13 Eylül'03
Sayı: 36 (126)


  Kızıl Bayrak'tan
  Günün görevi Irak halklarıyla eylemli dayanışmayı yükseltmektir!
  Yalan ve çarpıtma kampanyası sürüyor
  Amerikancı usaklar işgal ve jandarmalığa "insani" kılıf uyduruyor
  Kamuda ücret artışları Bakanlar Kurulu'na kaldı...
  "Toplu görüşme süreci": Reformizmin ciddiyetsizlik ve iflas tablosu!
  "Yol haritası"nın ölümü resmen ilan edildi
  Kasap Şaron, kanlı icraatlarına devam ediyor
  Siyonist İsrail vahşette sınır tanımıyor
  Savaş karşıtı eylemlerden...
  Röportajlar...
  Tüm gövdemizle fabrikalara!
  İşçi ve emekçi eylemlerinden...
  Ünifil işçilerinden mektup...
  Genel-İş 3 No'lu Bölge Kongresi yapıldı...
  Japonya'da ekonomik kriz ve artan intiharlar
  Türklük ve "Türkiyelilik" üzerine
  TC'nin Irak ve Güney Kürdistan hesapları
  Yılmaz Güney: Sinemamızda dalgalanan kızıl bayrak
  Kaygan kumlarda röveşata
  Mücadele postası

Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 
İşçi ve emekçi eylemlerinden...

Küçükçekmece Belediyesi işçilerinin eylemi...

4 Eylül günü 2 milyarlık alacaklarının ödenmemesi üzerine Küçükçekmece Belediye işçileri yürüyüş yaptılar. “DİSK/Genel-İş Sendikası, İstanbul 9 No’lu Şube” pankartının açıldığı eylemde, “Özelleştirme yasal hırsızlıktır!”, “Zafer direnen emekçinin olacak!”, “Direne direne kazanacağız!” dövizleri taşındı. Belediye binasına doğru yürüyüş yapan işçiler, “Başkan şaşırma, sabrımızı taşırma!”, “İşçiye ücret, halka hizmet!”, “İşçiyiz, haklıyız, kazanacağız!”, “Emekçiler burada, hırsızlar nerede!” sloganları attılar. Eyleme yaklaşık 200 işçi katıldı.

Belediye binası önünde bir açıklama yapan Genel-İş 9 No’lu Şube Başkanı, belediye araçlarının çürümeye bırakıldığını, bunun yerine taşeron firmaların araçlarının kullanıldığını, belediye işçilerinin yaptığı hizmetlerin taşeron firmalara aktarıldığını belirtti.

BES üyelerinden alternatif adli yıl açılışı...

5 Eylül günü Ankara Adliye Sarayı önünde toplanan BES üyesi emekçiler, “Adalet yoksa barış da yok!”, “Yargıda adalet istiyoruz!”, “Yaşasın demokrasi mücadelemiz!” sloganlarını attılar. BES Genel Başkanı basın açıklamasında, İMF ve DB gibi kurumların baskılarıyla Türkiye’nin hızla yoksullaştığını, işsizlik oranının yükseldiğini ve yaratılan kaos içinde insanların suç makinesi haline getirildiğini ifade etti.

Porland Porselen Fabrikası’nda sendikalaşma...

Bilecik’te kurulu Porland Porselen Fabrikası’nda çalışan 730 işçi Türk-İş’e bağlı Çimse-İş Sendikası’na üye oldu. Sendikalaşma faaliyetini öğrenen patron işçileri işten atmakla tehdit ederek sendikadan istifa etmeye zorladı ve sendikal çalışmanın başını çektiğini iddia ettiği 10 işçiyi işten attı. Zor kullanılarak fabrikadan atılan işçiler çıkış belgesini imzalamadılar.

Porland patronu başka isimle Gebze’de faaliyet yürüten fabrikasının işçilerini de Porland’a geçirerek yetkiyi engellemeyi planlıyor.

Patronun tüm tehdit ve oyunlarına rağmen işçilerin sendikaya ilgisi sürüyor. Sendika atılan işçiler için mahkemeye başvurmaya hazırlanıyor. Yıllardır asgari ücretle ve hiçbir sosyal güvenceleri olmadan çalıştıklarını söyleyen işçiler; “İnsanca yaşabilmek için sendikalı olmaya karar verdik. Haklarımızı ancak örgütlenerek kazanabiliriz. Sendika hakkımız kabul edilene kadar, işten atılan arkadaşlarımız geri alınana kadar mücadele etmeye kararlıyız” diyorlar.

Çorlu’da kölelik yasası uygulanmaya başladı...

Çorlu’da tekstil patronları yeni İş Yasası’nı uygulamaya başladılar. Esnek çalışmayı hayata geçiren tekstil patronları ortak hareket ediyorlar. Bir günde 1300 işçiyi işten attılar. Ulusoy’dan 150, Denimko’dan 200, Denimvillage’dan 350, Mavi Jeans’ten 300 ve Gök Teks’ten 300 işçi bir günde sokağa atıldı. Çalışan işçilerin de hakları gaspediliyor.

Çorlu’da çalışma saatleri pek çok fabrikada 8 saatten 12-16 saate kadar çıkarıldı. Yanı sıra parça başı ücret uygulamasının başlaması, fazla mesai ücretlerinin kaldırılması ve zam vaadiyle rekabet yaratılması sözkonusu. Patronlar saldırılarını hayata geçirmek için işten atma tehtidini kullanıyorlar.

Adana BOSSA ve MENSA’da kölelik yasası uygulaması...

