25 Şubat 2006 Sayı: 2006/07 (07)
  Kızıl Bayrak'tan
   Merkezi işçi kurultayı için asgari zemin
yakalanmıştır!
  Türkiye-İsrail ilişkilerinin “derin yara”
aldığı iddiaları temelden yoksundur
  Hamas heyetinin Türkiye ziyareti
  DİSK’in İzmit mitingine binlerce emekçi katıldı
Son eylemler ve gösterdikleri
  “Genel Sağlık Sigortası geri çekilsin!”
“Mezarda emeklilik istemiyoruz!”
Tersanelerde ücret gaspları artıyor...
  “Yeşil” ve çeteleşen devlet gerçeği.
  Devletin “yetkin mühendislik” saldırısı ve
TMMOB’un tutumu
Avrupa sosyal modeli: Bir, iki, üç... Daha fazla Bolkestein Yönergesi!/ Yüksel Akkaya
  Tarihten günümüze kadın ezilmişliği ve
kapitalizm (Orta sayfa)
  Bültenlerden
   8 Mart çalışmalarından...
   Güney’de bölgesel lise kampanyası...
Geleceğimiz ve özgürlüğümüz
için mücadeleye!
   Sanayi İşçileri Derneği Girişimi etkinliği
  Karikatür krizi Müslüman-Hıristiyan
çatışmasını körüklüyor...
  Irak’ta sistematik işkence!
  Almanya’da işçi-emekçi eylemleri
yayılıyor..
  Bir cinayetin ardından...
  Yeni dönem liberallerinin AKP hükümetinden beklentileri
  Basından
  Mücadele Postası

Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın


 

Güney'de bölgesel lise kampanyası...

Geleceğimiz ve özgürlüğümüz için mücadeleye!

Liseli gençlik gün geçtikçe artan bir dizi sorunla karşı karşıya. Eğitimin ticarileşmesinde hızlanan süreç ve son dönemde gündeme getirilen Özel Eğitim Kurumları Kanunu, disiplin yönetmelikleri, ÖSS-AOBP uygulaması, meslek liselilerin yaşadığı staj sömürüsü, gerici, anti-bilimsel eğitim müfredatı, okullardaki çeteleşme, esrar-eroin kullanımının artması, bireyselliği öne çıkaran burjuvazinin yoz kültürü vb. toplumda yaşanan ve gençliği yakından ilgilendiren sorunlar arasında. Tüm bunlar gençlik yığınlarını geleceksizliğe mahkum eden kapitalizmin neden olduğu sorunlardır.

Bugün bu sorunlar karşısında bölgesel bir kampanya başlatmış bulunuyoruz. 15 Nisan'da Adana, Mersin ve Antakya'daki çalışma alanlarının ortak gerçekleştireceği bir Liseli Gençlik Kurultayı'yla sonlandıracağımız kampanyamızı önümüzdeki dönemde bir dizi araçla örmeyi sürdüreceğiz.

Liseli gençlik örgütsüz!

Genel gençlik kitlesinin yaşadığı en temel zayıflıklardan birisi olan örgütsüzlük, liseli gençlik üzerinde de olabildiğince kendini hissettiren bir sorun. Örgütsüzlük, her geçen gün artan saldırıların daha kapsamlı bir hal almasına neden olmaktadır. Liseli gençlik doğrudan gençliğe yönelen saldırılara karşı duruş sergileyememekte ve kendisine dayatılan geleceksizliği kabullenmektedir.

Bu sistem gençliğe ve özelde liseli gençliğe hiçbir gelecek veremez. Aksine onların geleceğini sömürü düzeninin geleceğini sağlamlaştırmak için kullanmak zorundadır. Düşünmeyen, sorgulamayan, araştırmayan bireyler yaratmak sermaye devleti açısından bunun için önemlidir. Hayata geçirmeye çalıştığı bütün uygulamaları buna göre şekillendirmektedir.

Liseli gençliğin derinleşen bu sorunları karşısında yapılması gereken, onları mücadeleye kazanmak için etkin bir çaba harcamaktır. Geleceğin işçileri ya da işsizler ordusunun birer parçası olan liseli gençliğin hiçbir geleceğinin olmaması bu dinamiğin taşıdığı mücadele potansiyelini gösterdiği halde, liseli gençliğin büyük çoğunluğu örgütsüz durumdadır.

