25 Şubat 2006 Sayı: 2006/07 (07)
  Kızıl Bayrak'tan
   Merkezi işçi kurultayı için asgari zemin
yakalanmıştır!
  Türkiye-İsrail ilişkilerinin “derin yara”
aldığı iddiaları temelden yoksundur
  Hamas heyetinin Türkiye ziyareti
  DİSK’in İzmit mitingine binlerce emekçi katıldı
Son eylemler ve gösterdikleri
  “Genel Sağlık Sigortası geri çekilsin!”
“Mezarda emeklilik istemiyoruz!”
Tersanelerde ücret gaspları artıyor...
  “Yeşil” ve çeteleşen devlet gerçeği.
  Devletin “yetkin mühendislik” saldırısı ve
TMMOB’un tutumu
Avrupa sosyal modeli: Bir, iki, üç... Daha fazla Bolkestein Yönergesi!/ Yüksel Akkaya
  Tarihten günümüze kadın ezilmişliği ve
kapitalizm (Orta sayfa)
  Bültenlerden
   8 Mart çalışmalarından...
   Güney’de bölgesel lise kampanyası...
Geleceğimiz ve özgürlüğümüz
için mücadeleye!
   Sanayi İşçileri Derneği Girişimi etkinliği
  Karikatür krizi Müslüman-Hıristiyan
çatışmasını körüklüyor...
  Irak’ta sistematik işkence!
  Almanya’da işçi-emekçi eylemleri
yayılıyor..
  Bir cinayetin ardından...
  Yeni dönem liberallerinin AKP hükümetinden beklentileri
  Basından
  Mücadele Postası

Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın


 

Kartal'da GSS ve sosyal güvence hakkı için eylem...

“Parasız eğitim, parasız sağlık!”

Emek Platformu İstanbul bileşenlerinin çağrısıyla 18 Şubat günü Kartal Meydanı'nda “Herkese sağlık, güvenli gelecek!” talebiyle bir basın açıklaması gerçekleştirildi. Eyleme Kartal Sağlık Platformu bileşenleri, direnişte olan Cevahir Deri, Serna-Seral tekstil ve Rozi işçileri katıldı. BDSP de “Sosyal yıkım saldırılarına karşı, işçi emekçi barikatı!” pankartı ve “Sosyal güvenlik haktır, gaspedilemez!” dövizleriyle eylemde yerini aldı.

Eylemde ilk olarak Kartal Sağlık Platformu adına basın açıklaması okundu. Açıklamada AKP hükümetinin sağlık hakkını pazarlama programının en ciddi adımı olan “Genel Sağlık(sızlık) ve Sosyal Güvence(sizlik)” yasalarını geçirerek sağlıksız ve güvencesiz bir gelecek yaratmaya çalıştığı vurgulandı. Ardından DİSK'e bağlık Tümka-İş Sendikası'nda örgütlendikleri için işten atılan Rozi işçileri adına bir konuşma yapıldı. Rozi işçileri yaşadıkları süreci anlattılar.

KESK Genel Başkanı İsmail Hakkı Tombul ise AKP'nin diğer hükümetlerden farkının İMF ve DB'nin hazırladığı programları daha hızlı uygulamak olduğunu belirtti. Yapılan eylemlerin sonuç vermemesi üzerine önümüzdeki hafta iş yavaşlatma ve bir saatlik iş bırakma eylemlerinin yapılacağını vurguladı.

Emek Platformu İstanbul bileşenleri adına Eğitim-Sen 5 No'lu Şube Başkanı'nın okuduğu basın açıklamasında da yasanın kapsamı ve içeriği anlatıldı. Bugüne kadar yapılan eylem ve etkinlikler hakkında bilgi verildikten sonra başlayan imza kampanyasına vurgu yapıldı. TMMOB adına yapılan konuşmanın ardından imza standının duyurusu yapıldı ve destek verilmesi istendi.

Eylem “Kahrolsun ücretli kölelik düzeni!”, “İşçilerin birliği sermayeyi yenecek!”, “Parasız eğitim, parasız sağlık!”, “Yaşasın sınıf dayanışması!”, “Zafer direnen emekçinin olacak!”, “Deri işçisi yalnız değildir!”, “Kurtuluş yok tek başına, ya hep beraber ya hiçbirimiz!” sloganlarıyla sona erdi.

Kızıl Bayrak/Kartal

------------------------------------------------------------------------------------------

Emek Platformu İzmir bileşenlerinden eylem...

“Mezarda emeklilik istemiyoruz!”

Emek Platformu bileşenleri 17-18 Şubat tarihlerinde tüm illerde eylem yapma kararı aldı. Sözkonusu tarihlerde İzmir'de de eylemler yapıldı. 17 Şubat tarihinde gerçekleşen ilk eyleme katılım sınırlı oldu. 18 Şubat tarihinde yapılan eyleme ise 300 kişi katıldı.

18 Şubat eyleminde işçi sendikalarından sadece TÜMTİS'in pankart açarak katılması EP'nin diğer bileşenlerinin nerede olduğu sorusunu sordurdu. Emek Platformu'nun son eylemleri de yine KESK'in sınırlı gücüne bırakıldı.

