Irak Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari tarafından kendilerine verilen Dr. Qadir'in serbest bırakıldığı yönündeki haberlerin doğru çıkmaması üzerine Avusturya Dışişleri Bakanlığı yetkilileri “kandırıldık” demişlerdi.

ANF NEWS AGENCY