Bugün başlatmış olduğumuz kampanyanın temelini örgütsüzlük tablosunu kendi cephemizden kırmak ve liseli gençliği kendi sorunları etrafında birleştirerek mücadeleye sevkedebilmek oluşturuyor. Kampanya döneminde temel örgütlenme biçimi olarak Kurultay Hazırlık Komiteleri'nin (KHK) temel işlevi, bu tabloyu tersine çevirmek ve liseli gençliğin geniş kesimlerini bu komiteler etrafında birleştirerek harekete geçirmektir. KHK'ları yerelliklerde kurulan birimler şeklinde kurgulamak ve kampanyayı bu komiteler aracılığıyla yerelleştirmek gerekiyor. Liseli gençliği kapsayıcı bir tarzı yakalamak da kampanyanın elde edeceği başarılar arasında bulunuyor.

Liseler derinleşen sorunlarla yüzyüze

Liseliler birçok saldırıyla karşı karşıya. Bu saldırıların hiçbirinin diğerinden aşağı kalır bir yanı yok. Yukarıda saydığımız bir dizi sorun daha da çoğaltılabilir. Ama bugün liseli gençliğin en temel sorunlarından biri ve birçok sorunun da asıl kaynağı ticari eğitim saldırısıdır. Eğitimin paralılaşması süreci son dönemde hız kazandı ve sermaye devleti bu doğrultuda birçok uygulamaya başlamış durumda.

Özel okulların sayısı her geçen gün çoğalıyor. Sermaye devleti eğitime ayırdığı bütçenin büyük bir bölümünü özel okullara ayırarak özel sektöre kaynak aktarıyor ve onların önünü açmaya çalışıyor. Devlet okullarında toplanan karne, kayıt vb. paraların son dönemde giderek yaygınlaşması bu sürecin bir parçası olarak işliyor. Bugün gündemde olan Özel Okullar Kanunu Tasarısı'nda bulunan maddeler de eğitimde ticarileşme sürecini hızlandırmayı hedefliyor. Kanun tasarısında çocuğunu özel okullara gönderen velilere kredi verileceği ya da özel okulların ödediği elektirik, su paralarının, devlet okullarıyla aynı tutulacağının açıklanması bunu gösteriyor. Bu saldırılarla öğrenciler müşteriye, okullarımızda birer ticarethaneye çevrilmeye çalışılıyor.

Elbette liselerde daha birçok sorun yaşanıyor. Eğitimin gerici, şoven, anti-bilimsel karakteri yaratılmak istenen gençlik tipinin bir yansıması. Düşünmeyen, sorgulamayan, araştırmayan, itaat eden bireyler hedeflenen gençlik tipi. Tüm bunların bir diğer parçası ise geleceksizlik.

“Müşteri değil öğrenciyiz!” şiarıyla paralı eğitime karşı mücadeleye!

Bugün liseli gençliğin temel sorunlarını işleyen bir kampanya başlatmış bulunmaktayız. Bu kampanyayı Liseli Gençlik Kurultayı'na taşıyacak ve yaşanan sorunlar karşısında bir taraf olarak liseli gençliği mücadeleye çağıracağız. Liseli gençliğin içinde bulunduğu atalet tablosunu kırmak için adım atmış bulunuyoruz. Temel olarak kampanyanın ve kurultayın örgütlenmesini komiteler üzerinden yürütecek ve liseli gençliğin geniş kesimlerini bu komitelerin temel bir bileşeni yapmakta ısrarlı olacağız. Elbette bu süreci yaşanan sorunların tam anlamıyla bir çözümü değil, ancak gelinen yerde anlamlı ve yapılması gereken bir çıkış olarak değerlendirmek gerekiyor. Buna göre hareket ederek ortaya çıkan birikim ve deneyimi önümüzdeki döneme kazanım olarak bırakabildiğimizde, süreçten başarıyla çıkmış olacağız.