18 Şubat günü saat 12:00'de Konak eski Sümerbak önünde yapılan eylemde “Sağlıklı ve güvenli bir gelecek istiyoruz/KESK” ve “Grevli–toplusözleşmeli sendika hakkımızı kazanacağız!/Eğitim-Sen 1 No'lu Şube” pankartları açıldı ve “Mezarda emeklilik istemiyoruz!”, “Parasız eğitim, parasız sağlık!”, “Zafer direnen emekçinin olacak!” sloganları atıldı.

Kızıl Bayrak/İzmir

-----------------------------------------------------------------------------------------

Bursa'da GSS karşıtı eylem

Genel Sağlık Sigortası ve Sosyal Güvenlik Yasa Tasarıları Emek Platformu Bursa bileşenleri tarafından 18 Şubat günü yapılan eylemle protesto edildi. Farklı kollardan yürüyerek Fomara Meydanı'nda toplanan yaklaşık 500 kişi buradan AKP İl Başkanlığı'na yürüdü. Eyleme TÜMTİS'e üye oldukları için atılan Horoz Kargo işçileri “Yaşasın Horoz Kargo direnişimiz!”, direnişlerine devam eden BPO işçileri ise “Yaşasın BPO direnişimiz!” sloganlarıyla katıldılar. Ön çalışmasının zayıflığına ve eylemdeki gerici atmosfere rağmen katılım anlamlıydı.

Eylemde “Hükümet yasanı al başına çal!”, “İMF defol bu memleket bizim!” sloganları atıldı.

Kızıl Bayrak/Bursa

-----------------------------------------------------------------------------------------

KESK Şubeler Platformu'nun basın açıklaması...

“İşçi-memur elele, genel greve!”

18 Şubat günü KESK Adana Şubeler Platformu tarafından yapılan eylemle Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanun Tasarısı protesto edildi. Eğitim-Sen önünde toplanan kitle “Zafer direnen emekçinin olacak!”, “Parasız eğitim, parasız sağlık!”, “İşçi-memur elele, genel greve!”, “Sosyal güvenlik yasasına hayır!” sloganları eşliğinde İnönü Parkı'na yürüdü. Burada yapılan basın açıklamasında, “Bizler; ‘herkese sağlık, güvenli gelecek' talebiyle yürüteceğimiz birleşik mücadeleyle Sosyal Güven(siz)lik ve Genel Sağlık(sız)lık Sigortası Kanun tasarılarının bize rağmen meclisten geçmesine izin vermeyeceğiz. Bu mücadelede sadece örgütlü kesimlerin değil, toplumdaki bütün sağlık ve sosyal güvenlik mağdurlarının sesi olacağız” denildi. KESK dönem sözcüsü Eğitim-Sen Adana Şube Başkanı Güven Boğa'nın okuduğu basın açıklamasına yaklaşık 150 kişi katıldı.

Kızıl Bayrak/Adana

-----------------------------------------------------------------------------------------

İzmit'te faşist saldırı...

Faşizme karşı omuz omuza!

20 Şubat günü bir grup faşist, Abdullah Gönül ve Bülent İşbilir isimli öğrencilerin yolunu keserek üzerlerine saldırmış ve Abdullah Gönül'ü her iki bacağından da bıçaklamıştı. Olay güpegündüz ve herkesin gözü önünde olmasına rağmen ne çevredeki kişiler saldırı sırasında müdahalede bulunmuş, ne de polis saldırganları yakalamıştı.

Bıçaklı saldırıyı protesto etmek için üniversite öğrencileri 22 Şubat'ta bir basın açıklaması düzenlediler. Fethiye Caddesi'nde toplanan öğrenciler Kocaeli Üniversitesi Kampüsü'ne doğru sloganlar eşliğinde yürüyüşe geçtiler. Üniversitenin önünde yapılan basın açıklamasında faşist saldırıların aleni bir biçimde yaşandığına ve rektörlüğün bu saldırılar karşısında açıkça faşistlerin tarafını tuttuğuna değinildi. Üniversitenin kapılarının kilitlenmesi ve anti-faşist kitlenin üniversiteye alınmaması üzerine öğrenciler Atatürk Bulvarını trafiğe kapatarak rektörlüğü tavrını protesto ettiler. Türküler ve marşlar eşliğinde süren oturma eylemi sırasında rektörlük, üniversiteye tedavi amacıyla gelen yaşlıları almak için bile kapıları açmadı ve birçok kişi bu yüzden geri dönmek zorunda kaldı.

Oturma eyleminin sona ermesi ve yolun trafiğe açılmasının ardından öğrenciler yeniden yürüyüşe geçtiler. Ülkü Ocağı'nın önüne gelindiğinde kitle hep bir ağızdan anti faşist sloganlar atmaya başladı. Faşistlerin de Ülkü Ocağının önünde toplanması ile tırmanan gerginlik sırasında polis de safına uygun davranarak devrimci öğrencilere saldırdı ve kitleyi dağıtmayı başardı.

Aynı günün akşamı saat 22:30 sıralarında 50 kadar faşist ellerinde silahlar, satırlar ve sallamalarla devrimci-demokrat ilerici öğrencilerin sıklıkla gittiği kafelere baskın düzenledi. 7 kadar kafeye “allah allah!” nidalarıyla saldıran faşistler cafelerin camlarını kırdılar ve içeridekileri tartakladılar.

Ekim Gençliği/İzmit