Sabancı Holding’e ait BOSSA ve MENSA fabrikalarında hak gaspları ve işten atmalar yaşanıyor.

Dört BOSSA fabrikasında 1800 sendikalı işçiden 300’ünün işten çıkarılacağı açıklandı. 4 fabrikadaki sendika temsilciliklerine 4857 sayılı yeni İş Yasası’nın 29. maddesine dayanarak toplu işçi çıkarılacağı iletildi. BOSSA-1’den 120 işçi, BOSSA-2’den 21 işçi, BOSSA-4’ten 92 işçi, BOSSA-5’ten 67 işçi.

İşçi kıyımının yoğun yaşandığı BOSSA’larda ekonomik kriz, performans düşüklüğü, makine modernizasyonu ve üretim azalması gerekçe gösteriliyor. DİSK-Tekstil BOSSA Şubesi yöneticileri işverenin fabrikadaki örgütlü gücü dağıtmak ve düşük ücretli işçi çalıştırmak niyetinde olduğunu söylüyorlar.

İşçilere BOSSA’daki gelişmeleri açıklamak için fabrika gezileri düzenleyen sendika yöneticileri 10 Eylül günü BOSSA-1’e giderek işten atmalara karşı birlikte hareket etme çağrısı yaptılar. Fabrika yöneticileri konuşmayı engellemek için servislere hareket talimatı verdi. Buna tepki gösteren işçiler, fabrikanın önünden merkezde bulunan sendikalarına kadar sloganlarla yürüdüler.

Sendika önünde işçilere seslenen Şube Başkanı, işten atmalardan vazgeçilmez ve taşeron işçiler kadroya alınmazsa 15 Eylül’den itibaren kapsamlı eylemlere başlayacaklarını açıkladı.

TEKEL işçileri özelleştirmeye karşı eylemde...

Tokat Sigara Fabrikası’nda çalışan 400 işçi, 9 Eylül günü Şehir Stadyumu önünde toplanarak “Özelleştirmeye hayır!” sloganıyla yürüyüşe geçti. Özelleştirme saldırısına alkış, düdük ve sloganlarla tepki gösteren işçiler, yürüyüşleri sırasında zaman zaman oturma eylemi de yaptılar.

Cumhuriyet Meydanı’na kadar yürüyen işçileri aileleri de destekledi. Burada bir basın açıklaması yapan Tek Gıda-İş Tokat Şubesi Sekreteri, “Kararlıyız, bu mücadeleyi kazanana kadar meydanlardan, sokaklardan evimize dönmeyeceğiz” dedi.

Samsun’da Yaprak Tütün Bakım İşleme Merkezi önünde toplanan TEKEL işçileri ise AKP İl Başkanlığı’na yürüdüler. Özelleştirme ve AKP karşıtı sloganlar atan işçileri aileleri de destekledi.

Gaziantep TEKEL İçki Fabrikası işçileri de, AKP İl Başkanlığı karşısında eylem yaptı. İşçiler yürüyüşü sırasında idam sehpasındaki bir işçiyi temsil eden maket taşıdılar. Protesto amacıyla erkek işçiler eyleme yarı çıplak katıldılar.

Hakkını arayan çorap işçilerine polis saldırdı...

Bayrampaşa Terazidere’de bulunan Celal, Çelik ve Öztaş çorap fabrikalarında makina bölümünde çalışan işçiler ücret zamlarının belirlenmemesi üzerine geçtiğimiz hafta içinde yarım saat iş durdurmuşlardı. Bunun üzerine patronlar 9 Eylül gününe kadar süre istemişlerdi. Üç fabrikada yaklaşık 2500 civarında işçi çalışıyor. İşçiler, “Bir önceki zam da üç ay gecikmeli verilmişti. Patron işçilerin örgütsüzlüğünü kullanıyor” diyorlar. Ortalama ücretleri 450-500 milyon lira olan fabrikalarda çalışma süreleri 13 saate varıyor. Çoğu işçinin ise sigortası yok.

9 Eylül günü bir yanıt alamayan işçiler akşam saat 18:30’da biraraya gelerek fabrikalarına kadar yürüme kararı aldılar. Ancak 200’e yakın işçi polis engeli ve tehdidi ile karşılaştı. Polisin müdahale ederiz tehdidine karşılık yürüyüş kararında ısrar eden işçiler fabrikaların bulunduğu caddede toplantılar. Diğer fabrikada çalışan işçilerin de destek verdiği eylemde işçiler Öz-Taş Çorap Fabrikası önüne kadar yürüdüler. “Açlığa mahkum olmayacağız!”, “Zamsız çalışmayacağız!”, “Yaşasın işçilerin birliği!”, “İşçiyiz haklıyız kazanacağız!” sloganları atan işçilere fabrikadan çıkan arkadaşları da destek verdi. Eylemin ardından işçilere saldıran polis 28 kişiyi gözaltına aldı.

Selah Tersane’de iş bırakma eylemi...

Temmuz’ ayından bu yana ücretlerini alamayan işçiler, 10 Eylül günü sabah saat 8:30’dan itibaren iş bırakarak tersane içinde oturma eylemi yaptılar. Özkaradeniz, Bahadır Gemi, İnanır Gemi taşeron firmalarında sigortasız ve sosyal haklardan yoksun çalışan 250 işçi, ücretleri ödenene kadar eylemlerini sürdürmeye kararlı olduklarını bildirdiler. Eylemi kırmak isteyen patron ise işçileri işten atmakla tehdit etti.