Yapılan bir dizi planlamayla kampanyamızı ve kurultay çalışmalarımızı başlattık. Çeşitli araçlarla içiçe geçmiş yaygın bir kitle çalışması gerçekleştireceğiz. Aylık olarak merkezi çıkan Liselileri Sesi dergimizi, liseli gençliğe ulaştırmak için satışlar yapacağız. Liselerde, çarşı merkezlerinde bu faaliyetimizi yürüteceğiz. Onbeş günde bir çıkartmayı planladığımız Asi Güney isimli kurultay hazırlık bültenimizi de etkin bir şekilde kullanacak ve kampanyanın temel bir çalışması olarak hayata geçireceğiz. Afişlerimizle, bildirilerimizle sistematik olarak liseli gençliğin geniş kesimlerine ulaşmaya çalışacağız. Liselilerin Sesi imzalı anketlerimizi yapmaya başladık, önümüzdeki dönemde bu çalışmayı yaygınlaştırarak sürdüreceğiz.

Kampanya başlangıcında gerçekleştirmeyi planladığımız basın açıklamalarının ilkini Adana Lise Kurultay Hazırlık Komitesi 20 kişilik bir katılımla gerçekleştirdi. En kısa zamanda diğer iki ilde bulunan komitelerimiz de basın açıklamalarını gerçekleştirecek ve süreç hızlanarak devam edecektir. 27 Şubat'tan itibaren “Özel Okullar Kanunu Tasarısı geri çekilsin!” şiarlı bir imza kampanyası başlatacak ve yaklaşık üç hafta boyunca diğer faaliyetlerimizle beraber yaygın ve en etkili bir tarzda yürüteceğiz.

Bu süreç içerisinde başta ticari eğitim olmak üzere çeşitli gündemlerle panel ve etkinlik gerçekleştirmek hedeflerimiz arasında. Kurultay Hazırlık Komiteleri imzalı kampanyamızın gündemlerini içeren afiş, bildiri ve çağrıları etkin ve yaygın bir tarzda kullanacağız. Liselilerin Sesi imzalı “Müşteri değil öğrenciyiz, paralı eğitime karşı mücadeleye!” şiarlı afişlerimizi yapmaya imza kampanyamızla beraber başlayacağız.

15 Nisan'da gerçekleştireceğimiz bölgesel Liseli Gençlik Kurultayı'na çağrılarımızla, afişlerimizle, bildirilerimizle, dergi ve bültenlerimizle, gerçekleştireceğimiz bir dizi eylem ve etkinlikle hazırlanıyoruz.

Bugün anlamlı bir çıkış yapmış bulunuyoruz. Ama önümüzde hayata geçirmemiz gereken bir dizi plan var. Liseli gençliği kampanyanın bir parçası haline getirmek en temel hedeflerimiz arasında. Kampanya ve kurultay çalışmasının başarısı da burada yatıyor. Elde edilen birikimi geleceğe ve liseli gençlik mücadelesini ileriye taşıyabildiğimiz oranda anlamlı ve başarılı bir süreç geçirmiş olacağız.

Güney Lise Kurultay Hazırlık Komiteleri

-----------------------------------------------------------------------------------------

Müşteri değil öğrenciyiz...

Paralı eğitime karşı mücadeleye!

“Müşteri değil öğrenciyiz, paralı eğitime karşı mücadeleye!” şiarlı kampanyamızı 18 Şubat günü İnönü Parkı'nda gerçekleştirdiğimiz basın açıklamasıyla başlattık. 15 Nisan'da bölgesel olarak (Mersin, Antakya, Adana) gerçekleştireceğimiz Liseli Gençlik Kurultayı ile sonlandıracağımız kampanyamıza bir dizi araç kullanarak başladık. Saat 12.30'da 20 kişinin katıldığı, Partizan'ın da destek verdiği basın açıklamamızda liseli gençliğin yaşadığı temel sorunlara değindik, mücadele gerekliliğini vurgulayarak, başlatmış olduğumuz kampanyaya çağrıda bulunduk.

Basın açıklamamızı, “Paralı eğitime hayır!”, “Müşteri değil öğrenciyiz!”, “Eşit, parasız, bilimsel, anadilde eğitim!”, “Herkese sınavsız üniversite hakkı!” sloganlarımızla sonlandırdık. Hafta içinde ise anketlerimize başlayarak, pratik faaliyetimizin başlangıcını yaptık. Tüm gücümüzle, yaptığımız planlama dahilinde kampanyamızı sürdüreceğiz.

Adana Lise Kurultay Hazırlık Komitesi